Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΚΟΥΒΕΛΗΣ: «ΠΕΙΣΜΑΤΑ» ΠΡΙΝ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ!

«ΑΓΚΙΣΤΡΩΜΕΝΑ ΨΑΡΙΑ» ΟΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΚΟΥΒΕΛΗΣ!
ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠ' ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΠΑΚΕΤΑ!
Βενιζέλος και Κουβέλης, σχεδόν κωμικοτραγικές φιγούρες στις τηλεοπτικές οθόνες μετά τη λήξη της συνάντησής τους με τον Α.Σαμαρά, προσπάθησαν με τις δηλώσεις τους να δώσουν κάποια δραματική αίσθηση στις εξελίξεις.Τόσο ο Ε. Βενιζέλος όσο και ο Φ.Κουβέλης, φεύγοντας από το Μαξίμου, έδιναν όσο ποτέ την εικόνα της πραγματικής θέσης, στην οποία έχουν περιέλθει: εκείνης του "αγκιστρωμένου ψαριού"!
Η προσαπάθειες του Ε. Βενιζέλου και ιδιαίτερα του Φ.Κουβέλη να δώσουν κάποιες δραματουργικές διαστάσεις στις "διαφωνίες" τους, μάλλον έμοιαζαν με "πείσματα", πριν δώσουν το "πικρό ποτήρι" στον ελληνικό λαό.

Το πακέτο μέτρων που απαιτεί η τρόϊκα αντιπροσωπεύει το χειρότερο και πιο εξοντωτικό μνημονιακό πακέτο από όσα έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Το κυβερνητικό "τρίο" παίζει τη τελευταία πράξη ενός κακόγουστου θεάτρου, πριν το συνυπογράψει.


Νέα συνάντηση θα έχουν την Τετάρτη στις 19.30 οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς στην αποψινή σύσκεψη τα μέτρα ύψους 11,5 δισ ευρώ δεν εξειδικεύτηκαν. «Δεν έχουμε κλείσει γιατί η τρόικα δεν έχει αποδεχθεί το συνολο των προτάσεων του οικονομικού επιτελείου» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αμέσως μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόσθεσε όμως πως «υπάρχουν κάποια απαράβατα όρια», διευκρινίζοντας πως δεν μπορούν να θιγούν τα αναπηρικά επιδόματα, δεν μπορούν να γίνουν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις.

Ο E. Βενιζέλος τόνισε πως η εξειδίκευση των μέτρων πρέπει να γίνει με δικαιοσύνη γιατί υπάρχουν όρια ανοχής, υπογράμμισε πως πρέπει ταυτόχρονα να υπάρξουν αντίρροπα μέτρα κοινωνικής προτασίαςκαι ενίσχυσης της αναπτυξης, όπως και το πακέτο από την πλευρά των εταίρων μας, δηλαδή η αποδοχή του αιτήματος της παράτασης και η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ερωτηθείς σχετικά επισήμανε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα συνοχής της κυβέρνησης, συμπλήρωσε όμως πως υπάρχει θέμα συνοχής της κοινωνίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης σημείωσε πως διεκδικεί τα μέτρα να είναι δίκαια, να μην είναι άνισα, να προστατευθούν οι οικονομικά αδυνομοι και όλα αυτά να ενταχθουν σε ένα συνολικό πλαίσιο, δηλαδή να υπάρξουν άμεσα μέτρα ανάπτυξης.

«Η τρόικα πρέπει να καταλάβει πως οι αξιώσεις της απευθύνονται σε μία κοινωνία που είναι τεμαχισμένη» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως «για μένα, για τη Δημοκρατική Αριστερά, τίποτα δεν είναι δεδομένο».




Ολόκληρο το απογευματινό (9/9) ρεπορτάζ έχει ως εξής:




ΣΕ «ΑΓΓΑΡΕΙΑ» Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΜΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ-ΚΟΥΒΕΛΗ

ΠΑΚΕΤΟ 17 ΔΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΜΕ ΑΓΡΙΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΔΕΚΟ, ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ!

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΣΕ ΡΟΛΟ «ΓΚΡΙΝΙΑΡΗΔΩΝ» ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΩΝ ΣΑΜΑΡΑ-ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ!

Ως ανιαρή «αγγαρεία» αποδέχθηκε ο Α. Σαμαράς τη συνάντηση της Κυριακής με τους Βενιζέλο-Κουβέλη.

Οι Βενιζέλος-Κουβέλης, βλέποντας τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις να βυθίζονται, μοιάζουν να έχουν συμβιβαστεί στο ρόλο του άχαρου κομπάρσου των Σαμαρά-Στουρνάρα, περιοριζόμενοι σε βαρετές και ανούσιες «γκρίνιες». Ο μόνος ρόλος που έχει απομείνει πλέον για Βενιζέλο-Κουβέλη είναι να εκλιπαρούν κάθε τόσο τον Α. Σαμαρά για μια άνευ αξίας τριμερή συνάντηση, προκειμένου να δικαιολογούν την στήριξη τους στην κυβέρνηση και να διατηρούν αναμνηστικές φωτογραφίες.

Στο μεταξύ, λίγο νωρίτερα από την επίσκεψη των Βενιζέλου-Κουβέλη στον Σαμαρά, θα έχει μεσολαβήσει η ουσιαστικότερη συνάντηση Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, κατά την οποία ο Στουρνάρας θα εμφανίσει στην τρόικα μέτρα ύψους 17 δισ., μέσα από τα οποία θα επιλεγεί το τελικό πακέτο!

Το βέβαιον είναι ότι το τελικό πακέτο θα περιέχει μέτρα άγριων μειώσεων στους μισθούς των ΔΕΚΟ και των ειδικών μισθολογίων, μεγάλες περικοπές στις συντάξεις αλλά και σφαγιαστικές παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις του ιδιωτικού τομέα.

Η Iskra, προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της, παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.



ΣΤΙΣ 7:00 μ.μ. Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΚΟΥΒΕΛΗ

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι ανακοινώσεις του πακέτου των επώδυνων μέτρων, ύψους τουλάχιστον 11,9 δισ. ευρώ περίπου, καθώς νωρίς το απόγευμα της Κυριακής συναντάται ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με τους επικεφαλής της τρόικας. Στις 19:00 θα γίνει και η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηχών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Το ραντεβού του Γ. Στουρνάρα με την τρόικα θα ξεκινήσει στις 16:00 στο υπουργείο Οικονομικών.

Η σύσκεψη των Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού, θα γίνει στις 19:00, ενώ στις 11:45 το πρωί της Δευτέρας ο Α. Σαμαράς θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τους επικεφαλής του κλιμακίου των δανειστών και την Τρίτη θα πάει στη Φρανκφούρτη για να συναντήσει τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι.

ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΓΚΡΙΝΙΕΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΚΟΥΒΕΛΗ

Τα νέα μέτρα προκαλούν τριγμούς στη συγκυβέρνηση, καθώς από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ εκδηλώνονται διαφοροποιήσεις τόσο σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ, όσο και στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης.

Αυτά άλλωστε τα δύο θέματα είναι τα κυριότερα «αγκάθια» στις σχέσεις των Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη.

Οι επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ λένε ότι διαφωνούν με τις οριζόντιες περικοπές, ιδίως σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, (ότι έχει απομείνει από) τα δώρα και τα αναπηρικά επιδόματα και τονίζουν ότι θα προσπαθήσουν να αποφύγουν μεγάλες περικοπές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, το πρωί της Τετάρτης, θέτοντας το θέμα της ενημέρωσης για τα όσα ειπώθηκαν στο Βερολίνο κατά τη συνάντηση Στουρνάρα-Σόιμπλε.

Έθεσε ακόμα και το θέμα της νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών εν όψει της άφιξης της τρόικας.

Από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε γνωστό ότι ο ίδιος ο Γ. Στουρνάρας θα ενημέρωνε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές του στη Γερμανία, ενώ για το θέμα της σύσκεψης δεν υπήρχε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια του Ευ. Βενιζέλου.

Αλλά, όπως έγινε γνωστό, και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης επιθυμούσε την πραγματοποίηση νέας σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό εν όψει της άφιξης της τρόικας.

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ + ΤΡΟΪΚΑ = 17 ΔΙΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει στην τρόικα ένα πακέτο μέτρων της τάξεως των 17 δισ. ευρώ περίπου, στο οποίο θα υπάρχουν πολλά εναλλακτικά σενάρια ώστε να αποφευχθούν τυχόν ενστάσεις της τρόικας.

Όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, μετά τις (προσχηματικές) επισημάνσεις της τρόικας για τις εμφανείς μισθολογικές ανισότητες ανάμεσα στους μισθούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και ανάμεσα στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το υπουργείο Oικονομικών έχει έτοιμο και θα παρουσιάσει στην τρόικα συνολικό σχέδιο περικοπών στα ειδικά μισθολόγια. Ακόμη, θα εισηγηθεί στους πολιτικούς αρχηγούς την εφαρμογή του ειδικού μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ.

Στόχος είναι οι μισθοί δικαστικών, γιατρών του ΕΣΥ, διπλωματών, πανεπιστημιακών και ενστόλων να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2004, όταν για τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους οι αμοιβές βρίσκονται ακόμη πιο χαμηλά.

Το βασικό σενάριο για τα μέτρα δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα και ούτε πρόκειται να γίνει στη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς η κυβέρνηση έχει περιθώριο μερικών ημερών ακόμη, μέχρι το άτυπο Eurogroup στις 14 του μηνός, στη Λευκωσία.

Μία ημέρα νωρίτερα, στις 13 Σεπτεμβρίου, θα έρθει στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2013, στο οποίο θα υπάρχουν και τα μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου