Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Ανακοίνωση για το κλείσιμο της «σβούρας»...

Έχουν περάσει πάνω από πέντε χρόνια από τις μεγάλες κινητοποιήσεις που γέμισαν τις πλατείες όλης της χώρας, τις μαζικές λαϊκές συνελεύσεις, αυτό που βαφτίστηκε «κίνημα των αγανακτισμένων». Από τότε που ο λαός ξεσηκώθηκε και φώναξε «πάρτε τα μνημόνια και φύγετε από εδώ». Η ιστορία έδειξε ότι, παρά τους αγώνες και τις απεργίες που έγιναν, παρά τους διάφορους «σωτήρες» που υποσχέθηκαν να τελειώσουν τα μνημόνια και τη φτωχοποίηση (ή μήπως εξαιτίας αυτών;), τα μνημόνια είναι ακόμα εδώ, η κρίση και η ανεργία βαθαίνουν, η αγωνιστικότητα δίνει τη θέση της στην απόγνωση – και το αντίθετο.Ο αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος «σβούρα» ήταν ένα από τα «παιδιά» της ανοιχτής συνέλευσης της πλατείας «περιβολάκια» στην Κόρινθο. Δεν ξεχάσαμε τους αρχικούς μας στόχους – όμως προσπαθήσαμε να κάνουμε πράξη, έστω μερικώς και αποσπασματικά, το «να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας», την πραγματική δημοκρατία που αναζητήσαμε και στην πλατεία. Εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια λειτουργήσαμε αυτοδιαχειριστικά, οριζόντια, κάνοντας πράξη το «ένα μέλος-μία ψήφος». Προσπαθήσαμε να υπερβούμε και να συνθέσουμε πολιτικές διαφωνίες, να κρατήσουμε τον χώρο ζωντανό με τις δικές μας δυνάμεις (εννοώντας όλους-ες όσους-ες συμμετείχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο), να λειτουργήσουμε μακριά από εμπορευματικές λογικές. Αναπτύξαμε πολιτιστική και πολιτική δράση με αντιφασιστικό χαρακτήρα, στεγάσαμε δράσεις αυτομόρφωσης, πάντα με μηδενικό ή συμβολικό αντίτιμο για να καλυφθούν βασικά έξοδα του χώρου, έγιναν εκδηλώσεις για τη ΒΙΟΜΕ, τις Σκουριές, το μαύρο στην ΕΡΤ, την πώληση του νερού, το συνδικαλιστικό κίνημα και πολλές ακόμα, λειτουργήσαμε ως χώρος συλλογής αγαθών για όσους έχουν ανάγκη. Υπερασπιστήκαμε τους δημόσιους χώρους της πόλης μας και συμμετείχαμε στην πάλη ενάντια στην απώλεια αυτονόητων άλλοτε δημοσίων αγαθών. Στήσαμε παζάρια και γιορτές στο κέντρο της πόλης, δράσεις που στηρίχτηκαν εξ ολοκλήρου στο μεράκι και το βαλάντιο των συμμετεχόντων και κανενός κρατικού φορέα, και στις οποίες δεν περίσσευε κανένας συμπολίτης μας.



Η σβούρα αποτέλεσε επίσης εφαλτήριο δημιουργίας πολλών ομάδων που δραστηριοποιήθηκαν στην Κόρινθο, όπως της «Τράπεζας Χρόνου», ομάδας ανταλλαγής υπηρεσιών με ανταλλακτική μονάδα το χρόνο. Η «ομάδα κοινωνικής πολιτικής» είχε δράση στις φυλακές και αργότερα στο πρώην στρατόπεδο Κορίνθου για τους κρατούμενους μετανάστες. Το ΑνταλλάΖω είναι ένα άλλο πόνημα ανθρώπων της σβούρας σε μια προσπάθεια εφαρμογής της ανταλλακτικής οικονομίας. Η υπαίθρια βιβλιοθήκη στη δημοτική αγορά δημιουργήθηκε και στηρίχτηκε από τη σβούρα και έπειτα από μαθητές της Κορίνθου. Το Αλλότροπον άρχισε ως συνεταιρισμός αλληλέγγυας οικονομίας, από ανθρώπους μέλη της σβούρας, πρωτού μεταφερθεί στο δικό του χώρο. Ο χώρος μας επίσης ήταν διαθέσιμος και φιλοξένησε τις διαδικασίες διάφορων συλλογικοτήτων, όπως η Αντιρατσιστική – Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Κορίνθου, η Ομάδα Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, η φιλοζωική ομάδα Κο.Πρ.Α.Π. και άλλες. Η σβούρα υπήρξε ο πρώτος και μακροβιότερος αυτοδιαχειριζόμενος χώρος στην Κόρινθο και είμαστε περήφανοι και περήφανες γι’αυτό.



Δεν υπήρξαμε ποτέ έξω από την κοινωνία, είμαστε μέρος της και συνεργαζόμαστε για μια πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη ζωή. Γι’αυτό το λόγο και με κάθε ευκαιρία κάναμε σαφές πως χρειάζονται ενεργά, ισότιμα μέλη στη σβούρα καθώς ένας τέτοιος χώρος έχει νόημα όταν γίνεται πόλος έλξης νέων ατόμων, νέων ιδεών, όταν παραμένει μια ζωντανή διαδικασία.



Ωστόσο δεν ήταν όλα ρόδινα και αναγκαζόμαστε σήμερα να βάλουμε μία (άνω;) τελεία σε αυτό το εγχείρημα. Ο βασικός λόγος είναι ότι το κτίριο πουλήθηκε και οι απαιτήσεις των νέων ιδιοκτητών είναι πέρα από τις δυνατότητές μας. Όμως δεν είναι ο μόνος. Η αλήθεια είναι πως ειδικά την τελευταία διετία αντιμετωπίζαμε δυσκολίες. Πολλές φορές φτάσαμε σε σημείο να αναρωτιόμαστε αν η τοπική κοινωνία έχει όντως ανάγκη έναν τέτοιο χώρο, τόσο ώστε να τον στηρίξει ενεργά. Ίσως αυτό το ξαφνικό κλείσιμο να είναι μία ευκαιρία για να εξετάσουμε και δικές μας αδυναμίες ή ανεπάρκειες. Όπως και να έχει, με τον καιρό άρχισαν να συσσωρεύονται χρέη – τα τρέχοντα έξοδα δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα, και η προσωπική δυνατότητα του καθενός και της καθεμίας μας να συνεισφέρει οικονομικά έχει συρρικνωθεί δραματικά και ήταν αμφίβολο το κατά πόσο θα μπορούσαμε να συντηρήσουμε το χώρο ακόμη και αν δεν προέκυπτε το ζήτημα με την αλλαγή των ιδιοκτητών.





Σε κάθε περίπτωση θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εκατοντάδες Κορίνθιους (και όχι μόνο) που στήριξαν το εγχείρημα όλα αυτά τα χρόνια στον οποιονδήποτε βαθμό. Η «σβούρα» για εμάς δεν ήταν τόσο το κτίριο, όσο οι ιδέες και οι άνθρωποι που συστεγάστηκαν σε αυτό. Η αυτοδιαχείριση του ελεύθερου χρόνου μας, της ψυχαγωγίας, της ενημέρωσης αλλά και των διεκδικήσεών μας είναι ιδέες που θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε. Και γι’αυτό θα επιχειρήσουμε το επόμενο διάστημα να ξανανοίξουμε διευρυμένα την κουβέντα για έναν αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο στην Κόρινθο, είτε ως συνέχεια της «σβούρας» είτε ως κάτι νέο. Ελπίζουμε –και θα προσπαθήσουμε- ο αποχωρισμός μας να είναι προσωρινός! Και επειδή μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να παραδώσουμε τον χώρο, και επειδή δεν ταιριάζει σε ένα τέτοιο στέκι το να κλείσει σιωπηλά και θλιμμένα, σας καλούμε σε ένα τελευταίο πάρτι αυτή την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, μετά τις 9 το βράδυ! Για να αποχαιρετιστούμε όπως πρέπει και, αν είναι δυνατόν, να καλύψουμε και μέρος του χρέους (κάθε συνεισφορά καλοδεχούμενη)... Σβούρα είναι και γυρίζει - μέχρι και την τελευταία βραδιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου