Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

«Έφυγε» ο Χρήστος Μπίστης, ιστορικό στέλεχος του ΕΚΚΕ

«Έφυγε» σήμερα το μεσημέρι από τη ζωή ο Χρήστος Μπίστης, ο αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, της επαναστατικής αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας. Ο Χρήστος ήταν μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στέλεχος του ΕΚΚΕ, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Στέλεχος του κομμουνιστικού κινήματος, ο Χρήστος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και στα 1963-68 έζησε στο Ανατολικό Βερολίνο, όπου συμμετείχε στο θέατρο που ίδρυσε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ. Εγκαταστάθηκε κατόπιν στο Δυτικό Βερολίνο, όπου το 1970 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κινήματος Ελλάδας (ΕΚΚΕ).
Το 1973 ήρθε παράνομα στην Ελλάδα και το 1974 συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίστηκε από τη Χούντα.
Παραμένοντας στην ηγεσία του ΕΚΚΕ, συνέχισε τον αγώνα για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος και την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, συμμετέχοντας ενεργά στα εγχειρήματα της Μαχόμενης Αριστεράς, του ΜΕΡΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Δελτίο τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το θάνατο του σ/φου Χρίστου Μπίστη

Μας αποχαιρέτησε σήμερα, νικημένος από το θάνατο που πάντα αψηφούσε, ο σ/φος Χρίστος Μπίστης, μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ιστορικό στέλεχος του ΕΚΚΕ και αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα και του κομμουνιστικού κινήματος.

Ο σ/φος Χρίστος υπήρξε για όλους μας υπόδειγμα κομμουνιστή επαναστάτη: ευγενής, ανιδιοτελής, συνεπής μέχρι το τέλος στην κυριολεξία κατάφερε να κερδίσει θαυμασμό και σεβασμό από φίλους κι εχθρούς. Έδωσε το παρών στην αντιδικτατορική πάλη, όπου διώχθηκε και φυλακίστηκε και στους αγώνες της μεταπολίτευσης. Αισιόδοξος πάντα και με πίστη στη δύναμη της εργατικής τάξης και του λαού αφιέρωσε τη ζωή του στην ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρας μας. Συμμετείχε σε όλα τα μετωπικά σχήματα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς από το 1989 και μετά (Αριστερή Πρωτοβουλία, Μαχόμενη Αριστερά, ΜΕΡΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Ήταν πολέμιος του εφησυχασμού, ανεκτικός στην άλλη άποψη, παθιασμένος εραστής των κομμουνιστικών ιδανικών και της επανάστασης.
Η αναπάντεχη φυγή του είναι σίγουρο ότι μας αφήνει πιο φτωχούς. Η παρακαταθήκη που μας άφησε είναι πολύτιμη: πρωτοπόρος στα 77 χρόνια του, παρά τα σημαντικά προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν, μας δίδαξε με το λόγο, τη σκέψη του και το προσωπικό παράδειγμά του ότι ο κομμουνισμός είναι η κίνηση που καταργεί την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων.
Η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθύνει τα συλλυπητήρια της στους οικείους του, στους συντρόφους του στο ΕΚΚΕ . Η πολιτική κληρονομιά που μας άφησε είναι οδηγός για τη δράση μας, για την μεγάλη υπόθεση της επανάστασης και του κομμουνισμού που δονεί τη ζωή μας, όπως καθόρισε και τη ζωή του σεβαστού συντρόφου μας.

Η ανακοίνωση της ΛΑΕ:
Βαθιά θλίψη προκαλεί η απώλεια του Χρίστου Μπίστη, ήταν μέλος της ΚΣΕ στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ιστορικό στέλεχος του ΕΚΚΕ.
Ο Χρίστος Μπίστης αφήνει στο χώρο της αριστεράς μια βαριά «κληρονομία», μέσα από την πορεία και τους αγώνες που έδωσε, πάντα αψηφώντας το φόβο και πάντα με ανιδιοτέλεια και υποδειγματική συνέπεια απέναντι στις αξίες και τις αρχές του. Πίστευε στη δύναμη της εργατικής τάξης και αφιέρωσε όλη τη ζωή του στην ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος, μένοντας στην πρώτη γραμμή της πρωτοπορίας.

Η ΛΑ.Ε. εκφράζει συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Χρίστου Μπίστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου