Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Η ΤΡΟΪΚΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ!

ΑΙΧΜΑΛΩΤΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ!  
ΑΝΑΓΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΡΗΞΗΣ ΜΕ ΕΥΡΩΖΩΝΗ!
Πρώτα η «διάγνωση» και μετά το «φάρμακο». Με αυτό, το, μάλλον, μακάβριο σκεπτικό, ξεκινάει σήμερα ητρόικα τις επαφές με τις ελληνικές αρχές, ενώ το μήνυμα φαίνεται να το έχει λάβει η κυβέρνηση που από χθες έχει αρχίσει να ρίχνει τους τόνους και τις προσδοκίες από τις επερχόμενες διαβουλεύσεις με τους δανειστές της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από σήμερα μέχρι και τα μέσα Ιουλίου (το πολύ έως τις 20 του μήνα) θα πρέπει τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα να έχουν ολοκληρώσει το «διαγνωστικό» της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή, να διαπιστώσουν σε τι κατάσταση βρίσκεται ο προϋπολογισμός, αλλά και τι έχει προχωρήσει στο σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η τρόικα δεν τρέφει αυταπάτες. Είναι βέβαιη ότι θα διαπιστώσει μεγάλες καθυστερήσεις ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί από το 2ο Μνημόνιο, ιδιαίτερα τους δημοσιονομικούς.

Για αυτό και τα υψηλόβαθμα στελέχη της καταφθάνουν αύριο στην Αθήνα και θα έχουν ολιγοήμερη παραμονή.

Την Πέμπτη θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ενώ μέχρι το Σάββατο (που έχουν προγραμματίσει να αναχωρήσουν) θα έχουν επαφές με άλλους υπουργούς νευραλγικής σημασίας για την εφαρμογή του Μνημονίου και με τους ηγέτες των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ωστόσο, τα τεχνικά στελέχη της τρόικα θα παραμείνουν στην Αθήνα για να "ξεσκονίσουν" τα υπουργεία και να διαπιστώσουν τις "καθυστερήσεις". Στόχος τους είναι μεταξύ 15 και 20 Ιουλίου να έχουν ολοκληρώσει την έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας, ώστε να την παραδώσουν στους επικεφαλής της τρόικας και να γίνει συζήτηση λίγων ημερών με την Κομισιόν, τις (βασικές) χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η κατ' ευφημισμόν λεγόμενη "διαπραγμάτευση" θα αρχίσει την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου (στις 24 του μήνα εκτός απροόπτου). Τότε, η τρόικα θα γνωρίζει επακριβώς τα σκληρά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στην ελληνική οικονομία και θα έχει έτοιμη τη νέα «συνταγή» περικοπών καιαπορρυθμίσεων για την Ελλάδα.

Μέχρι τότε, θα πρέπει και η κυβέρνηση να έχει αποφασίσει τον τρόπο που θα κινηθεί. Οι διεκδικήσεις για διετή παράταση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος και για αξιοποίηση της απόφασης της Ευρωζώνης για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM, συνεχίζουν να υπάρχουν στην ατζέντα της κυβέρνησης, αλλά πλέον έχουν πέσει κατά αρκετές θέσεις, αν δεν έχουν εξατμιστεί!

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο Γ. Άσμουσεν, κατά την διάρκεια χθεσινής συνάντησης με τον Γ.Στουρνάρα, κάλεσε την Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα σε αποκρατικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις. Εφόσον γίνει αυτό, τότε θα μπορέσει, ίσως (!), να συζητηθεί και το θέμα της παράτασης κατά 2 χρόνια του χρόνου μείωσης του ελλείμματος!

Η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση για να συζητήσει:

1) Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Θεωρεί ότι εάν η κυβέρνηση θελήσει να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα προηγούμενα επίπεδα, καθώς και το καθεστώς της μετενέργειας, θα πρέπει να διακοπεί κάθε άλλη συζήτηση!

2) Την ακύρωση των μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια. Τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση είχαν δηλώσει προεκλογικά ότι το μέτρο αυτό δεν θα εφαρμοστεί. Κατά την λογική "διαίρει και βασίλευε" η τρόικα το θεωρεί απαραίτητο, καθώς δεν θα ήταν "δίκαιο" για τους υπόλοιπους υπαλλήλους του Δημοσίου που έχουν υποστεί μειώσεις!

3) Ανακοπή των μεταρρυθμίσεων. Η τρόικα θέλει να δει επιτέλους να "απελευθερώνονται" τα κλειστά επαγγέλματα, καθώς και να προωθούνται μέτρα για το "άνοιγμα" των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να έχει αφουγκραστεί τις απαιτήσεις της τρόικας και έχει, σχεδόν, προσαρμοστεί απολύτως σε αυτές. Γι' αυτό και μελετάει τα εξής απαράδεκτα μέτρα:

1) Την άμεση ολοκλήρωση κάποιων απαράδεκτων ιδιωτικοποιήσεων. Οι περιπτώσεις τωνΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ και Κέντρου Τύπου IBC κρίνονται ως «ώριμες» και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις.

2) Την άμεση κατάργηση και συγχώνευση φορέων του Δημοσίου, ώστε να δείξει ότι θα προχωρήσει στη δραστική μείωση των δημόσιων δομών. Αυτός θα είναι και ο τρόπος που μάλλον θα απολυθούν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι.

3) Την προώθηση του φορολογικού νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ενώ θα έχει και νέες περικοπές φοροαπαλλαγών που θα πλήξουν τα λαϊκά στρώματα.

"Κόκκινη" γραμμή, με επικοινωνιακές σκοπιμότητες φαίνεται να αποτελούν για την κυβέρνηση οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και οι νέες οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αν και όλα τούτα με κανένα τρόπο δεν είναι δυνατό να αποφευχθούν στην πράξη.

Γενικότερα, το νέο οικονομικό επιτελείο θέλει να πείσει την τρόικα και τους εταίρους της χώρας ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση να προχωρήσει στις διαρθρωτικές, άγρια νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται στο Μνημόνιο, μήπως έτσι αποσπάσει κάποια "ψίχουλα" διαλλακτικότητας από τους τροϊκανούς επιτηρητές!

Πάντως, όλα θα πρέπει να γίνουν γρήγορα, αφού στις 20 Αυγούστου λήγουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ, ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Αρκετές χώρες της Ευρωζώνης έχουν διαμηνύσει πως χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας δεν είναι διατεθειμένες να παράσχουν την επόμενη δόση του δανείου στην Ελλάδα και απειλούν ότι δεν θα καλύψουν τις παραπάνω λήξεις!

Ο εκβιασμός σε όλο το μεγαλείο του!

Αν η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτόν τον εκβιασμό, καλύτερα να τον γράψει στα παλιά της τα παπούτσια, ότι κι αν αυτό σημαίνει, τότε δεν έχει κανένα μέλλον πέραν της μνημονιακής καταστροφής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου