Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται στη Γαλλία ενάντια στον αντεργατικό νόμο

Μανώλης Κοζαδίνος Πα­ρί­σι, 16 Σε­πτέμ­βρη 2016
Οι μεγάλες διαδηλώσεις και η γενική απεργία που έγιναν την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη, στη Γαλλία, φανερώνουν τη θέληση των Γάλλων εργαζόμενων και της νεολαίας να μην αποδεχτούν τα τετελεσμένα που επιβάλλει με αυταρχικό τρόπο η σοσιαλφιλελεύθερη κυβέρνηση Ολάντ-Βαλς.
Οι δια­δη­λώ­σεις αυτές έγι­ναν με 
αί­τη­μα να κα­ταρ­γη­θεί ο 
αντερ­γα­τι­κός νόμος που επι­κύ­ρω­σε μέσα στις δια­κο­πές, στις 4 Αυ­γού­στου, ο γάλ­λος πρό­ε­δρος. Ο νόμος αυτός υιο­θε­τή­θη­κε με
 πα­ρά­καμ­ψη του γαλ­λι­κού Κοι­νο­βού­λιου, με χρήση του δια­βό­η­του άρ­θρου 49-3 του γαλ­λι­κού Συ­ντάγ­μα­τος, που προ­βλέ­πει την κύ­ρω­ση νόμων χωρίς κοι­νο­βου­λευ­τι­κή συ­ζή­τη­ση ή έγκρι­ση, με μόνη από­φα­ση του υπουρ­γι­κού Συμ­βού­λιου και εφό­σον δεν εγκρι­θεί από το Κοι­νο­βού­λιο πρό­τα­ση μομ­φής. Πρέ­πει να ση­μειω­θεί πως η κυ­βέρ­νη­ση Ολάντ έχει προ­σφύ­γει 3 φορές στο άρθρο 49-3 γιατί ση­μα­ντι­κός αριθ­μός βου­λευ­τών του κυ­βερ­νη­τι­κού «Σο­σια­λι­στι­κού» κόμ­μα­τος είναι αντί­θε­τοι στον αντερ­γα­τι­κό νόμο και η κοι­νο­βου­λευ­τι­κή κα­τα­ψή­φι­σή του θα ήταν πολύ πι­θα­νή.

Ο νόμος αυτός που έχει το όνομα «Ελ Κομρί», της υπουρ­γού Ερ­γα­σί­ας, προ­βλέ­πει ελα­στι­κο­ποί­η­ση του ωρα­ρί­ου ερ­γα­σί­ας, θέ­σπι­ση ανώ­τα­των ορίων απο­ζη­μιώ­σε­ων για αδι­καιο­λό­γη­τη από­λυ­ση, πε­ριο­ρι­σμούς στο δι­καί­ω­μα απερ­γί­ας και στο συν­δι­κα­λι­σμό, κυ­ρί­ως όμως, την υπε­ρί­σχυ­ση των επι­χει­ρη­σια­κών συμ­βά­σε­ων ένα­ντι των κλα­δι­κών, κάτι που απο­τε­λεί ρήξη με τη γαλ­λι­κή νο­μι­κή πα­ρά­δο­ση και απο­δό­μη­ση δι­καιω­μά­των που είχαν κερ­δη­θεί ήδη από το 1936. Ανα­πα­ρά­γει τη νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη ιδε­ο­λο­γία και πρα­κτι­κή που εκ­φρά­ζε­ται ήδη από τους αντερ­γα­τι­κούς νό­μους Πέ­ε­τερς στο Βέλ­γιο, « JobsAct » στην Ιτα­λία, Χά­αρτς στην Γερ­μα­νία και φυ­σι­κά, από όλες τις μνη­μο­νια­κές αντερ­γα­τι­κές ρυθ­μί­σεις που έχουν επι­βλη­θεί στην Ελ­λά­δα και που προ­βλέ­πε­ται να χει­ρο­τε­ρέ­ψουν με τα μέτρα που ετοι­μά­ζει η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στις 15 Σε­πτέμ­βρη έγι­ναν δια­δη­λώ­σεις σε όλες τις με­γά­λες και σε πολ­λές μι­κρές πό­λεις της Γαλ­λί­ας. Η κι­νη­το­ποί­η­ση ορ­γα­νώ­θη­κε από κοι­νού από 4 ερ­γα­τι­κές συ­νο­μο­σπον­δί­ες (CGT, FO, FSU, SUD-Solidaires) καθώς και από ομο­σπον­δί­ες φοι­τη­τών και μα­θη­τών (UNEF, UNL, FIDL). Η συμ­με­το­χή στις δια­δη­λώ­σεις ήταν πολύ με­γα­λύ­τε­ρη από εκεί­νη στις δια­δη­λώ­σεις της 5ης Ιούλη. Είναι πολύ σπά­νιο στη Γαλ­λία ένα διεκ­δι­κη­τι­κό κί­νη­μα να συ­νε­χί­ζε­ται με έντα­ση μετά την παύση των θε­ρι­νών δια­κο­πών. Από τότε που έχει ξε­κι­νή­σει το κί­νη­μα ενά­ντια στον νόμο «Ελ Κομρί» έχουν γίνει στην Γαλ­λία 16 (δέκα έξη) γε­νι­κές απερ­γί­ες και κύ­μα­τα δια­δη­λώ­σε­ων. Στο Πα­ρί­σι η δια­δή­λω­ση ήταν ιδιαί­τε­ρα ση­μα­ντι­κή αν και οι αρχές είχαν φρο­ντί­σει να την πε­ριο­ρί­σουν στην δια­δρο­μή Βα­στίλ­λη-Ρε­που­μπλίκ μέσα σε ασφυ­κτι­κό κλειό δυ­νά­με­ων κα­τα­στο­λής και να υπο­χρε­ώ­σουν τους δια­δη­λω­τές σε έρευ­νες απο­σκευών.Πολλά πούλ­μαν με­τέ­φε­ραν κόσμο από όλες τις γω­νιές της μεί­ζο­νος πα­ρι­σι­νής πε­ριο­χής, που έχει πλη­θυ­σμό πε­ρί­που 15 εκα­τομ­μυ­ρί­ων. Πρέ­πει να ση­μειω­θεί η έντο­νη και μα­ζι­κή συμ­με­το­χή σε όλες τις κι­νη­το­ποι­ή­σεις της νε­ο­λαί­ας, που νοιώ­θει πως οι ρυθ­μί­σεις που επι­βάλ­λο­νται από το νόμο θα υπο­θη­κεύ­σουν ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο το ήδη δυ­σοί­ω­νο μέλ­λον της. Επί­σης, η συγ­γέ­νεια του κι­νή­μα­τος απερ­γιών-δια­δη­λώ­σε­ων-κα­τα­λή­ψε­ων με το κί­νη­μα πλα­τειών «Ολο­νύ­χτιος ξε­ση­κω­μός» (« Nuit Debout ») που και αυτό εξα­κο­λου­θεί μετά τη θε­ρι­νή παύση. Πέρα από το αί­τη­μα για κα­τάρ­γη­ση του αντερ­γα­τι­κού νόμου τα συν­δι­κά­τα ζη­τούν: τη θέ­σπι­ση εβδο­μά­δας 32 ωρών, επα­να­φο­ρά του όριου συ­ντα­ξιο­δό­τη­σης στα 60, αύ­ξη­ση του κα­τώ­τα­του μι­σθού και των κοι­νω­νι­κών επι­δο­μά­των.

Η έντο­νη πα­ρου­σία των δυ­νά­με­ων κα­τα­στο­λής είχε βέ­βαια το αντί­θε­το απο­τέ­λε­σμα από το προ­βαλ­λό­με­νο ως επι­διω­κό­με­νο, καθώς βίαια επει­σό­δια ξέ­σπα­σαν σε πολ­λές πό­λεις με με­ρι­κή ευ­θύ­νη των έν­στο­λων: 19 άτομα τραυ­μα­τί­στη­καν και πάλι, ενώ έγι­ναν 62 συλ­λή­ψεις και 19 κρα­τή­σεις. Ένας δια­δη­λω­τής τραυ­μα­τί­στη­κε σο­βα­ρά στο μάτι από αστυ­νο­μι­κή κρο­τί­δα, ενώ τα μέσα δη­μο­σιεύ­ουν αρ­κε­τές φω­το­γρα­φί­ες αι­μό­φυρ­των δια­δη­λω­τών. Ένας οπλί­της των δυ­νά­με­ων κα­τα­στο­λής υπέ­στη έγκαυ­μα από μο­λό­τοφ και με­τα­φέρ­θη­κε με ελι­κό­πτε­ρο. Οι δυ­νά­μεις κα­τα­στο­λής έρι­ξαν χη­μι­κά και μέσα στο μετρό, του οποί­ου είχαν απο­κλεί­σει τις εξό­δους με κίν­δυ­νο να δη­μιουρ­γη­θεί επι­κίν­δυ­νος πα­νι­κός. Ευ­τυ­χώς, την τε­λευ­ταία στιγ­μή, οι ερ­γα­ζό­με­νοι του μετρό άνοι­ξαν τις εξό­δους δια­φυ­γής και έτσι απο­φεύ­χθη­καν τα χει­ρό­τε­ρα.

Τα συν­δι­κά­τα σκο­πεύ­ουν τώρα να συ­νε­χί­σουν τον αγώνα δι­κα­στι­κά καθώς και μέσα στις επι­χει­ρή­σεις. Η προ­σφυ­γή στο Συ­νταγ­μα­τι­κό Δι­κα­στή­ριο δεν ελ­πί­ζε­ται πως θα απο­φέ­ρει κάτι θε­τι­κό, καθώς είναι γνω­στό πως οι δι­κα­στές του κρί­νουν συ­στη­μα­τι­κά με βάση τις νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες από­ψεις. Η προ­σφυ­γή στη Διε­θνή Ορ­γά­νω­ση Ερ­γα­σί­ας προ­βάλ­λε­ται ως δυ­νη­τι­κά ευ­νοϊ­κό­τε­ρη, ενώ υπάρ­χουν βά­σι­μες ελ­πί­δες πως σε πολ­λές πε­ρι­πτώ­σεις τα το­πι­κά ερ­γα­το­δι­κεία («Les Prud'hommes») θα αγνο­ή­σουν το νέο νόμο στις απο­φά­σεις τους και θα στη­ρι­χτούν στις διε­θνείς συμ­βά­σεις. Ο νόμος «Ελ Κομρί» θα αρ­χί­σει ου­σια­στι­κά να εφαρ­μό­ζε­ται όταν εκ­δο­θούν τα αντί­στοι­χα δια­τάγ­μα­τα. Τα συν­δι­κά­τα και ει­δι­κά η CGT, κρί­νουν πως οι το­πι­κοί αγώ­νες μέσα στις επι­χει­ρή­σεις είναι επί­σης ση­μα­ντι­κοί, καθώς εκεί θα κα­θο­ρι­στούν τε­λι­κά οι συν­θή­κες δου­λειάς των ερ­γα­ζό­με­νων. Τέλος Νο­έμ­βρη θα γί­νουν εκλο­γές ερ­γα­τι­κών εκ­προ­σώ­πων στις μι­κρές επι­χει­ρή­σεις (TPE) , χώρος στον οποίο το φι­λο­κυ­βερ­νη­τι­κό συν­δι­κά­το CFDT που απο­δέ­χε­ται τον αντερ­γα­τι­κό νόμο έχει σχε­τι­κή επιρ­ροή. Τα απο­τε­λέ­σμα­τα αυτών των εκλο­γών θα είναι με­ρι­κός δεί­κτης του συ­νο­λι­κού κλί­μα­τος στην Γαλ­λία.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου