Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Tα 40 νησιά που ξεπουλάνε !!!

ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ Η ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΛΕΒΕΣ!  ΠΡΟΣΦΕΡΘΗΚΕ ΝΗΣΙ ΓΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ!  ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΛΛΕΣ 562!
Συνολικά σαράντα ακατοίκητα νησιά και νησίδες, που θα μπορούσαν ναενοικιασθούν για ένα διάστημα έως 50 έτη και να αξιοποιηθούν ως τουριστικά θέρετρα, έχει εντοπίσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου(ΤΑΙΠΕΔ), σύμφωνα με δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή του Ταμείου, Ανδρέα Ταπραντζή, στοBloomberg. «Βρήκαμε τοποθεσίες που έχουν καλό έδαφος, είναι κοντά στην ηπειρωτική χώρα, διαθέτουν καλά αναπτυγμένες υποδομές και δεν αποτελούν κανένα κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε ο κ.Ταπραντζής σε συνέντευξη που έδωσε στις 6 Σεπτεμβρίου στο Bloomberg και δημοσιεύθηκε τηνΤετάρτη.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει νησιά με έκταση από 500.000 έως 3.000.000 τετραγωνικά μέτρα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν ως υψηλού επιπέδου ολοκληρωμένα τουριστικά θέρετρα με ενοικίασή τους από 30 έως 50 έτη, ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΤΑΙΠΕΔ.
Το Ταμείο εξέτασε 562 από τα 6.000 νησιά και νησάκια που εκτιμάται ότι βρίσκονται υπό ελληνική κυριαρχία.
Οπως είπε ο κ. Ταπραντζής, πριν προχωρήσει το σχέδιο θα πρέπει να περάσει νόμος που θα επιτρέπει την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας από τρίτα μέρη και θα μειώνει τον αριθμό των οικοδομικών, περιβαλλοντικών και χωροταξικών αδειών που απαιτούνται.
Η πώληση νησιών έχει αποκλειστεί, ξεκαθάρισε, καθώς τα έσοδα για το Δημόσιο δεν θα ήταν μεγαλύτερα από τις συμφωνίες ενοικίασης, ενώ όπως εκτίμησε, η Ελλάδα θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις αν ένα νησί αξιοποιηθεί ως τουριστικό θέρετρο.

ΠΡΟΣΦΕΡΘΗΚΕ ΝΗΣΙ ΓΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ!

Ως πού μπορεί να φτάσει το "πενία τέχνας κατεργάζεται"; Πολύ μακριά, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής Ηaaretz.
Σύμφωνα με την ισραηλινή ηλεκτρονική έκδοση, η Ελλάδα εξέφρασε «Προθυμία» ενοικίασης ενός νησιού στο Ισραήλ, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την εκγύμναση του ισραηλινού ναυτικού, μέσω μια συμφωνίας μακροχρόνιας μίσθωσης (lease)!
Πηγές από την πλευρά του υπουργού οικονομικών Ehud Barak σημείωναν ότι ο υπουργός Άμυνας ζήτησε να εξεταστεί το θέμα του νησιού ως αντίδραση μετά από αίτημα υπουργού που ήρθε στην Ελλάδα και επέστρεψε στο Ισραήλ με μήνυμα προς τον Barak. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι Έλληνες αξιωματούχοι εξέφρασαν τη διάθεσή τους να παραχωρηθεί ένα νησί στο Ισραήλ για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, δύο εβδομάδες πριν ο Ισραηλινός υπουργός Άμυναςζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να εξετάσουν την αγορά ή την ενοικίαση (leasing) ώστε να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο ασκήσεων. Ωστόσο, αποφασίστηκε να μην προχωρήσει το σχέδιο λόγω αμφιβολιών για την οικονομική του βιωσιμότητα, λένε αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με το γραφείο του Barak, το θέμα εστάλη για επανεξέταση και η απόφαση ήταν ότι δεν υπήρχε ανάγκη να γίνει η αγορά ή η ενοικίαση του νησιού. Ούτε το γενικό επιτελείο, ούτε το ναυτικό είχαν ενθουσιαστεί με την ιδέα καθώς προτιμούσαν να συσφίγξουν τις σχέσεις των δύο πλευρών στο θέμα της ασφάλειας.Αυτή είναι η λίστα με τα 40 ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες τα οποία η κυβέρνηση θα παραχωρήσει με τη μέθοδο της μακρόχρονης ενοικίασης (έως 50 ή 99 χρόνια) σε ιδιώτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν σήμερα το Έθνος και ο Ελεύθερος Τύπος, η λίστα είναι η εξής:
Στη Βουλιαγμένη, το νησάκι Φλέβες, έχει έκταση 1400 στρέμματα.
Στην Εύβοια, τα νησάκια Νέων Στύρων, έκτασης 2.763 στρεμμάτων.
Τρία νησάκια στα Σύβοτα: Το Μαύρος Όρος με 742 στρέμματα, ο Άγιος Νικόλαος με 540 στρέμματα και η Μπέλα Βράκα με έκταση 154 στρέμματα.
Στη Σητεία δύο νησιά απέναντι από την Ελούντα: η Ελάσα με 1.700 στρέμματα και το νησί Γράντες Ήρα με έκταση 3000 στρέμματα.
Στην Αλόννησο τέσσερις νησίδες: Η βραχονησίδα Μανώλας 96 στρεμμάτων, το Μίκρο 83 στρεμμάτων, το Στρογγυλό 15 στρεμμάτων και το Σκαντήλι.
Στην περιοχή του Θαλάσσιου Πάρκου Σποράδων υπάρχουν ακόμα δεκάδες βραχονησίδες προς αξιοποίηση.
Στα Κύθηρα μια νησίδα το Αβγό έκτασης 40 στρεμμάτων που βρίσκεται απέναντι από το Καψάλι. Εχει σπήλαιο και εύκολη πρόσβαση.
Στη Ζάκυνθο, οι νήσοι Στροφάδες.
Στην Καβάλα, η Θαλασσοπούλα.
Στη Μεσσηνία, το νησί Πρώτη με έκταση 3.100 στρέμματα.
Στη Σκιάθο, το νησί Τσουγκριά με έκταση 1.100 στρέμματα. Βρίσκεται μόλις δύο ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Σκιάθου.
Στην Άνδρο, δύο πολύ μικρά νησάκια: το Λαγονήσι με έκταση 11 στρέμματα και το Μεγάλο Νησί με 20 στρέμματα. Στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες ακόμα νησάκια όπως το Πρασονήσι, η Κοπητήτα, και τα οκτώ Γαυρονήσια κοντά στο Γαύριο.
Στη Μήλο, η νησίδα Άγιος Γεώργιος με έκταση 120 στρέμματα. Βρίσκεται ανάμεσα στη Μήλο και την Κίμωλο.
Στη Σύρο, τρία νησάκια: η νησίδα Σχοινονήσι 42 στρεμμάτων, το Ασπρονήσι 110 στρεμμάτων και το Ψαθονήσι μόλις 6 στρεμμάτων. Και τα τρία βρίσκονται κοντά στην παραλία Αγκαθοπές.
Στην Λευκάδα, δύο νησάκια: Ο Άγιος Νικόλαος 15 στρεμμάτων και το νησάκι Αλεξάνδρου 12 στρεμμάτων.
Στην Τήνο, δύο ακόμα νησίδες: Το Δρακονήσι 20 στρεμμάτων και η νησίδα Απόκοφτος 14 στρεμμάτων.
Στον Πόρο, το νησί Πλατεία 25 στρεμμάτων.
Στην Άρτα το Πέρα Νησί 270 στρεμμάτων.
Στις Σπέτσες το νησί Φαλκονέρα με έκταση 6.700 στρέμματα. Απέχει 42 χιλιόμετρα από το Ακρωτήριο Μαλέας.
http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου