Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

«ΤΡΪΟ» ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ «ΑΣΥΜΦΩΝΙΑ»!

Η συμφωνία της κοινοπραξίας σε άξονες του πακέτου των 13,5 δισ., χωρίς εξειδίκευση και χωρίς τη συγκατάθεση της τρόικας, είναι μια μη συμφωνία ή πλάσμα συμφωνίας, που, ίσως, γρήγορα δώσει τη θέση της σε μια ηχηρή ασυμφωνία. Οι τρεις, υποτίθεται, συμφωνούν και την ίδια ώρα μόνο ο εκβιασμός της τρόικας μπορεί να καθορίσει τοτελικό εξειδικευμένο πακέτο, με την τριάδα να το συνυπογράφει συρόμενη και κατά ειρωνεία, την ώρα που το συνυπογράφει να εκβάλει υποκριτικά κραυγές διαφωνίας και αλληλοεπίρριψης ευθυνών.
Το οικονομικό επιτελείο δέχεται πιέσεις κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ προκειμένου να υιοθετήσει τη «ρήτρα ισοδύναμου αποτελέσματος», η οποία υποτίθεται ότι θα διασφαλίζει τη μη εφαρμογή μέτρων τα οποία αποφασίζονται σήμερα, αν στο διάστημα που θα μεσολαβήσει προκύψουν επιπλέον έσοδα για τα δημόσια ταμεία. Επιπλέον, προβάλλονται προσχηματικές αντιρρήσεις στην περικοπή των δώρων τωνδημοσίων υπαλλήλων, όπως και στην προοπτική απολύσεων (αντιπροτείνεται η επιλογή της «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης»).

Παράλληλα, διαπιστώνεται συμφωνία στην κυβέρνηση αναφορικά με το αίτημα «επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής» κατά 2 συν 2 έτη. Μια επιμήκυνση η οποία όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο Γ. Στουρνάρας θα δημιουργήσει ένα χρηματοδοτικό κενό τουλάχιστον 13,5 δισ. Μια τέτοια επιμήκυνση όχι μόνο δεν θα είναι επιτυχία, όπως θα προσπαθήσει να την παρουσιάσει η συγκυβέρνηση, αλλά αντίθετα θα σημάνει διαιώνιση της λιτότητας και νέα ένταση της αντεργατικής επίθεσης.
Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών, παραθέτουμε τις δηλώσεις που έκαναν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης.


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος από το Mέγαρο Μαξίμου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έκλεισαν τα μέτρα;


Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Συμφωνήσαμε στους βασικούς άξονες.


ΔΗΜ.: Θα γίνει άλλη συνάντηση αρχηγών, κύριε Υπουργέ;


Γ. Σ.: Μπορεί να γίνουν, αλλά όχι για τα μέτρα, όμως.


ΔΗΜ.: Στη Βουλή πότε σκοπεύετε να τα φέρετε;

Γ. Σ.: Πρέπει να συμφωνήσουν και οι εταίροι μας, πρώτα. Τώρα, αυτή η βασική συμφωνία, εμένα μου δίνει μία βάση για μία δυνατή διαπραγμάτευση.


ΔΗΜ.: Πότε το βλέπετε να τελειώνει αυτό, κύριε Υπουργέ.


Γ. Σ.: Θα πρέπει να συμφωνήσουμε με την τρόικα πρώτα και με τους εταίρους μετά.


ΔΗΜ.: Μετά τις 8 θα ψηφιστούν τα μέτρα ή πριν;


Γ. Σ.: Δεν ξέρω πότε θα ψηφιστούν. Θα πρέπει να έχουμε τη συμφωνία της τρόικας και των εταίρων μας.


ΔΗΜ.: Με τις ρήτρες τι γίνεται;


Γ. Σ.: Θέλουμε να βάλουμε ρήτρες επίτευξης στόχων. Θα το κουβεντιάσουμε με την τρόικα την επόμενη εβδομάδα.


ΔΗΜ.: Και η τρόικα που θέτει ρήτρες σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους θα είναι μία διπλή ρήτρα, δηλαδή;


Γ. Σ.: Θα προσπαθήσουμε να είναι συμμετρική η ρήτρα αυτή. Και προς τα πάνω και προς τα κάτω.


ΔΗΜ.: Τι σημαίνει τετραετής επιμήκυνση που είπε ο κύριος Κουβέλης ότι ζητάτε τετραετή επιμήκυνση, τι σημαίνει αυτό πρακτικά;


Γ. Σ.: Όχι τετραετή, διετή επιμήκυνση. Όχι τετραετή.


ΔΗΜ.: Τετραετή είπε ο κύριος Κουβέλης.


Γ. Σ.: Όχι. Διετή επιμήκυνση. Από το ’13, μέχρι ΄16 θέλουμε.


ΔΗΜ.: Όταν λέτε ότι θέλετε την έγκριση των εταίρων, σημαίνει μετά τις 8 Οκτωβρίου η ψήφιση των μέτρων.


Γ. Σ.: Δεν ξέρουμε πότε. Πρέπει να έχουμε έγκριση των εταίρων μας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Έχουμε τους βασικούς άξονες για την τελική φάση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Βεβαίως οι άξονες αυτοί πρέπει να εξειδικευτούν και καθοριστικό κριτήριο για την εξειδίκευση είναι η περίοδος εφαρμογής. Άρα παράλληλα με τη συζήτηση που κάνουμε με την τρόικα πρέπει να ξεκινήσει εντατική πολιτική διαπραγμάτευση σε υψηλό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί αυτό που από την αρχή ζητούσαμε και είχαμε συμφωνήσει με τον Πρωθυπουργό στις προηγούμενες συζητήσεις μας, η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Έχει τεράστια σημασία τα μέτρα να εφαρμοστούν όχι μέχρι και το 2014, αλλά μέχρι και το 2016γιατί το άπλωμα των μέτρων σε τέσσερα χρόνια θα τα κάνει πιο ήπια, πιο φιλικά και επιτρέπει να λειτουργήσει η ρήτρα αντικατάστασης. Δηλαδή να μην εφαρμοστούν τελικά δύσκολες περικοπές, γιατί θα έχει πάρει μπρος η οικονομία, θα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και άρα πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τα έσοδα.

Η επιμήκυνση είναι αυτή η οποία τελικά μας επιτρέπει να έχουμε ένα φιλικό αποτέλεσμα για την ανάπτυξη, να επικρατήσει ένα άλλο κλίμα. Βεβαίως όπως έχουμε πει, ο χρόνος τρέχει σε βάρος μας. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε. Πρέπει να κλείσουμε τη συνολική συμφωνία και η συνολική συμφωνία είναι αυτή που μπορεί να εμφανιστεί στη Βουλή και τον ελληνικό λαό.

Όχι συνολική συμφωνία για τα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά συνολική συμφωνία που να προβλέπει την πλήρη και άμεση εκταμίευση της δόσης για να πέσει χρήμα στην αγορά, που να προβλέπει το κοινωνικό πακέτο για ομάδες που βρίσκονται σε δεινή θέση, που να προβλέπει πραγματικό και ουσιαστικό αναπτυξιακό πακέτο για να αλλάξει η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, να στηριχθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι και άρα άνεργοι.

Και βεβαίως, πρέπει το πακέτο να περιλαμβάνει τη βιωσιμότητα του χρέους, κάτι που οδηγεί στη συζήτηση για τη μείωση του χρέους με τρόπο ασφαλή για την Ελλάδα, δηλαδή με τρόπο που δεν μας φέρνει σε αντιπαράθεση με άλλες χώρες και με τους φορολογούμενους άλλων χωρών. Kαι έχω εξηγήσει πως μπορεί να γίνει αυτό, όχι όπως προτείνει το ΔΝΤ, αλλά όπως πρέπει να το κάνει η Ευρώπη χωρίς κανένα πρόβλημα σχέσεων με άλλες χώρες.

Θέλω να στείλω σήμερα που είναι κρίσιμη ημέρα τρία πολύ καθαρά μηνύματα.

Το πρώτο μήνυμα απευθύνεται στους Έλληνες πολίτες που ψήφισαν στις εκλογές υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και υπέρ μιας κυβερνητικής συνεργασίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Θέλω να ξέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της σταθερής, αλλά και αποτελεσματικής εφαρμογής της γραμμής αυτής. Έχουμε αποδείξει πως δεν μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος, γιατί περιμένουμε να δικαιωθούμε στο τέλος μιας πολύ δύσκολης διαδρομής. Κάθε άλλη πρόταση, κάθε άλλη διαδρομή είναι ανασφαλής, τυχοδιωκτική, επικίνδυνη.

Το δεύτερό μου μήνυμα απευθύνεται προς όλους τους Έλληνες πολίτες γιατί όλοι αγωνιούν για τα μέτρα που λίγο πολύ τους αφορούν, γιατί τα μέτρα αφορούν τους πάντες. Αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε μέχρι το τέλος τα μέτρα να μην είναι οριζόντια, να έχουν το στοιχείο της εσωτερικής ισορροπίας και δικαιοσύνης και να πιάνουν τόπο. Δηλαδή να είναι πραγματικά τα τελευταία, να μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους Έλληνες ότι είναι τα τελευταία και ότι μας επιτρέπουν να περάσουμε τον κάβο και να μπούμε σε μια άλλη κατάσταση.

Το τρίτο μήνυμα απευθύνεται στους Ευρωπαίους εταίρους. Μας βοηθούν αναμφίβολα, αλλά όχι τόσο και όπως πρέπει να μας βοηθούν. Δεν νομίζω ότι έχουν καταλάβει το μήνυμα των ελληνικών εκλογών, το τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία, ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, τι γίνεται με την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Πρέπει να αναγνωρίσουν τις μεγάλες θυσίες και τα μεγάλα επιτεύγματα του ελληνικού λαού.

Η προσαρμογή που έχει πετύχει η Ελλάδα είναι εντυπωσιακή και πολύ μεγαλύτερη από την προσαρμογή που έχει πετύχει κάθε άλλη χώρα εντεταγμένη σε πρόγραμμα και πρέπει να λένε στους πολίτες όλων των χωρών ότι δεν έχουν χάσει τίποτα από τα δάνεια στην Ελλάδα τα οποία εξυπηρετούνται, τα οποία δίνουν τόκους στις δανείστριες χώρες. Και ένας μόνο τρόπος υπάρχει να χάσουν οι χώρες που δάνεισαν την Ελλάδα τα λεφτά τους και να επιβαρύνουν το έλλειμμα και το χρέος τους και να πληρώσουν οι φορολογούμενοι άλλων χωρών. Να συνεχιστεί αυτή η ανιστόρητη και μειωτική συζήτηση για το εάν η Ελλάδα είναι μέσα ή έξω από το ευρώ.

Η φράση «θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αρκεί να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της» είναι θανατηφόρα για την ευρωπαϊκή ζώνη, είναι θανατηφόρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη, γιατί κρατάει ανοιχτή μια εκκρεμότητα η οποία δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρχει.

Και αν νομίζουν ότι έτσι ασκούν πίεση στην Ελλάδα, αυτό που κάνουν είναι να υπονομεύουν τις συλλογικές μας προσπάθειες για να ξεπεράσει η ευρωζώνη τη μεγάλη κρίση της μέσα στην οποία το ελληνικό πρόβλημα είναι μια πολύ μικρή πτυχή.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Φ. ΚΟΥΒΕΛΗ

«Υπήρξε συμφωνία σε βασικούς άξονες. Υπάρχουν, βέβαια, ζητήματα ακόμα σε εκκρεμότητα. Θα ζητηθεί η επιμήκυνση για την ύπαρξη τετραετίας και, βεβαίως, η επιμονή μας στη ρήτρα αντικατάστασης των μέτρων από όλα εκείνα τα οποία θα προκύπτουν, ως προϊόν εσόδων.

Η ρήτρα αντικατάστασης είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό μέτρο και όταν, μάλιστα, υπάρξει – και θεωρώ ότι είναι δυνατό να υπάρξει – η επιμήκυνση, θα αποτελεί μία πάρα πολύ σημαντική ελάφρυνση, διότι αναμφισβήτητα τα μέτρα, ούτως ή άλλως, έχουν το δικό τους βάρος πάνω στην Ελληνική κοινωνία.

Η αντιμετώπιση της τρόικας ξεκινάει αυτές τις ημέρες, αλλά η συνολική διεκδίκηση θα γίνει σε πολλαπλά πολιτικά επίπεδα, έτσι ώστε, όταν θα έρθει το όλο πακέτο στη Βουλή, να είναι ενταγμένο μέσα σε ένα συγκεκριμένο και γενικότερο πλαίσιο, που θα αφορά την ανάπτυξη, τη φορολογία, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και καθετί άλλο το οποίο μπορεί και πρέπει να υπάρξει ως ουσιαστική μεταρρύθμιση».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την άλλη ρήτρα απόκλισης από τους στόχους κύριε Πρόεδρε;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εγώ επιμένω στη ρήτρα αντικατάστασης των μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου