Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

O Ραχόι γεμίζει τις ισπανικές πλατείες.. (BINTEO)...

Σήμερα τα νέα μέτρα πείνας... Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στη Βουλή της χώρας του, τα νέα μέτρα λιτότητας που πήρε η κυβέρνησή του με στόχο την... εξισορρόπηση του προϋπολογισμού.Η ομιλία του θα συμπέσει με την άφιξη στην ισπανική πρωτεύουσα εκατοντάδων ανθρακωρύχων, διαφόρων ορυχείων της χώρας, οι οποίοι περπατούν εδώ και εδβδομάδες –ακόμα και από την Αστούριας, στα βόρεια- για να
φθάσουν στη Μαδρίτη και να παρευρεθούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον των περικοπών που προβλέπονται για τον κλάδο τους. Έναν κλάδο ο οποίος βασίζεται εξολοκλήρου στις ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, ακριβώς όπως και ο γεωργικός, στην Ελλάδα.Ανάμεσα σε άλλα, ο Ραχόι πρόκειται να ανακοινώσει αυξήσεις και στον ΦΠΑ και περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση και τα οικονομικά προνόμια των ανέργων.Τα νέα μέτρα λιτότητας στην Ισπανία είναι το αντάλλαγμα που πρέπει να πληρώσει η χώρα για το οικονομικό πακέτο διάσωσης που έλαβε από την ευρωζώνη και προέκταση αυτών, τα οποία σχετίζονται με τη μείωση του ελλείμματός της. Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να στηρίξουν την Ισπανία με 30 δισ. ευρώ για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών της, δίνοντάς περιθώριο ενός ακόμα χρόνου –πέρα από τον προβλεπόμενο- έως το 2014 για να πιάσει τους στόχους της.
Επεισόδια μεταξύ ανθρακωρύχων-αστυνομίας
Οι περισσότεροι ανθρακωρύχοι αποφάσισαν να διασχίσουν την Ισπανία για να φθάσουν στη Μαδρίτη, έπειτα από συγκρούσεις με την αστυνομία έξω από ανθρακωρυχεία, κυρίως στον βορρά της χώρας, όπου και διαδήλωναν για τη μείωση θέσεων εργασίας και τις περικοπές στους μισθούς τους.
Η πολυήμερη πορεία τους άρχισε στις 22 Ιουνίου. Από όπου κι να πέρασαν.



Οι πολίτες τους υποδέχτηκαν καλωσορίζοντάς τους θερμά και δηλώνοντας την υποστήριξή τους στην κίνησή τους, ενώ νωρίτερα τον περασμένο Ιούνιο είχε προηγηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των οικογενειών τους.
Στην πρωτεύουσα και πάλι ένιωσαν τη θερμή στήριξη χιλιάδων Μαδριλένιων που συγκεντρώθηκαν στη Gran Via για να τους υποδεχτούν.
Αργότερα, εντός της Τετάρτης και ενώ ο Ραχόι θα ανακοινώνει τα νέα μέτρα, αναμένεται να συγκεντρωθούν περίπου 25.000 άνθρωποι και διάφορα εργατικά σωματεία, όπως γράφει το BBC, για να διαμαρτυρηθούν για τις οικονομικές εξελίξεις.
Οι ενώσεις των ανθρακωρύχων μιλούν για «μαχαίρι» σε 30.000 θέσεις εργασίας του κλάδου τους, την ίδια ώρα που η ηγεσία της Ισπανίας κάνει λόγο για πολύ υψηλές επιχορηγήσεις σε έναν τομέα ο οποίος μικρός και δεν αποφέρει σημαντικό κέρδος στην οικονομία του τόπου.http://nonews-news.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου