Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΤΟ!

Ν.Υ.ΤIMES ΚΑΙ SPIEGEL ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ-ΙΣΠΑΝΙΑ!
ΟΙ ΗΠΑ ΣΕ ΡΟΛΟ "ΠΡΟΣΤΑΤΗ" ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠ. ΝΟΤΟΥ!
Οι κυρίαρχοι κύκλοι των ΗΠΑ αλλά και οι πιο φιλοαμερικανικοί κύκλοι της Ευρώπης, περνάνε σε σφοδρή αντεπίθεση και βάλλουν κατά ριπάςεναντίον της Γερμανίας και ειδικότερα κατά της Μέρκελ για την πολιτικήσκληρής λιτότητας που επιβάλλει στη Νότια Ευρώπη και η οποία όπως καταγγέλουν κινδυνεύει να θρυμματίσει το ευρώ.
Ναυαρχίδες για τις μετωπικές επιθέσεις αυτές των ΗΠΑ και των πλέον ισχυρών φίλων τους στην Ευρώπη, έχουν καταστεί οι γνωστοί μας New York Times και το Γερμανικό Spiegel!

Στο σημερινό τους editorial οι New York Times προειδοποιούν Βερολίνο και Βρυξέλλες πως ο χρόνος τελειώνει για το ευρώ και ότι η συνεχιζόμενη λιτότητα που επιβάλλεται σε απελπισμένες κυβερνήσειςαποδείχθηκε πως δεν αποδίδει. Το Spiegel, πάλι, κατηγορεί τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι κρύβεται πίσω από την έκθεση της τρόικας για να μην παραδεχτεί την αλήθεια.

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times (ΝΥΤ) στο σημερινό της editorial με τίτλο «Ισπανικές διαμαρτυρίες, γερμανικές συνταγές» ασκεί έντονη κριτική στις πολιτικές της Μέρκελ. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, η υπομονή των πολιτών σε Λισαβόνα, Μαδρίτη και Αθήνα έχει εξαντληθεί από τιςπολιτικές λιτότητας, οι οποίες έχουν αποτύχει να μειώσουν τα χρέη και να ανοίξουν το δρόμο για την οικονομική ανάπτυξη.

Χαρακτηριστικά, οι NYT αναφέρουν ότι ο χρόνος τελειώνει. Μόνο μια ριζική αλλαγή στις οικονομικές πολιτικές μπορεί να σώσει πλέον το ευρώ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και κυρίως η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως για να ανακτηθεί η αξιοπιστία της ευρωζώνης θα χρειαστούν νέες προσπάθειες για την ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης μέσωλιγότερο δύσκαμπτων στόχων και όχι κι άλλη λιτότητα, την οποία Βερολίνο και Βρυξέλλες επιβάλλουν σε απελπισμένες κυβερνήσεις.

Είναι προφανές ότι πίσω από την ολομέτωπη επίθεση των ΝΥΤ στην Γερμανική ηγεσία, βρίσκονται ως συνήθως, οι ηγετικοί κύκλοι της Ουάσιγκτον, οι οποίοι τρέμουν μια πλήρη αποσταθεροποίηση τηςευρωζώνης, ενώ βρίσκουν και την ευκαιρία να μειώσουν τη Γερμανία και το ρόλο της και να ενισχύσουν τη γεωπολιτική επιρροή τους στον κρίσιμο ευρωπαϊκό νότο, εμφανιζόμενοι,τάχα,ως ένθερμοιπροστάτες των λαών στο μαλακό θαλάσσιο υπογάστριο της Ευρώπης.


Την ίδια ώρα, σκληρή κριτική στη Μέρκελ ειδικότερα ασκεί και το γερμανικό Der Spiegel. Σε σχόλιο του στην online εκδοχή του περιοδικού, o Κρίστιαν Ρίκενς επιρρίπτει στους Ευρωπαίους ηγέτες και κυρίως στην καγκελάριο Μέρκελ ότι κρύβονται πίσω από την έκθεση της Τρόικα για να μην παραδεχθούν την αλήθεια στην κοινή γνώμη.

«Επειδή όμως θα πρέπει να ληφθούν αντιδημοφιλείς αποφάσεις, είναι βολικό να φορτώνονται όλα σε ανεξάρτητες επιτροπές, χωρίς την κρίση των οποίων δεν μπορεί, υποτίθεται, να αποφασιστεί τίποτα. Η τελική, απόφαση για το αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ θα ληφθεί στην Καγκελαρία. Αυτός που θα τη λάβει δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από καμία τρόικα», παρατηρεί ο Κρίστιαν Ρίκενς.

ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ!

Αίσθηση πάντως έχει προκαλέσει και η δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, η οποία συμβαδίζει με τη γενικότερη στάση του ΔΝΤ έναντι της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ, τελώντας και υπό την ισχυρή αμερικανική επιρροή, φαίνεται να βρίσκεται σε διαμάχη με τη Γερμανία και τουςΕυρωπαίους εταίρους σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να τάσσεται υπέρ ενόςνέου κουρέματος.

«Έχετε δίκιο. Το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Να πάμε στο Eurogroup και να το ομολογήσουμε», φέρεται να είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τομσεν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε την Δευτέρα μευπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τη στήλη «Μικροπολιτικός» στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο επικεφαλής της τρόικαςεμφανίστηκε εμφανώς πιο ήπιος και διαλλακτικός, ενώ δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι το πρόγραμμα που ακολουθεί μέχρι σήμερα η χώρα δεν βγαίνει ως έχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου