Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Ο Μάνεσης απειλεί με «λουκέτο» τους χαλυβουργούς

Κλιμακώνει την αδιαλλαξία της η εργοδοσία της "Χαλυβουργίας Ελλάδας".
Μετά τον απεργοσπαστικό μηχανισμό και τους τραμπουκισμούς, η εργοδοσία επιστρατεύει τις απειλές του "λουκέτου" για το ιστορικό εργοστάσιο του Ασπρόπυργου. Ο όμιλος Μάνεση έχει αφήσει να διαρρεύσει ότι αν δεν λήξει η ηρωική κινητοποίηση των εργαζόμενων, με τους σχεδόν εννιά μήνες απεργίας (που κρίθηκε παράνομη από το δικαστήριο στις 5 Ιουνίου), τότε δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να υποβάλει στο υπουργείο Εργασίας αίτημα για διαβούλευση για ομαδικές απολύσεις και κλείσιμο του εργοστασίου.
Όλα αυτά τη στιγμή που οι χαλυβουργοί στη γενική συνέλευση της περασμένης Παρασκευής συμφώνησαν να σταματήσουν την απεργιακή κινητοποίηση και να ανοίξει το εργοστάσιο, εφόσον η διοίκηση, σε μια ένδειξη καλής θελήσεως, προχωρήσει στην άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 40 απολυμένων και σε συμφωνία για την επάνοδο των υπολοίπων σε εύλογο χρονικό διάστημα, χωρίς άλλες απολύσεις. Συνολικά, από τους 360 εργαζόμενους, έχουν απολυθεί 120.

Έκκληση Τσίπρα στην κυβέρνηση
Έκκληση στην κυβέρνηση να δει το ανθρώπινο πρόβλημα και όχι την στατιστική απηύθυνε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας στην τηλεόραση της ΝΕΤ, λέγοντας: "Θα ήθελα να αναφερθώ και σε κάποιους ανθρώπους, είναι μικρή ομάδα εργαζομένων, αλλά πρέπει να αναφερθούμε σ΄ αυτούς. Βρίσκονται για όγδοο συνεχόμενο μήνα σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Είναι οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Μιλάμε για αγώνες, μιλάμε για διεκδικήσεις, αλλά όταν κανείς έχει οκτώ μήνες και δεν μπορεί να φέρει 20 € στο σπίτι και να θρέψει την οικογένειά του, όταν δούμε τον άνθρωπο, φεύγουμε από την εικόνα της στατιστικής, όταν τον δούμε όμως σε μια γενική εικόνα στατιστικής που λέμε ένα εκατομμύριο άνεργοι, πιστεύω ότι η κυβέρνηση -και κάνω έκκληση στην κυβέρνηση- ανεξάρτητα από τη σφοδρή σύγκρουση που έχουμε και τη διαφορετική οπτική, τουλάχιστον να επιδείξει τη στοιχειώδη ανθρωπιστική διάθεση. Είναι ανθρωπιστικό ζήτημα, ανθρωπιστικής τάξης. Να προχωρήσει σε μια τριμερή συνάντηση άμεσα. Η εργοδοσία, το συνδικάτο και το υπουργείο, προκειμένου να υπάρξει μια διευθέτηση. Οι άνθρωποι αυτοί να μπορέσουν να κερδίσουν κάτι απ΄ αυτόν τον αγώνα που έκαναν και να μπορέσουν να γυρίσουν στα σπίτια τους και όχι με το κεφάλι σκυμμένο, αλλά με το κεφάλι ψηλά".

Την ανάγκη τριμερούς συνάντησης επανέλαβε σε δήλωσή του στην Αυγή και ο Δημ. Στρατούλης, υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, ο οποίος έκανε λόγο για αντιπερισπασμό και αυταρχισμό από την πλευρά της διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου