Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δεν θα συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 26 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα του μετρό Θεσσαλονίκης, οι οποίοι καταγγέλλουν τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις για «επαναστατική γυμναστική» και αντιπροτείνουν να αναληφθεί δράση για την οργάνωση «πανελλαδικής απεργίας διαρκείας». Το σωματείο των
εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα του μετρό Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι με απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του στις 5 Σεπτεμβρίου αποφάσισε να μην ξαναστηρίξει 24ωρη απεργία, καταγγέλλοντας ως αναποτελεσματική αυτή την πρακτική απέναντι στις πολιτικές λιτότητας που προωθούν «οι μεγαλοεργοδότες», η τρόικα και οι μέχρι τώρα ελληνικές κυβερνήσεις.
«Σε αυτά τα δυο μνημονιακά χρόνια που τα χάσαμε όλα και έχουμε ταπεινωθεί τελείως, η ΓΣΕΕ η ΑΔΕΔΥ δυστυχώς και το ΠΑΜΕ, μας τρέλαναν στην επαναστατική γυμναστική με 24ωρες απεργίες και άντε και μια 48ωρη», τονίζεται στην ανακοίνωση του σωματείου.
Το σωματείο καταγγέλλει ότι με τη στάση τους δίνουν την εντύπωση «συνδικαλιστικής τρόικας» και τους καλεί «έστω και την ύστατη στιγμή να το σώσουν», παραμερίζοντας όλες τις ανούσιες κομματικο-ιδεολογικές διαφορές και αφού καθίσουν σε ένα τραπέζι, να κάνουν αυτοκριτική και να πουν ένα μεγάλο συγνώμη και να προτείνουν «το αυτονόητο» δηλαδή «πανελλαδική απεργία διαρκείας.
Το σωματείο καλεί όλες τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις πανελλαδικά να κάνουν άμεσα συνελεύσεις και να στηρίξουν την πρόταση του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Ενα είναι σίγουρο: η επιβεβλημένη απάντηση στις αντιλαϊκές επιθέσεις πρέπει να είναι πανελλαδική γενική απεργία διαρκείας. Το κρατάμε και πάμε παρακάτω.

    Ωστόσο, η ειλικρίνεια (και τα κίνητρα) της συγκεκριμένης ανακοίνωσης είναι αμφισβητούμενα. Αλλοι, τα λένε αλλιώς...

    Ακολουθεί απόσπασμα από σχετικό άρθρο. Το πλήρες κείμενο και links που δείχνουν μια εντελώς άλλη εικόνα για το ποιός έχει παίξει ρόλο κυματοθραύστη των εργατικών διεκδικήσεων (ΚΑΙ στο Μετρό Θεσσαλονίκης), μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

    [ Η εργοδοτική πλειοψηφία, που φλερτάρει με την ΠΑΣΚΕ και την ΑΠ (ΣΥΡΙΖΑ), κάνει μια απίστευτη λαθροχειρία. Παρουσιάζει την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ ως απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων. Ετσι στην ανακοίνωση που διένειμε στον Τύπο αναφέρει ότι «το σωματείο μας στην έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε στις 5/9/2012 αποφάσισε να μην ξαναστηρίξει 24ωρη απεργία».
    [...]
    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη γενική συνέλευση που επικαλείται η διοίκηση του σωματείου και η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Σεπτέμβρη, το μόνο ζήτημα που τέθηκε σε ψηφοφορία ήταν η κινητοποίηση που έγινε την επόμενη μέρα έξω από τη ΔΕΘ. Ο πρόεδρος αρνήθηκε να βάλει σε ψηφοφορία την πρόταση που κατέθεσε μέλος του ΔΣ του σωματείου για γενική απεργία (ακόμη δεν είχε προκηρυχθεί από τη ΓΣΕΕ) και για την κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων. Κατάπιε τη γλώσσα του όταν ένας εργαζόμενος ρώτησε «γιατί δεν λέτε τίποτα για τα μέτρα που έρχονται και πώς θα τα αντιμετωπίσουμε». Και εμφανίσθηκε ακόμη πιο προκλητικός, όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει με την καθημερινή επιμήκυνση του ωραρίου εργασίας κατά μισή ώρα για να καλύπτεται ο χρόνος του διαλείμματος, του καφέ και του κολατσιού. Απάντησε ότι δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με αυτά γιατί έχουμε σοβαρότερα προβλήματα...

    Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία που καταγγέλλει (δήθεν) τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, έσυρε τους εργαζόμενους στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Οι ίδιες δυνάμεις, την Τρίτη 24 Ιούλη, στη διάρκεια συγκέντρωσης και πορείας διαμαρτυρίας που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονταν στους εργαζόμενους, ζήτησαν από τους εκπροσώπους του Συνδικάτου Οικοδόμων και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, δηλαδή τα στελέχη του ΠΑΜΕ, να μην πάρουν μέρος στη συνάντηση με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, γιατί «η αντιπροσωπεία είναι χαρακτηρισμένη και ...κομματική». ]


    ΑπάντησηΔιαγραφή