Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Έφυγε ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Μιχάλης Παπανικολάου

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Μιχάλης Παπανικολάου.
O Mιχάλης Παπανικολάου γεννήθηκε στον Πύργο. Παράτησε την Ιατρική στον τρίτο χρόνο για να σπουδάσει θατρο και κινηματογράφο όπου και εργάστηκε στη συνέχεια σα βοηθός μέχρι να “γυρίσει” την πρώτη του ταινία. Σκηνοθέτησε θέατρο, κινηματογράφο, τηλεόραση και ραδιόφωνο. Έγραψε κάποια λίγα θεατρικά έργα (όλα παραγγελία κι όλα παιγμένα), διηγήματα για τον περιοδικό Τύπο, στίχους τραγουδιών, σενάρια και εκδόθηκαν πέντε συλλογές ποιημάτων του, κάποια μεταφράστηκαν στ’ αγγλικά. Ιδρυτικό μέλος θεατρικών σχημάτων και θεάτρων. Δίδαξε σε σχολεία (δραματικές σχολές), θέατρο και κινηματογράφο (Πηγή; Biblionet).
Ανακοίνωση για τον θάνατο του σκηνοθέτη Μιχάλη Παπανικολάου, εξέδωσε η Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών.

Όπως αναφέρει:

«Το οπτικοακουστικό τοπίο και ο χώρος της τέχνης και του πολιτισμού από χθες είναι φτωχότεροι. Από χθες δε βρίσκεται ανάμεσα μας ο συνάδελφος, ο συναγωνιστής, ο σκηνοθέτης , δάσκαλος και ποιητής, Μιχάλης Παπανικολάου.

Ο Μιχάλης Παπανικολάου ήταν ένας άνθρωπος δραστήριος τόσο στην καλλιτεχνική, όσο και στην συνδικαλιστική και κοινωνική ζωή του.

Σκηνοθέτησε πλήθος θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικά επεισόδια και κινηματογραφικές ταινίες. Παράλληλα ασχολήθηκε με την ποίηση εκδίδοντας αρκετές ποιητικές συλλογές.

Στη συνδικαλιστική του δράση διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, καθώς και του εισπρακτικού μας φορέα. Υπήρξε δραστήριο και ανήσυχο πνεύμα, μαχητικός υπερασπιστής των δικαιωμάτων των σκηνοθετών.

Θα τον θυμόμαστε ακόμα για τις ουσιαστικές παρεμβάσεις του στις γενικές συνελεύσεις της ΕΕΣ, πάντα με καίριες και ζωντανές τοποθετήσεις.

Η πολυσύνθετη προσωπικότητά του, το έργο του καθώς και η αγωνιστική του δράση, θα κρατάνε ζωντανή τη θύμησή του στους φίλους του, τους συναγωνιστές και τους συναδέλφους μας!

Η πολιτική του κηδεία θα γίνει την Πέμπτη 18 Μάη στις 2.00 μ.μ. στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

Η Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών εκφράζει τη βαθιά της λύπη και τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.

Καλό ταξίδι Μιχάλη, θα μας λείψεις!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου