Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΕΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

Πριν μία εβδομάδα περίπου ο κ. Δένδιας, υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, απάντησε στην ερώτηση που του είχαν υποβάλλει από τις 24/9/22012, 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σχετικά με την αιφνιδιαστική λειτουργία του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στην Κόρινθο. Ο κ. Δένδιας στην απάντησή του προσβάλει τόσο το δημοκρατικό και ανθρωπιστικό φρόνημα των Ελλήνων πολιτών (μιας χώρας που θέλει ακόμη να λογαριάζεται ως ευρωπαϊκή, εκτός και αν η τρικομματική κυβέρνηση θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας μας εξαντλείται στην ύπαρξη του ευρώ και όλα τα άλλα που συναποτελούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο –δικαιώματα, περιβάλλον- είναι πολυτέλεια για τους Έλληνες πολίτες), αλλά προσβάλλει βάναυσα και τη δημοκρατική κορινθιακή κοινωνία στο σύνολό της. Κι αυτό γιατί:
1. Ο κ. Δένδιας ξεκινά την απάντησή του με διαπιστώσεις που ταιριάζουν σε μαθητική έκθεση γυμνασιακού επιπέδου. Γράφει χαρακτηρίστηκα ότι «…η Ελλάδα, λόγω γεωγραφικής θέσης, καθίσταται για τα σύγχρονα διεθνή μεταναστευτικά ρεύματα ο πιο πρόσφορος αρχικός σταθμός ή άλλως «πύλη εισόδου» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τελικό προορισμό άλλα κράτη της δυτικής Ευρώπης». Καλά ο κ. Δένδιας τώρα ανακάλυψε το προφανές;
2. Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι στα πλαίσια αυτά και της κείμενης νομοθεσίας «…κρίθηκε πρόσφορη η χρησιμοποίηση του στρατοπέδου «ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ» της Κορίνθου…». Από ποιους κ. Δένδια; Ρωτήθηκαν ποτέ οι Κορίνθιοι πολίτες και οι τοπικές αρχές –Δήμος, Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, κόμματα-; Το κοινοβούλιο; Οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές; Συναίνεσε κανείς από αυτούς; Ρυθμίστηκαν οι προβλεπόμενες –έστω- από το νόμο 3907/2011 προδιαγραφές; Ή ο κ. Δένδιας αποφάσισε μόνος του; Μήπως το «αποφασίζομεν και διατάζομεν» αποτελεί τη βασική αρχή με την οποία πολιτεύεται ο κ. Δένδιας; Να τού θυμίσουμε ότι είναι υπουργός σε μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και δεν απευθύνεται σε υποτελείς.
3. Οι προβλεπόμενες κατασκευές εγκλεισμού ταιριάζουν σε κανονική φυλακή και αυτό επιβεβαιώνεται για όποιον έχει επισκεφτεί το στρατόπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη η μέριμνα του Υπουργού εξαντλείται στα κιγκλιδώματα και στα συρματοπλέγματα και όχι στις συνθήκες κράτησης και στους όρους ανθρώπινης διαβίωσης των κρατουμένων.
4. Ο κ. Δένδιας ψευδώς υποστηρίζει ότι η λειτουργία «…του Κέντρου στην περιοχή της Κορίνθου κρίνεται απαραίτητη για την εξυπηρέτηση πρωτίστως των αναγκών, σε χώρους κράτησης, της ομώνυμης Αστυνομικής Διεύθυνσης». Όλοι όμως γνωρίζουν ότι δεν υπήρχαν 600 μετανάστες χωρίς χαρτιά στην Κορινθία και για να μας χρυσώσει το χάπι ο κ. Δένδιας μας κλείνει το μάτι λέγοντας «…η πλήρης λειτουργία του Κέντρου πρόκειται να συμβάλλει θετικά σε διάφορους τομείς της κοινωνικοοικονομικής ζωής της περιοχής, όπως στην απασχόληση προσωπικού, την κάλυψη αναγκών εστίασης κ.λπ.». Άρα, ανόητοι Κορίνθιοι, δεν καταλαβαίνετε ότι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δρα για το καλό σας;
5. Ο κ. Δένδιας αναφέρει «…πρόκειται για αλλοδαπούς που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα στη χώρα, είναι πλήρως ταυτοποιημένοι και όχι για ποινικούς ή παραβατικούς αλλοδαπούς, οι οποίοι κρατούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα». Τότε γιατί κρατούνται σε συνθήκες –επαναλαμβάνουμε- που αρμόζουν σε φυλακή τριτοκοσμικής χώρας;
6. Σε ό,τι αφορά τη νομική υποστήριξη των κρατουμένων όλες οι αναφορές του κ. Δένδια είναι ευχολόγια! Οι μόνοι κρατούμενοι που έχουν πρόσβαση σε νομική υποστήριξη είναι όσοι διαθέτουν χρήματα, για να έχουν το δικό τους συνήγορο και κανένας άλλος! Οι υπόλοιποι έχουν αφεθεί στην τύχη τους και δε γνωρίζουν ούτε τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, ούτε φυσικά τον τρόπο άσκησής τους.
7. Η σίτισή τους είναι προφανώς ανεπαρκής παρότι έχουν διατεθεί, κατά δήλωση του κ. Δένδια, 300.000 ευρώ (!) σε δύο μήνες (23/8 έως 31/10) γι΄ αυτό το σκοπό. Δεν υπήρξε κρατούμενος κατά την τελευταία μας επίσκεψη στο Κέντρο που να μην διαμαρτυρήθηκε τόσο για την ποιότητα, όσο και για την ποσότητα του φαγητού. Για τους ελέγχους της παρεχόμενης σίτισης ο κ. Δένδιας αρκείται στο γεγονός ότι «…οι παράνομοι μετανάστες υπογράφουν τη σχετική κατάσταση προς δικαιολόγηση των συγκεκριμένων δαπανών». Δηλαδή είναι ενήμεροι ότι μπορούν να μην την υπογράψουν και, αν κάποιος θέλει, του επιτρέπεται να διαμαρτυρηθεί γι΄ αυτό το λόγο;
8. Για την παρεχόμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η εξοπλισμένη μονάδα του ΚΕ.ΕΛΠ.ΝΟ δεν επαρκεί, για να καλύψει τις ανάγκες με βάση τα όσα διαπιστώσαμε κατά την τελευταία μας επίσκεψη στο Κέντρο (στις 21/10) και φυσικά δε λειτουργεί σε καθημερινή 24ωρη βάση (δε λειτουργούσε την Κυριακή 21/10).
9. Ο κ. Δένδιας δεν απαντάει ουσιαστικά στο θέμα της απομάκρυνσης του πρώην αστυνομικού διευθυντή Κορινθίας κ. Τσουραπά. Δεν εξηγεί γιατί ένας ανώτατος αξιωματικός που τοποθετήθηκε στις αρχές Ιουλίου στη θέση αυτή, απομακρύνθηκε 2 μήνες αργότερα. Μας απαντάει ότι αυτό προβλέπεται και ότι οι υπηρεσιακές ανάγκες αστυνόμευσης στη Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, στην οποία μετατέθηκε ο κ. Τσουραπάς. Αυτό επιβάλλουν. Μα το ερώτημα μας δεν αφορούσε τη νομιμότητα της μετάθεσης, αλλά την ουσία της. Γιατί οι ανάγκες μετάθεσης προέκυψαν 2 μήνες μετά και όχι στις αρχές Ιουλίου; Τι άλλαξε στους 2 αυτούς μήνες; Μήπως ότι ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου στην Κόρινθο; Ας βγάλει ο κάθε νοήμων τα δικά του συμπεράσματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ θεωρεί ότι η απάντηση του κ. Δένδια είναι εντελώς προσχηματική και τελικά προσβλητική τόσο για τους ερωτώντες βουλευτές, όσο –και κυρίως- για όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της Κορινθίας. Απαιτούμε άμεσα την κατάργηση του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στην Κόρινθο, και την κατάργηση τέτοιων κέντρων σε όλη την Ελλάδα. Απαιτούμε επίσης την άμεση καταγγελία της συνθήκης Δουβλίνο 2, που έχει παγιδεύσει στη χώρα μας χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι αλλού ήθελαν να βρεθούν και αλλού τελικά κατέληξαν. Απαιτούμε επίσης την άμεση λειτουργία Ανοιχτών Ξενώνων Φιλοξενίας για τους μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά, μέχρι την τελική διευθέτηση του ζητήματος, η οποία δεν μπορεί παρά να είναι συνολική και να αφορά το σύνολο των χωρών της Ε.Ε. Διαμηνύουμε τέλος, στον κ. Δένδια ότι οφείλει να καταλάβει καλά πως δεν απευθύνεται σε υπηκόους και υπ’ αυτή την έννοια θα είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και θα πολεμάμε με όλες μας τις δυνάμεις για το κλείσιμο του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στην Κόρινθο.

ΥΓ.
Επισυνάπτουμε για τη σφαιρικότερη ενημέρωση των πολιτών του νομού μας την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ,την απάντηση του κ. Δένδια και την ανακοίνωση της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας που αναφέρεται στην επίσκεψη επιτροπής στο Κέντρο στις 21/10/2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου