ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ Παρά την απόπειρα των αστικών Μέσων Ενημέρωσης να παρουσιάσουν ως θετική το σχέδιο της κυβέρνησης για τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, η πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης αποβλέπει αποκλειστικά στηνεξυπηρέτηση των συμφερόντων των τραπεζών, χωρίς να δίνει καμία ουσιαστική λύση στη θηλιά του δανεισμού με τον οποία βρίσκονται δεμένα χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά. Πέραν του ότι θα πρέπει να αναμένουμε τις εξελίξεις για να μπορούμε να πούμε με μεγαλύτερη σαφήνεια περισσότερα πράγματα, δεδομένου ότι ακόμα και αυτό το κακό σχέδιο μπορεί να τροποποιηθεί επί τω χείρω ανάλογα με τις ορέξεις της τρόικας, με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες το μόνο πράγμα που διασφαλίζει η πρόταση Χατζηδάκη είναι η υποχρέωση των δανειοληπτών να καταβάλλουν στο ακέραιο και μέχρι τελευταίου ευρώ το σύνολο των δανείων που έχουν λάβει.
Με άλλα λόγια κατοχυρώνεται το δικαίωμα των τραπεζών να απαιτήσουν το σύνολο των ποσών που έχουν δανείσει, όταν α) όλοι γνωρίζουμε πως οι ίδιες έδρασαν πέρα και έξω από κάθε λογική σε ότι αφορά την παροχή δανείων, β) τα δάνεια αυτά συνοδεύτηκαν από καταχρηστικούς όρους αποπληρωμής και γ) όταν η βάρβαρη επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων, μεταξύ άλλων και για τη στήριξη και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει καταστήσει αδύνατο να ανταποκριθούν στα συγκεκριμένα βάρη.
Θυμηδία προκαλεί μάλιστα το γεγονός, ότι με βάση την ίδια τη δήλωση του Κ. Χατζηδάκη, εκτός σχεδίου μένουν τα στεγαστικά δάνεια μετά από άρνηση τόσο της τρόικας, όσο, ακόμα χειρότερα, και των ίδιων των τραπεζών!
Την ίδια ώρα οι επιμέρους προβλέψεις του σχεδίου που υποτίθεται πως ανακουφίζουν τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού συνιστούν πραγματικό εμπαιγμό, αφού τόσο τα εισοδηματικά κριτήρια που τίθενται για την υπαγωγή στις διατάξεις του σχεδίου όσο και τα επιτόκια που ορίζονται για την καταβολή των τόκων στην κατά τα’ άλλα περίοδο χάριτος, α) αφήνουν απροστάτευτη τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών και β) ελάχιστα διαφέρουν από τα ήδη προβλεπόμενα από το νόμο Κατσέλη, ο οποίος αποδεδειγμένα δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα.
Η μόνη λύση στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων και της ουσιαστικής επίλυσης του προβλήματος αναφορικά με το ελληνικό ιδιωτικό χρέος είναι η διαγραφή μεγάλου μέρους των δανείων και η αποπληρωμή του υπολοίπου ποσού με όρους και κριτήρια που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μετά από τρία σχεδόν χρόνια άγριας λιτότητας.
Η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:
ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ, ΚΑΤΑ ΤΟΝ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
Ανοιχτός σε προτάσεις από οποιοδήποτε κόμμα ή φορέα για τη ρύθμιση σχετικά με τα στεγαστικά και ενυπόθηκα καταναλωτικά δάνεια δήλωσε το πρωί της Τρίτης στον ΒΗΜΑ 99,5 ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε, πάντως, ότι δεν μπορεί να υιοθετηθεί η λύση του «κουρέματος» των δανείων, καθώς θα δημιουργούσε πρόβλημα με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και θα απορριπτόταν από την τρόικα.
Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι οι τράπεζες συμφώνησαν να ανακοινώσουν προγράμματα επιβράβευσης των συνεπών πελατών τους, στη λογική της κατάργησης του «Τειρεσία» με τη μορφή που ισχύει σήμερα.
Εν τω μεταξύ, τη δική του πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα παρουσιάσει σήμερα το ΠΑΣΟΚ.
Η προτεινόμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση, που συζητήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, τη Δευτέρα, περιλαμβάνει περίοδο χάριτος έως 4 χρόνια, με ενδιάμεση επανεξέταση των κριτηρίων, κατά την οποία οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μόνο τους τόκους με επιτόκιο 1,5% και δόση που δεν θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος.
Επίσης, παρατείνεται ως τα τέλη του 2014 η απαγόρευση πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.
Πηγή: www.in.gr
ΠΑΓΩΜΑ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ 20 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Η τετραετής περίοδος χάριτος για τους δανειολήπτες που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα ενυπόθηκα στεγαστικά ή καταναλωτικά τους δάνεια, είναι η κορωνίδα των μέτρων που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο της βελτίωσης των όρων αποπληρωμής των δανείων για ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που έχει πληγεί από την κρίση.
Οι παρεμβάσεις για τη ρύθμιση των δανείων συζητήθηκαν χθες μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και στη συνέχεια, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τις βασικές πτυχές της μεταξύ τους συμφωνίας, που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει θετικά τουλάχιστον 200.000 δανειολήπτες.
Το πακέτο των ευνοϊκών μέτρων που δομείται σε πέντε βασικούς άξονες, υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στις τράπεζες περί τα 2 δισ. ευρώ και για το λόγο αυτό, η συμφωνία εναπόκειται στην έγκριση της τρόικας, καθώς θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σήμερα το ύψος των ενυπόθηκων στεγαστικών και των καταναλωτικών δανείων ανέρχεται στα 100 δισ. ευρώ. Από τους πρώτους, πρόχειρους υπολογισμούς του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμάται ότι στην ευνοϊκή ρύθμιση της τετραετούς περιόδου χάριτος, θα υπαχθεί το 1/5 αυτών των δανείων (δηλαδή δάνεια άξιας 20 δισ. ευρώ) τα οποία αφορούν περίπου 200.000 χορηγήσεις. Ωστόσο, από την πλευρά των τραπεζών εκτιμάται ότι το ύψος των δανείων που θα ρυθμιστούν δεν θα ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ.
Αν και το «άνοιγμα» και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται μεγάλο, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης εμφανίζονται αισιόδοξα δεν θα υπάρξει εμπλοκή από την πλευρά τη τρόικας. Σ' αυτή την περίπτωση, το νέο πλαίσιο θα ισχύσει από τις αρχές του 2013.
Οι άξονες των προτάσεων - συμφωνίας της κυβέρνησης και των τραπεζών:
* Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενυπόθηκες απαιτήσεις: Η εν λόγω ρύθμιση προβλέπει τη θέσπιση περιόδου χάριτος 4 ετών με επανεξέταση στα 2 έτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δανειολήπτης καταβάλλει μόνο τόκους (τοκοπληρωμή) που υπολογίζονται με σταθερό επιτόκιο 1,5%. Εάν το ποσό της παραπάνω τοκοπληρωμής υπερβαίνει το 30% του φορολογητέου εισοδήματος, η μηνιαία καταβολή περιορίζεται στο ύψος αυτό. Σε περίπτωση μηδενικών εισοδημάτων, προβλέπεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών. Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται ισόχρονα με την περίοδο χάριτος και η εξόφλησή του μετά το πέρας αυτής συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης.
Η εν λόγω ρύθμιση αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, καθώς και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας (η δραστηριότητά τους παρέχεται αποκλειστικά σε ένα νομικό πρόσωπο) με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 35% από 01.01.2010. Επιπλέον αφορά ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους.
Τα δάνεια που υπάγονται σ' αυτή τη ρύθμιση αφορούν μόνο στην κύρια κατοικία του δανειολήπτη με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ. Για τους πολύτεκνους, άνεργους και πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή μόνιμη αναπηρία η αξία διαμορφώνεται στις 200.000 ευρώ
* Βελτίωση του ν. 3869/2010: Πρόκειται για το γνωστό νόμο Κατσέλη. Με το νέο πλαίσιο θα αποσαφηνίζεται το πεδίο εφαρμογής του νόμου με ρητή υπαγωγή και όσων έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας (μπλοκάκια), ενώ θα επιδιωχθεί και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, το υφιστάμενο πλαίσιο καλλιεργεί μακροχρόνιες δικαστικές εκκρεμότητες οι οποίες αποδεικνύεται ότι έχουν θέσει σε ομηρία πολλούς δανειολήπτες και με τον τρόπο αυτό καθυστερεί η επάνοδός τους στην οικονομική δραστηριότητα.
Για την άμβλυνση αυτών των φαινομένων, το υπουργείο προσανατολίζεται στη βελτίωση της αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με πρόβλεψη ότι θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50% + 1 των απαιτήσεων της οφειλής (όχι η πλήρης ομοφωνία, 100%, που απαιτείτο μέχρι σήμερα).
Επίσης θα προβλέπεται η καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας, εφόσον η προσδιοριζόμενη δικάσιμος υπερβαίνει τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το δικαστήριο, αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση της απόφασης. Η ελάχιστη καταβολή ορίζεται στο 10% της τρέχουσας δόσης με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως.
* Τειρεσίας: Στη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών προβλέπεται η βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου, έτσι ώστε να αναγνωρίζονται οι συνέπειες της δυσχερούς οικονομικής περιόδου και να δίνεται η δυνατότητα μιας πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των συναλλασσομένων με τα πιστωτικά ιδρύματα, ανάλογα με το συνολικό τους προφίλ και όχι με βάση μεμονωμένα ατυχή περιστατικά.
* Πλειστηριασμοί: Για μια χρονιά, ανακοινώνεται η παράταση των υφιστάμενων διατάξεων αναστολής των πλειστηριασμών έως 31-12-2013. Η απαγόρευση αφορά την πρώτη κατοικία δανειολήπτη αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ. Στην περίπτωση ωστόσο που η τρόικα δώσει το πράσινο φως για τη υλοποίηση των παρεμβάσεων αυτών, εκτιμάται ότι το 2013 θα είναι το τελευταίο έτος στο οποίο δεν θα πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί.
Πηγή: www.naftemporiki.gr
Με άλλα λόγια κατοχυρώνεται το δικαίωμα των τραπεζών να απαιτήσουν το σύνολο των ποσών που έχουν δανείσει, όταν α) όλοι γνωρίζουμε πως οι ίδιες έδρασαν πέρα και έξω από κάθε λογική σε ότι αφορά την παροχή δανείων, β) τα δάνεια αυτά συνοδεύτηκαν από καταχρηστικούς όρους αποπληρωμής και γ) όταν η βάρβαρη επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων, μεταξύ άλλων και για τη στήριξη και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει καταστήσει αδύνατο να ανταποκριθούν στα συγκεκριμένα βάρη.
Θυμηδία προκαλεί μάλιστα το γεγονός, ότι με βάση την ίδια τη δήλωση του Κ. Χατζηδάκη, εκτός σχεδίου μένουν τα στεγαστικά δάνεια μετά από άρνηση τόσο της τρόικας, όσο, ακόμα χειρότερα, και των ίδιων των τραπεζών!
Την ίδια ώρα οι επιμέρους προβλέψεις του σχεδίου που υποτίθεται πως ανακουφίζουν τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού συνιστούν πραγματικό εμπαιγμό, αφού τόσο τα εισοδηματικά κριτήρια που τίθενται για την υπαγωγή στις διατάξεις του σχεδίου όσο και τα επιτόκια που ορίζονται για την καταβολή των τόκων στην κατά τα’ άλλα περίοδο χάριτος, α) αφήνουν απροστάτευτη τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών και β) ελάχιστα διαφέρουν από τα ήδη προβλεπόμενα από το νόμο Κατσέλη, ο οποίος αποδεδειγμένα δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα.
Η μόνη λύση στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων και της ουσιαστικής επίλυσης του προβλήματος αναφορικά με το ελληνικό ιδιωτικό χρέος είναι η διαγραφή μεγάλου μέρους των δανείων και η αποπληρωμή του υπολοίπου ποσού με όρους και κριτήρια που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μετά από τρία σχεδόν χρόνια άγριας λιτότητας.
Η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:
ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ, ΚΑΤΑ ΤΟΝ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
Ανοιχτός σε προτάσεις από οποιοδήποτε κόμμα ή φορέα για τη ρύθμιση σχετικά με τα στεγαστικά και ενυπόθηκα καταναλωτικά δάνεια δήλωσε το πρωί της Τρίτης στον ΒΗΜΑ 99,5 ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε, πάντως, ότι δεν μπορεί να υιοθετηθεί η λύση του «κουρέματος» των δανείων, καθώς θα δημιουργούσε πρόβλημα με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και θα απορριπτόταν από την τρόικα.
Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι οι τράπεζες συμφώνησαν να ανακοινώσουν προγράμματα επιβράβευσης των συνεπών πελατών τους, στη λογική της κατάργησης του «Τειρεσία» με τη μορφή που ισχύει σήμερα.
Εν τω μεταξύ, τη δική του πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα παρουσιάσει σήμερα το ΠΑΣΟΚ.
Η προτεινόμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση, που συζητήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, τη Δευτέρα, περιλαμβάνει περίοδο χάριτος έως 4 χρόνια, με ενδιάμεση επανεξέταση των κριτηρίων, κατά την οποία οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μόνο τους τόκους με επιτόκιο 1,5% και δόση που δεν θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος.
Επίσης, παρατείνεται ως τα τέλη του 2014 η απαγόρευση πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.
Πηγή: www.in.gr
ΠΑΓΩΜΑ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ 20 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Η τετραετής περίοδος χάριτος για τους δανειολήπτες που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα ενυπόθηκα στεγαστικά ή καταναλωτικά τους δάνεια, είναι η κορωνίδα των μέτρων που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο της βελτίωσης των όρων αποπληρωμής των δανείων για ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που έχει πληγεί από την κρίση.
Οι παρεμβάσεις για τη ρύθμιση των δανείων συζητήθηκαν χθες μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και στη συνέχεια, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τις βασικές πτυχές της μεταξύ τους συμφωνίας, που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει θετικά τουλάχιστον 200.000 δανειολήπτες.
Το πακέτο των ευνοϊκών μέτρων που δομείται σε πέντε βασικούς άξονες, υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στις τράπεζες περί τα 2 δισ. ευρώ και για το λόγο αυτό, η συμφωνία εναπόκειται στην έγκριση της τρόικας, καθώς θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σήμερα το ύψος των ενυπόθηκων στεγαστικών και των καταναλωτικών δανείων ανέρχεται στα 100 δισ. ευρώ. Από τους πρώτους, πρόχειρους υπολογισμούς του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμάται ότι στην ευνοϊκή ρύθμιση της τετραετούς περιόδου χάριτος, θα υπαχθεί το 1/5 αυτών των δανείων (δηλαδή δάνεια άξιας 20 δισ. ευρώ) τα οποία αφορούν περίπου 200.000 χορηγήσεις. Ωστόσο, από την πλευρά των τραπεζών εκτιμάται ότι το ύψος των δανείων που θα ρυθμιστούν δεν θα ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ.
Αν και το «άνοιγμα» και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται μεγάλο, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης εμφανίζονται αισιόδοξα δεν θα υπάρξει εμπλοκή από την πλευρά τη τρόικας. Σ' αυτή την περίπτωση, το νέο πλαίσιο θα ισχύσει από τις αρχές του 2013.
Οι άξονες των προτάσεων - συμφωνίας της κυβέρνησης και των τραπεζών:
* Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενυπόθηκες απαιτήσεις: Η εν λόγω ρύθμιση προβλέπει τη θέσπιση περιόδου χάριτος 4 ετών με επανεξέταση στα 2 έτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δανειολήπτης καταβάλλει μόνο τόκους (τοκοπληρωμή) που υπολογίζονται με σταθερό επιτόκιο 1,5%. Εάν το ποσό της παραπάνω τοκοπληρωμής υπερβαίνει το 30% του φορολογητέου εισοδήματος, η μηνιαία καταβολή περιορίζεται στο ύψος αυτό. Σε περίπτωση μηδενικών εισοδημάτων, προβλέπεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών. Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται ισόχρονα με την περίοδο χάριτος και η εξόφλησή του μετά το πέρας αυτής συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης.
Η εν λόγω ρύθμιση αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, καθώς και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας (η δραστηριότητά τους παρέχεται αποκλειστικά σε ένα νομικό πρόσωπο) με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 35% από 01.01.2010. Επιπλέον αφορά ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους.
Τα δάνεια που υπάγονται σ' αυτή τη ρύθμιση αφορούν μόνο στην κύρια κατοικία του δανειολήπτη με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ. Για τους πολύτεκνους, άνεργους και πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή μόνιμη αναπηρία η αξία διαμορφώνεται στις 200.000 ευρώ
* Βελτίωση του ν. 3869/2010: Πρόκειται για το γνωστό νόμο Κατσέλη. Με το νέο πλαίσιο θα αποσαφηνίζεται το πεδίο εφαρμογής του νόμου με ρητή υπαγωγή και όσων έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας (μπλοκάκια), ενώ θα επιδιωχθεί και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, το υφιστάμενο πλαίσιο καλλιεργεί μακροχρόνιες δικαστικές εκκρεμότητες οι οποίες αποδεικνύεται ότι έχουν θέσει σε ομηρία πολλούς δανειολήπτες και με τον τρόπο αυτό καθυστερεί η επάνοδός τους στην οικονομική δραστηριότητα.
Για την άμβλυνση αυτών των φαινομένων, το υπουργείο προσανατολίζεται στη βελτίωση της αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με πρόβλεψη ότι θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50% + 1 των απαιτήσεων της οφειλής (όχι η πλήρης ομοφωνία, 100%, που απαιτείτο μέχρι σήμερα).
Επίσης θα προβλέπεται η καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας, εφόσον η προσδιοριζόμενη δικάσιμος υπερβαίνει τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το δικαστήριο, αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση της απόφασης. Η ελάχιστη καταβολή ορίζεται στο 10% της τρέχουσας δόσης με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως.
* Τειρεσίας: Στη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών προβλέπεται η βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου, έτσι ώστε να αναγνωρίζονται οι συνέπειες της δυσχερούς οικονομικής περιόδου και να δίνεται η δυνατότητα μιας πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των συναλλασσομένων με τα πιστωτικά ιδρύματα, ανάλογα με το συνολικό τους προφίλ και όχι με βάση μεμονωμένα ατυχή περιστατικά.
* Πλειστηριασμοί: Για μια χρονιά, ανακοινώνεται η παράταση των υφιστάμενων διατάξεων αναστολής των πλειστηριασμών έως 31-12-2013. Η απαγόρευση αφορά την πρώτη κατοικία δανειολήπτη αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ. Στην περίπτωση ωστόσο που η τρόικα δώσει το πράσινο φως για τη υλοποίηση των παρεμβάσεων αυτών, εκτιμάται ότι το 2013 θα είναι το τελευταίο έτος στο οποίο δεν θα πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί.
Πηγή: www.naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου