Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Ηχηρά ονόματα στα Paradise Papers. Γιατί κουκουλώνονται όλες οι λίστες;


εταξύ των ονομάτων της λίστας βρίσκονται ο επιχειρηματίας Γιάννης Αλαφούζος, μέλη της οικογένειας Βαρδινογιάννη, η Μαρέβα Μητσοτάκη και ο πρόεδρος των Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης κ.ά.

Το τραγικό, όμως, είναι ότι κι αυτές οι λίστες, όπως τόσες άλλες, παρά τις εντολές για δήθεν ελέγχους, στο τέλος θα καταχωνιαστούν κι αυτές στα αζήτητα στο βάθος σκοτεινών συρταριών και σε θεόκλειστες ντουλάπες και από εκεί στα σκουπίδια, με κολλημένη την ετικέτα «ΑΡΧΕΙΟ» έξω από τους σχετικούς φακέλους.Αυτό είναι το βρώμικο σύστημα που δεν χωράει τίποτε άλλο παρά βαθιά ανατροπή.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα ονόματα των Ελλήνων που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των Paradise Papers, με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Κονσόρτσιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Η λίστα περιλαμβάνει 235 ονόματα και 192 ελληνικές διευθύνσεις.
Να σημειωθεί ότι το γεγονός ότι η παρουσία των συγκεκριμένων ονομάτων στις λίστες των Paradise Papers, δεν συνεπάγονται και τέλεση παράνομων πράξεων.

Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές αρχές θα διερευνήσουν όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από τις λίστες, για πιθανά αδικήματα που αφορούν ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή.
Μεταξύ των ονομάτων της λίστας βρίσκονται ο επιχειρηματίας Γιάννης Αλαφούζος, μέλη της οικογένειας Βαρδινογιάννη, η Μαρέβα Μητσοτάκη, ο Βίκτωρας Ρέστης, ο πρόεδρος των Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης κ.ά.

Άλλωστε προ των πυλών βρίσκεται μεγάλη εισαγγελική έρευνα για το ελληνικό σκέλος των Paradise Papers ξεκινά, με εντολή της επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, Μαριάννας Ψαρουδάκη.

Η εντολή της κ. Ψαρουδάκη προς τους οικονομικούς εισαγγελείς, είναι να ελέγξουν όλα τα στοιχεία για φυσικά και νομικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο τεράστιο υλικό των εγγράφων που αποκαλούνται Paradise Papers, ώστε να εντοπιστούν ύποπτοι, τόσο για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όσο και φοροφυγάδες.

Η Οικονομική Εισαγγελία προτίθεται να μελετήσει τα ελληνικού ενδιαφέροντος έγγραφα, ανοίγοντας παράλληλα όλους τους φακέλους που έχουν σχηματιστεί, με βάση τις «λίστες» που ήδη υπάρχουν στα γραφεία των εισαγγελικών λειτουργών.

Όπως αναφέρεται στην εντολή της κ. Ψαρουδάκη, η έρευνα κάθε περίπτωσης θα διενεργηθεί και κατά μόνας, αλλά συνδυαστικά με τις ήδη υπάρχουσες «λίστες» όπως η «Μπόργιανς», η λίστα των 65 ηλεκτρονικών αρχείων με πρόσωπα που εμφάνισαν μεγάλες συναλλαγές στο εξωτερικό, κά.

Στόχος της Οικονομικής Εισαγγελίας είναι να ελεγχθούν ήδη γνωστές περιπτώσεις προσώπων, αλλά και να εντοπιστούν νέα πρόσωπα και κινήσεις.

Επίσης, αμέσως μετά την παραλαβή των στοιχείων, οι οικονομικοί εισαγγελείς θα αξιολογήσουν πλήρως τα δεδομένα που αφορούν νομικά πρόσωπα που εμφανίζονται στα αρχεία, υπό το σχήμα εξωχώριων εταιριών, ώστε να ελεγχθεί ο ρόλος, οι σκοποί και η διασύνδεση τους με φυσικά πρόσωπα, αλλά και επιχειρηματικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στην χώρα.

Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί ήδη για το θέμα των εν λόγω εγγράφων, προερχόμενα κυρίως από την μεγάλη δικηγορική εταιρία Appleby, που ειδικεύεται στην παροχή αυτών των υπηρεσιών, τα αρχεία περιλαμβάνουν περίπου 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Οι πληροφορίες για τον όγκο των αρχείων αναφέρουν πως στα Paradise Papers καταγράφονται συνολικά 252 καταχωρίσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα, με την πλειονότητά τους να εντοπίζεται γεωγραφικά στην Αττική και κυρίως σε περιοχές όπως η Εκάλη, η Πολιτεία, ο Διόνυσος, το Παλαιό και το Νέο Φάληρο, το Μαρούσι, η Γλυφάδα, η Αγία Παρασκευή, η Κηφισιά, η Βουλιαγμένη, η Βούλα κά.

Οι αναφορές στον Τύπο τονίζουν πως οι εξωχώριες που σχετίζονται με την Ελλάδα ή είναι ελληνικών συμφερόντων, προέρχονται στην πλειονότητα τους από το μητρώο της Μάλτας, ενώ άλλες είναι από τις Μπαχάμες, τα Μπαρμπέϊντος, τις Βερμούδες, την Αρούμπα κά.
Ο όρος «Ελλάδα», όπως έχει ήδη δημοσιευθεί, επίσης αναφέρεται σε περισσότερα από 19.000 έγγραφα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, συμβολαίων, συμβάσεων κά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου