Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ «ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ»!

ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΚΙΝΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΔΑΠΑΝΕΣ, ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑ!
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΜΜΕΣΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Τροπολογία βόμβα για όλους τους φορολογούμενους κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (7/9) με την οποία δίνεται η δυνατότητα στιςφορολογικές αρχές να αίρουν κάθε μορφής απόρρητο και να ελέγχουν κάθε μορφής δαπάνες των πολιτών προκειμένου υποτίθεται να ελέγξουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.
Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευχέρεια στους εκάστοτε κυβερνητικούς κύκλους να έχουν ανά πάσα στιγμή στοχευμένη πρόσβαση σε οποιεσδήποτε συναλλαγές πολιτών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα προσωπικά τους δεδομένα αλλά και να μπορούν στο όνομα του φορολογικού ελέγχου να συγκεντρώνουν οποιασδήποτε μορφής ειδικά προσωπικά στοιχεία κάθε πολίτη-«στόχου»!

Είναι προφανές ότι η ανάγκη ουσιαστικού φορολογικού ελέγχου των πολιτών και πλήρους διαφάνειας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε μια μεγάλη επιχείρηση«Μεγάλου Αδελφού», η οποία θα χρησιμοποιείται από το σύστημα επιλεκτικά για τον «έλεγχο» και την«επιτήρηση» πολιτών και για την προώθηση εκβιαστικών σκοπιμοτήτων!

Συγκεκριμένα, η τροπολογία που κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η εφορία από δω και πέρα δεν θα προσδιορίζει το εισόδημα μόνο με βάση ταδηλωθέντα εισοδήματα αλλά ελέγχοντας καταθέσεις, καταγράφοντας αναλυτικά καταναλωτικέςδαπάνες σε μετρητά ή σε πιστωτικές κάρτες, δάνεια και διασταυρώνοντας άλλες πηγές εισοδημάτωνκαι αποταμιεύσεων!



ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΜΜΕΣΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αυτό γίνεται για πρώτη φορά, καθώς με την τροπολογία αυτή, το υπουργείο Οικονομικών επεκτείνει σε όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων (μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εισοδηματίες) τις έμμεσες τεχνικές φορολογικού ελέγχου που ήδη εφαρμόζονται στους επιτηδευματίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου θεωρείται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αναγκαία στο πλαίσιο της στρατηγικής φορολογικής συμμόρφωσης που θα διευκολύνει το έργο των ελεγκτικών φορολογικών υπηρεσιών και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της επιτάχυνσης των ελεγκτικών διαδικασιών, της έγκαιρης βεβαίωσης και της άμεσης είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου χρησιμοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο για τον προσδιορισμόφορολογούμενου εισοδήματος και είναι σχετικά αποτελεσματικές σε περιπτώσεις αδήλωτου«μαύρου» χρήματος, αδικαιολόγητου πλουτισμού (κινητή και ακίνητη περιουσία) ή βιοτικού επιπέδου που δεν συνάδει με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία, η εφορία μέσω ειδικών προγραμμάτων του συστήματος TAXIS θα αναλύει τη ρευστότητα του φορολογούμενου, τις αγορές διαφόρων προϊόντων που πραγματοποιούνται μέσα σε ένα έτος, τις δαπάνες για υπηρεσίες και ο,τι άλλο μπορεί να βοηθήσει, ώστε να καταγραφεί η φορολογική συμπεριφορά του πολίτη.

Στη συνέχεια θα ελέγχονται όλες ανεξαιρέτως οι καταθέσεις των πολιτών και θα συγκρίνονται με ταεισοδήματα που έχουν δηλώσει διαχρονικά, αλλά και τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει κυρίως με μετρητά.

Με τον τρόπο αυτό θα προσδιορίζονται τα φορολογητέα εισοδήματα 8.500.000 πολιτών, τα ακαθάριστα έσοδα και οι εκροές και τα φορολογητέα κέρδη των επιτηδευματιών. Επί των αποτελεσμάτων που θα προκύπτουν θα εφαρμόζονται οι φορολογικοί συντελεστές.

Η τροπολογία προβλέπει ότι πριν την έκδοση φύλλων ή πράξεων καταλογισμού πρόσθετου φόρου, ο προϊστάμενος της ελεγκτικής υπηρεσίας θα καλεί τον υπόχρεο σε ακρόαση και ο οποίος δικαιούται σεανταπόδειξη.

Σε ό,τι αφορά στις τραπεζικές καταθέσεις και τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι σε μετρητά, οι φοροελεγκτικές αρχές θα μπορούν να προχωρούν αυτόματα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες σε άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου και να εξετάζουν με αυτοματοποιημένη διαδικασία τις αναλήψεις και τις καταθέσεις συσχετίζοντας τα ποσά με τηφορολογική και καταναλωτική συμπεριφορά του πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου