Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Τα βραβεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Ολοκληρώθηκε το επετειακό 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Διεθνής Κριτική Επιτροπή

Κείμενο διακήρυξης

Αν θέλει κάποιος να δει πώς γεφυρώνονται ηλικίες, διαφορετικότητες, αντιφάσεις και κοινωνικές αντιξοότητες, επιβάλλεται να παρακολουθήσει το ένα και μόνο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους στον Πύργο. Η διάχυσή του στην κοινωνία της πόλης και η ακτινοβολία του στο διεθνές κοινό και σε όλον τον κόσμο, το καθιστούν ένα από τους πιο χρήσιμους και δημιουργικούς θεσμούς της χώρας και πέρα από αυτήν.

Στην εβδομάδα που προηγήθηκε, παρακολουθήσαμε θαυμάσιες ταινίες από όλον τον κόσμο, παιδιά, εκπαιδευτικούς και δημιουργούς από κάθε προέλευση, που συναντήθηκαν, απόλαυσαν και γιόρτασαν μαζί την ελευθερία της έκφρασης, της συμμετοχής και της διαδραστικότητας. Η συμμετοχή των νεαρών θεατών που γέμισε τις αίθουσες της διοργάνωσης μας εξέπληξε ευχάριστα, αποδεικνύοντας ότι ο κινηματογράφος εξακολουθεί να προσελκύει και να κοινωνικοποιεί τους νέους ανθρώπους στην εποχή της «κινητής οθόνης».

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και νέους, αποτελεί ένα υπόδειγμα για όλους εμάς, για τους θεατές, τους δημιουργούς και τους πολίτες. Ειδικά σήμερα, η διοργάνωση αυτή γεννά αισιοδοξία σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της ιστορίας μας.

Τα Βραβεία

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους

Μέρες της φράουλας / Strawberry days / Wiktor Ericsson, Σουηδία- Πολωνία / Sweden–Poland, 2017, 93΄

Για την αποτελεσματική κινηματογραφική αποτύπωση της κοινωνικής ανισότητας στην Ευρώπη.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας

Το μπλουζ της σχολικής αυλής / Schoolyard Blues / Maria Eriksson, Σουηδία / Sweden, 2017, 17΄

Για την ολοκληρωμένη απόδοση μιας ημέρας από την επίπονη ζωής δυο μικρών αδελφών.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων

Απ’ τον κήπο του / Homegrown anim/ Quentin Haberham, Ηνωμένο Βασίλειο / U.K, 2017, 9’

Για την εξαιρετικά προσεγμένη χειροποίητη υλοποίηση και για το επίκαιρο θέμα της ταινίας.

Βραβείο Σκηνοθεσίας Ταινίας Μεγάλου Μήκους

Το ροκ συγκρότημα του χωριού / Village Rockstars /Rima Das, Ινδία / India, 2017, 87’

Τον μαγικό ρεαλισμό της μεγάλης ινδικής σχολής του κινηματογράφου συνεχίζει η ταινία της Rima Das εστιάζοντας στον δυναμισμό της πλέον αδικημένης κοινωνικής τάξης.

Βραβείο Σεναρίου Ταινίας Μεγάλου Μήκους

Μικρό λιμάνι / Little Harbour /Iveta Grófová, Σλοβακία- Δημοκρατίας της Τσεχίας- Ουγγαρία / Slovakia-Czech Republic-Hungary, 2017, 85΄

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί αυτά που περιγράφονται στην ταινία, στο πιο ανεπτυγμένο μέρος της κεντρικής Ευρώπης. Αλλά τα παιδιά δραπετεύουν με τη δύναμη της φαντασίας.

Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Αγοριού σε ταινία Μεγάλου Μήκους

Στον Makan Nathan Diarra στην ταινία Wallay / Berni Goldblat, Γαλλία- Μπουρκίνα Φάσο- Κατάρ / France-Burkina Faso-Qatar, 2017, 84΄

Ένα κανονικό παιδί καταφέρνει χωρίς τεχνάσματα να μεταδίδει ολοζώντανα αισθήματα ενός πολύπλοκου ρόλου, δίνοντας όψη και βάθος στην εφηβεία του.

Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Κοριτσιού σε ταινία Μεγάλου Μήκους

Στην Bhanita Das στην ταινία Το ροκ συγκρότημα του χωριού / Village Rockstars /Rima Das, Ινδία / India, 2017, 87’

Η φυσική παρουσία της μικρής Bhanita Das και η σχέση της με το απέραντο υγρό τοπίο, συνθέτουν μια αρμονία που αγκαλιάζει την εσωτερική δύναμή της, καθώς και των υπόλοιπων κατοίκων αυτού του αδικημένου τόπου.

Ειδική μνεία στην ταινία:

Λευκή γέφυρα. Ο οικονομικός τρόπος στον κινηματογράφο δεν είναι ο μικρός προϋπολογισμός, αλλά η λιτότητα στη διατύπωση. Η ταινία του Ali Ghavitan το πετυχαίνει σε όλα τα επίπεδα. Είναι η αβάσταχτη ανάγκη του να μιλήσει κινηματογραφικά για το θέμα ενός παιδιού, που στοχοποιείται σαν αποδιοπομπαίος τράγος. Η αλληλεγγύη όμως είναι πιο δυνατή.

Ειδική μνεία στην ταινία:

Το ρόκ συγκρότημα του χωριού. Επαινούμε την σπάνια κινηματογράφηση της ταινίας για την θαυμάσια αποτύπωση πάρα πολύ δύσκολων στιγμών ενός μαγικού κόσμου.

Κριτική Επιτροπή Kids & Docs (Τμήμα Ντοκιμαντέρ)

Το σύνολο των ταινιών που παρουσιάστηκαν στην κριτική επιτροπή ήταν γεωγραφικά εκτενές και πολύ έντονο θεματικά. Όλες οι ταινίες που είδαμε είχαν πολιτική θέση και ποικίλες αισθητικές προσεγγίσεις στη σκηνοθεσία των ντοκιμαντέρ. Ως εκ τούτου, φέτος δυσκολευτήκαμε να επιλέξουμε τις ταινίες που θα βραβεύονταν.

Τα Βραβεία

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους

Ακούγοντας τη σιωπή / Listen to the silence/ Mariam Chachia, Γεωργία / Georgia, 2016, 80‘

Για μια πολύ συμπονετική παρατήρηση ενός ανάπηρου παιδιού με εκπληκτικά ταλέντα. Η ταινία ενσωματώνει διάφορα κινηματογραφικά στοιχεία προκειμένου να εκφράσει ένα λεπτό θέμα.

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους

Για να γίνω αυτός που ήμουν / Becoming who I was/ Chang-Yong Moon & Jin Jeon, Νότια Κορέα / South Korea, 2016, 95’

Με έναν ποιητικό τρόπο αφήγησης και ένα εξαιρετικό εικαστικό σκεπτικό, ο σκηνοθέτης επιτρέπει στο Δυτικό κοινό να αντιληφθεί σε βάθος έναν ξένο πολιτισμό. Οι καθολικές αλήθειες της ζωής απεικονίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να ταυτιστούν όλοι.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ μικρού & μεσαίου μήκους

Η αναμονή / The wait/ Emil Langballe, Δανία / Denmark, 2016, 58’

Έχοντας γλυτώσει από τον θάνατο στη χώρα τους που βρίσκεται σε πόλεμο, η οικογένεια μπαίνει αναγκαστικά σε μια αφόρητη κατάσταση, όπως και οι χιλιάδες άλλες οικογένειες που ζητούν άσυλο, περιμένοντας να κλείσει το ζήτημα των εγγράφων τους στην Ευρώπη.

Ειδική Μνεία

Καγιάγιο, τα υποζύγια / Kayayo–the living shopping baskets/ Mari Bakke Riise, Νορβηγία / Norway, 2016, 32’

Η ταινία αναφέρεται με έναν πολύ κινηματογραφικό τρόπο στα πολύ ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν την ισότητα των φύλων και την παιδική εκμετάλλευση. Αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα της καταπίεσης που υφίστανται τα παιδιά στην Γκάνα.

Ειδική Μνεία

Ανεπιθύμητο παιδί / A bastard child / Horungen/ Knutte Wester, Σουηδία- Νορβηγία / Sweden-Norway, 2016, 57’

Για τον προσωπικό τρόπο που προσεγγίζει σημαντικά πολιτικά θέματα, όπως τα δικαιώματα της γυναίκας και του παιδιού. Η δημιουργική χρήση των κινουμένων σχεδίων στο χέρι είναι εξαιρετική και δίνει στην ταινία μια μοναδική αισθητική προσέγγιση.

Ειδική Μνεία

Life animated/ Roger Ross Williams, ΗΠΑ / USA, 2016, 91’

Επειδή απεικονίζει πώς ένα αυτιστικό παιδί βρήκε τη φωνή του μέσα από τη δύναμη του κινηματογράφου και τι μπορούν να επιτύχουν οι κινηματογραφικές ταινίες.

Κριτική Επιτροπή των Παιδιών

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους

Το αγόρι στη γέφυρα / Boy on the Bridge/ Petros Charalambous, Κύπρος / Cyprus, 2016, 85’

Η ταινία είχε ανατρεπτικό σενάριο, αγωνία, οι ρόλοι των παιδιών αποδόθηκαν σωστά και μας έκανε να βιώσουμε το κλίμα μιας κλειστής κοινωνίας.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας

Χρυσόψαρο / Goldfish/ Yorgos Angelopoulos, Ελλάδα / Greece, 2017, 14΄, επειδή είχε πρωτότυπο και ωραίο νόημα, έντονη μουσική και καλές ερμηνείες.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων

Δίδυμα νησιά/ Twin islands anim/ Manon Sailly, Charlotte Sarfati, Christine Jaudoin, Lara Cochetel, Raphaël Huot &Fanny Teisson, Γαλλία / France, 2017, 7΄.

Διαλέξαμε την ταινία γιατί μας άρεσαν πολύ τα γραφικά, η ιστορία της ταινίας και το δίδαγμα που περνούσε για τη διαφορετικότητα και τη δίψα για εξουσία.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους

Στην ταινία A bastard child / Ανεπιθύμητο παιδί, του Knutte Wester, Σουηδία – Νορβηγία, 2016.

Η πρωτοτυπία αυτού του ντοκιμαντέρ που συνδύασε εξαίσιες τεχνικές εικόνας και ήχου αλλά και η θεματολογία του μας άγγιξαν ιδιαίτερα και κλείνοντας τα μάτια αποσπάσματα από την ταινία μας καθηλώνουν ακόμα μετά την προβολή. Η ιστορία αυτής της γυναίκας είναι πια ένα παράδειγμα για όλους μας.

Βραβείο Καλύτερης ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού & Μεσαίου Μήκους

A place for myself / Μια θέση για μένα, της Marie-Clémentine Dusabejambo, Ρουάντα, 2016

γιατί έδωσε το μήνυμα ότι ο σεβασμός και η αποδοχή στην διαφορετικότητα είναι κάτι για το οποίο αξίζει να μάχεσαι συνεχώς. Πολλές φορές πρέπει να παλεύεις για να βρεις την θέση σου στην κοινωνία, χωρίς να θεωρείς τίποτα δεδομένο.

Ειδική Μνεία

Life animated / Ζωή κινούμενη, του Roger Ross Williams, ΗΠΑ, 2016

διότι η ιστορία του Owen και της οικογένειάς του αποδεικνύει πως μπορεί να ξεπεραστεί οποιαδήποτε δυσκολία με αγάπη, υπομονή, κατανόηση και θέληση. Η ταινία αυτή μας επηρέασε όλους και μας έδειξε μια διαφορετική προοπτική του κόσμου γύρω μας.



Ειδικά Βραβεία

Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες»

Στο ντοκιμαντέρ Ακούγοντας τη σιωπή/ Listen to the silence της Mariam Chachia (Μάριαμ Τσάτσια)

Βραβείο Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Συνεργασίας με την Unicef

Λευκή Γέφυρα / White Bridge, Ιράν, Αλί Γκαβιτάν

Βραβείο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ)

Μέρες της φράουλας / Strawberry days / Wiktor Ericsson, Σουηδία- Πολωνία / Sweden–Poland, 2017, 93΄

Βραβείο (certificate & trophy) του Διεθνούς Κέντρου Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους (CIFEJ)

Wallay, μια αληθοφανής ιστορία όπου συναντιούνται διαφορετικοί κόσμοι, μέσα από υπέροχες ερμηνείες

Βραβείο (certificate) του Διεθνούς Κέντρου Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους (CIFEJ)

Αϊνί, το δεύτερό μου μάτι / Ayny, my second eye, μια αξιόλογη ιστορία που μας προσφέρει μια εσωτερική ματιά ενός κόσμου που βρίσκεται σε κρίση.

Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA)

Μικρό λιμάνι/ Little Harbour για μια εξαιρετική ταινία ειπωμένη από τη σκοπιά ενός παιδιού.

Η κριτική επιτροπή ECFA DOC του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους στον Πύργο επέλεξε την ταινία Καγιάγο, τα υποζύγια/Kayayo-The Living Shopping Baskets, για την ισχυρή απεικόνιση μιας κοινωνίας βασισμένης στην παιδική εκμετάλλευση στην Γκάνα. Με την κινηματογραφική της έκφραση, η σκηνοθέτιδα μας έδειξε την ευθραυστότητα και τη δύναμη ενός μικρού κοριτσιού που συντηρεί με την εργασία της μια ολόκληρη οικογένεια. Η ταινία αποτελεί μια ισχυρή δήλωση για τα ζητήματα φύλου και την ισότητα, όχι μόνο σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους ενήλικες, αλλά ιδίως για τις νεότερες γενιές.



17η Camera Zizanio

Τα Βραβεία

Ελληνικό Τμήμα



Γενικότερα, όλες οι ταινίες που είδαμε ως Κριτική Επιτροπή του Ελληνικού τμήματος εκφράζουν θέματα που απασχολούν την ηλικία μας. Ειδικότερα, όσες επιλέξαμε είχαν μηνύματα κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, προωθούσαν τη φιλία και τη συνεργασία με ένα πρωτότυπο αλλά και διασκεδαστικό.

Βραβείο Συνήγορος του πολίτη

Δημοκρατία στα σχολεία-Δημοτικό σχολείο Αργυρούπολης Ρεθύμνου

Το σχολείο για μας είναι χαρά – Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού



Μνεία Συνήγορος του Πολίτη

Χελιδόνια-Κινηματογραφική Ομάδα λυκείου Κυθήρων



Βραβείο Νίκου Καβουκίδη

13ο ΓΕΛ Περιστερίου



Βραβείο εγγραμματισμού στα μέσα

Γιατί;-6ο ΓΕΛ Καβάλας



Βραβείο Σχολής Κινηματογράφου Σταυράκου

Κινηματογραφική Ομάδα λυκείου Κυθήρων



Κατηγορία α’ – ταινίες παιδιών έως 12 ετών

1ο βραβείο

Σουπερ- Στέφανος-25ο και 27ο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου Κρήτης

2ο βραβείο

Μια μεγάλη μέρα-1ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης

3ο βραβείο

Πώς θα ήταν η ζωή στη γη αν δεν την είχε χτυπήσει ένας γιγάντιος μετεωρίτης 64 εκατομμύρια χρόνια πριν; – 49ο δημοτικό σχολείο Πάτρας



Κατηγορία β’-ταινίες παιδιών από 13 έως 16 ετών

1ο βραβείο

Φίλο(ι)… Ξένοι > 1ο ΓΕΛ Κερατσινίου

2ο βραβείο

Mute-Εκπαιδευτήρια Ευάγγελου Μαντουλίδη

3ο βραβείο

Ιτς α καιντ οφ ματζικ > 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας

Το παιχνίδι-1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μανώλης Ανδρόνικος»



Κατηγορία γ’ – ταινίες παιδιών από 17 έως 20 ετών

1ο βραβείο

Χελιδόνια- Κινηματογραφική Ομάδα λυκείου Κυθήρων

2ο βραβείο

Καρδιά από πέτρα -Κινηματογραφικό εργαστήρι του 2ου γενικού λυκείου Ηγουμενίτσας

3ο βραβείο

Το στοίχημα -ΕΠΑΛ Μυρίνας Λήμνου

Η φυσαρμόνικα -Πελαγία Χατζηνικήτα

Ειδική μνεία

Είχαν όμως την ευκαιρία -13ο ΓΕΛ Περιστερίου















Διεθνές Τμήμα

Κατηγορία Α’

Παιχνίδι/Mazin Sherabayani/Ιράκ



Κατηγορία Β’

Εκφοβισμός ζώων/Animation Workshop of Escola Parque/Βραζιλία

Κατηγορία Γ’

Μπλε/Armin Ahmoudi/Ιράν

Ευρωπαϊκό Τμήμα

Κατηγορία Α’ – Ταινίες Παιδιών έως 12 ετών

3Ο Βραβείο

Κάρμα/TerezaObelic/ Petra Sokman/Croatia

2ο Βραβείο

Αίμα, δάκρυα και ιδρώτας/Sean Tracey/Ιρλανδία



1ο Βραβείο

Αγαπητέ Πατέρα/Camera Etc/Βέλγιο



Κατηγορία Β’ –Ταινίες Παιδιών από 13 έως 16 ετών

3ο Βραβείο

Σύγχρονη τέχνη: Μπορώ να το κάνω/EliIdsart/Ολλανδία



2ο Βραβείο

Το παιχνίδι/Μeikevan Nieuwlad,TessSiegertsz/Ολλανδία



1οΒραβείο

Ποιοι είμαστε; /Who are we? /Celine McLnerney, Liam O’ Hanlon/Ιρλανδία

Κατηγορία Γ’ – Ταινίες παιδιών από 17 έως 20 ετών



Ειδική Μνεία

Ο όρκος της Scarlet/EllaSimpson/Ηνωμένο Βασίλειο



3o Βραβείο

Βικτώρια /2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών /Ελλάδα

Μαύρες οθόνες/Joshua Idusohan/ Ηνωμένο Βασίλειο



2ο Βραβείο

Ευδαιμονία/Rachel McGill /Ιρλανδία



1ο Βραβείο

Δύο μονοπάτια/Miles Liley/Δανία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου