Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Η ΚΟΥΡΔΙΚΗ "ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ" ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΣΤΟΥΣ 40 ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ, ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΦΛΕΓΟΜΕΝΟ ΚOΜΠΑΝΙ, ΗΡΩΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ Ι.Κ.
Οι Κούρδοι είναι εξοργισμένοι με την απάθεια της Τουρκικής κυβέρνησης για την προέλαση του Ισλαμικού Κράτουςκαι τις μάχες στο Συριακό Κομπανί όπου καθημερινά οι Κούρδοι μαχητέςπολεμούν με ηρωισμό τους μισθοφόρους τζιχαντιστές με πενιχρά μέσα.
Πλέον οι οδομαχίες σε πολλές τουρκικές πόλεις είναι καθημερινές λόγω των διαδηλώσεων αγανακτισμένων των Κούρδων, οι οποίοι απαιτούν από την Τουρκία να στηρίξει την μάχη των Κούρδων συμπατριωτών τους στη Συρία ενάντια στο ΙΚ. Μάλιστα, η κυβέρνηση προετοιμάζει να θέσει στο πλευρό της αστυνομίας και το στρατό, ενώ σκοτεινό ρόλο στις αιματηρές οδομαχίες παίζουν και διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις ισλαμιστών, που πρόσκεινται στο κόμμα του Ερντογάν. Σε αυτές τις τελευταίες οργανώσεις πρέπει να αποδωθούν και τα φαινόμενα λιντσαρίσματος Κούρδων διαδηλωτών, αφού όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης 4 ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου ενώ άλλοι 3 κάηκαν ζωντανοί.

Οι Κούρδοι διαδηλωτές έβαλαν στο στόχαστρό τους κυρίως κρατικά κτίρια (αστυνομικά τμήματα κλπ) και οχήματα, ενώ ζημιές έχουν προκληθεί και σε καταστήματα.

Την Πέμπτη (9/10) το απόγευμα, στο χορό των κινητοποιήσεων πέρασε και το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης με αποτέλεσμα η αστυνομία να προχωρήσει στην προσαγωγή 28 φοιτητών. Την ίδα μέρα στο Εσένγιουρτ της Κωνσταντινούπολης άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών, με τραγικό απολογισμό ένα νεκρό και αρκετούς τραυματίες. Διαδηλώσεις και επεισόδια με την αστυνομία σημειώθηκαν και στις πολίτικες συνοικίες Πέρα, Οκμεϊντανί, και Γκάζι.

Στη Σμύρνη δύο χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στο Αλσαντσάκ για να διαμαρτυρηθούν τόσο για τις επιθέσεις στο Κομπάνι όσο και για τα επεισόδια σε όλη την Τουρκία. Στα Άδανα οι διαδηλωτές έκαιγαν λάστιχα και έστησαν οδοφράγματα. Σε διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ δύο ομάδων, ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του. Στο Βαν διαδηλωτές προσπάθησαν να επιτεθούν στα γραφεία μιας ισλαμικής οργάνωσης. Οι ισλαμιστές κρατούσαν ρόπαλα έτοιμοι να προστατεύσουν τα γραφεία τους. Η αστυνομία επενέβη και διέλυσε τους διαδηλωτές.

Στην Προύσα μια ομάδα που ήθελε να διαμαρτυρηθεί για τις επιθέσεις στο Κομπάνι αντιμετώπισε την αντίδραση της αστυνομίας και πολιτών της γειτονιάς. Έξω από τα σπίτια τους κρατώντας ρόπαλα βγήκαν ακόμη και γυναίκες. Η αστυνομία τους διέλυσε με δακρυγόνα.

Στην πόλη Άγρι οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο κτίριο του δημαρχείου και σε πολλά αυτοκίνητα. Έριξαν μολότοφ σε μαγαζιά και τράπεζες. Στο Σιίρτ ένα άτομο προσπάθησε να κατεβάσει την τουρκική σημαία, πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε.

Στο Ντιγιάρμπακιρ επεκτάθηκε η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας μέχρι στις 6.00 το πρωί της Παρασκευής (10/10).

ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΟΥΡΔΩΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (11/10) ΣΤΟ NTIΣΕΛΝΤΟΡΦ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ



Περισσότεροι από 20.000 Κούρδοι διαδήλωσαν ειρηνικά το Σάββατο (11/10) στους δρόμους τουΝτίσελντορφ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία 10.00-12.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί γύρω στις 12.00 το μεσημέρι αλλά σταδιακά ο αριθμός τους αυξήθηκε σε πάνω από 20.000.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από πολλές διαφορετικές κουρδικές οργανώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις των τζιχαντιστών εναντίον των κουρδικών πόλεων της Συρίας, όπως τοΚομπάνι.

Την Τρίτη και την Τετάρτη είχαν σημειωθεί επεισόδια, κυρίως στο Αμβούργο, με πολλούς τραυματίες σε συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών και Κούρδων διαδηλωτών. Η κουρδική κοινότητα της Γερμανίας αριθμεί σχεδόν 1 εκατομμύριο μέλη και θεωρείται ως η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

ΒΑΝΔΑΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε χθες το βράδυ μετά τη σύσκεψη ασφαλείας που έγινε στην Άγκυρα με αφορμή τις διαδηλώσεις ότι δεν θα θυσιάσουν την διαδικασία επίλυσης του κουρδικού απέναντι στους βανδαλισμούς. "Θα αντιμετωπίσουμε αυτούς τους βάνδαλους και θα λάβουμε τα μέτρα μας", είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Επέκρινε ακόμη και την αντιπολίτευση η οποία όπως είπε ενεθάρρυνε τον κόσμο να βγει στους δρόμους. "Ο λαός μας τα βλέπει πολύ καλά αυτά. Όλοι βλέπουμε πως προσπαθούν να ενθαρρύνουν τους βανδαλισμούς. Καλώ όλους τους πολίτες να παρακολουθούν τα γεγονότα με ηρεμία", είπε ο Νταβούτογλου.

ΛΑΒΡΟΦ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο ρωσικό κανάλι ΝΤV, σχολίασε τον όρο που βάζει η Τουρκία για χερσαία επέμβαση, δηλ. την ανατροπή του Άσαντ, λέγοντας ότι «με το να χρησιμοποιεί (η Τουρκία) ως παραβάν την τρομοκρατία, με σκοπό να αλλάξει το καθεστώς στη Συρία, είναι κάτι που η Ρωσία δεν δέχεται. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

ΣΚΛΗΡΕΣ ΜΑΧΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΟ ΚΟΜΠΑΝΙ


Οι αναφορές από το κουρδικό Κομπάνι στη βόρειο Συρία μιλούν για κατάληψη ακόμη και σχεδόν της μισής πόλης από την ISIS, ενώ αμερικανοί αξιωματούχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για την επαρχία του Ανμπάρ στο δυτικό Ιράκ.

To μεσημέρι του Σαββάτου (11/10), όπως μεταδίδει το Associated Press επικαλούμενο αναφορές Κούρδων και σύρων ακτιβιστών, η μάχη στο Κομπάνι γινόταν σε δύο μετώπα, στο ανατολικό και στο βόρειο τμήμα της πόλης. Η ISIS προσπαθεί να κυκλώσει τις κουρδικές δυνάμεις.

Προηγουμένως, οι τζιχαντιστές είχαν καταλάβει το λεγόμενο «κέντρο ασφαλείας» του Κομπάνι, περιοχή στα ανατολικά με κτίρια των κουρδικών ενόπλων δυνάμεων και το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Παράλληλα, όσον αφορά το Ιράκ, αξιωματούχοι στο Ανμπάρ προειδοποιούν ότι η κατάσταση στην επαρχία «είναι εύθραυστη», επισημαίνοντας ότι η διεθνής προσοχή έχει στραφεί κυρίως στη βόρεια Συρία και την κουρδική πόλη Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία, όπου κούρδοι μαχητές προσπαθούν να απωθήσουν τους τζιχαντιστές.

Δεύτερος αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο ανέφερε πως το δυτικό Ιράκ είναι μια πηγή ανησυχίας και «η κατάσταση δεν είναι καλή». Ο ιρακινός στρατός, ανέφερε, έχει εξαπολύσει πολλές επιθέσεις οι οποίες απέτυχαν. «Ξεκινούν μια επιχείρηση, όμως σταματά έπειτα από ένα χιλιόμετρο» πρόσθεσε, λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία σύγκριση» με τις δυνατότητες των Κούρδων, οι οποίοι από την πλευρά τους καταφέρνουν να επανακατάλαβουν περιοχές.


ΤΑ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΟΥΡΔΙΚΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Η Τουρκία βλέπει με τρόμο την άτυπη συμμαχία που έχουν συμπήξει το καθεστώς του Άσαντ στη Συρία με τους Κούρδους σε αυτή την χώρα, ενώ ψάχνει τρόπους για να εισβάλει στο Συριακό έδαφος, διεκδικώντας επικυρίαρχο ρόλο στη γειτονική χώρα μέσω ενος φιλικού - φιλοτουρκικού "light"ισλαμικού καθεστώτος.

Αυτός είναι ο λόγος που Ερντογάν - Νταβούτογλου παροτρύνουν ανοικτά τις ΗΠΑ να επέμβουν με χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, αντί των "αναποτελεσματικών" αεροπορικών βομβαρδισμών, πράγμα που θα υποβοηθήσει και τη δική τους συμμετοχή με τουρκικό στρατό στη Συρία.

Όλοι οι σχεδιασμοί της Τουρκίας μπορεί να αποδειχθούν χίμαιρα μπροστά στις ανεξέλεγκτες και θυελλώδεις πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις στην περιοχή που συντρίβουν όποιες προθέσεις εκδηλώνονται, συμπεριλαμβανομένων και των σχεδιασμών των ΗΠΑ και της ιμπεριαλιστικής Δύσης.

Η ευρύτερη περιοχή μας έχει τυλιχτεί σε σκοτεινά χαοτικά νέφη ανακατατάξεων, ρευστότητας και πολέμων, που γίνονται όλο και πιο πυκνά.

"ΕΚΚΛΗΣΗ" ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΠΑΝΙ

Να επιτρέψει στους εθελοντές να περάσουν τα σύνορα για να εμποδίσουν μία σφαγή αμάχων στο Κομπάνι από τους τζιχαντιστές, κάλεσε την Τουρκία ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στέφαν Ντε Μιστούρα. Είπε μάλιστα, ότι στην συριακή μεθοριακή πόλη παραμένουν εκατοντάδες άμαχοι, κυρίως ηλικιωμένοι.

«Θέλουμε να κάνουμε έκκληση στις τουρκικές αρχές να επιτρέψουν στους εθελοντές τουλάχιστον να μπουν στην πόλη με τον εξοπλισμό τους και να διεξάγουν μία επιχείρηση αυτοάμυνας», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Υπολογίζεται ότι στο Κομπάνι βρίσκονται περίπου 500-700 άμαχοι, ενώ συνολικά στην ευρύτερη περιοχή της μεθορίου της Συρίας με την Τουρκία 13.000 άτομα, οι οποίοι απειλούνται άμεσα από την προέλαση των τζιχαντιστών.


ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ

Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν αυτήν την ώρα πολύ μεγάλους κινδύνους και απειλές. Οιπροκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ συνιστούν μια κρίσιμη πτυχή αυτών των κινδύνων, που εξαιτίας και της Κουρδικής εξέγερσης, μπορούν γρήγορα να εξελιχθούν σε θερμές καταστάσεις. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι κυρίαρχοι κύκλοι καθεύδουν και δορυφοροποιούνται ακόμα περισσότερο.

Ελλάδα και Κύπρος σε αυτή την συγκυρία δεν χρειάζονται μόνο μια νέα προοδευτική οικονομική πολιτική αλλά επειγόντως και μια νέα εξωτερική πολιτική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου