Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Τα «μαρξιστικά» οικονομικά του Ε. Τσακαλώτου

Του Γιώργου Κακόβουλου
Είμαστε στην «ευχάριστη» θέση, η χώρα μας να εκπροσωπείται στο εξωτερικό, στην Ε.Ε., και στο Eurogroup, από έναν που πραγματικά «τιμάει» το όνομά του, από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που πίσω του φέρνει καταγωγή, από την οικογένεια του Θρασύβουλου Τσακαλώτου. Ο Θρ. Τσακαλώτος, αδελφός του παππού του Ευκλείδη, κάτω από τις διοαταγές του Σκόμπι έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην μάχη των Δεκεμβριανών. Οι Εγγλέζοι του οφείλουν πολλά, στο ότι τότε νίκησαν τον ΕΛΑΣ και η Αθήνα πέρασε στους ιμπεριαλιστές και στους ντόπιους συνεργάτες τους. Η ιστορία θα δείξει, ποιος έκανε πιο πολύ κακό στην αριστερά και γενικά στο κομμουνιστικό κίνημα: Ο στρατιωτικός Θρασύβουλος ή ο Ευκλείδης. Ο τελευταίος έχει πραγματικά πάρει την θέση του Σωτήριου Γκοτζαμάνη (υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Τσολάκογλου στην κατοχή), υπογράφει ταπεινωτικές επιστολές προς τους ξένους, αποδέχεται και εφαρμόζει μέτρα που και οι πιο ακραίοι νεοφιλελεύθεροι δεν θα έπαιρναν (αλλά και δεν θα μπορούσαν να πάρουν) και δυσφημεί την αριστερά σε εθνικό, πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Βέβαια από την άλλη, δεν μπορεί κανείς να μην κρατήσει, ότι διαφημίζει την χώρα με τα άπταιστα αγγλικά του.




Έχουν περάσει κάποια χρόνια, από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση και ο Τσίπρας έσκιζε τα μνημόνια, όταν ο Σαμαράς «διαπραγματεύονταν στα τέσσερα» (κατά δήλωση Τσίπρα από το νησί της Ρόδου). Τότε λοιπόν, σε μια πολιτική εκδήλωση στα Βόρεια προάστια, ο Ε. Τσακαλώτος ως κεντρικός ομιλητής, πούλαγε αντιμνημονιακά φούμαρα με τα σπαστά του ελληνικά. Μια μικρόσωμη κοπέλα από το ακροατήριο, τον ρωτάει: Μα πως θα εφαρμόσετε μια άλλη πολιτική όταν όλα τα μέσα οικονομικής πολιτικής βρίσκονται στις Βρυξέλες; Η Δημοσιονομική, η νομισματική, η συναλλαγματική, η εμπορική κλπ δεν είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, μήπως όλα αυτά που λέτε δεν μπορούν να γίνουν λόγω συμμετοχής στην χώρα στην Ζώνη του Ευρώ; Μήπως δηλαδή είναι το ευρώ το κεντρικό ζήτημα; Μήπως πρέπει να ανακτηθούν μοχλοί οικονομικής πολιτικής με επιστροφή στην Δραχμή;

Ενοχλημένος, με τα γνωστά σπαστά ελληνικά του και με ύφος «καθηγητή» της απαντάει: Αυτά που λες κοπέλα μου, είναι αστικά οικονομικά, εμείς μιλάμε με μαρξιστικά οικονομικά. Όποτε, βλέπω λοιπόν τον Ευκλείδη στην τηλεόραση, μπορεί να στεναχωριέμαι με την κατάντια του ελληνικού κράτους και της πατρίδας μου, αλλά πάντα γελάω με την ατάκα του περί μαρξιστικών οικονομικών. Ατάκα που λέγανε πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ για να «γλυστρήσουν» από την συζήτηση και την ουσία του πράγματος. Άρα για να είμαστε σαφείς, σήμερα για όποιον δεν καταλαβαίνει (γιατί σκέφτεται με τα παραδοσιακά αστικά οικονομικά), ο Ευκλείδης εφαρμόζει τα μαρξιστικά του οικονομικά…….

Και εις ανώτερα…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου