Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

ΛΕΦΤΑ υπάρχουν αλλά… μόνο για τη Ν.Δ.- Πήρε Δάνειο 14.6 εκατ. χωρίς να εξυπηρετει τα Χρέη της!


Η Ν.Δ. πήρε δάνειο 14,6 εκατ. χωρίς να εξυπηρετεί τα χρέη της, όπως αποκάλυψε
ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτσης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το πολιτικό χρήμα στη Βουλή. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στον «έλεγχο των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» υπερψηφίστηκε επί της αρχής.
Χτυπητή εξαίρεση από το καθεστώς της τρόικας, των Μνημονίων και της σκληρής λιτότητας που έχει επιβληθεί στη χώρα την τελευταία τετραετία και αφορά εργαζόμενους, επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω έλλειψης ρευστότητας και κόμματα της αντιπολίτευσης αποτελεί η Ν.Δ. Πιθανότατα τυγχάνει προνομίων ακριβώς λόγω του έργου που προσφέρει…

Όπως αποκάλυψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το πολιτικό χρήμα στη Βουλή, η Ν.Δ. έλαβε το 2013 δάνειο 14,6 εκατ. ευρώ χωρίς να εξυπηρετεί το υπέρογκο χρέος των 146,3 εκατ. ευρώ.

Ο Ν. Βούτσης κατέθεσε τον ισολογισμό της ΝΔ του 2013, ο οποίος έχει δημοσιευθεί σε αθηναϊκή εφημερίδα. Από τον ισολογισμό, όπως είπε, η ΝΔ εμφανίζεται με νέο δάνειο, ενώ είχε ήδη δάνεια ύψους 146 εκατ. ευρώ. «Συμφωνούμε για το ύψος της περιστολής και κάτω του 50%», είπε αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, «ενώ σαφέστατη είναι η διαφωνία μας στην αμερικανοποίηση και την ονομαστικοποίηση». Προειδοποίησε πως αν μέχρι την Τετάρτη το βράδυ δεν δοθούν οι δέουσες διευκρινίσεις για την εξυπηρέτηση των δανείων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Το δάνειο και η μη εξυπηρέτησή του προκύπτουν από την κατακλείδα του ισολογισμού, καθώς το “υπόλοιπο δανείων” μεταξύ 2012 και 2013 συμπίπτει με το ύψος του δανείου (160.933 εκατ. – 146.331 εκατ. = 14,6 εκατ.).

Περίσσευμα υποκρισίας

«Περίσσευμα υποκρισίας» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στον «έλεγχο των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Κατά τη διάρκειας της διαδικασίας που έφτασε μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης (όταν και ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο), οι εκπρόσωποι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υποδύθηκαν τους κήρυκες της διαφάνειας την ώρα που δέχονταν τα πυρά της αντιπολίτευσης για το «μαύρο» παρελθόν των δύο κομμάτων ως προς της χρηματοδότηση από μεγάλα συμφέροντα (βλέπε υπόθεση Siemens) αλλά και τη δανειοδότηση ΝΔ & ΠΑΣΟΚ από το τραπεζικό σύστημα.

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της συγκυβέρνησης, αντί να αναφερθούν στην ουσία του νομοσχεδίου (το οποίο νομιμοποιεί τις σχέσεις συναλλαγής μεταξύ οικονομικών συμφερόντων και κομμάτων και οδηγεί στην οικοδόμηση ενός πολιτικού συστήματος αμερικανικού μοντέλου) επέλεξαν να επιτεθούν στον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και την πρόκληση «πολιτικής ανωμαλίας». Στη συκοφαντική επίθεση της Αριστεράς πρωτοστάτησε ο υπουργός Εσωτερικών, Α. Ντινόπουλος που, αντί να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο που ο ίδιος εισάγει προς ψήφιση, επιτέθηκε με χυδαίο τρόπο στην αξιωματική αντιπολίτευση με εκφράσεις καφενείου και την κατηγορία ότι εκβιάζει «με το σύνδρομο του κουμπαρά» τους βουλευτές εν όψει της προεδρικής εκλογής.



Ο ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκε θετικά τη μείωση πάνω από 50% της κρατικής επιχορήγησης προς τα κόμματα αλλά επισήμανε τους κινδύνους από τη δυνατότητα χρηματοδότησης κομμάτων, συνασπισμών κομμάτων και πολιτικών προσώπων από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου δυνατότητα που νομιμοποιεί τις σχέσεις συναλλαγής μεταξύ οικονομικών συμφερόντων και κομμάτων και οδηγεί στην οικοδόμηση ενός πολιτικού συστήματος αμερικανικού μοντέλου. Οι ομιλητές της αξιωματική αντιπολίτευσης στηλίτευσαν την υποκρισία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που παρουσιάζουν εαυτούς ως τιμητές της διαφάνειας την ώρα που έχουν αμνηστεύσει προκαταβολικά τους τραπεζίτες που χορήγησαν «θαλασσοδάνεια» στα δύο κόμματα με «υποθήκη» τη μελλοντική κρατική επιχορήγηση. Επίσης, έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να «εξαγνιστούν» στα μάτια των πολιτών για τις αμαρτίες του παρελθόντος μέσα από αυτό το νομοσχέδιο.

Η ΔΗΜΑΡ τάχθηκε υπέρ της μείωσης της χρηματοδότησης και εκφράστηκε θετικά επί της αρχής του νομοσχεδίου μολονότι κατηγόρησε για υποκρισία τα κόμματα του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού και ζήτησε στοιχεία για τα δάνεια ΝΔ & ΠΑΣΟΚ αλλά και για την εξέλιξη της αμαρτωλής υπόθεσης των «μαύρων» ταμείων της Siemens. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παρενέβη και κατήγγειλε ότι «κάποια κόμματα εν μέσω κρίσης έλαβαν δάνεια, αν και οι κάνουλες των τραπεζών είχαν κλείσει για πολίτες και επιχειρήσεις, ενώ αναρωτήθηκε αν είναι “κόκκινα” αυτά τα δάνεια ή μήπως αναχρηματοδοτούνται από τις ίδιες τις τράπεζες».

Το ΚΚΕ δήλωσε,σύμφωνα με το left.gr, κατηγορηματικά αντίθετο στην ονομαστικοποίηση των κουπονιών που εκδίδονται από τα κόμματα η οποία οδηγεί στο «φακέλωμα» των μελών και των φίλων του και ξεκαθάρισε ότι δε θα εφαρμόσει την εν λόγω ρύθμιση «όποιο κι αν είναι το κόστος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου