Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Η συναυλία...δεν τελείωσε ποτέ

«Τσιλιχρήστο, παραιτήσου!»
Ηταν 22 Μαρτίου του 1967 όταν κυκλοφόρησε το 77ο τεύχος του μουσικού περιοδικού «Μοντέρνοι Ρυθμοί» με την είδηση-βόμβα: «Δεν είναι ούτε πρωταπριλιάτικο ψέμα ούτε διαφημιστικό κόλπο. Οι Ρόλινγκ Στόουνς έρχονται». Η συμφωνία είχε κλείσει προ οκταημέρου μεταξύ του δημοσιογράφου και ατζέντη Νίκου Μαστοράκη και του μάνατζερ του συγκροτήματος Ντέιβιντ Απς. Το συγκρότημα εμφανίζεται αισίως διατεθειμένο να κλείσει στην Αθήνα την αυλαία της ευρωπαϊκής περιοδείας του (που άνοιξε στις 26 Μαρτίου στην Ολλανδία). Στις 5.30 το απόγευμα της 14ης Μαρτίου ο Απς μουρμουρίζει από την άλλη άκρη του τηλεφώνου: «Nick, it's ΟΚ for the Stones».
Ως χώρος διεξαγωγής επιλέχθηκε το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και τα εισιτήρια κόστιζαν από 60 ως 120 δραχμές, αρκετά «αλμυρά» για τον νεαρόκοσμο της εποχής. Υπήρχαν και λίγα εισιτήρια των 500 δραχμών, ακριβώς μπροστά από την εξέδρα. Οι αφίσες που κυκλοφόρησαν ανέφεραν ότι «το ρεσιτάλ είναι υπό την αιγίδα του δημάρχου Αθηναίων κ. Γεωργίου Πλυτά και οι εισπράξεις του θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό». Ανάμεσα στους εγχώριους καλλιτέχνες που καλούνται να διανθίσουν το κορυφαίο ροκ γεγονός είναι οι Γουί Φάιβ, οι Εμ Τζι Σι και οι Αϊντολς.
Μέσα σε ένα κλίμα ψυχροπολεμικό, με τους συνταγματάρχες να ετοιμάζονται ήδη να ανοίξουν μία από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας γύρω στις 7 το βράδυ, στις εξέδρες της Λεωφόρου βρίσκονταν γύρω στα 8.000 άτομα ενώ το γήπεδο ήταν ζωσμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Οι αστυνομικές δυνάμεις σε επιφυλακή περίμεναν το πρώτο λάθος λίκνισμα του Τζάγκερ. Και εκείνος δεν θα τις απογοητεύσει. Τραγούδια όπως τα «Lady Jane», «19th Nervous Breakdown» έχουν ζεστάνει ήδη το κοινό. Ακούγονται οι πρώτες νότες του «Ruby Tuesday» μισή ώρα μετά και ο Τζάγκερ έχει τη φαεινή ιδέα να πλησιάσει την κερκίδα ραίνοντας τους αλαλάζοντες νεαρούς με κόκκινα γαρίφαλα.
Η πράξη θεωρήθηκε επαναστατική από την Αστυνομία και το ξύλο έγινε ξάφνου ο πρωταγωνιστής με το συγκρότημα να μην μπορεί να συνειδητοποιήσει ακόμη τι συμβαίνει. Οι υπεύθυνοι του γηπέδου, με διαταγή της Αστυνομίας, κατέβασαν τον γενικό και η συναυλία τερματίστηκε άδοξα μέσα σε πυκνό σκοτάδι. Τα μέλη των Rolling Stones φυγαδεύτηκαν στο ξενοδοχείο, μη μπορώντας να καταλάβουν τι συνέβη. Αγανακτισμένοι θεατές συγκρούστηκαν με την Αστυνομία και συγκρότησαν διαδήλωση, η οποία κατέληξε μπροστά από το «Χίλτον» με το γνωστό σύνθημα: «Τσιλιχρήστο (σ.σ.: ο τότε διευθυντής της Αστυνομίας), παραιτήσου!».

Δημητρακόπουλος Σάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου