Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

Κυβερνητικές μαριονέτες

Γιάννη Ανδρουλιδάκη*
Δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ μεταφράζονται σε δύο μνημόνια, ένα δημοψήφισμα που αλλοιώθηκε το αποτέλεσμα του, ασύστολα ψέματα, προσπάθεια ωραιοποίησης της πραγματικότητας και προπαγάνδα. Καμιά μνημονιακή κυβέρνηση δεν υλοποίησε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τέτοια σκληρά και νεοφιλελεύθερα μέτρα.
Ουδείς από τους προηγούμενους τόλμησε να ξεπουλήσει σε τέτοια έκταση δημόσια περιουσία και κρατικές επιχειρήσεις κομβικής σημασίας για τον τόπο. Ποτέ άλλοτε δε θα περνούσαν με τέτοια άνεση οι εντολές των δανειστών από το ελληνικό κοινοβούλιο. Η βουβαμάρα του ελληνικού λαού πρωτοφανής. Μια κυβέρνηση σε εντεταλμένη υπηρεσία δολοφονεί τη χώρα και οι πολίτες απλώς παρακολουθούν. Να γιατί ο κ. Αλέξης Τσίπρας και ο κ. Πάνος Καμμένος είναι οι άνθρωποι με τους οποίους οι δανειστές κάνουν τη δουλειά τους για μια ακόμη φορά φέρνοντας ένα 4ο μνημόνιο.

Δεν έχει σημασία σήμερα να απαριθμήσουμε ένα –ένα τα μέτρα που φέρνει η τελευταία συμφωνία. Αρκεί μόνο να πούμε ότι εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τα 4,5 δις ευρώ. Φτάνει να τονίσουμε ότι η ελληνική πλευρά αποδέχτηκε πλεονάσματα 3,5% από το 2019 έως το 2020. Το τι έρχεται δεν περιγράφεται . Με δυο λόγια εκποιούν τη χώρα , οδηγούν σε μεγαλύτερη εξαθλίωση το λαό και βυθίζουν την κοινωνία στο αδιέξοδο και την απόγνωση.

Την ίδια στιγμή προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα με υποσχέσεις και προπαγάνδα. Αρχικά προβλήθηκαν ως πολύ σημαντικά τα αντίμετρα, τα οποία, ωστόσο, αποδείχθηκε ότι είναι υπό αίρεση, αφού θα εφαρμοστούν μετά το 2019 και μόνο αν έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3, 5%. Στη συνέχεια ζητιάνεψαν μια δήλωση για το χρέος για να εισπράξουν την απάντηση – χαστούκι του κ. Σόιμπλε ότι δεν προετοιμάζονται τώρα μέτρα για την ελάφρυνση του. Έτσι το μόνο που απέμενε ήταν ξανά υποσχέσεις προς τους ιθαγενείς.

Η αρχή έγινε από το Υπουργείο Παιδείας. Σε μια έκρηξη λαϊκισμού ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση των Πανελλαδικών και άλλα μέτρα τα οποία όχι μόνο δε θα βελτιώσουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί, αλλά θα χειροτερέψουν τη θέση των μαθητών που προέρχονται από χαμηλά και φτωχά κοινωνικά στρώματα. Στον επόμενο του σταθμό, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, εξήγγειλε τη δημιουργία 239 τοπικών μονάδων υγείας σε όλη τη χώρα ως το τέλος του χρόνου. Με ποια χρήματα θα γίνει αυτό, όταν ήδη η κατάσταση στο χώρο της υγείας είναι πάρα πολύ άσχημη; Πώς θα στελεχωθούν και ποιες υπηρεσίες θα παρέχουν στους πολίτες; Κουβέντα. Ανέξοδα θα ενός ψεύτη πρωθυπουργού και της κυβερνητικής παρέας του.

Αναρωτιέμαι πολλές φορές, γιατί κανείς δεν αντιδρά. Τι απέγιναν όλοι εκείνοι που πριν από το 2015 αγωνίζονταν να μην ξεπουληθεί η χώρα; Πού κρύβονται πρώην συνδικαλιστικά στελέχη, τα οποία σήμερα διασύρονται; Πώς παραμένει στη θέση του ο « μαρξιστής» κ. Τσακαλώτος, που δε θα αποδεχόταν μείωση αφορολόγητου, ο κ. Σκουρλέτης, που είχε «σηκώσει» το θέμα της ΔΕΗ, ο « ταξικός αποστάτης», κ. Κατρούγκαλος, που διαβεβαίωνε ότι δε θα μειωθεί η προσωπική διαφορά; Είναι βέβαιο ότι για κανέναν δε βρίσκεται η ελάχιστη δικαιολογία. Ούτε για του 53, ούτε για τους 11, ούτε δεν ξέρω για ποιον άλλο. Τώρα υπάρχει μόνο μια έντιμη στάση για όποιον δε βάζει την εξουσία και την καρέκλα πάνω από την ηθική και την αξιοπρέπεια: η παραίτηση, η παράδοση της βουλευτικής έδρας και η αποχώρηση. Τούτες τις ώρες κανείς δε δικαιούται να λειτουργεί ως Πόντιος Πιλάτος και να «νίπτει τας χείρας του» .

Τα μέτρα από ό, τι φαίνεται θα περάσουν, γιατί οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως έχει αποδειχτεί, είναι συμπαγείς. Oι συγκυβερνώντες θα ανταλλάξουν βλέμματα απόλυτης ικανοποίησης και θα εισπράξουν για μια ακόμη φορά τα συγχαρητήρια των δανειστών. Μια κυβέρνηση η οποία δεν έχει καμιά σχέση με τις ιδέες και τις αξίες της αριστεράς, αλλά ούτε και με τις αγωνιστικές παραδόσεις του ελληνικού λαού. Κυβερνητικές μαριονέτες στα χέρια των δανειστών. Ο Αλέξης ουρλιάζει χοροπηδώντας: «θα σας βγάλω από τα μνημόνια» και ο Πάνος υψώνει το δεξί χέρι στη γνωστή ελληνική χειρονομία με τον παράμεσο. Στο φόντο μια χώρα καθημαγμένη.*εκπαιδευτικός στο 6ο Λύκειο Καλαμάτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου