του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη
Με μια κοινή δήλωση 139 παραγράφων, που υπέγραψαν οι ηγέτες των 28 μελών-κρατών του ΝΑΤΟ, ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Βαρσοβίας στις 9 Ιουλίου.
Αυτό που επιβεβαιώνεται ξεκάθαρα είναι ότι το ΝΑΤΟ θέλει να έχει ρόλο παγκόσμιας αστυνόμευσης, αφού πλέον Πόλεμος και Παγκοσμιοποίηση συνδέονται στενά.
Το σίγουρο, επίσης, είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πέτυχαν να “πείσουν” τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, μετά από μια όχι και τόσο κοπιαστική διαδικασία, να μπουν κι αυτοί στην μύτη της Ρωσσίας. Το Δόγμα “Από την Βαλτική έως την Μεσόγειο” ολοκληρώνει τις επιθετικές κινήσεις των ΗΠΑ στο ευρωπαϊκό έδαφος μετά τις στρατιωτικές ασκήσειςAnaconda-16, Baltops και Iron Wolf 2016.
Η ευρωπαϊκή ήπειρος έχει τρεις βασικές συνιστώσες που την κάνουν σημαντική για τις Ηνωμένες Πολιτείες (και το ΝΑΤΟ) από γεωπολιτικής πλευράς: Η πρώτη συνιστώσα είναι η Αρκτική, που κρίνεται όλο και πιο σημαντική τόσο για τα ενεργειακά κοιτάσματα όσο και γιατί θα γίνει σημαντική θαλάσσια οδός.
Η άλλη συνιστώσα είναι η πρόσβαση της Ευρώπης στην Μέση Ανατολή μέσω των Βαλκανίων.
Η τρίτη συνιστώσα είναι η Μεσόγειος και η Βόρεια Αφρική. Η περιοχή του Καυκάσου και τα δύο στενά, του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων, μπορούν επίσης να προστεθούν εδώ ως γεωπολιτικά στοιχεία τα οποία ενδιαφέρουν πολύ το ΝΑΤΟ.
Όλες αυτές οι συνιστώσες συνδυαζόμενες είναι πολύ καθοριστικές για την περικύκλωση της Ρωσσίας.
Η Σύνοδος της Βαρσοβίας υιοθέτησε τις παρακάτω σημαντικές αποφάσεις που έχουν ως επίκεντρο την Ρωσσία:
Ανάπτυξη 3.000-4.000 στρατευμάτων στις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία
Ανάληψη της διοίκησης από το ΝΑΤΟ της αντιβαλλιστικής ασπίδας των ΗΠΑ στην Ευρώπη
Ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία
Οι Βαλτικές χώρες έχουν γίνει το επίκεντρο της διαμάχης ΝΑΤΟ-Ρωσσίας, από την ώρα που το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αναπτύξει τέσσερα πολυεθνικά τάγματα στις Βαλτικές χώρες (Εσθονία, Λεττονία και Λιθουανία) και την Πολωνία ως επίδειξη ισχύος και αποφασιστικότητας. Οι ΗΠΑ προχωρούν, επίσης, στην εγκατάσταση των αντι-βαλλιστικών πυραύλων στην Πολωνία και στην Ρουμανία. Η Πολωνία, που φιλοξένησε την Σύνοδο, επιδίωξε πολύ σκληρή στάση έναντι της Μόσχας και συστήνει μια δύναμη εφέδρων της τάξης των 35.000 ανδρών.
Αλλά η Μόσχα βλέπει τον εαυτό της σαν προστάτη των ρωσσογενών πολιτών από την Ουκρανία μέχρι τις Βαλτικές χώρες. Αυτό δεν είναι και πολύ δύσκολο να κατανοηθεί.
Το ΝΑΤΟ τώρα διεξάγει επιχειρήσεις σε τρεις ηπείρους -Ευρώπη, Ασία και Αφρική- και έχει στην διάθεσή του ετοιμοπόλεμα στρατεύματα δυναμικότητας 3 εκατομμυρίων στρατιωτών, 24.000 στρατιωτικά αεροπλάνα και 800 πολεμικά πλοία ανοικτής θάλασσας. Είναι, με μεγάλη διαφορά, η ισχυρότερη και πιο εξοπλισμένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία.
Ετοιμάζεται, μάλιστα, να ισχυροποιηθεί περαιτέρω με την ένταξη στις επιχειρήσεις του μιας σειράς χωρών με υψηλή στρατιωτική δυναμικότητα όπως η Σουηδία, η Αυστραλία και η Νότια Κορέα. Η συζητημένη ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα είναι casus belli για την Μόσχα.
Όμως, το δύσκολο μέρος τώρα αρχίζει για την Ουάσιγκτων, δηλαδή να προκαλέσει την Μόσχα ώστε να αντιδράσει υπερβολικά στις παραπάνω νατοϊκές προκλήσεις.
Η αρχική αντίδραση της Μόσχας ήταν μάλλον σιωπηλή και αμφίθυμη. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η Μόσχα “εξετάζει προσεκτικά” τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και “περιμένει λεπτομερείς εξηγήσεις”, ενώ επισήμανε ότι η δυτική συμμαχία “επικεντρώνεται στο να περιλάβει μια ανύπαρκτη απειλή από την Ασία”.
Ο Κονσταντίν Κοζάτσεφ, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ρωσσικής Άνω Δούμας, χαρακτήρισε την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία ως “μια σύνοδο κορυφής των ψεμμάτων”, που θυμίζει τους εκφοβισμούς των Μπους και Μπλαιρ για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, που αποδείχτηκαν εκ των υστέρων ψευδείς.
Η μπάλλα τώρα βρίσκεται στο γήπεδο του Κρεμλίνου.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διάφορες προσεκτικές δηλώσεις της τελευταίας περιόδου, ειδικότερα τον λόγο στην Μόσχα, στα τέλη Ιουνίου, του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, προς τους Ρώσσους πρεσβευτές, όπου μάλλον βολιδοσκόπησε την Δύση, ο Ομπάμα κινείται πλέον σε αβέβαιο έδαφος.
ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου