Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Αίμα, καταστολή και στο βάθος... νεοναζί

Τα σοβαρά επεισόδια στην κερκίδα ανάμεσα στους Ρουμάνους και τους Ούγγρους, οι παραλείψεις των αρχών, η δολοφονική στάση των σεκιουριτάδων αλλά και οι ακροδεξιοί «πυρήνες» που στρατολογούν οπαδούς. «Λίγο έλειψε να έχουμε νέο Χέιζελ»: Η συγκεκριμένη περιγραφή κατά πολλούς χρησιμοποιήθηκε σαν υπερβολή, σχετικά με τα σοβαρότατα επεισόδια που έγιναν στον αγώνα της Ρουμανίας με την Ουγγαρία (1-1) για τα προκριματικά του Euro2016, όμως αν προσέξει κάποιος προσεκτικά τον πανικό που επικράτησε στις κερκίδες, άνετα θα την υιοθετούσε… Κι αυτό γιατί υπάρχουν πολλά επί μέρους θέματα για συζήτηση, πέρα από το μένος ανάμεσα στους φανατικούς οπαδούς των δύο ομάδων…

Περίπου 1.000 Ούγγροι οπαδοί βρέθηκαν στο γήπεδο του Βουκουρεστίου για την συγκεκριμένη αναμέτρηση. Σκληροπυρηνικοί ultras που φυσικά δεν έφτασαν στη χώρα ξαφνικά και δίχως να τους περιμένει κανείς… Προμηθεύτηκαν εισιτήρια και οι περισσότεροι μετακινήθηκαν με τρένα που στο… διάβα τους προκάλεσαν σε αρκετές περιπτώσεις ανησυχία. Καμία ανησυχία, ωστόσο, δεν προκλήθηκε όπως φάνηκε στους ιθύνοντες.


Η ένταση ξεκίνησε αμέσως μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, με ανταλλαγή φωτοβολίδων ανάμεσα στις δύο κερκίδες. Εύκολα τα κιγκλιδώματα που χώριζαν τους οπαδούς των δύο ομάδων έπεσαν και ξεκίνησαν σοβαρότατες συμπλοκές. Κάπου εκεί έρχεται να τονιστεί και η αμέλεια των υπευθύνων καθώς σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στα περισσότερα γήπεδα της Ευρώπης, νεκρές ζώνες στην κερκίδα δεν υπήρχαν…

Η κατάσταση έγινε γρήγορα ανεξέλεγκτη και όταν πια αποφάσισαν οι δυνάμεις ασφαλείας να κινηθούν, το έκαναν με πρωτοφανή αγριότητα και δίχως σχεδιασμό, ενώ ακριβώς με την ίδια λογική κινήθηκαν και οι άνδρες ασφαλείας του γηπέδου, παρασέρνοντας όποιον βρισκόταν μπροστά τους, ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά. Γι αυτό και μέχρι και σήμερα η εταιρία που είχε αναλάβει την φύλαξη του χώρου, η BGS δέχεται σκληρή κριτική για την στάση των υπαλλήλων της.


«Ήρθαμε από την Κλουζ μαζί με την 14χρονη κόρη μου για να παρακολουθήσουμε ένα παιχνίδι. Όταν ξέσπασαν τα επεισόδια, οι άνδρες της BGS επιτέθηκαν στους πάντες, σε παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους χωρίς καμία εξαίρεση. Εγώ έπεσα και χτύπησα για να προστατεύσω την κόρη μου, έχω σπασμένο κεφάλι» δηλώνει σήμερα Ρουμάνος φίλαθλος και άλλος συμπληρώνει: «Είμαι άρρωστος με την καρδιά μου. Πλήρωσα εισιτήριο για να δω έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και βρέθηκα να τρέχω στο νοσοκομείο, χτυπήθηκα από άνδρα της BGS και έκανα εφτά ράμματα».

Οσον αφορά το πολιτικό σκέλος των επεισοδίων, γι ακόμη μια φορά αποδείχτηκε πως η πολιτική ήταν, είναι και παραμένει εντός γηπέδων και τα εκάστοτε «no politica» συνθήματα εξακολουθούν να πέφτουν στο κενό αν όχι να γίνονται επικίνδυνα… Στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι γνωστοί οι πυρήνες ακροδεξιών ομάδων που δρουν στις κερκίδες των δύο χωρών. Οι Ρουμάνοι φρόντισαν, άλλωστε, να δώσουν πολιτικό χρώμα εξ αρχής στην αναμέτρηση και να σταθούν στην… αιώνια πολιτική διαμάχη μέσα από πανό που ανάρτησαν περί «εθνικής κυριαρχίας» και ημερομηνιών που παραπέμπουν στα εθνικά, ανοιχτά ζητήματα των δύο χωρών με επίκεντρο την Τρανσιλβανία.


Επίσης διαπιστωμένες είναι και οι σχέσεις της ρουμανικής κερκίδας με την ρουμανική ακροδεξιά οργάνωση «Noua Dreapta» (σ.σ Νέα Δεξιά), η οποία στρατολογεί οπαδούς από κερκίδες διαφόρων ομάδων. Μέλη αυτής ακριβώς της οργάνωσης ανάρτησαν, άλλωστε πανό υπέρ της Χρυσής Αυγής στο παιχνίδι με την Εθνική, το οποίο έγραφε «Λευτεριά στην Χρυσή Αυγή», ενώ στο παρελθόν φημολογείται πως μέλη της έχουν δώσει το «παρών» σε εκδηλώσεις του ελληνικού, ναζιστικού μορφώματος.



Αλλά και στην Ουγγαρία υπάρχουν αντίστοιχοι ακροδεξιοί «πυρήνες» που έχουν παρεισφρήσει στην κερκίδα, κυρίως από το ναζιστικό κόμμα «Jobbik» και τα παιχνίδια της Εθνικής ομάδας κυρίως κόντρα στην Ρουμανία αποτελούν ιδανική αφορμή. Ολοι, άλλωστε, θυμούνται τις αντισημιτικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ σε αγώνες ανάμεσα σε δύο ομάδες, την ώρα που πριν από δύο χρόνια, βουλευτής του Jobbik είχε ζητήσει την δημιουργία λίστας «όλων των επικίνδυνων Εβραίων που απειλούν την εθνική ασφάλεια της Ουγγαρίας», όπως υποστήριζε.

Εύκολα, πλέον, αντιλαμβάνεται κανείς πως η κερκίδα στα γήπεδα της Ευρώπης δεν θα ναι ποτέ πια ίδια… Το… «no politica» κυριαρχεί στην πιο τερατώδη μορφή του.
Αλέκα Ζουμή

πηγή: στο Κόκκινο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου