Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Και τρίτος νεκρός διαδηλωτής - Δεν εγκαταλείπουν την πλατεία Ταξίμ

Άκαρπη απέβη η συνάντηση εκπροσώπων της τουρκικής εξέγερσης στην πλατεία Ταξίμ με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας, Μπουλέντ Αρίντς. Σύμφωνα με την «Πλατφόρμα Ταξίμ», που οργανώνει τις διαδηλώσεις, οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα συνεχιστούν, μέχρι η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα αιτήματα των διαδηλωτών. Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Αρίντς, οι «απεσταλμένοι», όπως δήλωσαν, των διαδηλωτών, ανακοίνωσαν ότι επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, τα οποία απευθύνονται στον πρωθυπουργό της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν.
Μάλιστα, καταδίκασαν τη ρητορική του Τούρκου πρωθυπουργού, τον οποίο κατηγόρησαν ότι «υποκινεί εμφύλιο πόλεμο» και «προσβάλλει» τους πολίτες.

Παραθέτοντας αριθμητικά στοιχεία για τις διαδηλώσεις, τόνισαν ότι τουλάχιστον 2.319 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, ενώ περισσότεροι από 4.000 είναι οι τραυματίες σε όλη την επικράτεια.

Παράλληλα, κάλεσαν την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις περιβαλλοντικές συνέπειες των σχεδίων δόμησης στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, καλώντας την επίσης να αναθεωρήσει τα πλάνα της για το χτίσιμο νέας γέφυρας, αλλά και νέου αεροδρομίου.

Ακόμη, κάλεσαν τον Ερντογάν να εγκαταλείψει το σχεδιασμό του για την ανέγερση οθωμανικού μνημείου στην πλατεία Ταξίμ.

Όσο για την αστυνομική βία, οι εκπρόσωποι της «Πλατφόρμας Ταξίμ» ζήτησαν να απαγορευθεί η χρήση χημικών και σπρέι πιπεριού, καθώς και να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους όλοι οι αξιωματούχοι της αστυνομίας, που εμπλέκονται στα επεισόδια.
Επίσης οι συγκεντρωμένοι με αφορμή τον εορτασμό της μουσουλμανικής γιορτής Μιράτς κάλεσαν όσους βρεθούν σήμερα Τετάρτη στις διαδηλώσεις να μην καταναλώσουν αλκοόλ ως ένδειξη σεβασμού στη σημερινή ημέρα
Τρίτος νεκρός στις διαδηλώσεις
Την ίδια ώρα, όπως γινόταν γνωστό από τον Τουρκικό Ιατρικό Σύνδεσμο, ένας ακόμα ακτιβιστής, ο Ετέμ Σαρισουλούκ, ο οποίος είχε χτυπηθεί στο κεφάλι κατά τη διάρκεια των βίαιων ταραχών στην Άγκυρα, υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του, ανεβάζοντας στους τρεις το συνολικό αριθμό των νεκρών.
Επεισόδια στην Άγκυρα
Επεισόδια σημειώνονται απο τις 8 το βράδυ της Τετάρτης στην άγκυρα με την αστυνομία να ρίχνει δακρυγόνα και να χρησιμοποιεί αντλίες νερού για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος. Χιλιάδες συνδικαλιστές έχουν κατακλύσει την πλατεία Κιζιλάι, στο κέντρο της Άγκυρας, όπου διαδηλώνουν με αίτημα την παραίτηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το προφίλ των Τούρκων «Αγανακτισμένων»
Δεν τους εκφράζει κάποιο πολιτικό κόμμα, δηλώνουν φιλελεύθεροι κι εκφράζουν καθημερινά την οργή τους για το αυταρχικό και αλαζονικό καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν.
Το προφίλ των Τούρκων "Αγανακτισμένων" σκιαγραφεί έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα στο Διαδίκτυο από δύο ακαδημαϊκούς, όπως γράφει η εφημερίδα Hurriyet.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 70% των διαδηλωτών υποστηρίζουν ότι δεν ανήκουν σε κάποιο κόμμα κι ότι η επιβολή της ισλαμικής ατζέντας με τρόπο αυταρχικό απο τον Τούρκο πρωθυπουργό ήταν αυτό που τους οδήγησε στους δρόμους.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου BILGI της Κωνσταντινούπολης στις 3 και 4 Ιουνίου, έδειξε ότι μόνο το 7% των διαδηλωτών κινητοποιήθηκε έπειτα από "κάλεσμα" του κόμματος στο οποίο ανήκουν.

Το 92,4% ξεχύθηκε στους δρόμους, όπως λέει, για να διατρανώσει την αντίθεσή του στον "Σουλτάνο" Ερντογάν. Η σιωπή των media για τις διαδηλώσεις των Τούρκων "Αγανακτισμένων" αφύπνησε το 82,5% και το παρότρυνε να δώσει το "παρών" στις κινητοποιήσεις.
Επιπλέον, το 91,3% κάνει λόγο για εκτεταμένη χρήση βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ το 37% εκφράζει την επιθυμία να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα στην Τουρκία. Το 6,6% θα ήθελαν στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα.
Το 63,6 % των Τούρκων "Αγανακτισμένων" στο πάρκο Γκεζί είναι ηλικίας 19 έως 30 ετών , το 75% δεν θεωρούν τον εαυτό τους συντηρητικό, ενώ το 92,1% δεν ψηφίζουν το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου