Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Σαρωτική νίκη για τον Τζέρεμι Κόρμπιν

Με σαρωτική νίκη απάντησε ο Τζέρεμι Κόρμπιν σε όσους τον αμφισβήτησαν στο κόμμα των εργατικών. Με ποσοστό 61.8% και συμμετοχή κοντά στο 77.5% ο Κόρμπιν κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει την ηγεμονία εντός του κόμματός του αλλά και να εκθέσει τα 2/3 των βουλευτών των Εργατικών που τον αμφισβήτησαν ανοικτά μετά το Brexit.Οι αντίπαλοί του Κόρμπιν έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να αποκλειστεί μέρος των μελών που γράφτηκαν τους τελευταίους μήνες, από τότε -δηλαδή- που ξεκίνησε το «φαινόμενο Κόρμπιν», αλλά παρά τον αποκλεισμό 130.000 μελών αυτό δεν ήταν αρκετό για να ανατραπεί το αποτέλεσμα. Ο Κόρμπιν πήρε το 61.8% (καταφέρνοντας ακόμα και να αυξήσει το ποσοστό του σε σχέση με το 2015), ενώ ο αντίπαλός του, ο Όουεν Σμίθ το 38.2%


Η ομιλία του Κόρμπιν μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος
Θέλω να ευχαριστήσω τα 300.000 μέλη και τους υποστηρικτές μας που μου έδειξαν την εμπιστοσύνη τους σε αυτές τις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος των Εργατικών. Νοιώθω ιδιαίτερη τιμή που κέρδισα την πλειοψηφία των μελών, των συνεργαζόμενων και των εγγεγραμμένων υποστηρικτών και έτσι θα έχω μια δεύτερη θητεία στην ηγεσία του κόμματός μας.

Θέλω να ευχαριστήσω τους εθελοντές της καμπάνιας μας, την καμπάνια του Owen Smith και τον ίδιο προσωπικά καθώς και όλο το προσωπικό του κόμματος που δούλεψε σκληρά αυτό το καλοκαίρι. Ήταν ένα φανταστικό καλοκαίρι για όλη τη Βρετανία και την οικογένεια των Εργατικών που κοιτάζουν πλέον το μέλλον.

Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη σας για να επανεκκινήσω την μηχανή της προόδου για την χώρα μας και τον λαό της που περιμένει τους Εργατικούς να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους, να κερδίσουν την εξουσία και να επιφέρουν πραγματική αλλαγή.

Οι εκλογές προκαλούν πάθη και εντάσεις και συχνά λέγονται πράγματα λόγω της έντασης της στιγμής από όλες τις πλευρές που αργότερα μετανιώνουν. Να θυμάστε όμως πάντα ότι στο κόμμα μας έχουμε περισσότερα που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν. Όσον με αφορά ξεκινάμε σήμερα σε λευκό χαρτί. Είμαστε περήφανοι που στο κόμμα μας δεν φοβόμαστε να μιλάμε ανοικτά, να συνδιαλεγόμαστε και να διαφωνούμε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για ένα κόμμα που θέλιε να φέρει την αλλαγή στις ζωές των ανθρώπων και δεν είναι διατεθειμένο να αποδεχτεί τα πράγματα όπως έχουν.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό που αυτή η συζήτηση οδήγησε περισσότερο από μισό εκατομμύριο κόσμο να γραφτούν ως μέλη του κόμματος, κάνοντας το έτσι το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στην δυτική Ευρώπη. Ένα κόμμα που σχεδόν τριπλασίασε το μέγεθός του από την προηγούμενη άνοιξη.

Αυτά τα νέα μέλη είναι τώρα μέρος ενός εθνικού κινήματος που μπορεί να μεταφέρει το μήνυμα σε κάθε γωνία της χώρας για να κερδίσουμε την υποστήριξη στις εκλογές . Το κόμμα μας πλέον έχει ένα καθήκον απέναντι σε αυτά τα μέλη. Πρέπει να παρέμβουμε προκειμένου να σταματήσει η προσωπική κακοποίηση και να κινηθούμε με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης.

Τώρα είναι η ώρα όλοι μας να συγκεντρωθούμε και να δώσουμε όλη μας την ενέργεια στο να εκθέσουμε και να κερδίσουμε τους Τόρις για να διορθώσουμε τη ζημιά που προκάλεσαν στη χώρα μας. Η διακυβέρνηση της Τερέζα Μέι δεν είναι καινούργια. Πρόκειται για την κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον με νέο άτομο επικεφαλής που προσπαθεί να «πακετάρει» την παλιά πολιτική σε νέα προοδευτικά σλόγκαν αλλά συνεχίζει να αποτελεί απειλή για τη χώρα μας που οπισθοδρομεί και αντιμετωπίζει την ιστορική αλλαγή που φέρνει το Brexit.

Οπότε αν πιστεύετε ότι η εκπαίδευση είναι καλύτερη από την διχόνοια. Ότι χρειαζόμαστε ένα εθνικό σύστημα υγείας που δεν απειλείται με κατάρρευση εξαιτίας του χρέους του, ότι έχουμε καθήκον ως χώρα απέναντι στους πρόσφυγες και καθήκον να προωθήσουμε την ειρήνη αντί των μαχών... Αν και εσείς πιστεύετε, όπως εγώ, ότι είναι σκανδαλώδες στη Βρετανία, την 6η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, 4 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε καθεστώς φτώχιας και 6 εκατομμύρια εργάτες πληρώνονται με μισθούς με τους οποίους δεν μπορούν να επιβιώσουν... Και αν πιστεύετε, όπως εγώ, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα και να χτίσουμε μια γνήσια εναλλακτική που θα επενδύσει σε ένα προσοδοφόρο μέλλον με τον πλούτο να μοιράζεται σε όλους αναλογικότερα...

Τότε όλοι μαζί μπορούμε να κινηθούμε προς τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό το κόμμα μπορεί να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές -όποτε και αν αποφασιστούν- και να σχηματίσει κυβέρνηση.

Τέτοια ώρα την ερχόμενη εβδομάδα θα είμαστε και πάλι στους δρόμους και καλώ όλα τα μέλη του κόμματος να ενωθούν μαζί μου στην εθνική καμπάνια για ένα εκπαιδευτικό σύστημα για όλους -χωρίς κανένα αποκλεισμό- το επόμενο Σάββατο. Το σχέδιο των Τόρις για τα δημοτικά και τον διαχωρισμό των παιδιών δείχνει την καταστροφική ατζέντα τους για τη χώρα.

Έχω ευθύνη, ως επικεφαλής των Εργατικών, να ενώσω το κόμμα αυτή την εβδομάδα τόσο στο κοινοβούλιο όσο και σε κάθε γειτονιά της χώρας. Αλλά έχουμε όλοι πια την ευθύνη: τα μέλη του κοινοβουλίου, τους συμβούλους, στα μέλη και στους υποστηρικτές σε όλη τη χώρα να δουλέψουμε μαζί και να σεβαστούμε την σημερινή δημοκρατική επιλογή.

Το Εργατικό κόμμα βρίθει από ιδέες, ταλέντα και δημιουργικότητα, όπως και η Βρετανία. Η δουλεία μας είναι να απελευθερώσουμε αυτές τις προοπτικές και να επιφέρουμε την πραγματική αλλαγή.


Τα συγχαρητήρια Σμίθ
Ο Όουεν Σμίθ συνεχάρη τον Κόρμπιν για «την καθαρή του νίκη» και δήλωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κόμμα των Εργατικών έχει αλλάξει υπό την ηγεσία του, αφού κατάφερε να κινητοποιήσει τεράστιες μάζες ανθρώπων εδώ και 12 μήνες, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σήμερα στο συνεδριακό κέντρο του Λίβερπουλ και τους αξίζει ένας έπαινος». Ευχαρίστησε τα 193.000 που τον εμπιστεύτηκαν και υποστήριξε ότι «μπήκα σε αυτόν τον αγώνα επειδή δεν πίστευα ότι ο Τζέρεμι ασκούσε την ηγεσία που χρειαζόμασταν και επειδή ένοιωθα ότι πρέπει να ανανεώσω το κόμμα μας και να του δώσω πίσω την εμπιστοσύνη που του αξίζει. Ωστόσο αποδέχομαι πλήρως το αποτέλεσμα και στο εξής θα φροντίσω να ανταποκριθώ σε οποιοδήποτε ρόλο μου ανατεθεί προκειμένου να βοηθήσω τους Εργατικούς να κερδίσουν για το καλό της Βρετανίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου