Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 1000 ΜΟΝ.(-4%)

ΣΤΟ ΠΥΡ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ. ΣΤΟ 6,9% ΤΟ ΔΕΚΑΕΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΟ  Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
Κατακρημνίζεται σήμερα Τρίτη ( 14/10) το Χρηματιστήριο της Αθήνας ( ΧΑΑ) με πτώση αυτήν την ώρα γύρω στο 4% και το δείκτη να πέφτει κάτωαπό τις 1000 μονάδες (965). Η δραματική πτώση του ΧΑΑ συνοδεύεται με νέα δραματική αύξηση στο επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου του δημοσίου το οποίο ξεπερνάει το 6,9%.
Η κρίση στο ΧΑΑ και η δραματική άνοδος στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων δεν οφείλονται μόνο στα αρνητικά διεθνή οικονομικά ( και όχι μόνο ) δεδομένα ή σε επιμέρους ανοικτές εκκρεμότητες, όπως η ανησυχία για τα stress test των τραπεζών.

Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι λεγόμενες αγορές εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους απέναντι στην προιούσα κατάρρευση της κυβέρνησης και στα έωλα σχέδιά της γιααπεμπλοκή από νέο μνημόνιο αλλά και δείχνουν "πρόωρα" τα δόντια τους απέναντι στο ενδεχόμενο να ακολουθήσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αν παλιότερα το σύστημα είχε ως ύστατο καταφύγιο το στρατό και τις επεμβάσεις του, σήμερα το "μαντρόσκυλο" του συστήματος είναι οι "αγορές" που απειλούν με οικονομική ασφυξία τις χώρες πουδεν διαθέτουν "σταθερότητα" για τις αποδόσεις τους ή ακόμα χειρότερα "παρεκτρέπονται" και δεν "πειθαρχούν" στις συστημικές στρατηγικές τους.

Είναι σαφές ότι στο επόμενο τετράμηνο μέχρι τις ημερομηνίες εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας η χώρα εισέρχεται σε μια ρευστή μεταβατική περίοδο με έντονες αντιπαραθέσεις και ζωηρά τα κρισιακά φαινόμενα.

Στο πλαίσιο αυτό η Αριστερά ή τουλάχιστον οι δυνάμεις της που είναι σε επαφή με τις επίκαιρες προκλήσεις, επωμίζονται ευθύνες ειδικού ποιοτικού βάρους για να απαντήσουν θετικά στην ανάκη διεξόδου από την πολιτική και οικονομική κρίση. Ειδικότερα, η Αριστερά, πέραν των άλλων, χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική, οργανωτική και κινηματική προετοιμασία για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις σε βάρος της και την "αποσταθεροποίηση" που θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν οι αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου