Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

ΠΩΣ ΤΙΘΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Η ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (4/11) ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΚΩΒΑΙΟ
ΕΡ:Κύριε Λαφαζάνη, οι δηλώσεις σας της προηγούμενης Πέμπτης ενόχλησαν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε ότι κάποιοι στην Κουμουνδούρου βιάζονται να κυβερνήσουν;

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ:Δεν θεωρώ ότι υπήρξε ενόχληση σε όσους άκουσαν ή διάβασαν το πλήρες κείμενο της τοποθέτησής μου και των εξηγήσεων που έδωσα, διότι αντελήφθησαν πολύ καλά το πνεύμα και την ουσία τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια αστική αξιωματική αντιπολίτευση. Όταν το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, ήταν πάντα πανέτοιμοι για την εξουσία. Είχαν «λύσεις» για όλα, είχαν πρόγραμμα 100 ημερών, λεφτά υπήρχαν ή και ήταν έτοιμοι να καταργήσουν ή να επαναδιαπραγματευθούν το μνημόνιο. Μόλις, όμως, ανέβαιναν στην κυβέρνηση ανακάλυπταν «καμένη γη» και άρχιζαν τις «κωλοτούμπες» και την καταστροφή. Για την Αριστερά ο αναγκαίος στόχος της διακυβέρνησης τίθεται πολύ διαφορετικά. Για εμάς είναι σκληρός δρόμος που προϋποθέτει την ενίσχυση και ανάπτυξη μεγάλων κοινωνικών ταξικών αγώνων, που απαιτεί συνεχή πολιτική, οργανωτική και προγραμματική προετοιμασία καθώς και προετοιμασία του κοινωνικού εδάφους. Και αυτά πολύ περισσότερο που μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα κάνει απλώς μια ανώδυνη διαχείριση του συστήματος αλλά μεγάλες τομές, ρήξεις και μεγάλες ανατροπές.

ΕΡ:Αυτό που έκανε εντύπωση σε πολλούς ήταν πάντως ότι τα όσα είπατε συνέπεσαν με το σημαντικό κλονισμό που υπέστη η κυβέρνηση στις ψηφοφορίες της Τετάρτης...

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ:Ακριβώς αυτή την ώρα, που η συγκυβέρνηση της τριμερούς κοινοπραξίας καταρρέει και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ενδεχομένως στα πρόθυρα ενός κυβερνητικού ρόλου, οφείλουμε να μιλάμε με κάθε ειλικρίνεια στους εργαζόμενους και να εντείνουμε χωρίς καμία επανάπαυση την προετοιμαστική μας προσπάθεια τόσο για να γίνει πραγματικότητα μια κυβέρνηση της Αριστεράς όσο και για να επιβεβαιώσει με την πορεία της τις καλύτερες προσδοκίες του ελληνικού λαού.



Θα τόνιζα, επίσης, ότι το κυριότερο αυτήν την ώρα είναι να συμβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδηθεί η μητέρα όλων των μαχών, που είναι να ματαιωθεί και να μην περάσει το «μαύρο» πακέτο των 14 δις και να καταψηφισθεί ένας προϋπολογισμός καταστροφής που κατέθεσε η κυβέρνηση για το 2013, μαζί με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Θέλουμε να παίξουμε ένα πρωτοπόρο ρόλο ώστε αυτήν την βδομάδα να δοθεί σκληρή μάχη στη Βουλή και κυρίως για να αναπτυχθούν γιγαντιαίες εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις που θα βάλλουν στο περιθώριο και στον κάλαθο των αχρήστων το μνημονιακό πακέτο και ένα προϋπολογισμό λεηλασίας που το εμπεριέχει.

ΕΡ:Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εκείνοι που επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει την εξουσία αυτή τη στιγμή, φοβούμενος μην του «σκάσει» μία μη διαχειρίσιμη κατάσταση (χρεοκοπία, έξοδος από το ευρώ) στα χέρια. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη;

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ:Εμείς δεν πάσχουμε από τα σύνδρομα της «εξουσιολαγνείας» και του κυβερνητισμού. Δεν δημαγωγούμε. Προσωπικά όλη η πολιτική μου πορεία υπήρξε σε πολιτικές δυνάμεις (ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ) με σχετικά μικρή και πολύ μικρή δύναμη και μια περίοδο βρεθήκαμε εκτός Βουλής. Δεν υπάρχει, λοιπόν, τίποτα το πιο ξένο σε μένα από την επιδίωξη της «πάση θυσία» διακυβέρνησης.

Από εκεί και πέρα, όμως, όσοι φοβούνται να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες είναι όσοι δεν θέλουν να αλλάξουν την κοινωνία και οι κοινωνίες αλλάζουν πάντα με «ρίσκο» και σε ώρες μεγάλων κρίσεων και δοκιμασίας σαν και αυτές που διανύουμε σήμερα.

ΕΡ:Εσείς μιλάτε για προετοιμασία ακόμη και για ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει την παραμονή στο ευρώ με κατάργηση του Μνημονίου. Πού συμπίπτουν αυτές οι δύο θέσεις;

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ:Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικές δυνάμεις στις οποίες είναι κατοχυρωμένο Καταστατικά το δικαίωμα στη διαφορετικότητα των απόψεων, με σεβασμό πάντα στη θέση της πλειοψηφίας, η οποία δεν θέτει θέμα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Το κύριο όμως και το καθοριστικό για όλους μας στο ΣΥΡΙΖΑ, στη φάση που διανύουμε, είναι η κατάργηση - ακύρωση των μνημονίων και η αντικατάσταση τους με ένα προοδευτικό ανορθωτικό πρόγραμμα παραγωγικής κοινωνικής ανασυγκρότησης και διεξόδου από την κρίση. Και αυτή η κατεύθυνση είναι για το ΣΥΡΙΖΑ αδιαπραγμάτευτη και βρίσκεται πάνω από όποιους εκβιασμούς και όποια εκβιαστικά διλήμματα του εγχώριου και ευρωπαϊκού κατεστημένου.

ΕΡ:Μήπως εν τέλει όλα αυτά επαναφέρουν και αναδεικνύουν το διαχρονικό πρόβλημα της Αριστεράς μπροστά στην εξουσία και το πώς θα την διαχειριστεί;

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ:Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν εμπαίζουμε το λαό και δεν εξωραΐζουμε, δεν κάνουμε εμπόριο υποσχέσεων, δεν τάζουμε σε όλους και όλα και δεν πουλάμε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Όπως σας είπα η κυβερνητική εξουσία για εμάς δεν είναι αυτοσκοπός.

Αντίθετα ο κυβερνητικός ρόλος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολύ μεγάλη ευθύνη και όχι υπουργικές καρέκλες, προνόμια και λάφυρα. Είναι μια μεγάλη ευθύνη προκειμένου να αναλάβουμε, στηριγμένοι στους ενωτικούς κοινωνικούς αγώνες, μια ανατρεπτική προσπάθεια για να ανακόψουμε τον κατήφορο και να προωθήσουμε τη ριζική αλλαγή του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας με σοσιαλιστική προοπτική.

ΕΡ:Η θέση σας ακούγεται περισσότερο συγγενής με εκείνη της κυρίας Παπαρήγα προεκλογικά, ότι δηλαδή το ΚΚΕ δεν θέλει αυτή τη στιγμή και σε αυτό το πλαίσιο να κυβερνήσει. Αυτό όμως είχε δραματικό εκλογικό κόστος για το ΚΚΕ. Αποκλείετε το ενδεχόμενο η θέση σας θα πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά ή εκλογικά;

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ:Δεν νομίζω ότι η θέση μου είναι ιδιαίτερα συγγενής με τη γραμμή που ακολουθεί σήμερα το ΚΚΕ στο θέμα της διακυβέρνησης της χώρας. Το αντίθετο θα έλεγα! Προσωπικά θεωρώ άμεση προτεραιότητα και απόλυτα αναγκαία μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Αυτή η κυβέρνηση της Αριστεράς ασφαλώς, θα αναλάβει να κυβερνήσει μέσα στο υφιστάμενο πλαίσιο, όχι όμως για να το διαχειριστεί αλλά για να το ανατρέψει, για να αλλάξει τις νεοφιλελεύθερες επιλογές και να εφαρμόσει ένα προοδευτικό ανορθωτικό πρόγραμμα διεξόδου και ανασυγκρότησης.

Αυτό το οποίο τόνισα με έμφαση είναι ότι προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται συνεχής και σε βάθος προετοιμασία και καμία επανάπαυση και πολύ περισσότερο καμία διάθεση αυτάρκειας και αυταρέσκειας, πράγμα που όλοι γνωρίζουμε στο ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΡ:Θεωρείτε ότι υπάρχουν κάποιοι σύντροφοί σας που θα ήταν πρόθυμοι να συγκυβερνήσουν με δυνάμεις και σχηματισμούς μη συγγενείς με την Αριστερά (πχ. ένα «μεταμελημένο» ΠαΣοΚ ή έναν διάδοχο σχηματισμό της ΔΗΜ.ΑΡ);

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ:Επιλογή μας είναι η συμπόρευση – συνεργασία όλων των αριστερών και συνεπών προοδευτικών δυνάμεων, όπως επιλογή μας είναι, όχι μια οποιαδήποτε κυβέρνηση αλλά μια κυβέρνηση δεσμευμένη σε ένα ανατρεπτικό, συνεκτικό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό προοδευτικό πρόγραμμα. Αυτό είναι το συμβόλαιο στο οποίο είμαστε δεσμευμένοι και πρόθυμοι στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΡ:Τελικά η ενοποίηση της Αριστεράς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάληψη της εξουσίας; Ποιους περιλαμβάνει εν τέλει αυτή η ενοποίηση;

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ:Η κοινή δράση, η συνεργασία και συμπόρευση όλων των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς στη χώρα μας, πρώτα απ’ όλα η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αποτελεί θεμελιώδη άξονα της στρατηγικής μας.

Μια τέτοια συνεργασία, στη βάση ενός κοινού προγράμματος θα έδινε μεγάλη αξιοπιστία, αγωνιστική ώθηση, φερεγγυότητα και ευρεία κοινωνική –ταξική στήριξη σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς, προκειμένου να φέρει σε πέρας το έργο της.

Νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο σε αυτή ιδιαίτερα τη φάση, παρά τις αντιξοότητες, τις αρνήσεις και τιςπεριχαρακώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες συνεργασίας στο χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, με προτάσεις για ένα ελάχιστο συνεκτικό κοινό πρόγραμμα που θα μπορούσε να προκύψει μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις και με σεβασμό στις διαφορετικές θεωρήσεις.

Πηγή: "ΤΟ ΒΗΜΑ" της Κυριακής 4 Νοεμβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου