Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Ενός Στουρνάρα, μύριοι τροϊκανοί έπονται

Οι δανειστές της χώρας μας δεν άργησαν καθόλου να πάρουν το μήνυμα «Yes, sir» της τρικομματικής μνημονιακής συγκυβέρνησης. Με δηλώσεις τους, Κριστίν Λαγκάρντ και Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαιώνουν ότι έλαβαν το μήνυμα της κυβερνητικής τρόικας εσωτερικού και ειδικότερα του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα.
Λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα, στις οποίες τόνισε ότι δε θα διαπραγματευθεί αλλά θα εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα των δανειστών, η επικεφαλής του ΔΝΤ εμφανίσθηκε ικανοποιημένη από την πειθήνια νέα ελληνική κυβέρνηση. Η κ. Λαγκάρντ, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, έκανε λόγο για αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα και απέκλεισε το ενδεχόμενο άμεσης συζήτησης για αλλαγή των στόχων, καθώς –όπως είπε- πρώτα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα και μετά να γίνει η όποια συζήτηση. Όπως τόνισε για άλλη μία φορά προκλητικά «σε απελπισμένα κράτη όπως η Ελλάδα, και πιστωτές έσχατης ανάγκης όπως το ΔΝΤ, ισχύει το «Δείξε μου την πρόοδο, και μετά λαμβάνεις τα χρήματα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία -σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας- απορρίπτει παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, στο σκέλος της εφαρμογής των μέτρων και είναι διατεθειμένη να δώσει μόνο ένα ελάχιστο περιθώριο λίγων εβδομάδων στη χώρα μας, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της περιόδου και να μπορέσει να εκταμιευθεί τον Αύγουστο η δόση των 31 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Παράλληλα, η Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει ότι η προκαταρκτική έκθεση της τρόικα για την Ελλάδα καταδεικνύει ότι η χώρα έχει χάσει μέχρι στιγμής τους 210 από τους 300 στόχους για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου