Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΠΟΣΟ ΑΚΟΜA ;

Παρά τα χάλια της οικονομίας μας, η Ελλάδα έχασε 1,162 δις ευρώ την προηγούμενη πενταετία (2007-2012), από επιστροφές κονδυλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω «κακής εφαρμογής» αγροτικών προγραμμάτων, χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ποσό αυτό αποτελεί το 28% των συνολικών ποσών που επιβλήθηκαν ως ποινές, στο σύνολο των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το ίδιο διάστημα! Αυτά προκύπτουν από την απάντηση του αρμόδιου επίτροπου για θέματα Γεωργίας Dacian Ciolos, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή. Oι ποινές που επιβλήθηκαν στη χώρα μας οφείλονται σε «αδυναμίες ελέγχου», «εσφαλμένα στοιχεία ΟΣΔΕ», «εκπρόθεσμες πληρωμές», «αδυναμίες όσον αφορά τη διαχείριση και τους ελέγχους του συστήματος πολλαπλής συμμόρφωσης», «αδυναμίες διαχείρισης και ελέγχου ενισχύσεων», κλπ.
Από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ο γεωτεχνικός κόσμος έχει αναδείξει τα σοβαρά προβλήματα, τις παρατυπίες και τις παραλείψεις στο σύστημα διαχείρισης και ελέγχων των αγροτικών ενισχύσεων. Έχει αντιδράσει στην επί χρόνια απευθείας ανάθεση του ΟΣΔΕ στην ΠΑΣΕΓΕΣ, ή στους φωτογραφικούς «διαγωνισμούς» της τελευταίας διετίας καθώς και στο υψηλό κόστος που επιβαρύνει τούς αγρότες, παρά την αμοιβή της ΠΑΣΕΓΕΣ με δεκάδες εκατομμύρια ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό. .

Οι αναθέσεις αυτές ξεκίνησαν από τις ηγεσίες του ΥΠΑΑ&Τ των κυβερνήσεων Σημίτη και συνεχίστηκαν από τις κυβερνήσεις Καραμανλή σε μια αξιοσημείωτη γαλαζοπράσινη σύμπλευση, που σήμερα συνεχίζεται από τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Παρά τα υπέρογκα πρόστιμα που ανοίγουν ακόμα περισσότερο το έλλειμμα του προϋπολογισμού και υποχρεώνονται κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι να πληρώσουν από την τσέπη τους, το σύστημα του ΟΣΔΕ και της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων συνεχίζει να έχει προβλήματα και η χώρα και κατ΄επέκταση οι Έλληνες αγρότες να χάνουν χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Από την άλλη μεριά η ΠΑΣΕΓΕΣ εξακολουθεί να βρίσκεται στο απυρόβλητο χωρίς ποτέ καμιά κυβέρνηση –πως άλλωστε;- να διερευνήσει και να αναζητήσει ευθύνες για την κακή εκτέλεση του έργου που της έχει αναθέσει.
Είναι πλέον η ώρα να πάψουν να πληρώνουν οι αγρότες τις πελατειακές, μικροκομματικές και ψηφοθηρικές συναλλαγές μεταξύ των ηγεσιών του ΥΠΑΑΤ και των διοικητικών συμβουλίων της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Είναι η ώρα να πάψουν οι στυλοβάτες της πρωτογενούς παραγωγής να μένουν έρμαια στις πολιτικές επιλογές ανθρώπων που ευελπιστούν σε «κολυμβήθρες του Σιλωάμ», για να εξασφαλίσουν ακόμα μια φορά την ατιμωρησία τους από τη οργή των αγροτών και τη ορμή του λαϊκού κινήματος, που θα σαρώσει τους πολιτικούς τους υποστηρικτές και τις μνημονιακές αντιαγροτικές πολιτικές τους.
Είναι η ώρα να διατυμπανίσουμε ότι η επόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς, θα αποδώσει ευθύνες σε όλους όσους συμμετείχαν σε τέτοιες πρακτικές και έχουν ευθύνες για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, όπου και αν έχουν κρυφτεί.

Κουρεμπές Φάνης
Γεωπόνος
Μέλος ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Κορίνθου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου