ΣΤΟN "ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ" ΤΩΝ FUNDS ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΜΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ "ΣΧΕΔΙΟ Β" Ο Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΠΡΟΕΞΟΦΛΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ "ΜΕΙΩΣΗ" ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ!
Η συνέντευξη της Τετάρτης(28/11) του Γ. Στουρνάραυπήρξε στην ουσία ομολογία του φιάσκου των αποφάσεων του Eurogroup, που αφορούν και αυτήν ακόμα την ανεπαρκέστατη "μείωση" του χρέους, η οποία στηρίζεται στην επαναγορά ελληνικών ομολόγων από το ελληνικό κράτος με τροϊκανά δάνεια.
Κατά πρωτοφανή τρόπο και παγερή κυνικότητα ο Γ. Στουρνάρας εναπόθεσε την επιτυχία του σχεδίου της επαναγοράς ομολόγων, στο οποίο κατά βάση στηρίζεται η "μείωση" του ελληνικού χρέους, στον "πατριωτισμό" των ξένων funds καθώς και των εγχωριων και ξένων τραπεζιτών,ενώ ομολόγησε θρασύτατα ότι υπάρχει, δήθεν, σχέδιο Β, σε περίπτωση που η επαναγορά ομολόγων ναυαγήσει, χωρίς, όμως, να διευκρινίσει και ποιό είναι αυτό το ανύπαρκτο σχέδιο Β!
Από τις απαράδεκτες και αποκαλυπτικότατες δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται, μετά το eurogroup, στο έλεος των funds και των τραπεζιτών, οι οποίοι, προκειμένου να έχουν έστω και την ελάχιστη συμμετοχή στο σχέδιο επαναγοράς των ομολόγων, θα ζητήσουν, ήδη το κάνουν, τη "μάννα τους και τον πατέρα τους".
Ο συμβιβασμός του Eurogroup, μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ, κινδυνεύει να αποδειχθεί πολύ πιοεύθραυστος, πολύ πιο προσωρινός και απίστευτα πιο δαπανηρός και ανούσιος απ'ότι είχαμε προβλέψει!
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ «ΣΧΕΔΙΟ Β» ΑΝ ΑΠΟΤΥΧΕΙ Η ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
«Στο πατριωτικό καθήκον του καθενός» επαφίεται η συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, υποστηρίζοντας πως «δεν πρόκειται για κούρεμα, ενώ η συμμετοχή είναι εθελοντική και δεν ενέχει το στοιχείο της υποχρεωτικότητας». Σε συνέντευξη τύπου, ο Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως υπάρχει «plan B» σε περίπτωση που δεν αντληθεί το επιδιωκόμενο ποσό από την επαναγορά ομολόγων, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, παραπέμποντας στην ανακοίνωση του Eurogroup που κάνει λόγο για «πιθανή επαναγορά χρέους». Όπως γνωστοποιήθηκε η ανακοίνωση για την επαναγορά χρέους θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι τράπεζες δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Όπως δήλωσε, «η επαναγορά χρέους πρέπει να πετύχει γιατί συμβάλλει στη βιωσιμότητα του χρέους και στην αξιοπιστία της χώρας» ενώ ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο πρόγραμμα, είπε πως αποτελούν ειδική περίπτωση γιατί είναι μέρος της γενικής κυβέρνησης. «Θέλω να αποφασίσουν μόνα τους», πρόσθεσε.
Ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε πως τα χρήματα της επαναγοράς δεν είναι στη δόση των 44 δισ. ευρώ αλλά θα δοθούν πρόσθετα. Δεδομένου ότι θα είναι δάνεια, πρόσθεσε, θα επιβαρύνουν το χρέος αλλά «θα εξοφληθούν κανονικά, ίσως και με έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις».
Σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών τις χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές», καθώς «δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να εξέλθει από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και της ύφεσης». Η δέσμευση του Eurogroup, τόνισε ο υπουργός οικονομικών, είναι ότι το χρέος θα μειωθεί 20 εκατοστιαίες μονάδες, υπό την προϋπόθεση ότι και η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Το πακέτο μέτρων που αποφασίστηκε στο Eurogroup και ανάλογα με την πορεία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους κατά 20% στο 124% του ΑΕΠ, σε σχέση με το βασικό σενάριο (144% του ΑΕΠ), επισήμανε. Το χρέος εκτιμάται ότι θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω στο 110% το 2022 και το 88,3% το 2030.
Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αν το 2014 υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, το επιτόκιο στο πρώτο δάνειο θα μειωθεί περαιτέρω (στο Eurogroup συμφωνήθηκε η μείωση σε Euribor 3 μηνών + περιθώριο 0,50%, από Euribor 3 μηνών + περιθώριο 1,50% προηγουμένως).
«Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τη χώρα», δήλωσε και πρόσθεσε πως «όλες αυτές οι αποφάσεις είναι μια γέφυρα για ένα καλύτερο μέλλον». Τα «δύσκολα» είναι σύμφωνα με τον υπουργό, το πως θα αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία. Είμαστε στο ζενίθ της αξιοπιστίας μας, υποστήριξε.
«Οι μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία παραμένουν», ανέφερε, υποστηρίζοντας «την ανάγκη να προωθηθούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, να εξαλειφθεί η σπατάλη και να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις που καθυστερούν εδώ και αρκετά χρόνια».
Αναφερόμενος στην εκταμίευση της επόμενης δόσης είπε πως θα γίνει μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «βεβαιότητα της κυβέρνησης πως από το 2013 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή θα υπάρξει περαιτέρω μείωση επιτοκίων, βάσει των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι διεθνείς δανειστές».
Σχετικά με την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σημείωσε ότι ένα μέρος τους θα εξοφληθεί μέχρι το τέλος του έτους. Όπως διευκρίνισε από την πλευρά του για το συγκεκριμένο θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αύριο θα υπογραφούν 12 μνημόνια κατανόησης με τους αντίστοιχους υπουργούς αναφορικά με τις προϋποθέσεις και την εκταμίευση των αντίστοιχων χρηματικών ποσών.
Τέλος, ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε και στη λίστα Λαγκάρντ δηλώνοντας πως την έχει ζητήσει από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και ότι υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στα δύο υπουργεία ώστε να βρεθεί ποιος είναι ο πιο δόκιμος τρόπος για να έρθει η λίστα με την Ελλάδα.
Της Αγγελικής Παναγιώτου
ΠΗΓΗ: tvxs.gr
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ - Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝΤο σχέδιο επαναγοράς ομολόγων θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα και το οικονομικό επιτελείο την Πέμπτη(29/11).
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες θα προσέλθουν στη συνάντηση με ολοκληρωμένη πρόταση αναφορικά με τη συμμετοχή τους στη σχετική διαδικασία.
Πάντως, η ανακοίνωση του σχεδίου φαίνεται να έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις των τραπεζιτών, ενώ πλήγμα έχουν δεχθεί τις τελευταίες δυο ημέρες και οι μετοχές τους.
Η επιτυχία του σχεδίου επαναγοράς είναι πατριωτικό καθήκον είπε νωρίτερα ο Γ.Στουρνάραςστέλνοντας σαφές μήνυμα στις τράπεζες.
«Σαφώς περιμένουμε συμμετοχή ελληνικών και ξένων τραπεζών στο πρόγραμμα», ξεκαθάρισε και σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.
Ο υπουργός τόνισε ωστόσο για άλλη μια φορά το εθελοντικό χαρακτήρα του προγράμματος, ενώ για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων είπε ότι το καθένα θα αποφασίσει μόνο του τι θα πράξει προσθέτοντας ότι «δεν είναι καταλυτικός παράγοντας για την επιτυχία του προγράμματος η συμμετοχή τους» με δεδομένο ότι τα Ταμεία ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση, οπότε -όπως εξήγησε- είναι σαν να βγάζεις λεφτά από τη μία τσέπη και να τα βάζεις στην άλλη.
Τραπεζικοί κύκλοι τονίζουν, όπως αναφέρει Το Βήμα, ότι οι όροι του προγράμματος, με βάση τις έως σήμερα διαρροές, που προβλέπουν επαναγορά σε τιμή όχι υψηλότερη του 35% της ονομαστικής αξίας των τίτλων που κατέχουν τα πιστωτικά ιδρύματα, δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί.
Ως εκ τούτου θεωρούν ότι συμφωνία μπορεί να υπάρξει μόνον εφόσον το τελικό κόστος της ανακεφαλαιοποίησης μειωθεί για αυτούς σε ικανοποιητικό βαθμό.
Ουσιαστικά, οι τράπεζες θα δεχθούν να «κλειδώσουν» υψηλές ζημιές για ένα μέρος του χαρτοφυλακίου τους με αντάλλαγμα τον περιορισμό των αποτιμητικών ζημιών για τα ομόλογα που θα διακρατήσουν.
Στόχος τους είναι η επαναφορά της καθαρής τους θέσης σε θετικό έδαφος, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στις επικείμενες εκδόσεις νέων μετοχών.
Μόνο σε μία τέτοια περίπτωση θα μειωθεί αισθητά ο κίνδυνος πλήρους κρατικοποίησης του συστήματος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται τόσο για τον κλάδο, όσο και για την ελληνική οικονομία γενικότερα.
ΠΗΓΗ: in.gr
ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΥΨΗΛΑ ΚΕΡΔΗ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ HEDGE FUNDS ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝΗ σχεδιαζόμενη επαναγορά ελληνικού χρέους εξελίσσεται σε μία από τις καλύτερες ευκαιρίες της χρονιάς για μερικά αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου (hedge funds).
Με χρηματοδότηση της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Αθήνα σκοπεύει να επαναγοράσει μέρος του χρέους της από ιδιώτες ομολογιούχους, θέτοντας κατώτατο όριο στην τιμή των ομολόγων.
Όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα το Reuters, η κίνηση αυτή υπόσχεται σημαντικά κέρδη σε όσους έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα σε χαμηλότατες τιμές.
Τα funds- συμπεριλαμβανομένου και τoυ Third Point που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ- χτίζουν εδώ και μήνες θέσεις στα ελληνικά ομόλογα, στοιχηματίζοντας ότι η τιμή τους θα αυξανόταν στο βαθμό που θα μειώνεται ο κίνδυνος ελληνικής εξόδου από το ευρώ.
Μερικοί έχουν ήδη αποκομίσει κέρδη από αυτό το στοίχημα. Η είδηση όμως πως η Αθήνα επαναγοράζει κάθε ευρώ χρέους για 35 σεντς είναι «μποναμάς» για όποιον εξακολουθεί να κατέχει ομόλογα.
«Αυτή είναι πολύ θετική εξέλιξη και ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», είπε ο Αχιλλέας Ρίσβας, διευθύνων σύμβουλος του hedge fund Dromeus Capital. «Η πιθανότητα ενός Grexit έχει μειωθεί σημαντικά», προσέθεσε.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Αχ. Ρίσβας κατέχει ελληνικά ομόλογα που διαπραγματεύονται σήμερα στα 28,5 σεντς στο ευρώ. Τα απέκτησε σε τιμή 18-19 σεντς.
Για τα περισσότερα funds, τα ελληνικά ομόλογα αντιπροσωπεύουν ένα σχετικά μικρό μέρος των χαρτοφυλακίων τους. Τα κέρδη που μπορούν όμως να αποκομίσουν απ' αυτά μπορεί να είναι μεγάλα.
Η Third Point, με έδρα τη Νέα Υόρκη και 9,3 δισ. δολάρια κεφάλαια υπό διαχείριση, ανακοίνωσε ότι τα ελληνικά της ομόλογα αποτελούσαν μία από τις πέντε πιο κερδοφόρες θέσεις της για τον Οκτώβριο.
Το fund είχε αγοράσει τα ομόλογα για περίπου 17 σεντς, είπε στους επενδυτές, σε επιστολή με ημερομηνία 3 Οκτωβρίου που έχει δει το Reuters.
Το hedge fund Adelante Asset Management, που έχει έδρα το Λονδίνο, άρχισε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στην τιμή των 12,5 σεντς.
Έχει ήδη πουλήσει μέρος αυτών των τοποθετήσεων, αποκομίζοντας κέρδος 70%.
Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου Τζούλιαν Άνταμς είπε ότι εξακολουθεί να κατέχει ελληνικά ομόλογα, χαρακτηριζόντάς τα ως «καλή» επένδυση.
«Η χώρα έχει τώρα μια ευκαιρία να προχωρήσει μπροστά σε μια πιο βιώσιμη βάση. Επιπλέον, με όλη τη βοήθεια και τα λεφτά που παίρνουν θα πρέπει να αρχίσει κάποια ανάπτυξη», σημείωσε.
ΠΗΓΗ: in.gr
Η συνέντευξη της Τετάρτης(28/11) του Γ. Στουρνάραυπήρξε στην ουσία ομολογία του φιάσκου των αποφάσεων του Eurogroup, που αφορούν και αυτήν ακόμα την ανεπαρκέστατη "μείωση" του χρέους, η οποία στηρίζεται στην επαναγορά ελληνικών ομολόγων από το ελληνικό κράτος με τροϊκανά δάνεια.
Κατά πρωτοφανή τρόπο και παγερή κυνικότητα ο Γ. Στουρνάρας εναπόθεσε την επιτυχία του σχεδίου της επαναγοράς ομολόγων, στο οποίο κατά βάση στηρίζεται η "μείωση" του ελληνικού χρέους, στον "πατριωτισμό" των ξένων funds καθώς και των εγχωριων και ξένων τραπεζιτών,ενώ ομολόγησε θρασύτατα ότι υπάρχει, δήθεν, σχέδιο Β, σε περίπτωση που η επαναγορά ομολόγων ναυαγήσει, χωρίς, όμως, να διευκρινίσει και ποιό είναι αυτό το ανύπαρκτο σχέδιο Β!
Από τις απαράδεκτες και αποκαλυπτικότατες δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται, μετά το eurogroup, στο έλεος των funds και των τραπεζιτών, οι οποίοι, προκειμένου να έχουν έστω και την ελάχιστη συμμετοχή στο σχέδιο επαναγοράς των ομολόγων, θα ζητήσουν, ήδη το κάνουν, τη "μάννα τους και τον πατέρα τους".
Ο συμβιβασμός του Eurogroup, μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ, κινδυνεύει να αποδειχθεί πολύ πιοεύθραυστος, πολύ πιο προσωρινός και απίστευτα πιο δαπανηρός και ανούσιος απ'ότι είχαμε προβλέψει!
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ «ΣΧΕΔΙΟ Β» ΑΝ ΑΠΟΤΥΧΕΙ Η ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
«Στο πατριωτικό καθήκον του καθενός» επαφίεται η συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, υποστηρίζοντας πως «δεν πρόκειται για κούρεμα, ενώ η συμμετοχή είναι εθελοντική και δεν ενέχει το στοιχείο της υποχρεωτικότητας». Σε συνέντευξη τύπου, ο Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως υπάρχει «plan B» σε περίπτωση που δεν αντληθεί το επιδιωκόμενο ποσό από την επαναγορά ομολόγων, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, παραπέμποντας στην ανακοίνωση του Eurogroup που κάνει λόγο για «πιθανή επαναγορά χρέους». Όπως γνωστοποιήθηκε η ανακοίνωση για την επαναγορά χρέους θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι τράπεζες δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Όπως δήλωσε, «η επαναγορά χρέους πρέπει να πετύχει γιατί συμβάλλει στη βιωσιμότητα του χρέους και στην αξιοπιστία της χώρας» ενώ ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο πρόγραμμα, είπε πως αποτελούν ειδική περίπτωση γιατί είναι μέρος της γενικής κυβέρνησης. «Θέλω να αποφασίσουν μόνα τους», πρόσθεσε.
Ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε πως τα χρήματα της επαναγοράς δεν είναι στη δόση των 44 δισ. ευρώ αλλά θα δοθούν πρόσθετα. Δεδομένου ότι θα είναι δάνεια, πρόσθεσε, θα επιβαρύνουν το χρέος αλλά «θα εξοφληθούν κανονικά, ίσως και με έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις».
Σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών τις χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές», καθώς «δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να εξέλθει από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και της ύφεσης». Η δέσμευση του Eurogroup, τόνισε ο υπουργός οικονομικών, είναι ότι το χρέος θα μειωθεί 20 εκατοστιαίες μονάδες, υπό την προϋπόθεση ότι και η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Το πακέτο μέτρων που αποφασίστηκε στο Eurogroup και ανάλογα με την πορεία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους κατά 20% στο 124% του ΑΕΠ, σε σχέση με το βασικό σενάριο (144% του ΑΕΠ), επισήμανε. Το χρέος εκτιμάται ότι θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω στο 110% το 2022 και το 88,3% το 2030.
Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αν το 2014 υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, το επιτόκιο στο πρώτο δάνειο θα μειωθεί περαιτέρω (στο Eurogroup συμφωνήθηκε η μείωση σε Euribor 3 μηνών + περιθώριο 0,50%, από Euribor 3 μηνών + περιθώριο 1,50% προηγουμένως).
«Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τη χώρα», δήλωσε και πρόσθεσε πως «όλες αυτές οι αποφάσεις είναι μια γέφυρα για ένα καλύτερο μέλλον». Τα «δύσκολα» είναι σύμφωνα με τον υπουργό, το πως θα αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία. Είμαστε στο ζενίθ της αξιοπιστίας μας, υποστήριξε.
«Οι μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία παραμένουν», ανέφερε, υποστηρίζοντας «την ανάγκη να προωθηθούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, να εξαλειφθεί η σπατάλη και να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις που καθυστερούν εδώ και αρκετά χρόνια».
Αναφερόμενος στην εκταμίευση της επόμενης δόσης είπε πως θα γίνει μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «βεβαιότητα της κυβέρνησης πως από το 2013 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή θα υπάρξει περαιτέρω μείωση επιτοκίων, βάσει των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι διεθνείς δανειστές».
Σχετικά με την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σημείωσε ότι ένα μέρος τους θα εξοφληθεί μέχρι το τέλος του έτους. Όπως διευκρίνισε από την πλευρά του για το συγκεκριμένο θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αύριο θα υπογραφούν 12 μνημόνια κατανόησης με τους αντίστοιχους υπουργούς αναφορικά με τις προϋποθέσεις και την εκταμίευση των αντίστοιχων χρηματικών ποσών.
Τέλος, ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε και στη λίστα Λαγκάρντ δηλώνοντας πως την έχει ζητήσει από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και ότι υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στα δύο υπουργεία ώστε να βρεθεί ποιος είναι ο πιο δόκιμος τρόπος για να έρθει η λίστα με την Ελλάδα.
Της Αγγελικής Παναγιώτου
ΠΗΓΗ: tvxs.gr
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ - Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝΤο σχέδιο επαναγοράς ομολόγων θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα και το οικονομικό επιτελείο την Πέμπτη(29/11).
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες θα προσέλθουν στη συνάντηση με ολοκληρωμένη πρόταση αναφορικά με τη συμμετοχή τους στη σχετική διαδικασία.
Πάντως, η ανακοίνωση του σχεδίου φαίνεται να έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις των τραπεζιτών, ενώ πλήγμα έχουν δεχθεί τις τελευταίες δυο ημέρες και οι μετοχές τους.
Η επιτυχία του σχεδίου επαναγοράς είναι πατριωτικό καθήκον είπε νωρίτερα ο Γ.Στουρνάραςστέλνοντας σαφές μήνυμα στις τράπεζες.
«Σαφώς περιμένουμε συμμετοχή ελληνικών και ξένων τραπεζών στο πρόγραμμα», ξεκαθάρισε και σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.
Ο υπουργός τόνισε ωστόσο για άλλη μια φορά το εθελοντικό χαρακτήρα του προγράμματος, ενώ για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων είπε ότι το καθένα θα αποφασίσει μόνο του τι θα πράξει προσθέτοντας ότι «δεν είναι καταλυτικός παράγοντας για την επιτυχία του προγράμματος η συμμετοχή τους» με δεδομένο ότι τα Ταμεία ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση, οπότε -όπως εξήγησε- είναι σαν να βγάζεις λεφτά από τη μία τσέπη και να τα βάζεις στην άλλη.
Τραπεζικοί κύκλοι τονίζουν, όπως αναφέρει Το Βήμα, ότι οι όροι του προγράμματος, με βάση τις έως σήμερα διαρροές, που προβλέπουν επαναγορά σε τιμή όχι υψηλότερη του 35% της ονομαστικής αξίας των τίτλων που κατέχουν τα πιστωτικά ιδρύματα, δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί.
Ως εκ τούτου θεωρούν ότι συμφωνία μπορεί να υπάρξει μόνον εφόσον το τελικό κόστος της ανακεφαλαιοποίησης μειωθεί για αυτούς σε ικανοποιητικό βαθμό.
Ουσιαστικά, οι τράπεζες θα δεχθούν να «κλειδώσουν» υψηλές ζημιές για ένα μέρος του χαρτοφυλακίου τους με αντάλλαγμα τον περιορισμό των αποτιμητικών ζημιών για τα ομόλογα που θα διακρατήσουν.
Στόχος τους είναι η επαναφορά της καθαρής τους θέσης σε θετικό έδαφος, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στις επικείμενες εκδόσεις νέων μετοχών.
Μόνο σε μία τέτοια περίπτωση θα μειωθεί αισθητά ο κίνδυνος πλήρους κρατικοποίησης του συστήματος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται τόσο για τον κλάδο, όσο και για την ελληνική οικονομία γενικότερα.
ΠΗΓΗ: in.gr
ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΥΨΗΛΑ ΚΕΡΔΗ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ HEDGE FUNDS ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝΗ σχεδιαζόμενη επαναγορά ελληνικού χρέους εξελίσσεται σε μία από τις καλύτερες ευκαιρίες της χρονιάς για μερικά αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου (hedge funds).
Με χρηματοδότηση της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Αθήνα σκοπεύει να επαναγοράσει μέρος του χρέους της από ιδιώτες ομολογιούχους, θέτοντας κατώτατο όριο στην τιμή των ομολόγων.
Όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα το Reuters, η κίνηση αυτή υπόσχεται σημαντικά κέρδη σε όσους έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα σε χαμηλότατες τιμές.
Τα funds- συμπεριλαμβανομένου και τoυ Third Point που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ- χτίζουν εδώ και μήνες θέσεις στα ελληνικά ομόλογα, στοιχηματίζοντας ότι η τιμή τους θα αυξανόταν στο βαθμό που θα μειώνεται ο κίνδυνος ελληνικής εξόδου από το ευρώ.
Μερικοί έχουν ήδη αποκομίσει κέρδη από αυτό το στοίχημα. Η είδηση όμως πως η Αθήνα επαναγοράζει κάθε ευρώ χρέους για 35 σεντς είναι «μποναμάς» για όποιον εξακολουθεί να κατέχει ομόλογα.
«Αυτή είναι πολύ θετική εξέλιξη και ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», είπε ο Αχιλλέας Ρίσβας, διευθύνων σύμβουλος του hedge fund Dromeus Capital. «Η πιθανότητα ενός Grexit έχει μειωθεί σημαντικά», προσέθεσε.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Αχ. Ρίσβας κατέχει ελληνικά ομόλογα που διαπραγματεύονται σήμερα στα 28,5 σεντς στο ευρώ. Τα απέκτησε σε τιμή 18-19 σεντς.
Για τα περισσότερα funds, τα ελληνικά ομόλογα αντιπροσωπεύουν ένα σχετικά μικρό μέρος των χαρτοφυλακίων τους. Τα κέρδη που μπορούν όμως να αποκομίσουν απ' αυτά μπορεί να είναι μεγάλα.
Η Third Point, με έδρα τη Νέα Υόρκη και 9,3 δισ. δολάρια κεφάλαια υπό διαχείριση, ανακοίνωσε ότι τα ελληνικά της ομόλογα αποτελούσαν μία από τις πέντε πιο κερδοφόρες θέσεις της για τον Οκτώβριο.
Το fund είχε αγοράσει τα ομόλογα για περίπου 17 σεντς, είπε στους επενδυτές, σε επιστολή με ημερομηνία 3 Οκτωβρίου που έχει δει το Reuters.
Το hedge fund Adelante Asset Management, που έχει έδρα το Λονδίνο, άρχισε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στην τιμή των 12,5 σεντς.
Έχει ήδη πουλήσει μέρος αυτών των τοποθετήσεων, αποκομίζοντας κέρδος 70%.
Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου Τζούλιαν Άνταμς είπε ότι εξακολουθεί να κατέχει ελληνικά ομόλογα, χαρακτηριζόντάς τα ως «καλή» επένδυση.
«Η χώρα έχει τώρα μια ευκαιρία να προχωρήσει μπροστά σε μια πιο βιώσιμη βάση. Επιπλέον, με όλη τη βοήθεια και τα λεφτά που παίρνουν θα πρέπει να αρχίσει κάποια ανάπτυξη», σημείωσε.
ΠΗΓΗ: in.gr
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10190:fiasko-epanagora-omologwn-stournaras&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου