Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Τουρκία, μια χώρα χωρίς δικαιώματα...

Σε όλο και πιο επικίνδυνα μονοπάτια μπαίνει πλέον η Τουρκία, μετά και την επικύρωση της απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της...
τουρκικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το μέτρο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες, ώστε, όπως υποστηρίζουν, να επιτρέψουν στη χώρα να επουλώσει τις πληγές του αποτυχημένου πραξικοπήματος.
Μάλιστα, για να προλάβει τις αντιδράσεις που ούτως ή άλλως ήρθαν μετά την κίνηση αυτή, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Κουρτουλμούς, μετά τον πρόεδρο Ερντογάν, δήλωσε ότι το ίδιο έχουν κάνει και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν την απειλή της τρομοκρατίας.
Το μέτρο της επιβολής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, σύμφωνα με το άρθρο 120 του τουρκικού Συντάγματος, τέθηκε σε ισχύ το πρωί της Πέμπτης, πριν ακόμη το εγκρίνει η τουρκική Εθνοσυνέλευση με ψηφοφορία.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα και, όπως ήταν αναμενόμενο, ενέκρινε το μέτρο. Οι ψήφοι ήταν 346 υπέρ και 115 κατά.

Επιπλέον, το ζήτημα της επιβολής της θανατικής καταδίκης εξακολουθεί να συντηρείται από την τουρκική κυβέρνηση, η οποία αποδίδει ενδεχόμενη εφαρμογή της στη λαϊκή θέληση.

«Πρακτικά το 90% του πληθυσμού της χώρας ζητά (να επιβληθεί) η βαρύτερη ποινή για τους πραξικοπηματίες και αυτή πρέπει να είναι η θανατική ποινή. Το ζητούν αυτό σε όλες τις διαδηλώσεις. Η πίεση της κοινής γνώμης μας αναγκάζει να κάνουμε μια επιλογή» είπε ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKP Γιασίν Ακτάι.

Άρση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων

Ήδη από το μεσημέρι της Πέμπτης η Άγκυρα προχώρησε και σε προσωρινή άρση της ισχύος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επικαλούμενη το άρθρο 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.

Το άρθρο αναφέρει πως ένα κράτος-μέλος της σύμβασης μπορεί να παρεκκλίνει από τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη Σύμβαση σε περιπτώσεις πολέμου ή άλλου δημόσιου κινδύνου.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Τα μέτρα που λαμβάνει ο Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δείχνουν ότι η Τουρκία «βαδίζει προς λάθος κατεύθυνση», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έλμαρ Μπροκ.

Μερικές ώρες αργότερα, την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην Τουρκία εξέφρασαν η Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

Σε κοινή τους δήλωση, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας και ο επίτροπος επισήμαναν ότι «η Ε.Ε. θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση πολύ κοντά, όπως και τις πρακτικές επιπτώσεις της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης».

«Αναμένουμε το Κοινοβούλιο και όλες οι δυνάμεις που εκπροσωπούνται στους δημοκρατικούς θεσμούς να παίξουν τον συνταγματικό τους ρόλο», κατέληξαν.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Γερμανίας και της Αυστρίας, η κυβέρνηση της οποίας κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη σε εξηγήσεις για το τι συμβαίνει στη χώρα.

Ανακοίνωση-παραίνεση για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών εξέδωσε και η Διεθνής Αμνηστία.

Η δίκη των «8»

Το Πρωτομελές Πλημμελειοδικείο της Αλεξανδρούπολης μετά τη συνεδρίασή του καταδίκασε σε δύο μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς που αυτομόλησαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα τους και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Κατηγορούνταν για παράνομη είσοδο στη χώρα, ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση και εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Μετά τη δίκη, οι 8 στρατιωτικοί έδωσαν μέσω της συνηγόρου τους μια δήλωση στη δημοσιότητα.

Στο κείμενό τους ζητούν συγγνώμη από την Ελλάδα για την αναστάτωση, ευχαριστούν για τη στήριξη και τονίζουν:

«Πιστεύουμε στις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη με την απόπειρα πραξικοπήματος».

Διώξεων και εκκαθαρίσεων συνέχεια

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, οι διώξεις, οι εκκαθαρίσεις και οι δίκες ανθρώπων που κατηγορούνται ότι μετείχαν στο πραξικόπημα συνεχίζονται.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ, προανήγγειλε πογκρόμ στο υπουργείο Οικονομικών και την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε «διπλό και τριπλό έλεγχο» στο υπουργείο Οικονομικών και στην κεντρική τράπεζα για συνωμότες του πραξικοπήματος.

Επίσης, ανώτατο στρατιωτικό πειθαρχικό σώμα καθαίρεσε 14 στρατοδίκες που ήταν υπό κράτηση με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Επιπλέον, υπό δικαστική διερεύνηση είναι όλοι οι Τούρκοι στρατοδίκες, ενώ έρευνες γίνονται και στις στρατιωτικές σχολές...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου