Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Η Ελλάδα κινδυνεύει πλέον να εξελιχθεί σ’ ένα «καταρρέον» ή «αποτυχημένο κράτος» («failed state»).

Την αποκάλυψη ενός τοπίου το οποίο ήταν εξαρχής σχεδιασμένο ως κατάληξη για τη χώρα ολοκληρώνει η ανακοίνωση των νέων μέτρων τα οποία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα», επέβαλε η τρόικα και αποδέχτηκε μετά από εικονική διαπραγμάτευση η κυβέρνηση. Η Ελλάδα κινδυνεύει πλέον να εξελιχθεί σ’ ένα «καταρρέον» ή «αποτυχημένο κράτος» («failed state»).
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το διεθνή ορισμό για τα failed states, υπάρχουν χαρακτηριστικά και δείκτες- η μεγάλη οικονομική πτώση, η ανεπάρκεια ή η αδυναμία των δημοσίων υπηρεσιών, προσφυγικά κύματα και ακούσιες μετακινήσεις πληθυσμών, αδύναμη ή αναποτελεσματική κυβέρνηση, η οποία έχει ανεπαρκή ή καθόλου έλεγχο της επικράτειας, κ.ά.- που υποδεικνύουν, αναλόγως της έντασης των φαινομένων, ότι ένα κράτος είναι ή κινδυνεύει να γίνει «αποτυχημένο».
Ο συνολικός κατάλογος των παραμέτρων που εξετάζονται προκειμένου να καταταγεί ένα κράτος ως «failed» είναι, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα των «Επίκαιρων»: Ισχυρές δημογραφικές πιέσεις, μαζικές εκτοπίσεις προσφύγων που δημιουργούν έκτακτες ανθρωπιστικές ανάγκες, εμφάνιση ομάδων που ασκούν βία, ροή προσφύγων σε διαρκή και σταθερή βάση, υποβάθμιση περιοχών, σοβαρή οικονομική πτώση, άνιση οικονομική κατάσταση μεταξύ ομάδων, απονομιμοποίηση κράτους/κυβέρνησης, υποβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών, αυθαίρετη επιβολή του νόμου, υπηρεσίες ασφαλείας που λειτουργούν ως «κράτος εν κράτει», άνοδος ομαδοποιημένων ελίτ (φατριών), παρέμβαση εξωτερικών πολιτικών παραγόντων.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία επιβάλλεται, πάντως, η διατύπωση ορισμένων παρατηρήσεων, κυρίως όμως η κατάθεση πληροφοριών με βάση την εξέλιξη αυτού που ήδη ορίζεται διεθνώς ως «ελληνικό πρόβλημα». Όπως αναφέρουν στα «Επίκαιρα», πρόσωπα τα οποία έχουν βαθιά γνώση όσων τεκταίνονται στο παρασκήνιο της διεθνούς διπλωματίας και των οικονομικών οργανισμών, το γεγονός ότι ένα πρόβλημα δημοσιονομικού ελλείμματος εξελίχθηκε σε κρίση χρέους και δανεισμού δεν έγινε τυχαία. Αποτέλεσε το όχημα για να διογκωθεί ένα υπαρκτό πρόβλημα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να οδηγήσει τη χώρα στον έλεγχο τρίτων.

Αυτή ακριβώς η εξωτερική επέμβαση δημιούργησε τις προϋποθέσεις περαιτέρω επιδείνωσης του προβλήματος και διάχυσής τους σε όλους τους τομείς λειτουργίας του κράτους και της κοινωνίας, προκειμένου να διαιωνιστούν η εξάρτηση και ο έλεγχος. Τώρα, η πολιτική που συνεχίζει να επιβάλλεται στη χώρα, εξωθεί σε κοινωνική αναταραχή, πολιτική ρευστότητα με την απειλή της γενικευμένης αποσταθεροποίησης να προβάλλει πιο έντονα από ποτέ.

Το ελληνικό κράτος, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, χάνει τη μία μετά την άλλη τις ζωτικές λειτουργίες του και τη δυνατότητά του να υπερασπιστεί την ίδια την υπόστασή του. ποιους βολεύει μια κατάρρευση των δομών της Ελληνικής Πολιτείας και η πλήρης διάρρηξη του κοινωνικού ιστού;

Αυτούς που θέλουν α) να σφετεριστούν τον πλούτο της χώρας συνολικά, β) αυτούς που θέλουν τη χώρα εκτός παιχνιδιού γενικότερα στην περιοχή διότι γνωρίζουν τις δυνητικές δυνατότητες που έχει λόγω της γεωγραφικής της θέσης γ) αυτούς που σχεδιάζουν και εδαφικό ακρωτηριασμό και το στόχαστρο των οποίων δεν βρίσκονται μόνο οι αποκαλούμενες «ευαίσθητες περιοχές», καθώς η ατζέντα τους έχει διευρυνθεί.

Παρεμβάσεις

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει όργιο παρασκηνιακής παρέμβασης ξένων συμφερόντων και υπηρεσιών, με την εξαγορά προσώπων σε συγκεκριμένες θέσεις και τη χρηματοδότηση δράσεων που εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς τους σε περιοχές υπεράνω υποψίας.

Παράγοντας, σύμφωνα με το περιοδικό, με σημαντική θέση στο εξωτερικό, συνόψιζε το συμπέρασμα ως εξής: «Στην αντίληψη ορισμένων παικτών, η Ελλάδα έχει δυσανάλογα μεγάλο πλούτο για το μέγεθός της. και δεν θεωρούν ως πλούτο μόνο τον ορυκτό, υποθαλάσσιο και υπόγειο, αλλά τη δημόσια περιουσία, τα νησιά, επειδή είναι πολλά, είναι στη θέση που είναι και αντιπροσωπεύουν έναν τεράστιο τουριστικό, επιχειρηματικό, ενεργειακό και γεωπολιτικό πλούτο, την περιουσία που έχει η Ελλάδα στο εξωτερικό από κληροδοτήματα και αγορές, η οποία είναι μεγαλύτερη απ’ αυτή πολύ μεγαλύτερων κρατών, την ιδιωτική περιουσία των Ελλήνων, η οποία επίσης είναι τεράστια και θέλουν να τη βάλουν στο χέρι.

Γενικά θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι πολύ πλούσια για το μέγεθός της και η αδυναμία της να αξιοποιήσει αυτό τον πλούτο λόγω ανικανότητας και διαφθοράς του πολιτικού συστήματος τους έδωσε την ευκαιρία να επιχειρήσουν να τον αρπάξουν ρίχνοντας τη χώρα σε κρίση".

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου