Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΜΕ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΚΕΝΑ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ!

ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ ΕΛΛΑΣ: ΔΙΕΤΗΣ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 32,6 ΔΙΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ! Την ώρα που το νέο μνημονιακό πακέτο μέτρων 11,5 διςμέσα στο 2013 οδηγεί την οικονομία και κοινωνία σε νεκρά σημεία, το Eurogroup με τη συνεδρίαση της Δευτέρας (12/11) προκρίνει ,ως "πουκάμισο αδειανό", την διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος.Αυτή η διετής επιμήκυνση, η οποία έχει προεξοφληθεί, θα απαιτήσει πρόσθετη χρηματοδότηση 32,6 δις ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση που υπέβαλε για την Ελλάδα ητρόικα στο Eurogroup και η οποία έκθεση παρουσιάζει, κατά τ'άλλα, σημαντικά και περίεργα κενά.


Ένα από τα εκθεσιακά κενα της τρόικας είναι ότι δεν λέει τίποτα για το πως και από ποιούς θα καλυφθεί αυτό το χρηματοδοτικό κενό των 32,6 δις, όπως δεν λέει απολύτως τίποτα για το πως θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν η έγκριση τηςχρηματοδότησης απαιτεί την επικύρωσή της από τα κοινοβούλια των κρατών μελών, πράγμα που μάλλον θα καταστεί παράγοντας πρόσθετης καθυστέρησης της περίφημης δόσης των 31,2 δις προς την Ελλάδα!


Η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι "είμαστε υπέρ μιας πραγματικής και όχι μιας ταχείας λύσης για την Ελλάδα" υποκρύπτει πλήρως την τραγωδία που παίζεται με "κλωτσοσκούφι" την πατρίδα μας και πάνω στα ερείπιά της!

Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ

Η Ελλάδα θα χρειαστεί κεφάλαια 32,6 δισ. ευρώ την περίοδο 2014-2016 για την χρηματοδότηση των αναγκών της, εκτιμά στην έκθεση της η Τρόικα, σύμφωνα με προσχέδιο που υπέβαλε στο Eurogroup στο οποίο δεν γίνεται καμία αναφορά για το πώς θα καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης ή τι συμβαίνει με τη βιωσιμότητα του χρέου

Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα: "Ένα χρηματοδοτικό κενό έχει εμφανιστεί εξαιτίας των χαμηλότερωνεισπράξεων από ιδιωτικοποιήσεις, της χαμηλότερης ανάπτυξης και των επακόλουθων χαμηλότερων εσόδων, και ενός πιο εκτεταμένου ορίζοντα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος.Για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό για την περίοδο ως το 2014, απαιτείται βραχυπρόθεσμα επιπρόσθετη χρηματοδότηση του προγράμματος με περίπου 15 δισ. ευρώ, σε σχέση με την αξιολόγηση του Μαρτίου 2012.

Εξαιτίας των χαμηλότερων από τις αναμενόμενες εισπράξεις εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, απαιτείται επιπρόσθετη χρηματοδότηση 6,2 δισ. ευρώ από τον επίσημο τομέα για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό ως το 2014. Η διετής επιμήκυνση της πορείας της δημοσιονομικής προσαρμογής αυξάνει το χρηματοδοτικό κενό για την περίοδο ως το 2014 κατά 8,8 δισ. ευρώ, στα 15 δισ. ευρώ.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το ελληνικό κράτος πρέπει να αυξηθούν και για την περίοδο 2015-16,δεδομένου του υψηλότερου προφίλ του χρέους, αλλά και επειδή η πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου παραμένει αβέβαιη. Η πρόσβαση στις αγορές εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αν και η αντίληψη για τις συνολικές πολιτικές και την αξιοπιστία της κυβέρνησης μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά μετά από δύο χρόνια επιτυχημένης εφαρμογής του προγράμματος, είναι φρόνιμο να υποθέσει κανείς ότι οι αγορές ενδέχεται να παραμείνουν σκεπτικές απέναντι στην Ελλάδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δεδομένης της αδυναμίας που απορρέει από το υψηλό λόγο του χρέους και τα πολιτικά ρίσκα.

Οι επιπρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2015-2016 αντιστοιχούν σε 14,1 δισ. ευρώ αν διατηρηθεί η αρχικά προγραμματισμένη πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής και στα 17,6 δισ. ευρώ, αν η πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής επεκταθεί κατά δύο χρόνια.

Η έκθεση τονίζει ότι η συμμόρφωση της Ελλάδας με το πρόγραμμα έχει "βελτιωθεί αισθητά", ενώ υποστηρίζει ότι η διετής επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής θα μετριάσει τιςεπιπτώσεις από τις περικοπές.

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα αντιμετωπίζει "πολύ μεγάλους κινδύνους", ενώ δεν αναφέρει λύσεις για το θέμα του χρέους ούτε για το πώς θα βρεθεί η επιπλέον χρηματοδότηση.

Για την επιμήκυνση αναφέρει τα εξής: "Η διετής επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής θα μετριάσει τον αντίκτυπο στην οικονομία, ενώ θα διασφαλίσει μια βιώσιμη δημοσιονομική θέση. Με βάση την αναθεωρημένη πορεία προσαρμογής, οι πρωταρχικοί στόχοι σε όρους πρωτογενούς πλεονάσματος έχουν τεθεί για την περίοδο 2013 – 2016 στο 0%, το 1,5%, το 3% και το 4,5% αντίστοιχα. Τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την επίτευξη των αναθεωρημένων στόχων αντιστοιχούν σε € 9,2 δισ. το 2013 και € 13,2 δισ. το 2014, σε αθροιστικούς όρους. Η αναθεωρημένη πορεία για το πρωτογενές πλεόνασμα, σημαίνει ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης θα υποχωρήσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2016,τρία χρόνια αργότερα από ότι αναμενόταν.

Η επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής δεν πρέπει να γίνει αντιληπτή ως ένα μέσο για την μείωση της καταβαλλόμενης προσπάθειας, κάτι που θα αποδυναμώσει την αξιοπιστία του προγράμματος. Η δημοσιονομική προσπάθεια που καταβάλλεται για την επίτευξη των στόχων το 2013-2013 παραμένει πολύ μεγάλη και εμπροσθοβαρής. Αν και το πρωτογενές ισοζύγιο αναμένεται να βελτιωθεί κατά 1,5% του ΑΕΠ, η αλλαγή αυτή είναι σημαντική δεδομένης της περαιτέρω βάθυνσης της ύφεσης".

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΡΙΣΚΑ

Στην έκθεση, αναφέρεται ότι η τριμερής κυβέρνηση συνασπισμού που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουνίου, με στόχο να εξασφαλίσει το μέλλον της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης και άρα να επιβάλλει αποφασιστικά το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, πράγματι αμέσως ανέλαβε την πρόκληση να προσδιορίσει και να εφαρμόσει τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την εφαρμογή του προγράμματος και δούλεψε επίπονα για αυτόν το στόχο όλο το καλοκαίρι.

Ωστόσο, εξαιτίας της σημαντικής καθυστέρησης που προέκυψε από τον διπλό εκλογικό κύκλο, η συνολική εφαρμογή του δευτέρου προγράμματος παρέμεινε μερική μόνο, για μεγάλο διάστημα. Οι δυσκολίες στην εφαρμογή των προϋποθέσεων αμέσως μετά τις εκλογές, προκάλεσε καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης από τα δάνεια των διεθνών πιστωτών, και, αν και ήταν δικαιολογημένη, είχε βαρύ τίμημα για την οικονομία.

Ωστόσο, συνεχίζει η έκθεση, τους τελευταίους μήνες καλύφθηκε μεγάλο μέρος από αυτό το κενό. Και με τις πρόσφατες κρίσιμες αποφάσεις και τις δεσμεύσεις του Μνημονίου Κατανόησης, η Ελλάδα έχει αναθερμάνει την προσπάθεια μεταρρυθμίσεων κι έχει εφαρμόσει καίριες προϋποθέσεις.

Για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η προσπάθεια μεταρρύθμισης πρέπει να συνεχιστεί, τονίζεται.

Οσον αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αναφέρεται ότι το αποτέλεσμα είναι μέχρι στιγμής απογοητευτικό, αλλά από τον Σεπτέμβριο του 2012 η προσπάθεια έχει πάρει νέα πνοή.

Κλείνοντας η εισαγωγή της έκθεσης, τονίζεται ότι οι κίνδυνοι στο πρόγραμμα παραμένουν πολύ μεγάλοι. Οι βασικοί αφορούν την συνολική επιβολή της στρατηγικής, δεδομένου ότι η κυβέρνηση συνασπισμού παραμένει εύθραυστη και ορισμένα συστατικά του προγράμματος αντιμετωπίζουν πολιτικές αντιστάσεις, παρά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

Επιπλέον, οι επιπτώσεις της αποδυνάμωσης της οικονομίας μπορεί να είναι ισχυρότερες απ’ όσο είχε αρχικώς εκτιμηθεί. Μπορεί να γίνουν νομικές προσφυγές σε σημαντικά μέτρα στον προϋπολογισμό και αυτό θα δημιουργήσει την ανάγκη να συμπληρωθούν τα κενά που θα προκύψουν εξαιτίας τους. Αν δεν επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα, δεν θα επιστρέψει η ανάπτυξη το 2014, που είναι ο στόχος.

Η επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη θα επιτευχθεί μόνο όταν η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων εφαρμοστείπλήρως και ταχέως. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να «σπάσει» η αντίσταση των πανίσχυρων ομάδων συμφερόντων και πιέσεων.

Σημειώνεται, βεβαίως, ότι υπάρχουν πιθανότητες και για «θετικές εκπλήξεις». Ειδικότερα, αυτές οι «θετικές εκπλήξεις» θα πραγματοποιηθούν αν αρθεί η αβεβαιότητα για την εφαρμογή της ζητούμενηςπολιτικής και παρατηρηθεί δυναμική επιστροφή της εμπιστοσύνης.

Η επιστροφή της εμπιστοσύνης, με την υποστήριξη της δυναμικής ανάκαμψης των επενδύσεων, θα ευνοηθούν σε αυτή την περίπτωση περαιτέρω από την πλήρη απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων. Επίσης, θα δοθεί αρτιότερη υποστήριξη από τον τραπεζικό κλάδο, μετά τηνανακεφαλαιοποίησή του, η οποία με την σειρά της θα ευνοηθεί από την επιστροφή ξένων κεφαλαίων, καθώς θα ξεθυμαίνει ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

Στο 1 δισ. ευρώ προσδιορίζει τα έξτρα έσοδα που θα προκύψουν από την φορολογική μεταρρύθμιση τοπροσχέδιο του Μνημονίου, περιγράφοντας τις βασικές αλλαγές σύμφωνα με τις οποίες:

Φορολογία επιχειρήσεων: Επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 26% στα κέρδη και 10% σταμερίσματα, οδηγώντας τη συνολική επιβάρυνση στο 33,4% από 40% σήμερα.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και καθιερώνεται μίνι κλίμακα με συντελεστές 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ κερδών και 35% για τα επιπλέον ποσά.

Φορολογία φυσικών προσώπων: Καθιερώνονται τρεις συντελεστές, αντί για οκτώ σήμερα, και καταργείται το έξτρα αφορολόγητο για τα παιδιά, καθώς και η πλειονότητα των φοροαπαλλαγών για τόκους στεγαστικών δανείων, ασφαλιστήρια συμβόλαια κ.τλ.

Το μνημόνιο προβλέπει παράλληλα ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να απόσχουν από μελλοντικές ρυθμίσεις φορολογικής αμνήστευσης.

Στη συνέχεια παραθέτουμε ακόμη ένα σχετικό ρεπορτάζ με το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος.


ΣΤΑ 32,6 ΔΙΣ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗΣ

Υπέρ μιας «πραγματικής» και όχι μιας «γρήγορης» λύσης για την Ελλάδα τάχθηκε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την προσέλευσή της στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Αφού αναγνώρισε τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι τώρα είναι η ώρα για τους πιστωτές να πράξουν το ίδιο και στο πλαίσιο αυτό το ΔΝΤ θα κάνει ό,τι του αναλογεί.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στην έδρα του Συμβουλίου της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει σήμερα συνολική απόφαση, αλλά αναμένει, όπως είπε να υπάρξει συμφωνία πάνω σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα.

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις πρόσφατες πολιτικές επιδόσεις της κυβέρνησης και την υπερψήφιση από τη Βουλή των διαρθρωτικών μέτρων και του προϋπολογισμού του 2013. Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι σε φάση εκπλήρωσης βήμα-βήμα των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει, προσθέτοντας ότι απόψε θα αξιολογηθεί η έκθεση της τρόικας, η οποία, όπως ανέφερε είναι «κατά βάση θετική».

Την ίδια ώρα και από το Βερολίνο τα μηνύματα που φτάνουν είναι ότι οι υπουργοί Οικονομικών τηςΕυρωζώνης δεν αναμένεται να καταλήξουν σήμερα σε απόφαση για περαιτέρω χρηματοδότηση προς την Ελλάδα . «Νομίζω ότι είναι μάλλον μη ρεαλιστικό να αναμένεται τελική απόφαση σήμερα, καθώς στη Γερμανία, η Bundestag (Κάτω Βουλή) θα πρέπει να έχει συμφωνήσει σε αυτό εκ των προτέρων», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι θέλει πληρέστερη ενημέρωση από την τρόικα και τα συμπεράσματα που εξήγε μετά τις επισκέψεις των επιθεωρητών της στην Ελλάδα πριν συζητήσει τα επόμενα βήματα.«Θα ήθελα να δω εάν η Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της και κατόπιν θα ήθελα να μάθω (το περιεχόμενο) της έκθεσης της τρόικας διότι εξαρτάται από το εάν η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε σε μια λύση με την τρόικα και δεν έχω ακούσει κάτι για αυτό» είπε.
Από τη στιγμή που οι Έλληνες έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες πάνω σε όσα τους ζητήσαμε, τώρα και εμείς πρέπει να φανούμε συνεπείς, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό, είναι εφικτή μια πολιτική συμφωνία για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και παράλληλα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι στο σημερινό Eurogroup δεν θα δοθούν λύσεις σε όλα τα ζητήματα, όπως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ωστόσο ευελπιστεί, όπως είπε, σε αποφασιστική πρόοδο.

Τέλος ο κ. Μοσκοβισί εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τις αποφάσεις που έλαβε τις τελευταίες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση ενώ ταυτόχρονα ζήτησε από το σημερινό Eurogroup να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα.
Σε πιο αυστηρό ύφος, η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ διαμήνυσε πως περισσότερος χρόνος σημαίνει περισσότερα χρήματα και αναρωτήθηκε από πού θα προέλθουν αυτά τα χρήματα. Δεν μπορώ να φανταστώ, συνέχισε, ότι οι υπουργοί των άλλων χωρών θέλουν να πάνε πίσω τους φορολογούμενούς τους και να αποφασίσουν ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα το οποίο θα κοστίσει επιπλέον.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Φέκτερ, οι φορολογούμενοι στην Αυστρία αναρωτιούνται γιατί απαιτούνται επιπλέον χρήματα για την Ελλάδα κάθε τρεις μήνες.

«Τα κέρδη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανήκουν στις εθνικές τράπεζες. Η δική μας τράπεζα είναι ανεξάρτητη και δεν ξέρω πώς θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα να πάνε στην Ελλάδα», πρόσθεσε. Η Ελλάδα πρέπει να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της στο προσεχές μέλλον διαφορετικά θα εξαρτάται μόνιμα από τους ευρωπαίους εταίρους της, κατέληξε η αυστριακή υπουργός.

Στις προσπάθειες που έχει καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση με την έγκριση του πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού, αναφέρθηκε ο υπουργός Oικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν.

Ακόμα, ο Νούναν υποστήριξε πως θα προκύψει ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 31-32 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καλυφθεί σε περίπτωση που δοθεί παράταση δύο ετών στο ελληνικό πρόγραμμα. Όπως υποστήριξε, το σημαντικό είναι η Ελλάδα να καλύψει τα κριτήρια που θέτουν τόσο η ευρωζώνη όσο και τοΔΝΤ τα οποία όμως είναι διαφορετικά για τις δύο αυτές πλευρές.

Κατά την προσέλευσή της στη συνεδρίαση του Eurogroup, η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν υπογράμμισε πως σημαντικό στοιχείο για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα αποτελεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το σημαντικό είναι, πρόσθεσε, να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ξαναμπεί σε σωστή τροχιά.

«Περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα σήμερα για αυτό το θέμα και μετά θα δούμε αν θα μπορέσουμε να λάβουμε αποφάσεις σήμερα ή αργότερα μέσα στην εβδομάδα», δήλωσε η κ. Ουρπιλάινεν εκτιμώντας ότι κατά πάσα πιθανότητα το Eurogroup δεν θα μπορέσει να λάβει σήμερα αποφάσεις.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και διαθέτουμε πολλά στοιχεία για να λάβουμε θετικές αποφάσεις για τη χώρα, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λουκ Φρίντεν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο κ. Φρίντεν τόνισε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η Ελλάδα να επιστρέψει κάποια στιγμή για χρηματοδότηση από τις αγορές, με συνέχιση των δημοσιονομικών προσπαθειών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τα επόμενα βήματα θα πρέπει να τα κάνουμε μαζί με την Ελλάδα, η οποία έχει καταβάλει εντυπωσιακές προσπάθειες, διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣτο μεταξύ, σύμφωνα με πηγές της Die Welt και του Bloomberg, την παροχή δύο επιπλέον ετών στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να δρομολογήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις εισηγείται η τρόικα.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα που επικαλείται έγγραφο της τρόικας, οι ελεγκτές εκτιμούν ότι εάν δεν παρασχεθεί διετής πίστωση χρόνου στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξοικονομήσει20,7 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτύχει τους οικονομικούς στόχους των ετών 2013 και 2014.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Die Welt, η τρόικα ζητεί αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, διαδικασία αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού στον δημόσιο τομέα καθώς επίσης την απόλυση ή μετακίνηση2.000 υπαλλήλων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται επίσης πρόσβαση σε έγγραφο της τρόικας, η επιμήκυνσητου ελληνικού προγράμματος θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία χρηματοδοτικού κενού ύψους 15 δισ. ευρώ ως το 2014 και 17,6 δισ. ευρώ τα δύο επόμενα έτη.

Οι επικρατέστερες επιλογές για την κάλυψη του κενού θεωρούνται, μέχρι στιγμής είτε η μείωση του επιτοκίου δανεισμού της Ελλάδας είτε η επιμήκυνση των δανείων, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να αποπληρώσει τα ταχύτερα τα δάνειά της, σε συνδυασμό με επαναγορά του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διεθνείς πιστωτές της χώρας μας αποδίδουν εύσημα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τη «σημαντική πρόοδο» που έχει σημειωθεί προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «οι κίνδυνοι του προγράμματος παραμένουν πολύ υψηλοί».

Τις εν λόγω εκτιμήσεις θα παρουσιάσει η τρόικα στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το έγγραφο που εξασφάλισε το αμερικανικό δίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου