Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Παρίσι: Εργασιακοί νόμοι στην Ευρώπη-παρόμοια μέτρα, κοινοί αγώνες!

Ανταπόκριση και παρέμβαση του Μανώλη Κοζαδίνου (Ένωση Πολιτών Grèce France Résistance & ΛΑΕ Παρισιού) | 06.07.2016
Την Πέμπτη 30 Ιούνη διεξάχθηκε, από τις 6:30μμ και μετά, στην ιστορική αίθουσα Κρουαζά (Croizat) του κτιρίου των γαλλικών εργατικών συνδικάτων στο Παρίσι, μια συγκέντρωση-συζήτηση οργανωμένη από την Επιτροπή «Ευρώπη» του κινήματος «Ολονύχτιος ξεσηκωμός» (Nuit Debout) με θέμα «Εργασιακοί νόμοι στην Ευρώπη: παρόμοια μέτρα, κοινοί αγώνες!»: “LOIS TRAVAIL” EN EUROPE: mêmes réformes, mêmes combats! Meeting-débat organisé par la Commission "Europe" de Nuit Debout République, Jeudi 30 juin, Paris Ο στόχος αυτής της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή εμπειριών αγώνων των ευρωπαίων εργαζόμενων ενάντια στην επίθεση του κεφάλαιου που, εδώ και πολλά χρόνια πια, πασχίζει σε όλη την Ευρώπη να καταστρέψει τις κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζόμενων.

Η συ­γκέ­ντρω­ση ήταν πολύ πε­τυ­χη­μέ­νη τόσο από από άποψη πλή­θους όσο και της ποιό­τη­τας 
συμ­με­το­χής.
Έγινε κι­νη­μα­το­γρά­φη­ση και απευ­θεί­ας με­τά­δο­ση στο δια­δί­κτυο από το κα­νά­λι TV Debout.

https://​www.​youtube.​com/​watch?​v=k7g​WeiM​kAZg

https://​www.​facebook.​com/​Eur​opeD​ebou​t/

Μετά από μια σύ­ντο­μη ει­σή­γη­ση που έκα­ναν οι Αλέ­ξης Κου­κιέ (Alexis Cukier) και Βιρ­ζι­νί Λενκ (Virginie Lenk) από την επι­τρο­πή «Ευ­ρώ­πη» και την ει­σή­γη­ση του Αντουάν από την επι­τρο­πή «Πο­λι­τι­κή Οι­κο­νο­μία», το λόγο έλα­βαν αγω­νι­στές και ανα­λυ­τές από διά­φο­ρες ευ­ρω­παϊ­κές χώρες.

Ακο­λου­θεί τμήμα της πα­ρέμ­βα­σης του Μα­νώ­λη Κο­ζα­δί­νου (ολό­κλη­ρη είναι στο τέλος) και αντα­πό­κρι­ση από τη ση­μα­ντι­κή αυτή συ­ζή­τη­ση:

Με κε­ντρι­κή ιδέα ΑΣ ΕΝΩ­ΣΟΥ­ΜΕ ΤΙΣ ΔΥ­ΝΑ­ΜΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥ­ΡΩ­ΠΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡ­ΔΙ­ΣΟΥ­ΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΡ­ΓΑ­ΣΙΑΣ, ξε­κί­νη­σε ανα­φέ­ρο­ντας ει­ρω­νι­κά τη δή­λω­ση του υπουρ­γού Ερ­γα­σί­ας Κα­τρού­γκα­λου πως «η Ελ­λά­δα πρέ­πει στο θέμα των ερ­γα­σια­κών να είναι ο κα­θρέ­φτης της Ευ­ρώ­πης» και κα­τό­πιν ανέ­φε­ρε τις προ­τρο­πές του τε­λευ­ταί­ου ευ­ρω­παϊ­κού εξά­μη­νου «να επε­κτεί­νει τις νο­μο­θε­τι­κές δρά­σεις της ευ­ρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής σε όλα τα κρά­τη-μέ­λη αντλώ­ντας θε­τι­κή εμπει­ρία από τα πα­ρα­δείγ­μα­τα της Ελ­λά­δας και της Κύ­πρου». Υπεν­θύ­μι­σε τις κα­τα­στρο­φι­κές επι­πτώ­σεις των πο­λι­τι­κών που επι­βλή­θη­καν από την Τρόι­κα (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Επι­τρο­πή) στην Ελ­λά­δα: μα­ζι­κή ανερ­γία, ερεί­πω­ση της οι­κο­νο­μί­ας, πλα­τειά φτω­χο­ποί­η­ση του λαού. Πα­ρου­σί­α­σε τους ει­δι­κούς ερ­γα­σια­κούς άξο­νες των πο­λι­τι­κών που έχουν γίνει γνω­στές ως «μνη­μό­νιο» και που σή­με­ρα ξα­να­βα­φτί­ζο­νται «βέλ­τι­στες ευ­ρω­παϊ­κές πρα­κτι­κές». Αυτοί είναι: η με­γά­λη μεί­ω­ση όλων των μι­σθών, η διευ­κό­λυν­ση των απο­λύ­σε­ων, η πα­ρε­μπό­δι­ση της συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης, η ου­σια­στι­κή κα­τάρ­γη­ση των συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων και της διαι­τη­σί­ας. Κα­τα­δί­κα­σε τη με­τα­στρο­φή του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και προει­δο­ποί­η­σε για το νέο κύμα αντερ­γα­τι­κών μέ­τρων που αναγ­γέλ­λε­ται για αυτό το φθι­νό­πω­ρο. Οι αγώ­νες αντί­στα­σης των ερ­γα­ζό­με­νων και του λαού της Ελ­λά­δας θα είναι νι­κη­φό­ροι αν εμπνευ­στούν από εκεί­νους των τε­λευ­ταί­ων ετών που οδή­γη­σαν στην πτώση δυο μνη­μο­νια­κών κυ­βερ­νή­σε­ων. Απα­ραί­τη­τη προ­ϋ­πό­θε­ση για τη νίκη είναι η επα­νί­δρυ­ση της πο­λι­τι­κής και κοι­νω­νι­κής Αρι­στε­ράς.



Η Βερ­βέν Αν­ζε­λί (Verveine Angeli, Solidaires – Attac) ανέ­πτυ­ξε τους κιν­δύ­νους για το κοι­νω­νι­κό κρά­τος και για τη Δη­μο­κρα­τία που αντι­προ­σω­πεύ­ει η απο­διάρ­θρω­ση του Ερ­γα­τι­κού Δι­καί­ου, που προ­ω­θεί­ται από τους ση­με­ρι­νούς ερ­γα­σια­κούς νό­μους στην Ευ­ρώ­πη, ει­δι­κό­τε­ρα στη Γαλ­λία από τον νόμο Ελ Κομρί. Επέ­μει­νε σχε­τι­κά με τις αντι­δη­μο­κρα­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες και την αστυ­νο­μι­κή κα­τα­στο­λή που συ­νο­δεύ­ουν την εφαρ­μο­γή των νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρων προ­σα­να­το­λι­σμών στον κοι­νω­νι­κό και ερ­γα­τι­κό τομέα. Ανα­φέρ­θη­κε επί­σης στον αντερ­γα­τι­κό νόμο Πέ­τερς, που προ­ω­θεί­ται στο Βέλ­γιο και στο πε­ριε­χό­με­νο του: ελα­στι­κο­ποί­η­ση του ωρα­ρί­ου με δυ­να­τό­τη­τα ερ­γα­σί­ας ως και 45 ώρες την εβδο­μά­δα ή 9 ώρες την ημέρα χωρίς υπε­ρω­ρια­κή αμοι­βή, ει­σα­γω­γή των συμ­βά­σε­ων μη­δε­νι­κών ωρών, κα­τάρ­γη­ση της υπε­ρω­ρια­κής αμοι­βής για τους ερ­γα­ζό­με­νους με­ρι­κής απα­σχό­λη­σης, τυ­πι­κή με­ταμ­φί­ε­ση των συμ­βά­σε­ων προ­σω­ρι­νής απα­σχό­λη­σης σε αο­ρί­στου χρό­νου.

Ο νόμος αυτός, συγ­γε­νής του γαλ­λι­κού νόμου Ελ Κομρί, έχει ξε­ση­κώ­σει χιο­νο­στι­βά­δα κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων στις οποί­ες συμ­με­τέ­χουν ενω­τι­κά όλες οι συν­δι­κα­λι­στι­κές συ­νο­μο­σπον­δί­ες του Βελ­γί­ου.



Η Κρι­στίν Που­πέν (Christine Poupin – συν­δι­κα­λί­στρια CGT) πα­ρου­σί­α­σε με ολο­ζώ­ντα­νο τρόπο τις συ­ζη­τή­σεις που υπάρ­χουν μέσα στο γαλ­λι­κό ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα, που αγω­νί­ζε­ται μήνες τώρα ενά­ντια στο γαλ­λι­κό αντερ­γα­τι­κό νόμο. Αυτός ο αγώ­νας γέν­νη­σε κι­νη­το­ποι­ή­σεις πρω­το­φα­νούς μα­ζι­κό­τη­τας και αγω­νι­στι­κό­τη­τας και εμ­φύ­ση­σε στις ερ­γα­ζό­με­νες και ερ­γα­ζό­με­νους γάλ­λους ένα εκ­πλη­κτι­κό πνεύ­μα αλ­λη­λεγ­γύ­ης. Ελ­πι­ζου­με πως η έκ­βα­ση του ση­με­ρι­νού αγώνα θα είναι νι­κη­φό­ρα, όμως όποια και να ‘ναι αυτή, πρέ­πει να θε­ω­ρή­σου­με πως το γαλ­λι­κό ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα ση­μεί­ω­σε απο­φα­σι­στι­κά βή­μα­τα, το ση­μα­ντι­κό­τε­ρο από τα οποία είναι η σύ­γκλι­ση με άλ­λους το­μείς και κι­νή­μα­τα της κοι­νω­νί­ας που εκ­φρά­στη­κε και στις πλα­τεί­ες όλης της χώρας μέσα από το φαι­νό­με­νο Nuit Debout.



Ο Τιερί Λα­μπι­κά (Thierry Labica – ερευ­νη­τής, ει­δι­κός της Βρε­τα­νί­ας) πα­ρου­σί­α­σε τη δυ­σμε­νή για την ερ­γα­σία κα­τά­στα­ση που επι­κρα­τεί και επι­δει­νώ­νε­ται στη Βρε­τα­νία εδώ και πολλά χρό­νια, με αρχή αυτής την αντι­με­ταρ­ρύθ­μι­ση της Θά­τσερ. Τα αντερ­γα­τι­κά μέτρα εδραιώ­θη­καν και διευ­ρύν­θη­καν από τη λε­γό­με­νη «ερ­γα­τι­κή» κυ­βέρ­νη­ση του Τόνι Μπλέρ και όλες τις κυ­βερ­νή­σεις που άσκη­σαν δια­δο­χι­κά εξου­σία. Η πλέ­ρια απορ­ρύθ­μι­ση του χρό­νου ερ­γα­σί­ας, της οποί­ας οι «συμ­βά­σεις μη­δε­νι­κών ωρών» απο­τε­λούν την πιο ακραία μορφή, η χωρίς πε­ριο­ρι­σμούς απε­λευ­θέ­ρω­ση των απο­λύ­σε­ων, τα δρα­κό­ντεια νο­μι­κά εμπό­δια στην άσκη­ση του δι­καιώ­μα­τος απερ­γί­ας και συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης είναι οι στυ­λο­βά­τες της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης πο­λι­τι­κής στην Με­γά­λη Βρε­ταν­νία στον ερ­γα­σια­κό τομέα. Το χα­μη­λό επί­ση­μο πο­σο­στό ανερ­γί­ας στη Βρε­ταν­νία (5,6%) είναι πλα­σμα­τι­κό γιατί δεν λαμ­βά­νει υπ’ό­ψιν την πολύ με­γά­λη υπο-απα­σχό­λη­ση που οφεί­λε­ται στην πλα­τειά δια­δε­δο­μέ­νη επι­σφά­λεια, ούτε και τη δια­γρα­φή πολ­λών ανέρ­γων από τις επί­ση­μες στα­τι­στι­κές με διά­φο­ρα τε­χνά­σμα­τα. Κα­τ’α­ντι­στοι­χία η με­γά­λη φτώ­χεια των ερ­γα­ζό­με­νων είναι εν­δη­μι­κό φαι­νό­με­νο. Το ζή­τη­μα του Brexit δεν ανα­λύ­θη­κε γιατί είναι μάλ­λον ου­δέ­τε­ρο ως προς την άμεση τύχη των βρε­τα­νών ερ­γα­ζό­με­νων. Εξάλ­λου, πολλά βρε­τα­νι­κά συν­δι­κά­τα κρά­τη­σαν ου­δέ­τε­ρη στάση, κα­λώ­ντας πά­ντως τα μέλη τους να πάνε στις κάλ­πες.



Ο Βέρ­νερ Ρί­γκε­μερ (Werner Rügemer – γερ­μα­νός δη­μο­σιο­γρά­φος και συν­δι­κα­λι­στής) ανα­φέρ­θη­κε στη κα­τά­στα­ση της ερ­γα­σί­ας στη Γερ­μα­νία, η οποία επι­δει­νώ­θη­κε πάρα πολύ μετά τα ερ­γα­σια­κά μέτρα της σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τι­κής κυ­βέρ­νη­σης του Γκέρ­χαρτ Σρέ­ντερ. Οι πε­ριο­ρι­σμοί στο δι­καί­ω­μα απερ­γί­ας και στη συν­δι­κα­λι­στι­κή δράση, η με­γά­λη μεί­ω­ση της υπο­στή­ρι­ξης του κρά­τους στους άνερ­γους και η θέ­σπι­ση υπο­χρέ­ω­σης των ανέρ­γων να δέ­χο­νται οποια­δή­πο­τε ερ­γα­σία, ιδίως όμως η πολύ επι­σφα­λής ερ­γα­σία (« Kurzarbeit » ) απο­τε­λούν τους άξο­νες της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης ερ­γα­σια­κής πο­λι­τι­κής στην Γερ­μα­νία. Αυτές οι κα­τευ­θύν­σεις υπο­στη­ρί­ζο­νται τόσο από τους χρι­στια­νο­δη­μο­κρά­τες, όσο και από τους σο­σιαλ­δη­μο­κρά­τες. Όπως και στη Βρε­ταν­νία, το χα­μη­λό πο­σο­στό επί­ση­μης ανερ­γί­ας δεν αντα­πο­κρί­νε­ται στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα.



Ο Σά­ντρο ντε Τσέκο (Sandro de Cecco – γαλ­λοϊ­τα­λός πο­λι­τι­κός ακτι­βι­στής) πα­ρου­σί­α­σε το ιστο­ρι­κό της κα­τά­στα­σης της ερ­γα­σί­ας στην Ιτα­λία. Χάρη στους ιστο­ρι­κούς αγώ­νες των ιτα­λών εργ­ζό­με­νων, η γει­το­νι­κή μας χώρα είχε ένα προ­στα­τευ­τι­κό για την ερ­γα­σία πλαί­σιο. Σύμ­φω­να με το πρώτο άρθρο του ιτα­λι­κού Συ­ντάγ­μα­τος η Ιτα­λία θε­ω­ρεί­ται Δη­μο­κρα­τία που θε­με­λειώ­νε­ται πάνω στην ερ­γα­σία. Πυ­λώ­νας αυτού του πλαί­σιου ήταν ο νόμος της 20 Μάη 1970, το άρθρο 18 του οποί­ου πρό­βλε­πε την επα­να­πρό­σλη­ψη των ερ­γα­ζό­με­νων σε πε­ρί­πτω­ση αδι­καιο­λό­γη­της από­λυ­σης. Η εγ­γύ­η­ση του άρ­θρου 18, ενώ είχε ήδη απο­δυ­να­μω­θεί από νο­μο­θε­τι­κή πα­ρέμ­βα­ση της κυ­βέρ­νη­σης Μόντι, ακυ­ρώ­θη­κε τε­λεί­ως από τον νό­μο-πλαί­σιο 183/2014 ( γνω­στό και ως «Jobs Act») του Ματέο Ρέν­τσι. Η επα­να­πρό­σλη­ψη μετά από απο­δειγ­μέ­να κα­τα­χρη­στι­κή οι­κο­νο­μι­κή από­λυ­ση δεν είναι πια δυ­να­τή. Οι απο­ζη­μιώ­σεις από­λυ­σης, εξαι­τί­ας του πλαι­σί­ου βαθ­μιαί­ας προ­στα­σί­ας (tutele crescenti) που θε­σμο­θε­τεί το «Jobs Act», ξε­κι­νούν δε από μη­δε­νι­κές τα τρία πρώτα χρό­νια της ερ­γα­σια­κής σύμ­βα­σης. Ο νόμος Ρέν­τσι δεν προ­βλέ­πει τί­πο­τε ου­σια­στι­κό για το επι­σφα­λές ερ­γα­σια­κό κα­θε­στώς των «vouchers» και μάλ­λον ευ­νο­εί την επέ­κτα­σή του. Αν και επι­κοι­νω­νια­κά έχει προ­βλη­θεί ως νόμος που μειώ­νει την επι­σφά­λεια, ο νόμος Ρέν­τσι στη ουσία τη διαιω­νί­ζει. Η μεί­ω­ση της ανερ­γί­ας που δια­πι­στώ­θη­κε στην Ιτα­λία τον πρώτο χρόνο της εφαρ­μο­γής του οφεί­λε­ται στα νέα οι­κο­νο­μι­κά κί­νη­τρα υπέρ των επι­χει­ρή­σε­ων που προ­σλαμ­βά­νουν και όχι στις ει­δι­κές ρυθ­μί­σεις του νόμου. Κα­τ’αυ­τήν την έν­νοια πρέ­πει να θε­ω­ρη­θεί απα­τη­λή και είναι σί­γου­ρα πρό­σκαι­ρη. Ο τρό­πος έγκρι­σης του νόμου Ρέν­τσι, με πα­ρά­καμ­ψη της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής συ­ζή­τη­σης, θυ­μί­ζει την ανά­λο­γης αντι­δη­μο­κρα­τι­κό­τη­τας δια­δι­κα­σία που ακο­λού­θη­σε ο Βαλς στην Γαλ­λία (άρθρο 49-3) καθώς και τα γνω­στα αντι­δη­μο­κρα­τι­κά ήθη της μνη­μο­νια­κής Ελ­λά­δας.



Ο Χοσέ Καλ­ντε­ρόν (Jose Calderon – κοι­νω­νιο­λό­γος, Ισπα­νία) μί­λη­σε για τις επι­θέ­σεις του νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμού ενά­ντια στην ερ­γα­σία στην Ισπα­νία, αλλά και για τους αγώ­νες του ισπα­νι­κού λαού. Οι Ισπα­νοί κι­νη­το­ποι­ή­θη­καν και μέσα από τα συν­δι­κά­τα, κυ­ρί­ως όμως μέσα από πλα­τειά κι­νή­μα­τα πο­λι­τών που πήραν το όνομα «Mareas» (πα­λιρ­ροϊ­κά κύ­μα­τα) που συχνά ξε­πέ­ρα­σαν τα συν­δι­κά­τα σε ετοι­μό­τη­τα κι­νη­το­ποί­η­σης και αγω­νι­στι­κό­τη­τα. Στην Ισπα­νία, χώρα όπου το σύ­στη­μα κοι­νω­νι­κής προ­στα­σί­ας στη­ρι­ζό­ταν στις αρχές του δη­μο­κρα­τι­κού Συ­ντάγ­μα­τος του 1978, υπήρ­ξαν δια­δο­χι­κά κύ­μα­τα μέ­τρων απορ­ρύθ­μι­σης της ερ­γα­σί­ας που προ­ω­θή­θη­καν από τις κυ­βερ­νή­σεις τόσο της Δε­ξιάς όσο και των σο­σια­λι­στών. Το απο­κο­ρύ­φω­μα της αντερ­γα­τι­κής πο­λι­τι­κής πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε με τα μέτρα του Μα­ριά­νο Ραχόι το 2012. Τα μέτρα αυτά είναι συ­νο­πτι­κά τα πα­ρα­κά­τω: διευ­κό­λυν­ση των απο­λύ­σε­ων και μεί­ω­ση των απο­ζη­μιώ­σε­ων, προ­τε­ραιό­τη­τα στην επι­χει­ρη­σια­κή σύμ­βα­ση, δυ­να­τό­τη­τα ομα­δι­κών απο­λύ­σε­ων στο δη­μό­σιο τομέα για λό­γους «αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας», δυ­να­τό­τη­τα πλέ­ριας με­τα­βο­λής των όρων ερ­γα­σί­ας των ερ­γα­ζό­με­νων με μο­νο­με­ρή ερ­γο­δο­τι­κή από­φα­ση, ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση των υπη­ρε­σιών απα­σχό­λη­σης. Η προ­βαλ­λό­με­νη ως απο­τέ­λε­σμα των απορ­ρυθ­μί­σε­ων αυτών μεί­ω­ση του πο­σο­στού ανερ­γί­ας δεν απα­ντά­ει ικα­νο­ποι­η­τι­κά στα προ­βλή­μα­τα της κοι­νω­νί­ας. Πα­ρα­τη­ρεί­ται μόλις 3 χρό­νια μετά την ψή­φι­ση των μέ­τρων και μέσα σε ένα χρόνο φαί­νε­ται ήδη να εξα­ντλεί­ται. Επί­σης οφεί­λε­ται σε ση­μα­ντι­κό βαθμό στα οι­κο­νο­μι­κά κί­νη­τρα που δό­θη­καν στις επι­χει­ρή­σεις, ενώ οι νέες θέ­σεις ερ­γα­σί­ας είναι προ­σω­ρι­νές και αφο­ρούν σε με­γά­λο βαθμό μια νέα φού­σκα οι­κο­δο­μι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας. Ιδιαί­τε­ρα πρέ­πει να ση­μειω­θεί το χα­μη­λό επί­πε­δο αμοι­βών που έχει ως απο­τέ­λε­σμα πάνω από 22% ισπα­νι­κών νοι­κο­κυ­ριών να ζουν κοντά στο όριο της φτώ­χειας, ενώ η ανερ­γία πα­ρα­μέ­νει πάνω από το 20%.



salle_croizat_01.jpg




Μετά από αυτές τις πα­ρεμ­βά­σεις η αί­θου­σα πήρε το λόγο για να θέσει μια σειρά ζη­τή­μα­τα.

Η αντι­πα­ρα­βο­λή όλων των πα­ρου­σιά­σε­ων δη­μιουρ­γεί την κα­θα­ρή εντύ­πω­ση πως οι νο­μο­θε­σί­ες που προ­ω­θού­νται σε όλες σχε­δόν τις χώρες της ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης έχουν κοι­νούς στό­χους: διευ­κό­λυν­ση των απο­λύ­σε­ων, απο­δυ­νά­μω­ση των συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων, μεί­ω­ση των μι­σθών, πα­ρε­μπό­δι­ση της συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης. Η ομοιο­γέ­νειά τους υπο­βάλ­λει την ιδέα της κοι­νής επε­ξερ­γα­σί­ας τους από ένα κοινό κέ­ντρο απο­φά­σε­ων, την ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή και τις εξαρ­τη­μέ­νες από αυτήν υπη­ρε­σί­ες. Ωστό­σο η πο­λι­τι­κή ευ­θύ­νη των εθνι­κών κυ­βερ­νή­σε­ων πα­ρα­μέ­νει ακέ­ραια, αφού αυτές είναι που νο­μο­θε­τούν και εφαρ­μό­ζουν τους νό­μους. Ο ρόλος του χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού κε­φά­λαιου (τρά­πε­ζες κλπ.) ανα­κι­νή­θη­κε στη συ­ζή­τη­ση καθώς, ως πι­στω­τής των επι­χει­ρή­σε­ων αλλά και των κρα­τών, είναι σε θέση να ασκή­σει πιέ­σεις για την επι­βο­λή πο­λι­τι­κών επι­λο­γών σε θέ­μα­τα ερ­γα­σί­ας.



Μια πα­ρέμ­βα­ση είχε σαν θέμα τις αλ­λα­γές στην ερ­γα­τι­κή τάξη των τε­λευ­ταί­ων χρό­νων και στην ανά­γκη δη­μιουρ­γί­ας μορ­φών ορ­γά­νω­σης που να αντι­στοι­χούν σε αυτές. Ο με­γά­λος αριθ­μός ερ­γα­ζό­με­νων σε κα­τά­στα­ση επι­σφά­λειας, με­τα­να­στών και άνερ­γων μας επι­βάλ­λει να ξα­να­σκε­φτού­με τη δράση μας, ώστε να συμ­με­τέ­χουν όλοι αυτοί οι άν­θρω­ποι στα κι­νή­μα­τα διεκ­δί­κη­σης.



Έγινε πα­ρέμ­βα­ση σχε­τι­κά με την κα­τά­στα­ση στην Ιτα­λία για να το­νί­σει πως εξαι­τί­ας του με­γά­λου αριθ­μού ερ­γα­ζό­με­νων σε επι­σφά­λεια, μη δη­λω­μέ­νων ερ­γα­ζό­με­νων και ερ­γα­ζό­με­νων που είναι ει­κο­νι­κά αυ­το­α­πα­σχο­λού­με­νοι (μπλο­κά­κι), οποιοσ­δή­πο­τε ερ­γα­σια­κός νόμος θα έχει πε­ριο­ρι­σμέ­να απο­τε­λέ­σμα­τα καθώς δεν θα αγ­γί­ζει αυτές τις κα­τη­γο­ρί­ες.



Άλλη το­πο­θέ­τη­ση έβαλε το ζή­τη­μα των επι­χει­ρή­σε­ων εύ­ρε­σης προ­σω­ρι­νής ερ­γα­σί­ας και όλων των επι­χει­ρή­σε­ων που δρουν υπερ­γο­λα­βι­κά, για να πει πως σε αυ­τούς τους χώ­ρους πα­ρα­βιά­ζο­νται συ­στη­μα­τι­κά τα δι­καιώ­μα­τα των ερ­γα­ζό­με­νων και πως τα συν­δι­κά­τα θα πρέ­πει να ασχο­λη­θούν.



Τέλος, το με­γα­λύ­τε­ρο μέρος των ερω­τή­σε­ων-πα­ρεμ­βά­σε­ων της αί­θου­σας αφο­ρού­σαν τη στρα­τη­γι­κή και τα­κτι­κή του ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος. Το θέμα είχε ανα­κοι­νω­θεί πως θα ήταν στο κέ­ντρο του προ­γράμ­μα­τος της εκ­δή­λω­σης.

Πώς θα μπο­ρού­σε το κί­νη­μα να κερ­δί­σει απέ­να­ντι σε έναν αντί­πα­λο που φαί­νε­ται τόσο ισχυ­ρός;

Και πώς ακόμη θα μπο­ρού­σε να προ­χω­ρή­σει πέρα από τις απλές διεκ­δι­κή­σεις και την απλή αντί­στα­ση σε σχέ­δια που θέ­λουν να επι­βάλ­λουν οι κυ­βερ­νή­σεις;

Το μέσο αγώνα που θα μπο­ρού­σε να ανα­τρέ­ψει τον συ­σχε­τι­σμό δυ­νά­με­ων είναι η γε­νι­κή απερ­γία διαρ­κεί­ας, όμως, για την πραγ­μά­τω­σή της ίσως να χρειά­ζο­νται πε­ρισ­σό­τε­ρες δυ­νά­μεις από αυτές που είναι σή­με­ρα δια­θέ­σι­μες.



Ακόμη, δε­δο­μέ­νου πως οι πο­λι­τι­κές που στο­χο­ποιούν σή­με­ρα τα δι­καιώ­μα­τα των ερ­γα­ζό­με­νων πη­γά­ζουν από ένα υπε­ρε­θνι­κό κέ­ντρο, η κοινή δράση όλων των ερ­γα­ζό­με­νων της Ευ­ρώ­πης είναι ένα απα­ραί­τη­το στά­διο του αγώνα. Στα πρό­σφα­τα χρό­νια δεν έχει υπάρ­ξει πα­ρά­δειγ­μα επι­τυ­χη­μέ­νης διε­θνούς απερ­γί­ας, παρά τις ευχές και επι­θυ­μί­ες μας. Όμως έχουν υπάρ­ξει πιο πε­ριο­ρι­σμέ­νης κλί­μα­κας διε­θνείς δρά­σεις όπως οι δια­δη­λώ­σεις στα γαλ­λο-βελ­γι­κά σύ­νο­ρα ή βρε­τα­νο-γαλ­λι­κές δρά­σεις υπο­στή­ρι­ξης των με­τα­να­στών στο Καλέ. Τέ­τοιες δρά­σεις είναι πα­ρα­δειγ­μα­τι­κές και μπο­ρούν να γί­νουν ο σπό­ρος ενός πλα­τειού διε­θνούς κι­νή­μα­τος αλ­λη­λεγ­γύ­ης.



Στη ση­με­ρι­νή κα­τά­στα­ση μπο­ρού­με να θε­ω­ρή­σου­με πως ο συν­δι­κα­λι­σμός είναι επα­να­στα­τι­κό ή ρε­φορ­μι­στι­κό σχέ­διο;

Ο συν­δι­κα­λι­σμός είναι ρε­φορ­μι­στι­κός με την έν­νοια πως μά­χε­ται για συ­γκε­κρι­μέ­νες κα­τα­κτή­σεις στα πλαί­σια του υπάρ­χο­ντος συ­στή­μα­τος, όμως οι αξίες και τα ιδα­νι­κά που κι­νη­το­ποιούν την δράση του, η αλ­λη­λεγ­γύη, η αδελ­φο­σύ­νη, η δη­μο­κρα­τία είναι αυτά τα ίδια επα­να­στα­τι­κά.



Πέρα από αυτά, θα μπο­ρού­σε ένα πραγ­μα­τι­κά επα­να­στα­τι­κό διε­θνι­στι­κό σχέ­διο να γίνει επί­και­ρο τα επό­με­να χρό­νια;

Για να υπάρ­ξει πρό­ο­δος στην κα­τεύ­θυν­ση ενός με­γά­λου λαϊ­κού κι­νή­μα­τος κοι­νω­νι­κού με­τα­σχη­μα­τι­σμού πρέ­πει να λει­τουρ­γή­σει μια νέα φα­ντα­σια­κή απει­κό­νι­ση του κό­σμου, στον αντί­πο­δα της λο­γι­κής του «ο κα­θέ­νας για τον εαυτό του» και του γε­νι­κευ­μέ­νου αντα­γω­νι­σμού που προ­ω­θεί ο νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμός.

Πα­ρα­τί­θε­ται ολό­κλη­ρη η πα­ρέμ­βα­ση του Μα­νώ­λη Κο­ζα­δί­νου από την Ένωση Πο­λι­τών Grèce France Résistance & ΛΑΕ Πα­ρι­σιού.

Η ερ­γα­σία στην Ελ­λά­δα των μνη­μο­νί­ων 2010-2016

Le travail dans la Grèce des Mémorandums 2010-2016

«η Ελ­λά­δα πρέ­πει στο θέμα των ερ­γα­σια­κών να είναι ο κα­θρέ­φτης της Ευ­ρώ­πης»

Για να κα­τα­λά­βει κα­νείς την σι­βυλ­λι­κή αυτή φράση του ση­με­ρι­νού έλ­λη­να υπουρ­γού Ερ­γα­σί­ας, μέ­λους του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, Κα­τρού­γκα­λου, πρέ­πει να ανα­κα­λέ­σει το ιστο­ρι­κό των 6 τε­λευ­ταί­ων χρό­νων της ελ­λη­νι­κής τρα­γω­δί­ας της ερ­γα­σί­ας, γνω­στής με το όνομα «μνη­μό­νιο» και πιο πρό­σφα­τα ακόμη με το όνομα «βέλ­τι­στες ευ­ρω­παϊ­κές πρα­κτι­κές».

Πρέ­πει εδώ να ανα­φερ­θούν τα συ­μπε­ρά­σμα­τα του «ευ­ρω­παϊ­κού εξά­μη­νου άνοι­ξης 2016» όπου μπο­ρού­με να δια­βά­σου­με πως: «Η Υπη­ρε­σία Υπο­στή­ρι­ξης Διαρ­θρω­τι­κών Με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων (…) συμ­βάλ­λει ήδη στην απο­τε­λε­σμα­τι­κή εφαρ­μο­γή των με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων, με βάση την εμπει­ρία της στην Κύπρο και την Ελ­λά­δα. Εξε­τά­ζε­ται σή­με­ρα (…) μια νο­μο­θε­τι­κή πρό­τα­ση (…) για όλα τα κράτη μέλη, με στόχο την κα­τάρ­τι­ση ενός προ­γράμ­μα­τος (…) το οποίο θα επι­τρέ­πει την κι­νη­το­ποί­η­ση τε­χνι­κής βο­ή­θειας για ευρύ φάσμα βα­σι­κών το­μέ­ων με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων.»

Ποια είναι άραγε η εμπει­ρία που απο­κτή­θη­κε στην Ελ­λά­δα και ποιες είναι αυτές οι «βέλ­τι­στες πρα­κτι­κές»;

Οι ιστο­ρι­κοί αγώ­νες της ελ­λη­νι­κής ερ­γα­τι­κής τάξης είχαν επι­τρέ­ψει, παρά την ήττα του εμ­φύ­λιου και μια επτα­ε­τία στρα­τιω­τι­κής δι­κτα­το­ρί­ας, την ύπαρ­ξη ενός προ­στα­τευ­τι­κού για την ερ­γα­σία νο­μι­κού πλαί­σιου και την ανά­πτυ­ξη ενός ση­μα­ντι­κού πα­ρα­γω­γι­κού δη­μό­σιου τομέα.

Κα­τό­πιν, κατά την δε­κα­ε­τία 1990 και με τη δια­κυ­βέρ­νη­ση του «σο­σια­λι­στι­κού» ΠΑΣΟΚ, η τάση αντι­στρέ­φε­ται και αυ­ξά­νε­ται η επι­σφα­λής και αδή­λω­τη ερ­γα­σία, που την εποχή εκεί­νη αφο­ρού­σε κυ­ρί­ως τους νέους και με­τα­νά­στες ερ­γα­ζό­με­νους.

Είναι αυτή επί­σης εποχή ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων.

Ο ελ­λη­νι­κός συν­δι­κα­λι­σμός, έχο­ντας δια­βρω­θεί από τα πα­ρα­δο­σια­κά κόμ­μα­τα, αντί για έκ­φρα­ση της πάλης των τά­ξε­ων γί­νε­ται μη­χα­νι­σμός δια­βί­βα­σης της κε­ντρι­κής εξου­σί­ας και τα­κτο­ποι­ή­σε­ων, με την κά­λυ­ψη της σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας περί «κοι­νω­νι­κών εταί­ρων». Οι συμ­βο­λι­κές δρά­σεις των Συ­νο­μο­σπον­διών δεν εξα­σφα­λί­ζουν την νό­μι­μη άμυνα των ερ­γα­ζό­με­νων και, εξαι­τί­ας της ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τάς των, οδη­γούν στην πτώση της μα­ζι­κό­τη­τας του ιδιαί­τε­ρα στον ιδιω­τι­κό τομέα.

Η κρίση του ελ­λη­νι­κού χρέ­ους, απο­τέ­λε­σμα της απο­φο­ρο­λό­γη­σης του κε­φα­λαί­ου, των υψη­λών επι­το­κί­ων, της ανα­κε­φα­λαιο­ποί­η­σης των ιδιω­τι­κών τρα­πε­ζών, οδη­γεί την κυ­βέρ­νη­ση Πα­παν­δρέ­ου στην υπο­γρα­φή το Μάιο του 2010 μιας δα­νεια­κής σύμ­βα­σης κάτω από την αι­γί­δα ενός πρω­τό­γνω­ρου θε­σμι­κού πλαι­σί­ου, εκεί­νου της «Τρόι­κας» της ΕΚΤ, της Κο­μι­σιόν και του ΔΝΤ. Αυτή η σύμ­βα­ση συ­νο­δεύ­ε­ται από ένα πα­κέ­το μέ­τρων λι­τό­τη­τας που επι­βάλ­λο­νται στην Ελ­λά­δα και που πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται σε ένα «μνη­μό­νιο συ­νεν­νό­η­σης». Θα είναι το πρώτο μα όχι το τε­λευ­ταίο της σει­ράς.

Οι επι­πτώ­σεις αυτών των μέ­τρων, που πάρ­θη­καν για να μειω­θεί η υπερ­χρέ­ω­ση της Ελ­λά­δας και για να απο­κα­τα­στα­θεί η λε­γό­με­νη «αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα», είναι μια αθροι­στι­κή ύφεση -25%, η αύ­ξη­ση της ανερ­γί­ας από το 9% στο 27% (90% μη επι­δο­τού­με­νη), μια πτώση της βιο­μη­χα­νι­κής πα­ρα­γω­γής κατά -35%.

Οι μι­σθω­τοί, οι άνερ­γοι και οι συ­ντα­ξιού­χοι πλη­ρώ­νουν το πιο βαρύ τί­μη­μα. Σή­με­ρα κοντά στο ένα τρίτο του πλη­θυ­σμού ζει κοντά στο όριο της φτώ­χειας, 20% αδυ­να­τεί να κα­λύ­ψει τις βα­σι­κές ανά­γκες και οι δα­πά­νες των νοι­κο­κυ­ριών, υψη­λό­τε­ρες από το δια­θέ­σι­μο ει­σό­δη­μα, κα­λύ­πτο­νται από την ρευ­στο­ποί­η­ση των πε­ριου­σια­κών στοι­χεί­ων που έχουν απο­μεί­νει.

Ο εφαρ­μο­στι­κός νόμος του 1ου μνη­μό­νιου, που εκ­δό­θη­κε τον Δε­κέμ­βρη του 2010, θα κα­θιε­ρώ­σει τη μεί­ω­ση του ελά­χι­στου μι­σθού, την αύ­ξη­ση του επι­τρε­πό­με­νου στις επι­χει­ρή­σεις πο­σο­στού απο­λύ­σε­ων, την νό­μι­μη απα­γό­ρευ­ση των αυ­ξή­σε­ων μι­σθών και την επι­μή­κυν­ση της πε­ριό­δου δο­κι­μής για τους ερ­γα­ζό­με­νους από 2 σε 12 μήνες.

Αυτή η κα­τρα­κύ­λα θα συ­νε­χι­στεί με τον νόμο του Οκτώ­βρη 2011 που ψη­φί­στη­κε κάτω από την πίεση των δα­νει­στών.

Η υπε­ρί­σχυ­ση της σύμ­βα­σης επι­χεί­ρη­σης σε σχέση με την κλα­δι­κή και η κα­τάρ­γη­ση της ευ­νοϊ­κό­τε­ρης ρή­τρας εγκα­θι­δρύ­ο­νται με αυτόν τον τρόπο, καθώς επί­σης ο πε­ριο­ρι­σμός ισχύ­ος των συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων στα μέλη μόνο των ερ­γα­τι­κών και ερ­γο­δο­τι­κών ενώ­σε­ων που τις υπο­γρά­φουν. Η δυ­να­τό­τη­τα προ­σφυ­γής στην διαι­τη­σία από τους ερ­γα­ζό­με­νους κα­ταρ­γεί­ται.

Επι­βάλ­λε­ται ένα κα­θε­στώς δια­θε­σι­μό­τη­τας με πε­ριο­ρι­σμέ­νες απο­δο­χές στους ερ­γα­ζό­με­νους των δη­μό­σιων φο­ρέ­ων που θα κα­ταρ­γη­θούν. Η με­γα­λύ­τε­ρη διάρ­κεια για τις συμ­βά­σεις ορι­σμέ­νου χρό­νου αυ­ξά­νε­ται στα 3 χρό­νια, ενώ ο ελά­χι­στος μι­σθός των νέων ελατ­τώ­νε­ται κατά 20%.

Η αλ­λα­γή του πτω­χευ­τι­κού δι­καί­ου θα απαλ­λά­ξει τους ερ­γο­δό­τες από την υπο­χρέ­ω­ση να εκ­πλη­ρώ­νουν τα χρέη τους απέ­να­ντι στους ερ­γα­ζό­με­νους.

Η αμοι­βή των υπε­ρω­ριών υπό­κει­ται σε προ­ϋ­πο­θέ­σεις, τα χρο­νο­ε­πι­δό­μα­τα πα­γώ­νουν απε­ριό­ρι­στα και η «ενοι­κί­α­ση» ερ­γα­ζό­με­νων επι­τρέ­πε­ται ως και 3 χρό­νια.

Τα χρο­νι­κά πε­ρι­θώ­ρια της προει­δο­ποί­η­σης για από­λυ­ση μι­κραί­νουν και οι απο­ζη­μιώ­σεις για από­λυ­ση ελατ­τώ­νο­νται.

Μόνο η εθνι­κή συλ­λο­γι­κή σύμ­βα­ση ερ­γα­σί­ας μένει υπο­χρε­ω­τι­κή όμως ο ελά­χι­στος μι­σθός ελατ­τώ­νε­ται κι άλλο το 2013, στα 586 ευρώ μει­κτά, 427 ευρώ για τους νέους.

Τα κύ­μα­τα μέ­τρων λι­τό­τη­τα, ει­δι­κό­τε­ρα αυτά που αφο­ρούν τα ερ­γα­σια­κά, προ­κά­λε­σαν στην Ελ­λά­δα με­γά­λες κι­νη­το­ποι­ή­σεις από το 2010 μέχρι σή­με­ρα.

Οι κα­τα­λή­ψεις δη­μό­σιων πλα­τειών εναλ­λάσ­σο­νται με γε­νι­κές απερ­γί­ες και δια­δη­λώ­σεις. Την πε­ρί­ο­δο αυτή απα­ριθ­μού­νται στην Ελ­λά­δα πε­ρισ­σό­τε­ρες από 35 γε­νι­κές απερ­γί­ες, εκα­το­ντά­δες κλα­δι­κές και το­πι­κές απερ­γί­ες, πάνω από 20.000 μι­κρές και με­γά­λες δια­δη­λώ­σεις.

Αν δεν κα­τά­φε­ραν να ανα­τρέ­ψουν την λι­τό­τη­τα οι κι­νη­το­ποι­ή­σεις οδή­γη­σαν στην πτώση της κυ­βέρ­νη­σης Πα­παν­δρέ­ου το Νο­έμ­βρη του 2011 και κα­τό­πιν, τον Απρί­λη του 2012 της κυ­βέρ­νη­σης Πα­πα­δή­μου που τη δια­δέ­χτη­κε.

Εμ­φα­νί­στη­καν νέες μορ­φές κι­νη­το­ποί­η­σης: συ­νε­λεύ­σεις επι­χει­ρή­σε­ων, ορι­ζό­ντιοι συ­ντο­νι­σμοί σω­μα­τεί­ων βάσης, μορ­φές σύ­γκλι­σης με τα κι­νή­μα­τα πο­λι­τών, κα­τα­λή­ψεις χώρων ερ­γα­σί­ας και αυ­το­δια­χει­ρι­στι­κά εγ­χει­ρή­μα­τα.

Το πο­λι­τι­κό τοπίο ανα­στα­τώ­θη­κε στις εκλο­γές του 2012 με την ανά­δει­ξη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ που έκανε προ­ε­κλο­γι­κή εκ­στρα­τεία ενά­ντια στη λι­τό­τη­τα.

Στα ερ­γα­σια­κά θέ­μα­τα, το πρό­γραμ­μα με το οποίο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ψη­φί­στη­κε για να κυ­βερ­νή­σει τον Γε­νά­ρη του 2015 πρό­βλε­πε: την απο­κα­τά­στα­ση της προ­στα­σί­ας της ερ­γα­σί­ας, της υπε­ρί­σχυ­σης των κλα­δι­κών συμ­βά­σε­ων, την επέ­κτα­ση της με­τε­νέρ­γειας, την απο­κα­τά­στα­ση της διαι­τη­σί­ας, την απα­γό­ρευ­ση των ομα­δι­κών απο­λύ­σε­ων και της «ενοι­κί­α­σης» ερ­γα­ζό­με­νων. Τη αύ­ξη­ση του ελά­χι­στου μι­σθού στα 750 ευρώ για όλους. Αυτά έλεγε το πρό­γραμ­μα της Θεσ­σα­λο­νί­κης.

Οι προ­ε­κλο­γι­κές αυτές υπο­σχέ­σεις εξα­νε­μί­στη­καν όταν η κυ­βέρ­νη­ση Τσί­πρα υπό­κυ­ψε στις απαι­τή­σεις των δα­νει­στών ενά­ντια στην λαϊκή θέ­λη­ση, όπως αυτή είχε εκ­φρα­στεί στο δη­μο­ψή­φι­σμα και στους δρό­μους.

Αυτή η συν­θη­κο­λό­γη­ση έγινε με τί­μη­μα την δια­λυ­τι­κή έκρη­ξη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και την εγκα­τά­στα­ση στους πο­λί­τες αι­σθή­μα­τος βα­θειάς πι­κρί­ας και από­γνω­σης.

Ο νόμος επι­κύ­ρω­σης του 3ου μνη­μό­νιου (4336/14-08-2015), που ψη­φί­στη­κε Αύ­γου­στο στα κλε­φτά, ανα­φέ­ρε­ται και στα ερ­γα­σια­κά θέ­μα­τα. Επι­βε­βαιώ­νει και επι­βρα­βεύ­ει τις αντερ­γα­τι­κές πο­λι­τι­κές της πε­ριό­δου 2010-2015, κα­ταρ­γεί τα μέτρα που είχε πάρει η πρώτη κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, δε­σμεύ­ει τις αρχές να διευ­κο­λύ­νουν τις ομα­δι­κές απο­λύ­σεις, να πα­ρε­μπο­δί­σουν πε­ρισ­σό­τε­ρο την συν­δι­κα­λι­στι­κή δράση, να κά­νουν αδύ­να­τη την επι­στρο­φή στο προη­γού­με­νο σύ­στη­μα, να υπο­τά­ξουν την ερ­γα­σια­κή πο­λι­τι­κή στις γνω­μα­τεύ­σεις ανε­ξάρ­τη­της αρχής εμπει­ρο­γνω­μό­νων. Κα­ταρ­γεί επί­σης την κυ­ρια­κά­τι­κη αργία.

Η συ­γκε­κρι­μέ­νη εφαρ­μο­γή αυτών των κα­τευ­θύν­σε­ων ανα­μέ­νε­ται για αυτό το φθι­νό­πω­ρο με πλαί­σιο δια­πραγ­μα­τεύ­σεις χωρίς πε­ρι­θώ­ρια με τους δα­νει­στές. Στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη: η υπο­γρα­φή συ­μπλη­ρω­μα­τι­κού μνη­μό­νιου, η πλέ­ρια απε­λευ­θέ­ρω­ση των ομα­δι­κών απο­λύ­σε­ων, η εγκα­τά­λει­ψη του νο­μι­κά κα­θο­ρι­σμέ­νου ελά­χι­στου μι­σθού, η εναρ­μό­νι­ση με την αγορά ερ­γα­σί­ας των Βαλ­κα­νί­ων, η απαί­τη­ση δη­μο­ψη­φί­σμα­τος ερ­γα­ζό­με­νων και η επι­μή­κυν­ση του χρό­νου προει­δο­ποί­η­σης για την κή­ρυ­ξη απερ­γί­ας, η άρση της προ­στα­σί­ας των συν­δι­κα­λι­στών, η νο­μι­μο­ποί­η­ση της αντα­περ­γί­ας (lock-out, cierre patronal).

Απέ­να­ντι στην θύ­ελ­λα που μα­στί­ζει τους ερ­γα­ζό­με­νους της Ελ­λά­δας χρειά­ζε­ται δράση χωρίς ανα­βλη­τι­κό­τη­τα.

Οι κι­νη­το­ποι­ή­σεις θα συ­νε­χι­στούν στην Ελ­λά­δα ενά­ντια στην κα­τα­πί­ε­ση και στην οι­κο­νο­μι­κή βία της λι­τό­τη­τας και ενά­ντια στην νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη κυ­βέρ­νη­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, ορι­σμέ­να από τα συν­δι­κα­λι­στι­κά στε­λέ­χη του οποί­ου συν­δρά­μουν ήδη τις πα­λιές συ­νή­θειες του κρα­τι­κού και ερ­γο­δο­τι­κού συν­δι­κα­λι­σμού. Ση­μείο κο­ρύ­φω­σης των πιο πρό­σφα­των κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων ήταν η γε­νι­κή απερ­γία της 4ης Φλε­βά­ρη 2016 ο αντί­λα­λος της οποί­ας ακού­στη­κε την ίδια μέρα στην πλα­τεία Ρε­που­μπλίκ, στο Πα­ρί­σι, μέσα από την αλ­λη­λέγ­γυα συ­γκέ­ντρω­ση που διορ­γα­νώ­σα­με.

Η ανα­σύ­ντα­ξη στο πο­λι­τι­κό και συν­δι­κα­λι­στι­κό επί­πε­δο προ­χω­ρεί στην προ­ο­πτι­κή δη­μιουρ­γί­ας μιας νέας δύ­να­μης Αρι­στε­ρής αντι­πο­λί­τευ­σης, ενός με­τώ­που τα­ξι­κής πάλης για την ανα­τρο­πή των πο­λι­τι­κών νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης λι­τό­τη­τας και του κα­θε­στώ­τος νε­ο­α­ποι­κια­κής υπο­τα­γής στους δα­νει­στές και στο διε­θνές κε­φά­λαιο.

Μια ει­δι­κή μάχη πρέ­πει να δοθεί στην Ελ­λά­δα ενά­ντια στις σκλη­ρές για τους ερ­γα­ζό­με­νους ση­με­ρι­νές συν­θή­κες, για μια βιώ­σι­μη για τον ελ­λη­νι­κό λαό πο­λι­τι­κή λύση. Αυτή η μάχη πρέ­πει όμως να συ­γκλί­νει με τους αγώ­νες των ερ­γα­ζό­με­νων της Ευ­ρώ­πης και ολό­κλη­ρου του κό­σμου.

Αν χά­σα­με μια με­γά­λη μάχη, εί­μα­στε πάντα σε πό­λε­μο, που ελ­πί­ζου­με νι­κη­φό­ρο για τις δυ­νά­μεις της ερ­γα­σί­ας και για ολό­κλη­ρο το λαό.

Βι­βλιο­γρα­φία

Εα­ρι­νή δέσμη μέ­τρων για το Ευ­ρω­παϊ­κό Εξά­μη­νο 2016, στα ελ­λη­νι­κά:

http://​europa.​eu/​rapid/​press-​release_​IP-​16-​1724_​el.​htm



Πρώτο μνη­μό­νιο (MEMORANDUM OF ECONOMIC AND FINANCIAL POLICIES) , Δε­κέμ­βρης 2010, στα αγ­γλι­κά:

https://​www.​imf.​org/​external/​np/​loi/​2010/​grc/​080610.​pdf



"Memorandum of Understanding", Δεύ­τε­ρο μνη­μό­νιο, Αύ­γου­στος 2012, στα αγ­γλι­κά:

http://​www.​tovima.​gr/​files/​1/​2012/​11/​12/​DRAFT1.​pdf



"Memorandum of Understanding", Τρίτο μνη­μό­νιο, Αύ­γου­στος 2015, στα αγ­γλι­κά:

http://​ec.​europa.​eu/​economy_​finance/​assistance_​eu_​ms/​greek_​loan_​facility/​pdf/​01_​mou_​20150811_​en.​pdf



Διε­θνής Ορ­γά­νω­ση Ερ­γα­σί­ας – ILO, “Assessing the impact of the memoranda on Greek labour market”, 2013, στα αγ­γλι­κά:

http://​www.​ilo.​org/​wcmsp5/​groups/​public/---​ed_​dialogue/---​dialogue/​documents/​publication/​wcms_​232796.​pdf



Νόμος επι­κύ­ρω­σης του τρί­του μνη­μό­νιου (4336/2015), Αύ­γου­στος 2015, στα ελ­λη­νι­κά:

http://​www.​minfin.​gr/​sites/​default/​files/​financial_​files/​N.​4336.​pdf



Πρό­γραμ­μα της Θεσ­σα­λο­νί­κης, στα γαλ­λι­κά:

https://​blogs.​mediapart.​fr/​bou​dino​vitc​h/​blog/​240515/​le-​programme-​de-​the​ssal​oniq​ue



Πα­ρα­τί­θε­ται η συμ­βο­λή από την Ελ­λά­δα, για την εκ­δή­λω­ση “LOIS TRAVAIL”EN EUROPE mêmes réformes, mêmes combats!

Θο­δω­ρής Πα­τσα­τζής (ΚΟΚ­ΚΙ­ΝΟ ΔΙ­ΚΤΥΟ ερ­γα­ζο­μέ­νων)

Κα­τε­ρί­να Γιαν­νού­λια (συν­δι­κα­λί­στρια του ΜΕΤΑ Δη­μο­σί­ου-ΜΕτωπο Ταξι­κήςΑνα­τρο­πής)

Τα με­γά­λα χτυ­πή­μα­τα των μνη­μο­νί­ων στα ερ­γα­σια­κά δι­καιώ­μα­τα

6 χρό­νια και πλέον έχουν πε­ρά­σει, από τη στιγ­μή που ο πρώην πρω­θυ­πουρ­γός της χώρας, Γιώρ­γος Πα­παν­δρέ­ου ανα­κοί­νω­νε την εί­σο­δο της Ελ­λά­δας σε μη­χα­νι­σμό στή­ρι­ξης από το ΔΝΤ και την ΕΕ. Οι ντό­πιοι κα­πι­τα­λι­στές απο­φά­σι­σαν να δια­βούν αυτό το δρόμο, ώστε σε συ­νεν­νό­η­ση με τους «θε­σμούς», να επι­βάλ­λουν πλή­ρως το νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρο μο­νό­δρο­μο.

Ένα μο­νό­δρο­μο για τη διά­σω­ση των τρα­πε­ζών, των με­γα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τιών. Ένα μο­νό­δρο­μο μέσα από την υπο­γρα­φή των μνη­μο­νί­ων και των εφαρ­μο­στι­κών νόμων, η εφαρ­μο­γή των οποί­ων, από τις κυ­βερ­νή­σεις, Πα­παν­δρέ­ου, Πα­πα­δή­μου, Σα­μα­ρά και Τσί­πρα, φέρ­νει σε όλο και με­γα­λύ­τε­ρη εξα­θλί­ω­ση τον λαό και ιδιαί­τε­ρα την ερ­γα­τι­κή τάξη. Αν δεν υπήρ­χαν οι με­γά­λες αντι­στά­σεις και της τριε­τί­ας 2010-2013 και οι έστω και πιο άμα­ζες και ανορ­γά­νω­τες κι­νη­το­ποι­ή­σεις που γί­νο­νται τα τε­λευ­ταία τρία χρό­νια (με ελά­χι­στες εξαι­ρέ­σεις), είναι δε­δο­μέ­νο ότι τα χτυ­πή­μα­τα θα είχαν ακόμη πιο σκλη­ρό χα­ρα­κτή­ρα.

Μό­νι­μος στό­χος άλ­λω­στε των ντό­πιων κα­πι­τα­λι­στών, ήταν η κα­τάρ­γη­ση των Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων Ερ­γα­σί­ας (ΣΣΕ), η μεί­ω­ση των μι­σθών σε επί­πε­δα Βουλ­γα­ρί­ας, η απε­λευ­θέ­ρω­ση των ομα­δι­κών απο­λύ­σε­ων, το χτύ­πη­μα κάθε ερ­γα­σια­κού δι­καιώ­μα­τος, η θέ­σπι­ση της ερ­γα­σια­κής ζού­γκλας με ενοι­κια­ζό­με­νους ή με­ρι­κά απα­σχο­λού­με­νους, κα­κο­πλη­ρω­μέ­νους και χωρίς δι­καιώ­μα­τα ερ­γα­ζό­με­νους.

Τι έχει αλ­λά­ξει στον ερ­γα­σια­κό χάρτη από το 2010 μέχρι σή­με­ρα;

1.Απο­λύ­σεις

Μια μα­νιώ­δεις προ­σπά­θεια των κα­πι­τα­λι­στών και των κυ­βερ­νή­σε­ων τους στην Ελ­λά­δα, ήταν και πα­ρα­μέ­νει, το δι­καί­ω­μα στις απο­λύ­σεις. Με τους νό­μους των μνη­μο­νί­ων, αυτό που έχουν κα­τα­φέ­ρει ως τώρα, δεν είναι να κερ­δί­σουν το αί­τη­μά τους να μπο­ρούν να απο­λύ­ουν ομα­δι­κά όσους ερ­γα­ζό­με­νους θέ­λουν, αν και αυτό ανα­μέ­νε­ται να είναι από τα βα­σι­κά αι­τή­μα­τά τους για το φθι­νό­πω­ρο που μας έρ­χε­ται. Και σε αυτή τη συ­ζή­τη­ση είναι υπο­χρε­ω­μέ­νη να μπει η κυ­βέρ­νη­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ με βάση τα όσα υπέ­γρα­ψε στη συμ­φω­νία με τους δα­νει­στές και την ΕΕ τον Αύ­γου­στο του 2015.

Αυτό που έχουν κερ­δί­σει όμως οι κα­πι­τα­λι­στές, είναι η μεί­ω­ση της απο­ζη­μί­ω­σης για όσους ερ­γα­ζό­με­νους απο­λύ­ο­νται. Μά­λι­στα σύμ­φω­να με τα όσα ισχύ­ουν από τους νό­μους που ψή­φι­σε η κυ­βέρ­νη­ση Σα­μα­ρά το 2013, ερ­γα­ζό­με­νος που απο­λύ­ε­ται κατά το πρώτο έτος της ερ­γα­σί­ας του δεν δι­καιού­ται κα­θό­λου απο­ζη­μί­ω­ση. Και αυτό γιατί η δο­κι­μα­στι­κή πε­ρί­ο­δος ερ­γα­σί­ας από τις 2 εβδο­μά­δες ανέ­βη­κε στον ένα χρόνο. Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ότι ερ­γα­ζό­με­νος που το 2010, ερ­γα­ζό­ταν για 15 έτη στην ίδια επι­χεί­ρη­ση, απο­ζη­μιω­νό­ταν σε πε­ρί­πτω­ση από­λυ­σης με 60 ημε­ρο­μί­σθια εφά­παξ, ενώ έπρε­πε να είχε ει­δο­ποι­η­θεί για την από­λυ­σή του 11 μήνες νω­ρί­τε­ρα. Με το νόμο που ψή­φι­σε ο Σα­μα­ράς το 2013, ένας ερ­γα­ζό­με­νος σή­με­ρα με τον ίδιο χρόνο δου­λειάς, εάν είχε ει­δο­ποι­η­θεί ότι θα απο­λυ­θεί 5 μήνες νω­ρί­τε­ρα από την ημε­ρο­μη­νία από­λυ­σης, θα απο­ζη­μιω­νό­ταν με 30 ημε­ρο­μί­σθια και αυτά μπο­ρεί ο ερ­γο­δό­της του να τα κα­τα­βά­λει σε μη­νιαί­ες δό­σεις διάρ­κειας ως και 6 μηνών.

Ο ΠΙ­ΝΑ­ΚΑΣ ΑΠΟ­ΖΗ­ΜΙΩ­ΣΕ­ΩΝ



2.Χτύ­πη­μα στις σχέ­σεις ερ­γα­σί­ας

Η προ­σπά­θεια να κα­ταρ­γη­θούν οι Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Ερ­γα­σί­ας περ­νά­ει μέσα από μια σειρά μέ­τρων που στην ουσία κα­ταρ­γούν τις υπάρ­χου­σες συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις, θέ­το­ντας τες σε κα­τώ­τε­ρη μοίρα από τις ατο­μι­κές συμ­βά­σεις που μπο­ρεί να υπο­γρά­ψουν οι ερ­γα­ζό­με­νοι. Κάτι που δεν ίσχυε πα­λιό­τε­ρα, καθώς και στις ατο­μι­κές συμ­βά­σεις και στις επι­χει­ρη­σια­κές συμ­βά­σεις υπήρ­χε υπο­χρε­ω­τι­κά όρος ότι δεν μπο­ρού­σαν να έχουν δι­καιώ­μα­τα κα­τώ­τε­ρα από αυτά που υπήρ­χαν στις συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις ενός κλά­δου.

Με τους μνη­μο­νια­κούς νό­μους δό­θη­καν στους ερ­γο­δό­τες και αφαι­ρέ­θη­καν από τους ερ­γα­ζό­με­νους μια σειρά δι­καιω­μά­των όπως:

1) Να υπο­γρά­φουν ατο­μι­κές συμ­βά­σεις για εκ πε­ρι­τρο­πής ερ­γα­σία (ερ­γα­σία δη­λα­δή ακόμη και μιας ημέ­ρας μόνο ανά εβδο­μά­δα) για διά­στη­μα 6 μηνών.

2) Να θέ­τουν σε δια­θε­σι­μό­τη­τα το προ­σω­πι­κό έως 3 μήνες το χρόνο.

3) Να με­τα­τρέ­πουν το 8ωρο δη­λα­δή θέση πλή­ρους απα­σχό­λη­σης σε 4ωρο δη­λα­δή θέση με­ρι­κής απα­σχό­λη­σης. ΠΡΟ­ΣΟ­ΧΗ! Αυτό γί­νε­ται με ή και χωρίς τη συμ­φω­νία του ερ­γα­ζό­με­νου.

4) Εφαρ­μο­γή ελα­στι­κού ωρα­ρί­ου ερ­γα­σί­ας με λι­γό­τε­ρες ώρες ή και ημέ­ρες απα­σχό­λη­σης, αν υπάρ­χει πτώση στη ζή­τη­ση.

5) Επι­μη­κύ­νε­ται ο χρό­νος με­τα­τρο­πής μιας σύμ­βα­σης ορι­σμέ­νου χρό­νου από 18 σε 36 μήνες

6) Η με­γα­λύ­τε­ρη διάρ­κεια των συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων ερ­γα­σί­ας είναι 3 έτη.

7) Ο χρό­νος της με­τε­νέρ­γειας υπο­χω­ρεί από τους έξι στους τρεις μήνες. Η με­τε­νέρ­γεια είναι ο χρό­νος κατά τον οποίο εξα­κο­λου­θεί να ισχύ­ει μια συλ­λο­γι­κή σύμ­βα­ση, αν δεν έχει υπάρ­ξει συμ­φω­νία για νέα σύμ­βα­ση ανά­με­σα σε ερ­γα­ζό­με­νους και ερ­γο­δό­τη.

8) Μο­νο­με­ρής προ­σφυ­γή στον Ορ­γα­νι­σμό Με­σο­λά­βη­σης και Διαι­τη­σί­ας κα­ταρ­γεί­ται. Στο εξής απαι­τεί­ται η σύμ­φω­νη γνώμη ερ­γο­δό­τη και ερ­γα­ζο­μέ­νου.

9) Η κα­τάρ­γη­ση της Κυ­ρια­κά­τι­κης αρ­γί­ας για τους ερ­γα­ζό­με­νους στο εμπό­ριο, με τα εμπο­ρι­κά κα­τα­στή­μα­τα να είναι υπο­χρε­ω­τι­κά ανοι­χτά 8 Κυ­ρια­κές το χρόνο (από 2 που ίσχυε πριν και μά­λι­στα, με αργία τότε σε άλλη ημε­ρο­μη­νία), χωρίς να κλεί­νουν κά­ποια άλλη μέρα και χωρίς να δί­νε­ται αύ­ξη­ση στους ερ­γα­ζό­με­νους.

Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ότι στην τε­λευ­ταία έκ­θε­ση του συ­στή­μα­τος ΕΡ­ΓΑ­ΝΗ, του κρα­τι­κού συ­στή­μα­τος που έχει φτια­χτεί για να με­τρά­ει τις αλ­λα­γές στο ισο­ζύ­γιο της απα­σχό­λη­σης στην Ελ­λά­δα, ανα­φέ­ρε­ται ότι πλέον μόνο το 49,6% των ερ­γα­ζο­μέ­νων στον ιδιω­τι­κό τομέα απα­σχο­λεί­ται με σύμ­βα­ση ερ­γα­σί­ας αο­ρί­στου χρό­νου πλή­ρους (8ωρης δη­λα­δή) απα­σχό­λη­σης. Ενώ το 50,36% ερ­γά­ζε­ται είτε με συμ­βά­σεις με­ρι­κής (4ωρης) απα­σχό­λη­σης είτε με εκ πε­ρι­τρο­πής ερ­γα­σία.
Χτύ­πη­μα στους μι­σθούς

Ένας βα­σι­κός μο­χλός για τη φτω­χο­ποί­η­ση χι­λιά­δων ερ­γα­ζο­μέ­νων στην Ελ­λά­δα ήταν το χτύ­πη­μα στον κα­τώ­τα­το μισθό. Έτσι από 14-2-2012 με την κυ­βέρ­νη­ση Πα­πα­δή­μου, έως ότου ολο­κλη­ρω­θεί η εποχή της λι­τό­τη­τας, που κα­νέ­νας δεν ξέρει πότε θα γίνει αυτό, μειώ­θη­καν όλοι οι μι­σθοί που ίσχυαν μέχρι τις 15-7-2010, κατά 22% και για τους ερ­γα­ζό­με­νους κάτω των 25 ετών κατά 32%. Ο βα­σι­κός κα­τώ­τα­τος μι­σθός από τα 751,39€ για άγαμο υπάλ­λη­λο χωρίς τέκνα και χωρίς προ­ϋ­πη­ρε­σία πάει στα 586,08€ μει­κτά! Κα­θα­ρό ποσό 476€ και για τους κάτω των 25 ετών σε 426,64€ . Ταυ­τό­χρο­να κα­ταρ­γή­θη­καν μια σειρά επι­δο­μά­των που είχαν κα­τα­κτη­θεί μέσα από σκλη­ρούς αγώ­νες, όπως το επί­δο­μα γάμου.

Η μεί­ω­ση των μι­σθών, επέ­φε­ρε και άλλες συ­νέ­πειες, όπως η μεί­ω­ση των συ­ντά­ξε­ων (καθώς μέχρι και πριν ένα μήνα για το ποσό της σύ­ντα­ξης υπο­λο­γι­ζό­ταν ο μέσος όρος των μι­σθών της τε­λευ­ταί­ας πε­ντα­ε­τί­ας και πλέον υπο­λο­γί­ζε­ται ο μέσος όρος των μι­σθών όλης της διάρ­κειας που ερ­γά­στη­κε ένας ερ­γα­ζό­με­νος). Επί­σης επέ­φε­ρε και τη μεί­ω­ση του επι­δό­μα­τος ανερ­γί­ας, από τα από 461€ σε 360€, καθώς αυτό υπο­λο­γί­ζε­ται στο 75% του κα­τώ­τα­του μι­σθού.

Ένα ακόμη δι­καί­ω­μα αύ­ξη­σης του μι­σθού που χά­θη­κε με εκεί­νο το πο­λυ­νο­μο­σχέ­διο, ήταν αυτό των τριε­τιών και της πο­λυ­ε­τούς ερ­γα­σί­ας στον ίδιο ερ­γο­δό­τη. Κάθε ερ­γα­ζό­με­νος δι­καιού­ταν μια αύ­ξη­ση 10% για κάθε τρία χρό­νια ερ­γα­σί­ας που συ­μπλή­ρω­νε. Έτσι ένας άγα­μος ερ­γα­ζό­με­νος, χωρίς παι­διά, μπο­ρού­σε να αυ­ξά­νει το μισθό του και αν στα πρώτα 3 χρό­νια ερ­γα­σί­ας έπαιρ­νε 751,39€ μικτά, κλεί­νο­ντας τα 3 χρό­νια ο μι­σθός γι­νό­τα­νε 826, 53€ μικτά. Το δι­καί­ω­μα αυτό έχει πα­γώ­σει, όπως και η αύ­ξη­ση 3% για την πο­λυ­ε­τή ερ­γα­σία στον ίδιο ερ­γο­δό­τη (από τα 5 χρό­νια και μετά ανά 5ετία). Θα ξε­πα­γώ­σουν όταν η ανερ­γία πέσει στο 10% (τώρα είναι στο 24,4% σύμ­φω­να με την ΕΛ­ΣΤΑΤ, την Ελ­λη­νι­κή Στα­τι­στι­κή Υπη­ρε­σία). Δη­λα­δή έχου­με πάνω από 1.200.000 ανέρ­γους και με τα λου­κέ­τα που μπαί­νουν η ανερ­γία είναι αδύ­να­το όσο εφαρ­μό­ζε­ται η νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη πο­λι­τι­κή των μνη­μο­νί­ων να μειω­θεί στο 10%.
Όλα για τους ερ­γο­δό­τες

Το ίδιο διά­στη­μα που οι ερ­γα­ζό­με­νοι χά­νουν το ένα δι­καί­ω­μα μετά το άλλο, οι ερ­γο­δό­τες, του­λά­χι­στον οι πιο ισχυ­ροί που δεν οδη­γού­νται σε λου­κέ­τα λόγω της κρί­σης, κερ­δί­ζουν συ­νε­χώς. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πα­ρά­δειγ­μα η μεί­ω­ση στις ει­σφο­ρές τους προς τα ασφα­λι­στι­κά τα­μεία των ερ­γα­ζο­μέ­νων, του­λά­χι­στον κατά 4% τα τε­λευ­ταία χρό­νια, που έχει οδη­γή­σει σε απώ­λειες ύψους 3 και πλέον δι­σε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ για τα υπό κα­τάρ­ρευ­ση, σύμ­φω­να με τους νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρους ανα­λυ­τές, δη­μό­σια ασφα­λι­στι­κά τα­μεία.

Από τα τε­λευ­ταία δώρα που έκανε η κυ­βέρ­νη­ση Σα­μα­ρά, στους ερ­γο­δό­τες, είναι η δυ­να­τό­τη­τα να κη­ρύσ­σουν πτώ­χευ­ση, χωρίς να απο­ζη­μιώ­νουν τους ερ­γα­ζό­με­νους. Για την ακρί­βεια ως το 2014 μια επι­χεί­ρη­ση που πτώ­χευε ήταν υπο­χρε­ω­μέ­νη να εκ­ποι­ή­σει την πε­ριου­σία της και να απο­ζη­μιώ­σει πρώτα τους ερ­γα­ζό­με­νους και μετά όλους τους άλ­λους πι­στω­τές της. Από το 2014 και μετά αυτό άλ­λα­ξε και οι ερ­γα­ζό­με­νοι είναι οι τε­λευ­ταί­οι που απο­ζη­μιώ­νο­νται σε τέ­τοια πε­ρί­πτω­ση. Και λόγω της πτώ­σης των τιμών με την οι­κο­νο­μι­κή κρίση είναι πλέον ζή­τη­μα αν θα υπάρ­ξουν αυτά τα χρή­μα­τα ποτέ. Καθώς είναι βέ­βαιο ότι και ο με­τα­χει­ρι­σμέ­νος εξο­πλι­σμός και τα ακί­νη­τα οποιασ­δή­πο­τε επι­χεί­ρη­σης θα πω­λη­θούν εξαι­ρε­τι­κά φτηνά.

Άλ­λω­στε τα μνη­μό­νια δεν έχουν φέρει ανά­πτυ­ξη. Μια ματιά στα λου­κέ­τα επι­χει­ρή­σε­ων τα τε­λευ­ταία χρό­νια είναι αρ­κε­τή για να κα­τα­λά­βου­με τι γί­νε­ται. Από τον Ια­νουά­ριο του 2016 ως το τέλος Μαΐου έγι­ναν 12.538 εγ­γρα­φές επι­χει­ρή­σε­ων αλλά και 15.448 δια­γρα­φές, δη­μιουρ­γώ­ντας έτσι μια «τρύπα» 2.910 επι­χει­ρή­σε­ων, που ση­μαί­νει νέες προ­σθή­κες ανέρ­γων και απώ­λεια θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας. Εκτός βέ­βαια από τις μι­κρές επι­χει­ρή­σεις, υπάρ­χει και το κλεί­σι­μο με­γά­λων επι­χει­ρή­σε­ων που δεν μπο­ρούν να αντέ­ξουν τον αντα­γω­νι­σμό, είτε λόγω του υπερ­δα­νει­σμού τους από τις τρά­πε­ζες, είτε λόγω της αδυ­να­μί­ας (με τη μεί­ω­ση της ζή­τη­σης λόγω της μεί­ω­σης των μι­σθών και της υπερ­φο­ρο­λό­γη­σης) να αντέ­ξουν στον σκλη­ρό αντα­γω­νι­σμό.

Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κές πε­ρι­πτώ­σεις των τε­λευ­ταί­ων χρό­νων:

ΑΤΛΑ­ΝΤΙΚ ΣΟΥ­ΠΕΡ ΜΑΡ­ΚΕΤ

Ένα από τα πρώτα με­γά­λα λου­κέ­τα μετά την εί­σο­δο της χώρας στο Μνη­μό­νιο ήταν τα σού­περ μάρ­κετ Ατλά­ντικ. Έκλει­σαν ορι­στι­κά το 2011. Στα χρό­νια που «με­σου­ρα­νού­σε» απα­σχο­λού­σε 3.500 ερ­γα­ζό­με­νους και είχε συ­νερ­γα­σία με πάνω από 2.000 προ­μη­θευ­τές.

SPRIDER STORES

H εται­ρεία το 2010 έφθα­σε να αριθ­μεί πάνω από 110 κα­τα­στή­μα­τα εντός και εκτός Ελ­λά­δας. Την ίδια πε­ρί­ο­δο, η δια­χεί­ρι­ση των δα­νεί­ων έγινε υπ’ αριθ­μόν ένα πρό­βλη­μα. Η χρη­μα­το­δό­τη­ση της αλ­μα­τώ­δους επέ­κτα­σης των δρα­στη­ριο­τή­των εντός και εκτός Ελ­λά­δος, τα ανοίγ­μα­τα σε προ­μη­θευ­τές και το υψηλό κό­στος λει­τουρ­γί­ας είχε ως απο­τέ­λε­σμα οι υπο­χρε­ώ­σεις του ομί­λου να εκτι­να­χθούν από τα 48 εκατ. ευρώ το 2007, σε πε­ρί­που 97 εκατ. ευρώ το 2013 που έκλει­σε.

ΑΓΝΟ

Η ιστο­ρι­κή γα­λα­κτο­βιο­μη­χα­νία ΑΓΝΟ «κα­τέ­βα­σε ρολά», μετά από χρό­νια υπο­λει­τουρ­γί­ας και πάνω από 300 ερ­γα­ζό­με­νοι έμει­να στον δρόμο

NEOSET

Τον Μάρ­τιο του 2014 πτώ­χευ­σε ορι­στι­κά η εται­ρεία, με 300 ερ­γα­ζό­με­νους να υπο­λο­γί­ζε­ται ότι έχα­σαν τη δου­λειά τους. Η επι­πλο­βιο­μη­χα­νία είχε στα­μα­τή­σει να ικα­νο­ποιεί τις υπο­χρε­ώ­σεις της προς ερ­γα­ζο­μέ­νους, πι­στω­τές και προ­μη­θευ­τές, ενώ το ερ­γο­στά­σιό της κα­τα­σχέ­θη­κε.

SHELMAN

Η άλ­λο­τε κρα­ταιά εται­ρεία στο χώρο του ξύλου με εφαρ­μο­γές στην οι­κο­δο­μή, την επι­πλο­ποι­ία, τα πα­τώ­μα­τα και τη ναυ­πη­γι­κή κή­ρυ­ξε πτώ­χευ­ση το 2014. Η Shelman διέ­θε­τε δύο ερ­γο­στά­σια σε Χαλ­κί­δα και Κο­μο­τη­νή, η αξία των οποί­ων είχε απο­τι­μη­θεί πα­λαιό­τε­ρα σε 60 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ το κα­θέ­να, αλλά η με­γά­λη πτώση της εγ­χώ­ριας ζή­τη­σης για προ­ϊ­ό­ντα ξυ­λεί­ας λόγω της κα­θί­ζη­σης της οι­κο­δο­μής και οι αθρό­ες ει­σα­γω­γές την οδή­γη­σαν στη χρε­ο­κο­πία.

SOFTEX (ΑΘΗ­ΝΑΪ­ΚΗ ΧΑΡ­ΤΟ­ΠΟΙ­ΙΑ)

Η ιστο­ρι­κή χαρ­το­βιο­μη­χα­νία Softex, που σε έναν χρόνο θα συ­μπλή­ρω­νε 80 χρό­νια ζωής, έβαλε ορι­στι­κά λου­κέ­το. Στις αρχές του 2016 η διοί­κη­ση της «Αθη­ναϊ­κής Χαρ­το­ποι­ί­ας» ανα­κοί­νω­σε, ότι κλεί­νει ορι­στι­κά το ερ­γο­στά­σιο της οδού Χαρ­τερ­γα­τών. Στις 14 Ια­νουα­ρί­ου 2016 ανα­κοι­νώ­θη­κε και επί­ση­μα από τους εκ­προ­σώ­πους της «Bolton Group» στην Ελ­λά­δα, ότι το ερ­γο­στά­σιο θα κλεί­σει ορι­στι­κά αφή­νο­ντας στον δρόμο τους 130 ερ­γα­ζό­με­νους.

ΠΥΡ­ΣΟΣ SECURITY

Άλλα 800 άτομα προ­στί­θε­νται στη λίστα των ανέρ­γων μετά το «λου­κέ­το» στην εται­ρεία Pyrsos Security τον Μάιο, με δρα­στη­ριό­τη­τα στον κλάδο υπη­ρε­σιών πα­ρο­χής ασφά­λειας, η οποία διέ­νυε την 22η οι­κο­νο­μι­κή χρήση.

ΗΛΕ­ΚΤΡΟ­ΝΙ­ΚΗ ΑΘΗ­ΝΩΝ

Τον Απρί­λιο του 2016, η εται­ρεία έβαλε «λου­κέ­το» μετά από 66 χρό­νια λει­τουρ­γί­ας. Υπο­λο­γί­ζε­ται ότι πε­ρί­που 450 ερ­γα­ζό­με­νοι έμει­ναν στον δρόμο.

ΑTHENS LEDRA

Τo τε­λευ­ταίο με­γά­λο λου­κέ­το που έσκα­σε στην αγορά. Η εται­ρεία προ­χω­ρά­ει σε πλει­στη­ρια­σμό του ξε­νο­δο­χεί­ου, τα χρέη του οποί­ου αγ­γί­ζουν τα 40 εκατ. ευρώ. Από την πε­ρα­σμέ­νη Τρίτη το Ledra στα­μά­τη­σε να δέ­χε­ται νέους πε­λά­τες, ενώ εκεί­νοι που ήδη διέ­με­ναν στο ξε­νο­δο­χείο απο­χώ­ρη­σαν και κα­τευ­θύν­θη­καν σε άλλες μο­νά­δες. Οι ερ­γα­ζό­με­νοι είναι ήδη σε επί­σχε­ση, καθώς είναι απλή­ρω­τοι από τα μέσα Μαρ­τί­ου, ενώ ξε­περ­νούν τους 150.

ΜΑ­ΡΙ­ΝΟ­ΠΟΥ­ΛΟΣ

Η γνω­στή αλυ­σί­δα σού­περ μάρ­κετ, έκανε εχθές (28/6/16), αί­τη­ση για έντα­ξη στον πτω­χευ­τι­κό κώ­δι­κα, αδυ­να­τώ­ντας να πλη­ρώ­σει χρέη σε προ­μη­θευ­τές και μι­σθούς σε ερ­γα­ζό­με­νους. Οδεύ­ει προς το κλεί­σι­μο μετά από 54 χρό­νια λει­τουρ­γί­ας. Θα είναι το με­γα­λύ­τε­ρο μέχρι στιγ­μής λου­κέ­το, καθώς στα κα­τα­στή­μα­τα και τις απο­θή­κες της υπο­λο­γί­ζε­ται ότι ερ­γά­ζο­νται σε όλη τη χώρα πε­ρί­που 12.500 ερ­γα­ζό­με­νοι.

Επί­λο­γος ή νέα ευ­και­ρία αντί­στα­σης;

Τα χτυ­πή­μα­τα για τους ερ­γα­ζό­με­νους στον ιδιω­τι­κό τομέα δεν είναι τα μόνα. Οι ερ­γα­ζό­με­νοι στο δη­μό­σιο είναι επί­σης θύ­μα­τα των θυ­σιών για το τρύ­πιο βα­ρέ­λι του χρέ­ους, που δη­μιουρ­γή­θη­κε από τους τρα­πε­ζί­τες και τους κα­πι­τα­λι­στές, αλλά τρέ­φε­ται από τη σάρκα της ερ­γα­τι­κής τάξης. Μεί­ω­ση μι­σθών που φτά­νει ή ξε­περ­νά­ει (μαζί με την πε­ρι­κο­πή των επι­δο­μά­των αδεί­ας, Χρι­στου­γέν­νων και Πάσχα) το 40%, κα­τάρ­γη­ση ορ­γα­νι­κών θέ­σε­ων με τη δη­μιουρ­γία νέων ορ­γα­νι­σμών σε φο­ρείς και υπη­ρε­σί­ες του δη­μο­σί­ου, κι­νη­τι­κό­τη­τα, «αξιο­λό­γη­ση» με­τρώ­ντας ατο­μι­κή από­δο­ση και στο­χο­θε­σία υπαλ­λή­λων και σκαν­δα­λώ­δη εκ­χώ­ρη­ση αντι­κει­μέ­νων δου­λειάς στον ιδιω­τι­κό τομέα! Κλει­σί­μα­τα νο­σο­κο­μεί­ων και συγ­χω­νεύ­σεις και κλει­σί­μα­τα σχο­λεί­ων. Πρά­ξεις υπα­γο­ρευ­μέ­νες από τα μνη­μό­νια που οδη­γούν σε πε­ραι­τέ­ρω αύ­ξη­ση της αν­θρω­πι­στι­κής κρί­σης και βέ­βαια στην απώ­λεια θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας. Επι­πλέ­ον, οι απο­λύ­σεις στο δη­μό­σιο και η πε­ραι­τέ­ρω απορ­ρύθ­μι­ση των ερ­γα­σια­κών σχέ­σε­ων απο­τε­λεί πάντα στόχο για τις μνη­μο­νια­κές κυ­βερ­νή­σεις και τους κάθε τύπου ερ­γο­δό­τες και η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ θα ακο­λου­θή­σει και σε αυτό το πεδίο την ακραία νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη πο­λι­τι­κή, που εφαρ­μό­ζε­ται μέσω των μνη­μο­νί­ων και κατ’ επι­βο­λήν του ΣΕΒ, της ΕΕ, του ΔΝΤ, των εγ­χώ­ριων και ξένων τρα­πε­ζι­τών.

Ακόμη και η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, που προ­ε­κλο­γι­κά ευαγ­γε­λι­ζό­ταν ότι θα λύσει έστω τα ζη­τή­μα­τα της αν­θρω­πι­στι­κής κρί­σης, ολο­κλη­ρώ­νει τα χτυ­πή­μα­τα με τους νό­μους του μνη­μο­νί­ου 3 που ψή­φι­σε πέρσι τον Αύ­γου­στο. Θέ­σπι­σε με νόμο τις ατο­μι­κές συμ­βά­σεις στο δη­μό­σιο (ει­δι­κά για τα νο­σο­κο­μεία), κάτι που ανα­μέ­νε­ται να χει­ρο­τε­ρέ­ψει τις συν­θή­κες ερ­γα­σί­ας μέσα στα νο­σο­κο­μεία, όπου θα υπάρ­χουν ερ­γα­ζό­με­νοι χωρίς δι­καί­ω­μα σε άδειες και άλλα ασφα­λι­στι­κά δι­καιώ­μα­τα και χωρίς εξα­σφά­λι­ση των θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας τους. Στο ζή­τη­μα της ανερ­γί­ας το μόνο που κάνει είναι να προ­σλαμ­βά­νει ερ­γα­ζό­με­νους με πε­ντά­μη­νες συμ­βά­σεις, οι οποί­οι παίρ­νουν επί­σης χα­μη­λούς μι­σθούς, 496 ευρώ και μετά το πέρας του πε­ντα­μή­νου δεν έχουν το δι­καί­ω­μα να διεκ­δι­κή­σουν ξανά στον ίδιο φορέα ή σε άλλο του δη­μό­σιου θέση ερ­γα­σί­ας, ούτε αυτή προ­σμε­τρά­ται ως προ­ϋ­πη­ρε­σία.

Ο καρ­κί­νος δεν θε­ρα­πεύ­ε­ται με ασπι­ρί­νες και τα μνη­μό­νια δεν θε­ρα­πεύ­ο­νται με ημί­με­τρα. Η εφαρ­μο­γή του μνη­μο­νί­ου είναι δίχως επι­στρο­φή για όποιον την υλο­ποιεί και έχει τα­ξι­κή μο­νο­μέ­ρεια υπέρ των κα­πι­τα­λι­στών. Αυτοί όμως που τα τε­λευ­ταία χρό­νια έπαι­ξαν κα­θο­ρι­στι­κό ρόλο για να ανα­τρα­πεί το σκη­νι­κό, ήταν οι αγώ­νες των ερ­γα­ζο­μέ­νων. Από το 2010 ως και το 2013, έγι­ναν στην Ελ­λά­δα πάνω από 32 γε­νι­κές απερ­γί­ες. Ενώ και οι κλα­δι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις ακόμη και οι κα­τα­λή­ψεις δη­μό­σιων χώρων και κτι­ρί­ων ήταν στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη. Αυτό το κύμα αγώ­νων, δεν στα­μά­τη­σε τα μνη­μό­νια. Κα­τόρ­θω­σε όμως να ρίξει με τις κι­νη­το­ποι­ή­σεις του 2 κυ­βερ­νή­σεις (Πα­παν­δρέ­ου και Πα­πα­δή­μου) και κυ­ρί­ως κα­τόρ­θω­σε να απο­νο­μι­μο­ποι­ή­σει τα μνη­μό­νια και να κάνει τη με­γά­λη πλειο­ψη­φία της κοι­νω­νί­ας να ανα­ζη­τή­σει απα­ντή­σεις και ανα­τρο­πές από την Αρι­στε­ρά, σε πο­λι­τι­κό επί­πε­δο.

Ήταν αυτό το κύμα των χι­λιά­δων κό­σμου που συ­μπα­ρα­στά­θη­κε στους ερ­γα­ζό­με­νους της ΕΡΤ και επέ­βαλ­λε την επα­να­λει­τουρ­γία της στην κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Ήταν αυτές οι χι­λιά­δες κό­σμου που πί­στε­ψαν στο στα­μά­τη­μα της λι­τό­τη­τας μέσα από την ύπαρ­ξη μιας αρι­στε­ρής κυ­βέρ­νη­σης και επέ­βαλ­λαν μέσα από την εκλο­γι­κή λύση, την επα­να­πρό­σλη­ψη των απο­λυ­μέ­νων κα­θα­ρι­στριών του υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών (υπήρ­ξαν απο­λύ­σεις στο δη­μό­σιο με τα τε­χνά­σμα­τα των «εφε­δρειών» και της «δια­θε­σι­μό­τη­τας»). Ήταν κομ­μά­τι αυτού του κό­σμου που δεν άφησε την κυ­βέρ­νη­ση Σα­μα­ρά να πε­ρά­σει τη δήθεν αξιο­λό­γη­ση των δη­μο­σί­ων υπαλ­λή­λων, του τότε υπουρ­γού και νυν αρ­χη­γού της ΝΔ, Κ. Μη­τσο­τά­κη, που θα οδη­γού­σε σε πε­ραι­τέ­ρω απο­λύ­σεις στο δη­μό­σιο. Ήταν αυτός ο κό­σμος που ψή­φι­σε μα­ζι­κά όχι στα μνη­μό­νια της 5ης Ιου­λί­ου 2015, ένα χρόνο πριν και προ­δό­θη­κε από την ηγε­σία του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

Αυτό το δυ­να­μι­κό, που μετά το περ­σι­νό δη­μο­ψή­φι­σμα, ξα­να­εκ­φρά­στη­κε ως ένα βαθμό, στη Γε­νι­κή Απερ­γία της 4 Φλε­βά­ρη, ενά­ντια στο Ασφα­λι­στι­κό, δεν έχει ακόμη τε­λειώ­σει με την εφαρ­μο­γή του μνη­μο­νί­ου. Είναι βέ­βαιο ότι έχει υπο­στεί ένα σοκ με­γα­τό­νων από τη διά­ψευ­ση των προσ­δο­κιών του. Είναι βέ­βαιο όμως ότι πε­ρι­μέ­νει ακόμη από την Αρι­στε­ρά να του δώσει προ­τά­σεις και λύ­σεις. Προ­τά­σεις δρά­σης που μπο­ρούν να οδη­γή­σουν σε απο­τε­λε­σμα­τι­κούς και μα­ζι­κούς αγώ­νες. Λύ­σεις για τη λι­τό­τη­τα που η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ εξα­κο­λου­θεί να εφαρ­μό­ζει επα­χθέ­στε­ρα και από τις προη­γού­με­νες κυ­βερ­νή­σεις. Πε­ρι­μέ­νει η Αρι­στε­ρά να βάλει μπρο­στά ως αι­τή­μα­τά της, τα δικά του αι­τή­μα­τα. Τα αι­τή­μα­τα για αυ­ξή­σεις στους μι­σθούς, για προ­σλή­ψεις, για μεί­ω­ση της δικής του φο­ρο­λο­γί­ας.

Πε­ρι­μέ­νει από την Αρι­στε­ρά να επι­βάλ­λει ένα μνη­μό­νιο βα­ριάς φο­ρο­λό­γη­σης των πλου­σί­ων, εθνι­κο­ποιώ­ντας τις τρά­πε­ζες, κά­νο­ντας στάση πλη­ρω­μών τους χρέ­ους, επα­να­κρα­τι­κο­ποιό­ντας τα λι­μά­νια, τα αε­ρο­δρό­μια και τα δη­μό­σια αγαθά και υπη­ρε­σί­ες που ξε­που­λιού­νται σε με­γα­λο­καρ­χα­ρί­ες ιδιώ­τες. Πε­ρι­μέ­νει από την Αρι­στε­ρά να συ­γκρου­στεί απο­φα­σι­στι­κά με όσους επι­βάλ­λουν τις πο­λι­τι­κές του νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρου δήθεν μο­νό­δρο­μου για να τε­λειώ­νει με τη λι­τό­τη­τα. Να συ­γκρου­στεί με την πο­λι­τι­κή δη­λα­δή της ΕΕ & του ΔΝΤ, που εξυ­πη­ρε­τεί συγ­χρό­νως και τα συμ­φέ­ρο­ντα των ντό­πιων ερ­γο­δο­τών. Να οδη­γη­θεί ακόμη και σε έξοδο από αυ­τούς τους θε­σμούς αν χρεια­στεί, προ­κει­μέ­νου να σώσει την ερ­γα­τι­κή τάξη.

Με αυτό τον προ­σα­να­το­λι­σμό να γί­νε­ται εντο­νό­τε­ρος ολο­κλη­ρώ­θη­κε πριν λίγες μέρες το συ­νέ­δριο της Λαϊ­κής Ενό­τη­τας. Και αυτός ο προ­σα­να­το­λι­σμός δεν έμει­νε στα λόγια του συ­νε­δρί­ου. Την Τε­τάρ­τη 29 Ιούνη συν­δι­κα­λι­στές και μέλη της ΛΑΕ συ­μπα­ρα­στά­θη­καν στον αγώνα των ερ­γα­ζο­μέ­νων στα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία και στην συ­γκέ­ντρω­σή τους. Το με­ση­μέ­ρι της ίδιας μέρας στε­λέ­χη της ΛΑΕ μαζί με μέλη το­πι­κών επι­τρο­πών αγώνα, στα­μά­τη­σαν πλει­στη­ρια­σμούς σπι­τιών στο Πε­ρι­στέ­ρι. Την Πέμ­πτη 30/6 αντι­προ­σω­πεία της ΛΑΕ θα βρε­θεί στο κε­ντρι­κό κα­τά­στη­μα των σού­περ μάρ­κετ Μα­ρι­νό­που­λος στην Ομό­νοια για να δη­λώ­σει έμπρα­κτα τη συ­μπα­ρά­στα­σή της στους ερ­γα­ζό­με­νους που κιν­δυ­νεύ­ουν να χά­σουν τις θέ­σεις ερ­γα­σί­ας τους.

Με τέ­τοιες πρω­το­βου­λί­ες χρειά­ζε­ται να συ­νε­χί­σου­με μέσα στα συν­δι­κά­τα και τις γει­το­νιές το επό­με­νο διά­στη­μα, για να ξα­να­κερ­δί­σου­με την εμπι­στο­σύ­νη του κό­σμου, για να του με­τα­φέ­ρου­με την έμπνευ­ση από τους αγώ­νες των ερ­γα­ζο­μέ­νων στη Γαλ­λία, για να του ξα­να­δώ­σου­με έμπνευ­ση και προ­σα­να­το­λι­σμό, τον αγώνα για την ανα­τρο­πή της λι­τό­τη­τας και των μνη­μο­νί­ων, για το χτί­σι­μο μιας άλλης κοι­νω­νί­ας με κέ­ντρο τις ανά­γκες του, για το σο­σια­λι­σμό.

1* Τα στοι­χεία για τα λου­κέ­τα (εκτός των στοι­χεί­ων για την αλυ­σί­δα σού­περ μάρ­κετ Μα­ρι­νό­που­λος) είναι από άρθρο που δη­μο­σιεύ­τη­κε στην ιστο­σε­λί­δα του ΜΕΤΑ, ergasianet.gr, στις 6 Ιου­νί­ου 2016: http://​www.​ergasianet.​gr/​menu-​epi​kair​otit​a/​menu-​epik-​erg-​oikonomia/​21090-​meta060616-​21090



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου