Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Να μην επιτρέψουμε την δημιουργία λατομείου κάτω από αυτούς τους όρους στα Πιτσά!!! Να μην επιτρέψουμε την καταστροφή των ποταμών και των ακτών μας!!!

Στις 4 Απρίλη η Περιφέρεια Πελοποννήσου ξεκίνησε τη διαβούλευση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων όσον αφορά το λατομείο που θέλει να κατασκευάσει η Ολυμπία Οδός στα Πιτσά. Θυμίζουμε ότι ο οδικός άξονας Ελευσίνα – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα κατασκευάζεται με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης από κοινοπραξία εταιρειών ελληνικών, γερμανικών και γαλλικών συμφερόντων και έχει προϋπολογισμένο κόστος κατασκευής 1,8δις € (χωρίς ΦΠΑ), τα οποία προέρχονται: 550εκ € (29%) από το ελληνικό δημόσιο, 200εκ € (11%) από τους μετόχους, 204εκ € (11%) από τραπεζικά δάνεια και 936εκ € (50%) από τα διόδια, δηλαδή σε ποσοστό 79% θα καλυφθεί από τον ελληνικό λαό. Η σύμβαση κυρώθηκε με νόμο το Νοέμβριο του 2007 και τα πρώτα προβλήματα ξεκίνησαν από τότε με την Ολυμπία Οδό να μην ξεκινά το έργο, παρά μόνο αφού πήρε πρόσθετη χρηματοδότηση, με το πρόσχημα ότι το έργο έτσι όπως είχε δημοπρατηθεί δεν ήταν δυνατόν από τεχνικής πλευράς να κατασκευαστεί. Σήμερα ο παραχωρησιούχος και αφού για πάνω από 2 χρόνια έχει σταματήσει τις εργασίες πέτυχε να του χαριστούν 481 εκ €!!! Και μάλιστα κατάφερε να πληρώνεται διόδια χωρίς να εκτελεί έργο!!! Σα να μη έφταναν όλα αυτά προσπαθεί τώρα να πάρει «τζάμπα» και τα αδρανή υλικά που απαιτούνται για το έργο.

Για το σκοπό αυτό προσπαθεί να βάλει πόδι στα Πιτσά και ζητά 300.000 κυβικά μέτρα αδρανή. Αλλά δε μένει εκεί. Στην Αιγιαλεία εκτός από τα εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά που ήδη παίρνει από τον ποταμό Κράθι, ζητάει άλλα 180.000 από τον ποταμό Σελινούντα, 300.000 από τον Μεγανίτη και 100.000 από τον Χάραδρο. Πέρα από κάθε λογική, ζητάει εκτός από αυτά που κατάφερε να του χαριστούν, να φτιάξει το έργο με το ελάχιστο κόστος, αδιαφορώντας για το περιβάλλον και τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή και οι οποίοι θα πληρώσουν τις συνέπειες.

Γιατί οι συνέπειες θα είναι τεράστιες. Στα Πιτσά, από τις ανατινάξεις για τη δημιουργία του λατομείου, θα καταστραφεί η πηγή νερού και θα υποβαθμιστεί το φυσικό περιβάλλον με επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. Επίσης από την κυκλοφορία των φορτηγών θα καταστραφούν όλοι οι αγροτικοί δρόμοι του χωριού.

Αλλά τα πιο μεγάλα προβλήματα θα δημιουργηθούν από τις αμμοληψίες στα ποτάμια της Αιγιαλείας και θα χτυπήσουν όλη την περιοχή – Ακράτα, Δερβένι, Ξυλόκαστρο και ίσως παραπέρα. Και βέβαια μιλάμε για τη διάβρωση των ακτών. Η ίδια η μελέτη της εταιρείας προβλέπει αναπλήρωση των λάκκων που θα ανοίξουν στις κοίτες των ποταμών μετά από 20 χρόνια. Πολλά περισσότερα θα απαιτηθούν για να πάνε τα νέα υλικά στη θάλασσα για να χτίσουν τις ακτές. Οι κάτοικοι των παραθαλάσσιων οικισμών θα δουν τη θάλασσα να φθάνει στα θεμέλια των σπιτιών τους.

Το πρόβλημα βέβαια δημιουργείται από τη διαχρονική στάση των κυβερνήσεων απέναντι στους
μεγαλοεργολάβους. Ειδικά στην περίπτωση αυτή που έχουμε πολυεθνικές εταιρείες σε συνεργασία με γνωστούς διαπλεκόμενους. Δεν πρέπει να έχουμε καμία εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση θα λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των Σκουριών που έχει έρθει απέναντι στην τοπική κοινωνία προς όφελος του κεφαλαίου. Το θέμα δεν αφορά μόνο το περιβάλλον αλλά και τον τρόπο που ζούμε τόσα χρόνια στον τόπο μας. Και πρέπει να τον υπερασπιστούμε.
Πρέπει να πιέσουμε τους δημάρχους της περιοχής να αναλάβουν πρωτοβουλίες – σε θεσμικό και κινηματικό επίπεδο - για να αποτραπεί μια αρνητική εξέλιξη. Ήδη η αδράνεια όλων των παράκτιων δήμων είναι χαρακτηριστική. Δεν αρκούν τα δελτία τύπου και τα ψηφίσματα. Να μη πέσουμε στην παγίδα να συζητάμε για τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα μας προτείνουν!

Να μην επιτρέψουμε την δημιουργία λατομείου κάτω από αυτούς τους όρους στα Πιτσά!!!

Να μην επιτρέψουμε την καταστροφή των ποταμών και των ακτών μας!!!


Τ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ
7/6/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου