Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ACTA ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Συντριπτικό ήταν το «όχι» των Ευρωβουλευτών στην αμφιλεγόμενη συνθήκη ACTA για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας από τη διαδικτυακή πειρατεία και τα προϊόντα-«μαϊμού». Κατά της συνθήκης ψήφισαν 478 ευρωβουλευτές, έναντι μόλις 39 που την υπερψήφισαν, ενώ υπήρξαν και 165 αποχές. Οι επικριτές της ACTA υποστηρίζουν ότι η συνθήκη συντάχθηκε κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες, και απειλεί τις πολιτικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ιδιωτικότητα των χρηστών του Διαδικτύου.
Οι υποστηρικτές της, από την άλλη πλευρά, διαβεβαιώνουν ότι η συνθήκη απλώς θέτει ένα πλαίσιο για την εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων κατά της πειρατείας σε μεγάλη κλίμακα, και δεν επηρεάζει μεμονωμένους πολίτες.
Οι περισσότερες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου (Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι) είχαν ταχθεί κατά της συνθήκης, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πρότεινε να αναβληθεί η ψηφοφορία -το αίτημα όμως απορρίφθηκε.

Το βασικό επιχείρημα του ΕΛΚ ήταν ότι η ACTA έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί επί της νομιμότητάς της.
Κατά της ACTA είχαν επίσης ταχθεί η επιτροπή Εμπορίου και τρεις ακόμα επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο εισηγητής της συνθήκης, Ντέιβιντ Μάρτιν, παραδέχτηκε ότι είναι σημαντικός ο αγώνας κατά της πειρατείας και της παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων, όμως κάλεσε τους ευρωβουλευτές να την απορρίψουν επειδή είναι «ασαφής» και επομένως «επικίνδυνη» για τα ατομικά δικαιώματα.

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία της συνθήκης ήταν η δυνατότητα που προσέφερε στους παρόχους πρόσβασης στο Ίντερνετ να παραδίδουν στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων τις διευθύνσεις IP των χρηστών για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι κατεβάζουν παρανόμως προγράμματα.

Η Γαλλίδα Μαριέλ Γκαλό υποστήριξε πάντως ότι πρόκειται για παραπληροφόρηση. Όπως είπε, με την εφαρμογή της ACTA δεν θα αποκτούσαν ποινικό μητρώο οι έφηβοι που κατεβάζουν προγράμματα χωρίς άδεια.
Η ACTA υπογράφηκε τον Ιανουάριο από 22 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα, την Ελβετία, το Μεξικό και το Μαρόκο.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου