Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Μαύρη σύναξη της ακροδεξιάς με Λεπέν, AfD και Βίλντερς...

Ανάγκη για ένα νέο σχέδιο της Αριστεράς
Το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν και το γερμανικό AfD θα έχουν, μαζί με τον Χερτ Βίλντερς του ολλανδικού PVV, συνάντηση «κορυφής» της «ευρωσκεπτικιστικής» ακροδεξιάς στο γερμανικό Κόμπλεντς στο τέλος Ιανουαρίου, καθώς οι χώρες τους μπαίνουν σε τροχιά εκλογικής μάχης.
Στη διάσκεψη θα συμμετέχουν ο Ματέο Σαλβίνι της ιταλικής Λέγκας του Βορρά και ο Χάραλντ Βιλίμσκι από το αυστριακό FPÖ. H συνάντηση θα γίνει, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Twitter η αρχηγός του AfD Φράουκε Πέτρι, στις 21 Ιανουαρίου στο Κόμπλεντς της Γερμανίας.
Οι εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία φέτος είναι οι τρεις μεγάλες (προγραμματισμένες) πολιτικές μάχες στην Ευρώπη: Οι Ολλανδοί αναδεικνύουν στις 15 Μαρτίου την επόμενη Βουλή, οι Γάλλοι ψηφίζουν τον Απρίλιο και το Μάιο για τον πρόεδρο και οι Γερμανοί ψηφίζουν το φθινόπωρο για το Μπούντεσταγκ.

Η διάσκεψη στο Κόμπλεντς -την οποία η Πέτρι του AfD χαρακτήρισε «έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας»- διοργανώνεται από την ομάδα «Κίνηση για μία Ευρώπη των Ελευθεριών και της Δημοκρατίας» (MELD) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που σχηματίστηκε το 2015 και βρίσκεται στο ακροδεξιό φάσμα. Η Λεπέν είναι συμπρόεδρος της ομάδας.

Ο Λιντοβίκ ντε Νταν, μέλος του στρατηγικού συμβουλίου της προεκλογικής εκστρατείας της Λεπέν επιβεβαίωσε την παρουσία της προέδρου του Εθνικού Μετώπου στη διάσκεψη.

Στις 30 Απριλίου 2016 ο ευρωβουλευτής του AfD Μάρκους Πρέτσελ είχε ανακοινώσει την ένταξή του στην ομάδα MELD. Όμως μέχρι τώρα η Εναλλακτική για τη Γερμανία και το Εθνικό Μέτωπο δεν είχαν καταφέρει να συμμαχήσουν κυρίως εξαιτίας των μεγάλων διαφορών στα οικονομικά τους προγράμματα.

Μια νέα ευρωπαϊκή τραγωδία;

Συνιστά τραγωδία για την Ευρώπη το γεγονός ότι στις περισσότερες χώρες της σηκώνει κεφάλι απειλητικά μια νέα επικίνδυνη ακροδεξιά, η οποία αποτελεί το σύγχρονο, σε νέα έκδοση, πρόσωπο του παλιού φασισμού.

Γι’ αυτήν την δυναμική επανεμφάνιση της ακροδεξιάς την βασική και κεντρική ευθύνη φέρνουν οι κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις και οι πολιτικές κρίσης και εξουθένωσης που εφάρμοσαν.

Ευθύνη όμως φέρουν εν μέρει και οι δυνάμεις της Αριστεράς στην Ευρώπη για δύο κυρίως λόγους.

Καταρχάς διότι δεν παρουσίασαν ένα σύγχρονο και βιώσιμο εναλλακτικό πρόγραμμα, το οποίο να αντλεί συμπεράσματα από τις οικονομικές αποτυχίες των μέχρι τώρα προοδευτικών και σοσιαλιστικών εγχειρημάτων και δεύτερον, διότι δεν αμφισβήτησαν ποτέ, στο όνομα ενός κακώς εννοούμενου διεθνισμού ή και υπόκλισης στα κυρίαρχα συμφέροντα, τα δόγματα της «παγκοσμιοποίησης» των αγορών και του ευρωπαϊσμού της ευρωζώνης και της ΕΕ. Αντίθετα, οι προτάσεις τους κινούντο στα πλαίσια αυτών των δογμάτων ως εναλλακτικές, δήθεν, θέσεις διαχείρισής τους.

Το «κενό», βεβαίως, από την παρούσα κρίση της «παγκοσμιοποίησης» και του λεγόμενου «ευρωπαϊσμού» το καλύπτει η ακροδεξιά.

Από την άλλη δεν μπορούμε και δεν πρέπει να παραλείψουμε να τονίσουμε και την ευθύνη των πολιτών οι οποίοι στρεφόμενοι σε ακροδεξιά κόμματα επιδεικνύουν ιδιαίτερα ασθενική φυσική και ιστορική μνήμη.

Η συνάντηση της Αριστεράς

Σήμερα, απέναντι στις συνάξεις των ακροδεξιών, πρέπει να υπάρξει απάντηση ή καλύτερα μια θετική πρόταση, με μια μεγάλη καλά προετοιμασμένη συνάντηση των αριστερών δυνάμεων της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής για την επαναθεμελίωση μιας σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς, που θα αμφισβητήσει τον ευρωπαϊσμό του ευρώ και της ΕΕ και θα επεξεργαστεί μια νέα πρόταση ειρήνης και συνεργασίας για την περιοχή ανάμεσα σε κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη και μια οικονομική πρόταση μιας νέας βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης για τους λαούς.

Κ.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου