Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Τόνγκο, Παλάου, Μκρονησία, νησιά Μάρσαλ και Ναούρου στο πλευρό των…ΗΠΑ!

Από Ανδρέας Ζαφείρης

«Όσο σκέφτεστε την ψήφο σας, θέλω να γνωρίζετε ότι ο Πρόεδρος και οι ΗΠΑ θεωρούν προσωπική επίθεση αυτή την ψηφοφορία. Ο πρόεδρος θα παρακολουθεί αυτή την ψηφοφορία προσεκτικά και έχει ζητήσει να τον ενημερώσω για τις χώρες που θα ψηφίσουν εναντίον μας».
Σε κατάσταση πανικού, η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, προχώρησε σε άμεσες απειλές κατά των χωρών που στήριξαν το σχέδιο που καταδικάζει την απόφαση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.Η ολοκληρωτική διαπόμπευση της απόφασης των ΗΠΑ (υπέρ του σχεδίου ψήφισαν 128 χώρες, εννέα κατά ενώ 35 απείχαν της ψηφοφορίας),αναγνωρίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο από τις ίδιες τις ΗΠΑ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θυμούνται αυτή την μέρα, που είδαν να διαπομπεύονται από την Γενική Συνέλευση μόνο και μόνο για την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος», τόνισε η Νίκι Χέιλι, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.

Στο πλευρό των ΗΠΑ στάθηκαν οι Τόνγκο, Παλάου, Μκρονησία, νησιά Μάρσαλ, Ονδούρα Γουατεμάλα και Ναούρου και έμμεσα (μέσω αποχής) οι Αντίγκουα, Μπαχάμες, Μπενίν, Μπουτάν,Γουινέα, Φίτζι, Βανούτου, Τρινιτάντ, Τουβαλού, νησιά Σολομώντα, Ρουάντα.

Από ευρωπαϊκές χώρες οι Ρουμανία, Κροατία, Πολωνία, Βοσνία, Τσεχία και Ουγγαρία.

Είναι χαρακτηριστικό του διπλωματικού ναυαγίου των ΗΠΑ ό,τι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα, τα υπόλοιπα 14 κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ του σχεδίου.

«Αυτό που είδαμε εδώ στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι μια προσβολή. Δεν θα την ξεχάσουμε», ήταν η (πρωτοφανής για τα διπλωματικά ήθη του ΟΗΕ) δήλωση της Χέιλι.

Σε ένα κόσμο που η δήθεν «αυτοκρατορία» είναι γυμνή, η Ελλάδα συνεχίζει την «ιδού ο στρατός σας»πολιτική, με κίνδυνο να γίνει το Τόνγκο, το Παλάου, η Μκρονησία, τα νησιά Μάρσαλ και το Ναούρου της ΝΑ Μεσογείου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου