Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ: Αλληλεγγύη στον Γ. Ιατρίδη που συνελήφθη από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας

Δήλωση του Κώστα Ήσυχου, συντονιστή του τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ«Ο νεαρός φοιτητής Γιώργος Ιατρίδης συνελήφθη χτες αργά το βράδυ στην πλατεία Ταξίμ από δυνάμεις ασφαλείας, μαζί με μια γαλλίδα συμφοιτήτρια του και άλλους τούρκους ακτιβιστές, περίπου 30 τον αριθμό. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τις επόμενες ώρες θα του απαγγελθούν κατηγορίες, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, στην Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δηλώνει κατηγορηματικά αλληλέγγυος στον Έλληνα φοιτητή, αλλά και στους χιλιάδες συλληφθέντες ακτιβιστές που, με ειρηνικό
τρόπο και πρωτόγνωρη μαζικότητα, συνεχίζουν τον αγώνα τους για κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατικές ελευθερίες.
Καταγγέλλουμε όλες τις ακραίες φωνές στην Τουρκία που αποδίδουν ψευδώς ότι ο Έλληνας φοιτητής ήταν κάτοχος ελληνικού διπλωματικού διαβατηρίου, προσπαθώντας έτσι να δημιουργήσουν εντυπώσεις, που καμιά σχέση δεν έχουν με την αλήθεια.
Η παρουσία δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, ανάμεσα τους οποίους βρίσκονται πολλοί ξένοι που σπουδάζουν ή ζουν στην Τουρκία, αποτυπώνουν τον κινηματικό διεθνισμό της εποχής μας. Είμαστε βέβαιοι ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας, όπως και οι τοπικές διπλωματικές μας αρχές, πράττουν τα δέοντα ώστε να έχει γρήγορο τέλος η περιπέτεια του Έλληνα φοιτητή.
Για μια ακόμη φορά δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση μας στον αγωνιζόμενο αδελφό τουρκικό λαό, που δέχεται τη βάναυση καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας».
- Πρόκειται για 25χρονο από το Ηράκλειο της Κρήτης
- Ζει στην Τουρκία και έχει σπουδάσει στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης
- Η φωτογραφία έχει ανέβει στο alexiptoto.com, το οποίου ο 25χρονος είναι διαχειριστής
- Κατηγορείται για υποκίνηση των κινητοποιήσεων στην  πλατεία Ταξίμ
- Τώρα κατηγορούν “ξένους πράκτορες” ακόμη και για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών
- Πληροφορίες πως έχει συλληφθεί και ένας Κύπριος
Ο νεαρός Έλληνας, Γιώργος Ιατρίδης και άλλοι 10 άνθρωποι συνελήφθησαν την Τρίτη το βράδυ με την κατηγορία πως υποκινούσαν τις κινητοποιήσεις στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.
Ο Γιώργος Ιατρίδης, σύμφωνα με τη σελίδα του στο Facebook, είναι κάτοικος Κωνσταντινούπολης, με καταγωγή από το Ηράκλειο και έχει σπουδάσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη με το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών, Erasmus.
Όπως γράφει το alexiptoto.com, του οποίου ο 25χρονος είναι διαχειριστής, συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης μαζί με άλλους 10 ξένους υπήκοος από τις αρχές της Τουρκίας.
Τον κατηγορούν ως υποκινητή των ταραχών στην πλατεία Ταξίμ!
ΑΥΤΟ ΤΟ VIDEO ΗΤΑΝ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ALEXIPTOTO.COM ΠΡΙΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ

 


Τη σύλληψη του Έλληνα ανταποκριτή δημοσίευσε η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Star. Γράφει: «στις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ όπου μετατράπηκε ο χώρος σε πεδίο πολέμου, ανάμεσα στα άτομα που ξεσήκωσαν τις ακραίες οργανώσεις, βρέθηκαν και άνθρωποι με διπλωματικά διαβατήρια. Συνελήφθησαν 5 άτομα από τις ΗΠΑ, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιράν και Ελλάδα οι οποίοι διέθεταν διπλωματικά διαβατήρια».

Η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει πως « η τουρκική αστυνομία έκανε έλεγχο ταυτοτήτων σε άτομα που ξεσήκωναν τα πλήθη στην περιοχή κοντά στο παλάτι Ντολμάμπαχτε και διαπιστώθηκε πως διέθεταν διαβατήρια της Αγγλίας, των ΗΠΑ, της Ελλάδας, του Ιράν και της Γαλλίας».

Στο μεταξύ, δικηγόρος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, έκανε γνωστό πως μια 21χρονη Γαλλίδα φοιτήτρια, η οποία είχε μεταβεί στην Τουρκία από τη Νάντ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ανταλλαγών Erasmus για ένα έτος σπουδών στην επικοινωνία στο πανεπιστήμιο του Γαλατάσαραϊ, συνελήφθη τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη μαζί με 82 άλλα πρόσωπα για την υποτιθέμενη συμμετοχή της σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Η νεαρή γυναίκα παρουσιάσθηκε το βράδυ της Τρίτης στον εισαγγελέα ο οποίος αποφάσισε την απελευθέρωσή της. Ωστόσο παρέμεινε σε κέντρο κράτησης περιμένοντας απόφαση της Ασφάλειας για ενδεχόμενη απέλασή της.
Μια τέτοια απόφαση μοιάζει πάντως λίγο πιθανή, καθώς σχεδόν όλοι οι συλληφθέντες στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των διαδηλώσεων έχουν απελευθερωθεί, ανέφερε αυτή η πηγή, προβλέποντας ότι η νεαρή Γαλλίδα θα απελευθερωθεί σε δύο-τρεις ημέρες.

Ο δικηγορικός σύλλογος της Κωνσταντινούπολης γνωστοποίησε πως είχε συλληφθεί άλλη μια Γαλλίδα, όμως δεν ήταν σε θέση να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Το προξενείο της Γαλλίας επιβεβαίωσε αυτή τη δεύτερη σύλληψη, χωρίς να κάνει γνωστές τις ταυτότητες των προσώπων που συνελήφθησαν.

Ένας τρίτος ξένος, ένας Κύπριος, συνελήφθη επίσης, σύμφωνα πάντα με το δικηγορικό σύλλογο, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν πρόκειται για Ελληνοκύπριο ή για Τουρκοκύπριο.
Τα προξενεία των ΗΠΑ και της Βρετανίας διαβεβαίωσαν πως κανένας πολίτης τους δεν συνελήφθη στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου