Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΡΣΗ ΜΕΤΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΠΕΙΝΑΣ!

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΤΙΝΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ  ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ  Με μια ιστορική απόφαση το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε τους εργαζόμενους τουΜετρό Θεσσαλονίκης, που, μέσα από ένανπολυήμερο απεργιακό αγώνα, διεκδικούν την εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους, και αντιδρούν στην πρακτική της εργοδοσίας να προχωρήσει σε επαναπρόσληψη 30 απολυμένων με την Εθνική Σύμβαση, δηλαδή με μισθό 460 ευρώ.
Η ιστορική απόφαση, αφήνει αίολες τις αντεργατικές ρυθμίσεις σχετικά με την άρση της μετενέργειας και την καθιέρωση κατώτατου μισθού πείνας!

Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη του απεργιακού αγώνα των εργαζομένων, η οποία δικαιώνει όχι μόνο τους εργαζόμενους στο μετρό Θεσσαλονίκης αλλά το σύνολο των εργαζομένων της χώρας! Οι εργαζόμενοι της χώρας θα πρέπει να συνεχίσουν τις πολύμορφες κινηματικές τους πρωτοβουλίες ώστε ασκώντας πίεση, να επαναφέρουν σε ισχύ τις κλαδικές συμβάσεις.

Εναντίον της απεργίας είχε προσφύγει η κατασκευάστρια κοινοπραξία του έργου, ζητώντας από το δικαστήριο να κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απεργία τους. Το δικαστήριο απέρριψε την εργοδοτική αγωγή και έκρινε αντισυνταγματική την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του περασμένου Φλεβάρη που όρισε τον κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ και 511 (για τους κάτω των 25 ετών).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, χτες το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, αποφάσισε ότι:

«Η εφαρμογή της ΠΥΣ (σ.σ. Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) 6/28.02.2012, είναι αντισυνταγματική και συγκρούεται με τα άρθρα 26 και 43 του Συντάγματος.

Εκρινε πως μειώσεις μισθών σε αυτό το μέγεθος, συνιστούν πλέον εκμετάλλευση του εργαζομένου και θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωσή του.

Αποφάσισε πως εφαρμοζόμενη η ΠΥΣ σε μικρή μερίδα εργαζομένων παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ισότητας στις εργασιακές σχέσεις.

Δέχτηκε πως σε καμία περίπτωση οι απεργίες των εργαζομένων δεν είναι υπεύθυνες για την καθυστέρηση του έργου, σε αντίθεση με τα λεγόμενα της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου