Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Παραπομπή του δημάρχου Κώστα Πελετίδη σε δίκη επειδή δεν διευκόλυνε τη δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής

Γράφει ο Νίκος Μόττας* //

«Σιγά μην φοβηθούμε! Θα αντιμετωπίσουμε και αυτή τη δίωξη μαζί με το λαό μας, που έχει μνήμη και έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος από το φασισμό». Με αυτές τις φράσεις καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου Πάτρας για την παραπομπή του δημάρχου Κώστα Πελετίδη σε δίκη επειδή δεν διευκόλυνε τη δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Ο κομμουνιστής δήμαρχος σέρνεται σε δίκη από τους μηχανισμούς του αστικού κράτους της «Αριστεράς» του ΣΥΡΙΖΑ για «παράβαση καθήκοντος». Το παράπτωμα του; Ότι δεν έδωσε χώρους του δήμου στους εγκληματίες χρυσαυγίτες ενόψει των εκλογών του 2015 και επειδή αρνήθηκε να δώσει στοιχεία σχετικά με το πόσα παιδιά μεταναστών φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου.

Η παραπομπή του Κ.Πελετίδη σε δίκη αποδεικνύει τρία βασικά πράγματα:

Το πρώτο είναι ότι ο Πελετίδης, για άλλη μια φορά, δείχνει σε όλους τι σημαίνει κομμουνιστής δήμαρχος. Αψηφώντας τις τυπικότητες της αστικής νομοθεσίας, ο δήμαρχος Πάτρας μπαίνει στην πρώτη γραμμή του αντιφασιστικού αγώνα, αρνούμενος στην πράξη (και όχι μονάχα στα λόγια) να διευκολύνει τη δράση των Ναζί. Με την πολιτική του, ο Πελετίδης αντιμετωπίζει την Χρυσή Αυγή όπως πραγματικά είναι: μια εγκληματική, ναζιστική συμμορία. Την ίδια στιγμή, άλλοι δήμαρχοι, νομιμοποιούν το φασιστικό χρυσαυγίτικο μόρφωμα είτε παραχωρώντας του χώρους για εκδηλώσεις μίσους (τον περασμένο Μάη ο δήμος Αθηναίων παραχώρησε το πάρκο χωροφυλακής), είτε ρίχνοντας νερό στο μύλο του ρατσιστικού οχετού των χρυσαυγιτών ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες (όπως πρόσφατα στο Ωραιόκαστρο).

Το δεύτερο είναι η ίδια η φύση του αστικού κράτους. «Οι κρατικές υπηρεσίες», σημειώνει η ανακοίνωση του Δήμου της Πάτρας, «κάνουν καλά τη δουλειά τους όταν πρόκειται να υπερασπιστούν το λεγόμενο “αστικό δίκαιο”, κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες του βάρβαρου εκμεταλλευτικού (καπιταλιστικού) συστήματος». Το αστικό κράτος που διώκει τον Πελετίδη, είναι το ίδιο και απαράλλαχτο κράτος της Μανωλάδας, των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών, της Frontex, της Ειδομένης, της αποφυλάκισης των «Ρουπακιάδων». Είναι το κράτος που είναι δεμένο χειροπόδαρα στο άρμα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, της «ΕΕ-φρούριο» απέναντι στους πρόσφυγες και του εγκληματικού ΝΑΤΟ των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Το ίδιο κράτος- το αστικό κράτος- που διώκει σήμερα τον Πελετίδη είναι το ίδιο κράτος που διώκει πρωτοπόρους συνδικαλιστές και που στήνει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς επιχειρώντας να τρομοκρατήσει το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Αυτό, λοιπόν, το κράτος, είτε το διαχειρίζεται η «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ, είτε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, έχει σαφές ταξικό πρόσημο: είναι το κράτος της αστικής τάξης.

Τρίτον, η δίωξη του κομμουνιστή δημάρχου της Πάτρας επαναφέρει στο προσκήνιο την στάση της «πρωτοδεύτερης φοράς Αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο φασιστικό φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για μια στάση που, απ’ τη μια, καταδικάζει με κορώνες το φασισμό και, απ’ την άλλη, «σφυρίζει αδιάφορα» για την ουσία της εγκληματικής δράσης των χρυσαυγιτών. Να θυμηθούμε την στάση της πρώην συνοδοιπόρου του κ.Τσίπρα και νυν πρόεδρο του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας» κ.Ζωής Κωνσταντοπούλου όταν το 2015, ως πρόεδρος της Βουλής, είχε αρνηθεί να συζητηθεί στη Διάσκεψη των προέδρων η χυδαία φραστική επίθεση του χρυσαυγίτη Λαγού ενάντια στη βουλευτή του ΚΚΕ Λ.Κανέλλη. Να θυμηθούμε, επίσης, την θέση που είχε πάρει για το θέμα Πελετίδη ο τότε υπουργός εσωτερικών της «πρώτης φοράς Αριστερά» Νίκος Βούτσης.

Η απόφαση του δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, να μη διευκολύνει την κοινοβουλευτική ή άλλη δραστηριότητα των χρυσαυγιτών πριν τις εκλογές του 2015 είχε τεθεί στη Βουλή με σχετική ερώτηση των βουλευτών της ναζιστικής οργάνωσης. Την ερώτηση έθεσε προς τον υπουργό Βούτση ο βουλευτής των Ναζί Μ.Αρβανίτης: «Εχει παραβεί τη διάταξη που αφορά κατάχρηση εξουσίας, τη διάταξη που αφορά παράβαση καθήκοντος και τη διάταξη που αφορά τη συκοφαντική δυσφήμιση. Με ποιο λόγο περιφρονεί τους αντιπροσώπους του έθνους; Ζητώ από εσάς, κύριε υπουργέ, να μου πείτε τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε κατά του παρεκτραπέντος δημάρχου». Τι απάντησε ο τότε υπουργός εσωτερικών και νυν πρόεδρος της Βουλής;

«Είναι μια πολιτική θέση και ευθύνη την οποία παίρνει ο δήμαρχος, η οποία βεβαίως είναι στην κρίση και των πολιτών και της κοινής γνώμης, του δημόσιου χώρου ευρύτερα. […] Εάν υφίσταται ζήτημα παράβασης καθήκοντος, υπάρχει το ζήτημα των πειθαρχικών ποινών, τις οποίες ο ελεγκτής νομιμότητας επιβάλλει, κ.λπ. Υπάρχει ένα ολόκληρο πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί ως προς αυτό το ζήτημα. Σας το λέω ευθέως, παρότι δεν συμφωνώ – διαφωνώ – με την πολιτική θέση αυτού του δημάρχου. Παρότι – σας επαναλαμβάνω – διαφωνώ, δεν θεωρώ πως υπάρχει ζήτημα πειθαρχικής δίωξης σε ό,τι τουλάχιστον με αφορά, δηλαδή να προκαλέσω μία τέτοια δίωξη του δημάρχου». Αυτά είχε απαντήσει τότε ο κ.Βούτσης προκαλώντας μάλιστα το θαυμασμό του χρυσαυγίτη βουλευτή.

Συμπέρασμα: Με την στάση του ο κομμουνιστής δήμαρχος Κ.Πελετίδης ξεμπρόστιασε τους μηχανισμούς του αστικού κράτους. Ενός κράτους που έδειξε για άλλη μια φορά το πραγματικό του πρόσωπο ως όργανο ταξικής εκμετάλλευσης το οποίο στηρίζουν με νύχια και με δόντια οι φασίστες της Χρυσής Αυγής. Κυρίως, όμως, ο Κ.Πελετίδης έπραξε το χρέος του, τόσο απέναντι στο λαό της πόλης του, όσο και απέναντι στην ιστορία του τόπου. Και γι’ αυτό δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

* υποψ. διδάκτωρ πολιτικών επιστημών και ιστορίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου