Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

20 χρόνια από τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εν ψυχρώ δολοφονία του Τάσου Ισαάκ στην κατεχόμενη Δερύνεια μπροστά στα μάτια μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που έμειναν απλώς παρατηρητές. Ήταν μόλις 24 ετών τότε όταν με μια ομάδα μοτοσικλετιστών αποφάσισε να πραγματοποιήσει ειρηνική μοτοπορεία στα Κατεχόμενα και έχασε τη ζωή του πέφτοντας θύμα άγριου ξυλοδαρμού. Στις 2 Αυγούστου 1996 περίπου 200 μοτοσικλετιστές από 12 ευρωπαϊκές χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών και οργάνωσαν μοτοπορεία από το Βερολίνο και συγκεκριμένα την πύλη του Βραδενμβούργου με τελικό προορισμό την κατεχόμενη Κερύνεια, με αφορμή την 22η επέτειο από την τουρκική εισβολή στη μεγαλόνησο.

Στις 10 Αυγούστου έφτασαν στην Κύπρο και ενώθηκαν με τους εκεί μοτοσικλετιστές όμως εν μέσω πιέσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία υπό τον φόβο σοβαρών εξελίξεων καθώς οι Τούρκοι είχαν απειλήσει ότι θα ανοίξουν πυρ, η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών ακύρωσε το σκέλος της διαμαρτυρίας εντός της Κύπρου και διοργάνωσε την κεντρική της εκδήλωση στο Μακάριο Στάδιο το πρωί της Κυριακής 11 Αυγούστου.

Μία ομάδα μοτοσικλετιστών διαφώνησε με την απόφαση και αποφάσισε να συνεχίσει τη μοτοπορεία προς τα κατεχόμενα. Μεταξύ αυτών ήταν και ο 24χρονος τότε Τάσος Ισαάκ.

Εισήλθαν στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ, τη λεγόμενη «Πράσινη Γραμμή», και εκεί ήρθαν αντιμέτωποι με πάνω από 1.000 Τουρκοκύπριους, μεταξύ των οποίων και πολλοί οπαδοί των «Γρίζων Λύκων», που είχαν καταφθάσει από την Τουρκία.

Τα πράγματα δεν άργησαν να πάρουν άσχημη τροπή και ο Τάσος Ισαάκ στην προσπάθεια του να βοηθήσει ένα φίλο του εγκλωβίστηκε και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από πολίτες και αστυνομικούς τους ψευδοκράτους με ρόπαλα και σιδερολοστούς. Και όλα αυτά ενώ στο σημείο βρίσκονταν και μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.





Ο Τάσος Ισαάκ άφησε την τελευταία του πνοή 95 μέτρα από την ελληνοκυπριακή πλευρά και 32 από την τουρκοκυπριακή, σύμφωνα με την έκθεση του OHE.

Από τη γενικευμένη συμπλοκή στη νεκρή ζώνη τραυματίστηκαν συνολικά 54 Ελληνοκύπριοι, 17 Τουρκοκύπριοι και 12 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης.

Λίγες μέρες μετά στην κηδεία του ο 26χρονος ξάδελφος του Σολωμός Σολωμού επιχείρησε να κατεβάσει την τουρκική σημαία από φυλάκιο της «Πράσινης Γραμμής», και έπεσε νεκρός.

Τραγική φιγούρα η σύζυγος του Τάσου Ισαάκ που τότε ήταν έγκυος στο πρώτο τους παιδί, την Αναστασία την οποία και βάφτισε στις 28 Απριλίου 1997 ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος ενώ η Χάρις Αλεξίου της αφιέρωσε το «Τραγούδι του Χελιδονιού», που έγραψε ειδικά γι’ αυτήν.

Στο μεταξύ, στις 22 Νοεμβρίου 1996, η Κυπριακή Αστυνομία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ εναντίων των:

Χασίμ Γιλμάζ, εποίκου και πρώην στελέχους της ΜΙΤ (τουρκική ΚΥΠ)
Νεϊφέλ Μουσταφά Εργκούν, εποίκου από την Τουρκία και αστυνομικού του ψευδοκράτους
Πολάτ Φικρέτ Κορελί, Τουρκοκύπριου από την Αμμόχωστο
Μεχμέτ Μουσταφά Αρσλάν, τούρκου εποίκου και επικεφαλής των «Γκρίζων Λύκων» στα Κατεχόμενα
Ερχάν Αρικλί, τούρκου εποίκου από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Ο Αρικλί συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2012 στο Κιργιστάν, αλλά αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν πιέσεων του Τουρκίας.

Στις 24 Ιουνίου 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε ένοχη την Τουρκία για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, βάσει του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών. Επίσης, επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Τάσου Ισαάκ.

Πριν από λίγες ημέρες η κόρη του Αναστασία μαζί με πολυμελή ομάδα μοτοσικλετιστών της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού», βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, μετά από ένα ταξίδι – αντικατοχική πορεία 3.000 χλμ που ξεκίνησε από το Βερολίνο και κατέληξε στη Λευκωσία.

Νωρίτερα είχαν συναντήσει στην Αθήνα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο όπου και για πρώτη φορά ζήτησε δημόσια να υπάρξει δικαιοσύνη και να καταδικαστούν οι δολοφόνοι του πατέρα της, αλλά και του θείου της Σολωμού Σολωμού.

«Θα θέλαμε να σας ζητήσουμε αν μπορείτε να κάνετε κάτι για να μας βοηθήσετε ώστε να καταδικαστούν αυτοί οι άνθρωποι», είπε στον κ. Παυλόπουλο...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου