Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Επανεκκίνηση για το Podemos-Συσπείρωση της ριζοσπαστικής πτέρυγας

Κατερίνα Σεργίδου  Ανταπόκριση από τη Μαδρίτη

Την Κυ­ρια­κή 18 Σε­πτέμ­βρη σε μια αί­θου­σα γε­μά­τη από κόσμο, στον ιστο­ρι­κό χώρο του Matadero στη Μα­δρί­τη, η κρι­τι­κή πτέ­ρυ­γα του Podemos, με μια δη­μο­κρα­τι­κή και εντυ­πω­σια­κή, ως προς τον τρόπο ορ­γά­νω­σης της συ­ζή­τη­σης, δια­δι­κα­σία, απο­φά­σι­σε τη συ­γκρό­τη­ση ξε­χω­ρι­στής λί­στας για τις εσω­τε­ρι­κές εκλο­γές που θα ξε­κι­νή­σουν τον Οκτώ­βρη και θα ολο­κλη­ρω­θούν τον Νο­έμ­βρη για τα όρ­γα­να της Μα­δρί­της. Συ­γκε­κρι­μέ­να, οι εκλο­γές γί­νο­νται για την ανά­δει­ξη του νέου Συμ­βου­λί­ου Πο­λι­τών Μα­δρί­της (Consejo Ciudadano de la Comunidad de Madrid). Οι δια­δι­κα­σί­ες θα κο­ρυ­φω­θούν με μια συ­νέ­λευ­ση πο­λι­τών (Asamblea Ciudadana) που θα συ­ζη­τή­σει και θα απο­φα­σί­σει τους άξο­νες της πο­λι­τι­κής του Podemos, στη Μα­δρί­τη. Το όνομα του εσω­τε­ρι­κού σχη­μα­τι­σμού «Το Podemos Ξα­να­ξε­κι­νά» (Reinicia Podemos), απο­φα­σί­στη­κε από όλες και όλους όσους βρί­σκο­νταν εκεί, και επι­λέ­χθη­κε ανά­με­σα σε δε­κά­δες άλλα. Θα πρέ­πει φυ­σι­κά να ανα­φέ­ρου­με ότι ξε­χω­ρι­στές λί­στες κα­τα­θέ­τει τόσο η πλευ­ρά του Ερε­χόν, έχο­ντας επι­λέ­ξει το όνομα «Εμπρός Podemos», (Adelante Podemos) με επι­κε­φα­λής τη Ρίτα Μα­έ­στρε , όσο και η ομάδα του Πά­μπλο Ιγλέ­σιας με το «Το Podemos ακού­ει» με επι­κε­φα­λής τον Ραμόν Εσπι­νάρ. Η συ­ζή­τη­ση του Reinicia Podemos πήρε με­γά­λη δη­μο­σιό­τη­τα, αφού ανά­με­σα στις 250 υπο­γρα­φές στή­ρι­ξης του αρ­χι­κού κα­λέ­σμα­τος ήταν και αυτές του ευ­ρω­βου­λευ­τή Μι­γκέλ Ουρ­μπάν, των βου­λευ­τών-τριων Τε­ρέ­σα Ρο­δρί­γες και Ραούλ Κα­μάρ­γο, του δη­μάρ­χου Χοσέ Μαρία Γκον­ζά­λες κλπ. Οι βα­σι­κοί άξο­νες συ­ζή­τη­σης και απο­φά­σε­ων που αφο­ρού­σε το πρό­γραμ­μα αλλά και ορ­γα­νω­τι­κά μέτρα, ήταν η επα­να­φο­ρά του βα­σι­κού ει­σο­δή­μα­τος, ο έλεγ­χος του χρέ­ους, ο πε­ριο­ρι­σμός των κομ­μα­τι­κών και δη­μό­σιων αξιω­μά­των , ο δη­μό­σιος έλεγ­χος και απο­λο­γι­σμός για τα έσοδα που προ­κύ­πτουν από τη βου­λευ­τι­κή πα­ρου­σία, η ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση των προ­γραμ­μά­των των δήμων όπου συμ­με­τέ­χει το Podemos, η σύν­δε­ση των κύ­κλων με ερ­γα­τι­κούς αγώ­νες, πρω­το­βου­λί­ες πο­λι­τών και συ­νε­λεύ­σε­ων γει­το­νιάς κλπ. Εν­δια­φέ­ρον είχε το γε­γο­νός ότι κατά τη διάρ­κεια της συ­ζή­τη­σης πολ­λές αγω­νί­στριες και αγω­νι­στές ανα­φέρ­θη­καν στην αρ­νη­τι­κή εμπει­ρία της Ελ­λά­δας και στην ανά­γκη το πρό­γραμ­μα του Podemos να γίνει πιο συ­γκε­κρι­μέ­νο σε ζη­τή­μα­τα Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης και ευ­ρω­ζώ­νης. Δό­θη­κε επί­σης με­γά­λο βάρος στο φε­μι­νι­στι­κό χα­ρα­κτή­ρα του Podemos, και μια από τις θε­μα­τι­κές ομά­δες ερ­γα­σί­ας που σχη­μα­τί­στη­καν ήταν η φε­μι­νι­στι­κή. Οι γυ­ναί­κες ψή­φι­σαν ομό­φω­να ότι το 50% συμ­με­το­χής σε λί­στες και εκ­δη­λώ­σεις για τις γυ­ναί­κες είναι το minimum.

Οι εσω­τε­ρι­κές εκλο­γές του Podemos στη Μα­δρί­της είναι κρί­σι­μης ση­μα­σί­ας, αφού γί­νο­νται εν μέσω της πο­λι­τι­κής κρί­σης και της αδυ­να­μί­ας σχη­μα­τι­σμού κυ­βέρ­νη­σης που κυ­ριαρ­χεί στο Ισπα­νι­κό Κρά­τος τους τε­λευ­ταί­ους μήνες. Μέχρι στιγ­μής είναι άγνω­στο αν θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν εκλο­γές ή όχι. Αν πά­ντως γί­νουν, η ημε­ρο­μη­νία που έχει ανα­κοι­νω­θεί είναι η 18η Δε­κέμ­βρη. Την ίδια στιγ­μή αυτές οι δια­δι­κα­σί­ες που γί­νο­νται εν μέσω συ­νε­χών εκλο­γών (25 Σε­πτέμ­βρη εκλο­γές στις αυ­το­νο­μί­ες της Χώρας των Βά­σκων και της Γα­λι­κί­ας) είναι ση­μα­ντι­κές γιατί γί­νο­νται στο πλαί­σιο μιας επα­νεκ­κί­νη­σης του Podemos. Οι φωνές που ζη­τούν ένα και­νού­ριο δη­μο­κρα­τι­κό συ­νέ­δριο, γί­νο­νται όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρες και με δε­δο­μέ­νο τον κίν­δυ­νο μιας συ­νερ­γα­σί­ας με τους σο­σια­λι­στές, είναι ανα­γκαίο το Podemos, να λει­τουρ­γεί και να απο­φα­σί­ζει δη­μο­κρα­τι­κά και συλ­λο­γι­κά. Ένα από τα πι­θα­νά σε­νά­ρια πά­ντως, αν δεν πραγ­μα­το­ποι­η­θούν εκλο­γές, είναι να δοθεί ψήφος στή­ρι­ξης του PSOE έτσι ώστε να σχη­μα­τί­σει κυ­βέρ­νη­ση, χωρίς όμως το Podemos, να συμ­με­τά­σχει σε μια κυ­βέρ­νη­ση συ­νερ­γα­σί­ας. Μια τέ­τοια κί­νη­ση, εάν γίνει, θα πε­ρι­λά­βει σκλη­ρούς όρους για το PSOE αλλά σε κάθε πε­ρί­πτω­ση δεν θα λύνει το πρό­βλη­μα, αφού το PSOE θα δυ­σκο­λευ­τεί να κυ­βερ­νά με μειο­ψη­φι­κή κοι­νο­βου­λευ­τι­κή πα­ρου­σία. Όλα αυτά θα κρι­θούν πά­ντως μέσα στις επό­με­νες βδο­μά­δες.

Αντί­θε­τα πά­ντως με την πλειο­ψη­φία των ΜΜΕ στην Ελ­λά­δα (συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων και των μέσων του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ), που θέ­λουν να πα­ρου­σιά­ζουν το Podemos, ως ένα κόμμα που οδεύ­ει τα­χύ­τα­τα προς την με­τάλ­λα­ξη και τη συ­ναί­νε­ση με το παλιό πο­λι­τι­κό σύ­στη­μα, με όρους ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι ότι σε αρ­κε­τές πό­λεις και γει­το­νιές του Ισπα­νι­κού κρά­τους συ­νε­χί­ζουν να υπάρ­χουν δη­μο­κρα­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες, στις οποί­ες η βάση μπο­ρεί να συμ­με­τέ­χει και να απο­φα­σί­ζει. Η επι­θυ­μία για μια δη­μο­κρα­τι­κή επα­νεκ­κί­νη­ση εκ­φρά­ζει την πλειο­ψη­φία της βάσης. Έχο­ντας την ευ­και­ρία να πα­ρα­κο­λου­θή­σω από κοντά δια­δι­κα­σί­ες του Podemos, στο Κάδις της Αν­δα­λου­σί­ας αλλά και στη Μα­δρί­τη, δια­πί­στω­σα ότι, παρά την κι­νη­μα­τι­κή ύφεση, πολ­λές αγω­νί­στριες και αγω­νι­στές συ­νε­χί­ζουν να εμπνέ­ο­νται και να προ­σφέ­ρουν το χρόνο τους με στόχο τη συ­γκρό­τη­ση ενός ρι­ζο­σπα­στι­κού φορέα με ανα­φο­ρές στο κί­νη­μα 15 Μ. Σε ένα άλλο κεί­με­νο μπο­ρού­με να πε­ρι­γρά­ψου­με τις και­νο­τό­μες μορ­φές συμ­με­το­χής, εντυ­πω­σια­κές για όσες και όσους από μας, έχου­με «εκ­παι­δευ­τεί» στις πο­λι­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες στην Ελ­λά­δα, που διευ­κό­λυ­ναν τις γυ­ναί­κες να συμ­με­τέ­χουν ισό­τι­μα στις συ­ζη­τή­σεις ή όσες και όσους δεν είχαν εμπει­ρία σε δη­μό­σιες το­πο­θε­τή­σεις. Κυ­ρί­ως ήταν δια­δι­κα­σί­ες που κα­τέ­λη­γαν σε δη­μο­κρα­τι­κές απο­φά­σεις και λάμ­βα­ναν υπόψη τους τη συ­ζή­τη­ση. Βα­σι­κός λόγος που αυτό συ­νέ­βαι­νε ήταν η πα­ρου­σία και η πα­ρέμ­βα­ση των Αντι­κα­πι­τα­λί­στας. Γιατί η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι πως αυτή δεν είναι η ει­κό­να για το σύ­νο­λο των «κύ­κλων» του Podemos, αφού έγινε όντως προ­σπά­θεια από με­ρί­δα της ηγε­σί­ας του Podemos να αδρα­νο­ποι­η­θεί η βάση, έτσι ώστε οι απο­φά­σεις να παίρ­νο­νται μόνο σε κε­ντρι­κό επί­πε­δο. Έτσι οι πιο ζω­ντα­νές δια­δι­κα­σί­ες γί­νο­νται πράγ­μα­τι εκεί που οι Αντι­κα­πι­τα­λί­στας έχουν τη δυ­να­τό­τη­τα, να προ­τεί­νουν και να επι­βάλ­λουν ένα δια­φο­ρε­τι­κό τρόπο συμ­με­το­χής και συ­ζή­τη­σης. Πά­ντως το γε­γο­νός ότι ένα με­γά­λο μέρος των απο­φά­σε­ων παίρ­νε­ται τε­λι­κά σε online δια­δι­κα­σί­ες, ανα­τρέ­πει όσα με κόπο χτί­ζο­νται το­πι­κά, αφού το ψη­φια­κό σώμα μελών δεν αντι­στοι­χεί σε πραγ­μα­τι­κούς αν­θρώ­πους που ερ­γά­ζο­νται συ­στη­μα­τι­κά σε το­πι­κό επί­πε­δο. Μένει να δούμε το τε­λι­κό απο­τέ­λε­σμα αυτών των και­νού­ριων και ελ­πι­δο­φό­ρων δια­δι­κα­σιών. Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση και παρά το τε­λι­κό απο­τέ­λε­σμα, πρό­κει­ται για δια­δι­κα­σί­ες συμ­με­το­χι­κές και πρω­τό­τυ­πες, που δεί­χνουν ότι μπο­ρού­με κι αλ­λιώς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου