Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ: ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ*
Το σήριαλ με τις τηλεοπτικές άδειες καλά κρατεί. Δεν τελείωσε με την ανακοίνωση των αγοραστών. Τα επόμενα επεισόδια αναμένονται με ενδιαφέρον. Το όλο σκηνικό, όπως στήθηκε από την κυβέρνηση και όπως προβλήθηκε, δε θύμιζε απλώς πόκερ, αλλά σκληρό τζόγο στα χειρότερα καταγώγια με την κρατική, μάλιστα, βούλα . Όλα έγιναν στο όνομα της πλουραλιστικής ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό το δικαίωμα των πολιτών οριοθετήθηκε με καθαρά οικονομικά κριτήρια και μετατράπηκε σε χαρτοπαίγνιο στο οποίο συμμετείχαν άνθρωποι που έχουν κατηγορηθεί για πολύ σοβαρά αδικήματα. Υποτίθεται ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα έμπαινε τάξη στο τηλεοπτικό χαοτικό τοπίο.
Γιατί, πράγματι, η κατάσταση που επικρατούσε δεν περιγράφεται με μια λέξη. Ανομία και ασυδοσία, θαλασσοδάνεια και φοροδιαφυγή, απολύσεις και εκμετάλλευση των εργαζομένων , διαπλοκή και προπαγάνδα. Όλοι γνωρίζουμε πόσο καθοριστικός υπήρξε ο ρόλος των καναλιών στην τρομοκράτηση του ελληνικού λαού για να σκύψει το κεφάλι και πόσο συνέβαλαν καναλάρχες και μεγαλοδημοσιογράφοι στην προβολή των μνημονίων. Τα τελευταία 7 χρόνια φάνηκε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι η επιρροή των τηλεοπτικών μέσων είναι τεράστια και η δύναμη των κατόχων τουςαπεριόριστη. Χωρίς αμφιβολία χρησιμοποιήθηκαν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα μιας οικονομικής ελίτ και των πολιτικών υπηρετών της.

Άλλαξε, εντούτοις, κάτι μετά την δημοπράτηση των 4 αδειών; Η κυβέρνηση, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, πανηγυρίζει για τα 246 εκατομμύρια . Όμως ούτε η διαπλοκή χτυπήθηκε, ούτε η διαφθορά αγγίχτηκε, ούτε η προπαγάνδα θα σταματήσει, ούτε η ποιότητα των προγραμμάτων θα βελτιωθεί. Ακόμη και ο πιο αφελής δεν πιστεύει ότι τέσσερις άνθρωποι πλειοδότησαν με τόσα εκατομμύρια για χάρη της σφαιρικής ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας του κόσμου. Αντιθέτως αυτά θα δοθούν για την επίτευξη των πολιτικών και οικονομικών στόχων τους ακόμη και των πιο σκοτεινών, αν χρειαστεί. Γι αυτό ας μην θριαμβολογεί ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του, επειδή, τάχα, ο διαγωνισμός ήταν διαφανής και τα χρήματα θα καλύψουν ανάγκες ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Η δημοπράτηση των αδειών προβλεπόταν στο μνημόνιο και τα έσοδα κατά πάσα πιθανότητα θα πάνε στους δανειστές. Αυτό ας μην το αποκρύπτουν.

Επιπλέον από όλη τη διαδικασία προέκυψαν άλλα δύο σοβαρά θέματα. Το πρώτο αν οι καναλάρχες παλιοί και νέοι θα πληρώσουν όσα χρωστούν στο δημόσιο και αν θα καταβάλλουν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους και την αποζημίωση σε όσους απολυθούν. Το δεύτερο έχει να κάνει με την τύχη περίπου 2000 ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται προ των πυλών της ανεργίας. Δεν αναφερόμαστε, βεβαίως, στις φίρμες οι οποίοι έχουν ήδη εξασφαλισμένη τη θέση τους στα νέα τηλεοπτικά δίκτυα, αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων (τεχνικών, διοικητικών, δημοσιογράφων κλπ). Ηκυβέρνηση δεν μπορεί να νίπτει τας χείρας ,να αλληθωρίζει και να κωφεύει. Ούτε επιτρέπεται να μελλοντολογεί και να ισχυρίζεται ότι θα απορροφηθούν από τους νέους θεματικούς σταθμούς, όταν θα δημιουργηθούν. Χρειάζονται παρεμβάσεις τέτοιες που να διασφαλίζουν το μέλλον τους.

Την ώρα που τα εκατομμύρια έπεφταν στο τραπέζι της ΓΓΕΕ και οι άδειες άλλαζαν χέρια, έξω, στην κοινωνία η πλειονότητα των ανθρώπων βρισκόταν σε απόγνωση. Η ανεργία καλπάζει,90 δις είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δηλαδή πάνω από 4 εκατομμύρια χρωστούν στην εφορία. Ο ΕΝΦΙΑ ήλθε σαν ο νέος καπνικός φόρος του Βυζαντίου, επιχειρήσεις κλείνουν, ανασφάλιστοι νέοι ρισκάρουν τη ζωή τους στα νυχτερινά deliveries, εκατοντάδες συμπολίτες μας εξακολουθούν να τρέφονται από τα σκουπίδια και άλλοι ετοιμάζουν τις θηλιές που θα περάσουν στο λαιμό τους. Εκεί, λοιπόν, στη ΓΓΕΕ προστέθηκαν νέα πλοκάμια στην τηλεοπτική διαπλοκή και άνοιξαν νέες καταχθόνιες διαδρομές. Άνθρωποι με δεσμευμένη την περιουσία τους, υπόδικοι με αίτημα εισαγγελέα για προφυλάκιση, μεγαλοεργολάβοι, οφειλέτες, κλπ εξασφάλισαν το έπαθλο. Δίπλα στις βραζιλιάνικες και τις τούρκικες σειρές θα προστεθούν άλλες της ίδιας ποιότητας. Η προπαγάνδα θα εκφωνείται από τα ίδια ή άλλα χείλη. Η κοινή γνώμη θα καθοδηγείται και η εξαθλίωση του ελληνικού λαού θα υμνείται. Το βέβαιο είναι ότι η TV θα εξακολουθεί να αποτελεί το ισχυρότερο μέσο πλύσης του εγκεφάλου και θα συνεχίσει να βρίσκεται στην υπηρεσία ενός σάπιου πολιτικού και οικονομικού συστήματος για όσο διάστημα οι πολίτες παραμένουν σιωπηλοί και αδύναμοι να αντιδράσουν. Κατά τα άλλα ζήτω τα εκατομμύρια, οι διαφανείς διαδικασίες και το χτύπημα της διαπλοκής.

*Εκπαιδευτικός στο 6ο Λύκειο Καλαμάτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου