Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

STIGLITZ: ΖΟΜΠΙ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ !

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΥΡΩΑΠΟΤΥΧΙΑ !  «Η Γερμανία εξαναγκάζει τα κράτη να υιοθετήσουν πολιτικές, οι οποίες αποδυναμώνουν την οικονομία και τη δημοκρατία».  Με... ζόμπι χαρακτηρίζει ο Joseph Stiglitz την ευρωπαϊκή οικονομία, ασκώντας δριμύτατο κατηγορώ προς την Angela Merkel και την ασκούσα πολιτική της λιτότητας. Σε άρθρο του στο αμερικανικό CNBC, o βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας καθιστά σαφές πως η συνταγή της λιτότητας έχει αποτύχει παταγωδώς.
«Εάν τα νούμερα δεν ταιριάζουν στη θεωρία, άλλαξε τη θεωρία» αναφέρει χαρακτηριστικά, επικαλούμενος την παλαιά ρήση των λαών.
Ωστόσο, τονίζει, η Angela Merkel φαίνεται πως δεν πιστεύει στη λαϊκή παροιμία και αρνείται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα.
Και ποια είναι αυτή;«Η λιτότητα έχει αποτύχει» απαντά ο J. Stiglitz.
Όμως, οι υποστηρικτές της λιτότητας συνεχίζουν να διακηρύσσουν τη νίκη τους, εδραζόμενοι στο εξής γεγονός: η οικονομία δεν καταρρέει άλλο, επομένως η λιτότητα λειτουργεί!
«Η επιτυχία δεν μετριέται από το γεγονός πως η ανάκαμψη επιτέλους συντελέστηκε, αλλά αντίθετα από το πόσο γρήγορα επιτελέστηκε» διατυμπανίζει ο βραβευμένος οικονομολόγος.
Άλλωστε, όπως εύλογα παρατηρεί, η κρίση κάποτε θα... τελείωνε!
Εξετάζοντας τα γεγονότα υπό το άνωθεν πρίσμα, συμπεραίνουμε πως η λιτότητα έχει καταστρέψει την οικονομία των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς η στασιμότητα είναι παρούσα, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ο πληθωρισμός βρίσκεται στο ναδίρ.
«Ακόμη και η πολυδιαφημιζόμενη γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της στασιμότητας»τονίζει παράλληλα.
Αναφερόμενος στις πληττόμενες από την κρίση χώρες, διαπιστώνει το εξής εύλογο: βρίσκονται ακόμη σε ύφεση.
«Πως αλλιώς μπορείς να περιγράψεις μία οικονομία, όπως της Ελλάδας και της Ισπανίας, όπου το25% των πολιτών είναι άνεργο;» διερωτάται.
«Το να ισχυρίζεται κανείς πως το φάρμακο λειτουργεί επειδή η ανεργία έχει μειωθεί οριακά ή επειδή υπάρχει ένα αμυδρές περιθώριο ανάπτυξης είναι εντελώς άτοπο» εξηγεί εν συνεχεία.
Eπικαλούμενος τα στοιχεία της Eurostat, τονίζει πως το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υπολείπεται κατά 15%των επιπέδων του 2008.
Αυτή η μείωση μεταφράζεται σε απώλεια 1,6 τρισ. ανά έτος, με τη σωρευτική ζημιά να υπερβαίνει τα6,5 τρισ.!
«Η Γερμανία εξαναγκάζει τα κράτη να υιοθετήσουν πολιτικές, οι οποίες αποδυναμώνουν την οικονομία και τη δημοκρατία» υπογραμμίζει ο J. Stiglitz.
«Στην Ευρώπη σχεδόν όλοι υποφέρουν. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη πως το φάρμακο της λιτότητας δεν λειτουργεί» καταλήγει ο βραβευμένος οικονομολόγος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου