Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Ελληνικό χρώμα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

Πέντε ελληνικές παραγωγές και συμπαραγωγές θα συμμετάσχουν στο 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο (3-13/8/2016)- που είναι γνωστό στους σινεφίλ ως ένα από τα μακροβιότερα φεστιβάλ με επίκεντρο το σινεμά του δημιουργού και κύριο στόχο την ανάδειξη νέων ταλέντων.
Οι ελληνικές υποψηφιότητες για τις Λεοπαρδάλεις -το διαχρονικό σύμβολο του φεστιβάλ- καθώς και για επιπλέον βραβεία είναι:
- Άφτερλωβ (Afterlov) του Στέργιου Πάσχου- Διαγωνιστικό Τμήμα Νέων Σκηνοθετών (Concorso Cineasti del Presente) , παγκόσμια πρεμιέρα.
- Slava (Glory) των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλχάνωβ- Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα (Concorso Internazionale), παγκόσμια πρεμιέρα.
- Αλεπού της Ζακλίν Λέντζου-Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους Pardi di Domani, παγκόσμια πρεμιέρα.
-Manodopera του Λουκιανού Μοσχονά-Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους Pardi di Domani, παγκόσμια πρεμιέρα.
Επιπλέον, στο επίσημο πρόγραμμα και στο πλαίσιο της Θερινής Ακαδημίας του Λοκάρνο και στο τμήμα «Locarno Filmmakers Academy» θα συμμετάσχει η ταινία μικρού μήκους:
-Flowers and Bottoms του Χρήστου Μασσαλά

Αναλυτικότερα:


Άφτερλωβ (Afterlov) του Στέργιου Πάσχου,

μεγάλου μήκους, παραγωγή: Marni Films/ Faliro House/ΕΡΤ/2|35

Ο Στέργιος Πάσχος έχει ήδη επτά µικρού µήκους ταινίες στο ενεργητικό του και σηµαντικές διακρίσεις σε Φεστιβάλ. Δυο χρόνια µετά την ταινία Ο Έλβις Είναι Νεκρός, και βάζοντας στο κέντρο της ιστορίας του τους χαρακτήρες που γνωρίσαµε εκεί, ο σκηνοθέτης επιστρατεύει ξανά για το μεγάλου μήκους κινηματογραφικό του ντεμπούτο, το αστείρευτο ταλέντο δυο νέων ηθοποιών: του ήδη βραβευμένου σε θέατρο και σινεµά Χάρη Φραγκούλη, αλλά και της πολλά υποσχόμενης ηθοποιού Ηρώς Μπέζου, σε µια διαφορετική ερωτική ιστορία ιδωμένη από το τέλος προς την αρχή.

Το Άφτερλωβ, µια αστεία, συγκινητική και καυστική µετα-ερωτική ιστορία δυο ανθρώπων που αρνούνται να μεγαλώσουν, παρακολουθεί την απέλπιδα προσπάθεια ενός ζευγαριού για επικοινωνία. Αποκλεισμένοι και έγκλειστοι, αγκαλιά µε λέξεις που περισσεύουν αλλά δεν φτάνουν για να εκφράσουν την ταραχή τους, περικυκλωμένοι από αναµνήσεις και ανήμποροι να εξηγήσουν αυτό που τους συμβαίνει, οι δυο ήρωες ξεκινούν µια αθώα βόλτα στην εξοχή για να συνειδητοποιήσουν πολύ γρήγορα πως έχουν χαθεί σ’ ένα αφιλόξενο κι ανεξερεύνητο δάσος...



Slava (Glory) των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλχάνωβ

μεγάλου μήκους, παραγωγή: Abraxas Film-Βουλγαρία /Graal Films –Ελλάδα/ Screening Emotions, Aporia Films, Red Carpet- Βουλγαρία



Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία των σκηνοθετών. Η προηγούμενη, Το μάθημα βραβεύθηκε στα Διεθνή Κινηματογραφικά Φεστιβάλ των Σαν Σεμπαστιάν, Τόκυο, Βαρσοβίας, Θεσσαλονίκης, Γκέτεμποργκ, Τρανσιλβανίας και Σόφιας και ήταν υποψήφια μεταξύ των τριών φιναλίστ για το βραβείο Lux. Και οι δύο ταινίες είναι συμπαραγωγές με την Ελλάδα, με συμπαραγωγό την ελληνική εταιρεία Graal και την ενίσχυση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Τις διεθνείς πωλήσεις τις ταινίας έχει αναλάβει η γαλλική εταιρεία Wide.

Στην ταινία Slava o Τσάνκo Πετρώφ, ένας εργάτης σιδηροδρόμων , βρίσκει εκατομμύρια λέβα στις γραμμές του τρένου. Αποφασίζει να επιστρέψει όλο το ποσό στην αστυνομία και το κράτος τον επιβραβεύει με ένα καινούργιο ρολόι χειρός , το οποίο πολύ σύντομα χαλάει. Εν τω μεταξύ η Τζούλια Στάικοβα, επικεφαλής του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου Μεταφορών, χάνει το παλιό ρολόι του Πετρώφ, ένα οικογενειακό κειμήλιο. Και εκεί ξεκινάει ο απεγνωσμένος αγώνας του Πετρώφ να ανακτήσει το ρολόι και την αξιοπρέπειά του.



Αλεπού της Ζακλίν Λέντζου

μικρού μήκους, παραγωγή: Blonde S.A./ Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου



Aθήνα, καλοκαίρι. Μετά από καβγά με τη μάνα του, ο Στέφανος, ένας ατίθασος έφηβος, μένει μόνος στο σπίτι με τα αδέρφια του και το άρρωστο σκυλί τους, τη Λούση.

Κανείς τους δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη, ότι πρόκειται για την τελευταία, ανάλαφρη μέρα της ζωής τους. Ήδη όλα έχουν αλλάξει.

Η Ζακλίν Λέντζου διαχειρίζεται με κινηματογραφική φρεσκάδα το θέμα της ενηλικίωσης και της απώλειας στο χώρο της οικογένειας, θεματική που την έχει απασχολήσει και στα προηγούμενα κινηματογραφικά της έργα.: Luz και Μπλε Δεκατρία, που συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ και βραβεύθηκε μεταξύ άλλων στο Διεθνές Φεστιβάλ του Ρέυκιαβικ. Το σενάριο της Αλεπούς είχε επιλεχθεί για το Berlinale Short Film Station.Πρόσφατα ολοκλήρωσε και την τελευταία της ταινία μικρού μήκους Hiwa ενώ με την συνεργάζεται με την εταιρεία Blonde SA και για τη πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους Σελήνη 66, που βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης.



Manodopera του Λουκιανού Μοσχονά

μικρού μήκους, παραγωγή Zamizdat –Γαλλία/ Real Eyes Productions- Ελλάδα





Στο Manodopera, κάτω στο ισόγειο ο Άντι και ένας νεαρός ανακαινίζουν ένα διαμέρισμα. Πάνω στην ταράτσα ο ίδιος νεαρός και οι φίλοι του αναθεωρούν τον κόσμο. Πρόκειται για την τρίτη μικρού μήκους ταινία του Ελληνο-γάλλου Λουκιανού Μοσχονά, στην οποία θα βασιστεί και η πρώτη του μεγάλου μήκους Ούτε θεός, ούτε αφέντης, ένα λοξό και ταξικό μελόδραμα, ατέλειωτων γκρεμισμάτων και ανακαίνισης, σε ένα αθηναϊκό διαμέρισμα. Το σχέδιο της τελευταίας, έχει παρουσιαστεί στο Torino Film Lab, στο τμήμα Work in Progress του Φεστιβάλ του Κάρλοβυ Βάρυ και στο New Cinema Network του φεστιβάλ της Ρώμης.



Flowers and Bottoms του Χρήστου Μασσαλά

μικρού μήκους, παραγωγή: Χρήστος Μασσαλάς, με την υποστήριξη του Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου



Το «Flowers and Bottoms» είναι μια μικρή σουρρεαλιστική ιστορία με πρωταγωνιστές λουλούδια και οπίσθια .Μια σειρά από ‘νεκρές φύσεις’, θραύσματα της καθημερινότητας, που συνθέτουν μια σατιρική αφήγηση για την επιθυμία και την απώλεια, στην εποχή της cyber ανωνυμίας.

Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 46ο Φεστιβάλ του Τάμπερε και συνεχίζει μια πολύ επιτυχημένη πορεία σε διεθνή φεστιβάλ, όπως το BFI και το Σάο Πάολο. Πρωτογνωρίσαμε τον σκηνοθέτη το 2011 με την μικρού μήκους ταινία του Make up για την οποία απέσπασε το Βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου «Έλληνες του Κόσμου» κατά τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ της Δράμας. O Μασσαλάς συμμετείχε το 2012 στο Forum συμπαραγωγής ταινιών μικρού μήκους Εuroconnection, το οποίο διεξάγεται στο πλαίσιο του διεθνούς Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους του Clermont Ferrand. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία Broadway βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου