Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Και μνημόνια και ιμπεριαλιστική επιτροπεία και έξοδος στις αγορές...

Πάνος Κοσμάς
«Η Ελλάδα θα βγει αυτοδύναμα στις αγορές χωρίς πιστωτική γραμμή στήριξης με νέες δεσμεύσεις» δήλωσε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να διατυπωθεί το success story της υποτιθέμενης «εξόδου από τα μνημόνια»;
Στη γε­νι­κό­τη­τά της η απάτη είναι πε­ρισ­σό­τε­ρο από προ­φα­νής: όταν ισχύ­ουν αθροι­στι­κά και... διά πα­ντός το βουνό από μέτρα όλων των μνη­μο­νί­ων, πε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων του 3ου και 4ου που υπέ­γρα­ψε αυτή η κυ­βέρ­νη­ση (και βλέ­που­με...) και όταν η κυ­βέρ­νη­ση έχει δε­σμευ­τεί με νέα μέτρα και με πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022, αλλά και με πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα του­λά­χι­στον 2% μέχρι και το 2060, είναι πρό­κλη­ση όχι μόνο προς τις ερ­γα­ζό­με­νες τά­ξεις που η ζωή τους συ­ντρί­βε­ται από την ακραία λι­τό­τη­τα, αλλά και προς την κοινή λο­γι­κή, να γί­νε­ται λόγος για... έξοδο από τα μνη­μό­νια.
Έξο­δος από τα μνη­μό­νια μπο­ρεί να ση­μαί­νει μόνο ένα πράγ­μα: αναί­ρε­ση όλων των μέ­τρων και πο­λι­τι­κών που θε­σπί­στη­καν και εφαρ­μό­ζο­νται στο πλαί­σιο όλων των μνη­μο­νί­ων, μαζί και της ιμπε­ρια­λι­στι­κής επι­τρο­πεί­ας που τα κα­νο­ναρ­χεί.

«Μαύρο χιού­μορ» με την έξοδο από τη δια­δι­κα­σία για το υπερ­βο­λι­κό έλ­λείμ­μα

Σε πλήρη συ­νέ­πεια με την τα­κτι­κή της δια­στρο­φής του νο­ή­μα­τος λέ­ξε­ων, φρά­σε­ων και εξε­λί­ξε­ων, η κυ­βέρ­νη­ση πα­νη­γύ­ρι­σε την από­φα­ση της Κο­μι­σιόν περί εξό­δου από τη δια­δι­κα­σία ελέγ­χου για υπερ­βο­λι­κό έλ­λειμ­μα, που πα­ρου­σιά­στη­κε με μαύρο χιού­μορ ως «επι­βρά­βευ­ση» για τις «προ­σπά­θειες της χώρας» γε­νι­κά, αλλά και των «θυ­σιών του ελ­λη­νι­κού λαού» ιδιαί­τε­ρα. Η δια­δι­κα­σία ελέγ­χου για υπερ­βο­λι­κό έλ­λειμ­μα αφορά έλεγ­χο από την Κο­μι­σιόν για το αν μια χώρα τηρεί το κρι­τή­ριο του Μά­α­στρι­χτ για πε­ριο­ρι­σμό του ελ­λείμ­μα­τός της κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Ακόμη και ένας μα­θη­τής δη­μο­τι­κού μπο­ρεί να κα­τα­λά­βει πως η επι­τή­ρη­ση από κουαρ­τέ­το δα­νει­στών, που κατά επί­ση­μη ομο­λο­γία κι­νεί­ται εκτός οποιου­δή­πο­τε ευ­ρω­παϊ­κού δι­καί­ου και θε­σμι­κής δια­δι­κα­σί­ας, ακόμη και οποιου­δή­πο­τε διε­θνούς δι­καί­ου, με μνη­μό­νια και σκλη­ρή επι­τρο­πεία, με διαρ­κή πα­κέ­τα μέ­τρων και διαρ­κείς εκ­βια­σμούς του τύπου «κάντε αυτά αλ­λιώς δεν θα πά­ρε­τε τη δόση», με πλήρη δα­νεια­κή εξάρ­τη­ση, κάνει τη δια­δι­κα­σία του υπερ­βο­λι­κού ελ­λείμ­μα­τος να μοιά­ζει με νε­ρο­πί­στο­λο μπρο­στά σε πυ­ρη­νι­κή κε­φα­λή.

Η υπα­γω­γή στη δια­δι­κα­σία του υπερ­βο­λι­κού ελ­λείμ­μα­τος δια­τη­ρού­νταν για λό­γους... γρα­φειο­κρα­τι­κής συ­νέ­πειας προς τις επι­τα­γές του Μά­α­στρι­χτ, αλλά κατά τα λοιπά ήταν νεκρή αφού είχε... υπερ­κα­λυ­φθεί από τη δια­δι­κα­σία της μνη­μο­νια­κής επι­τή­ρη­σης. Η έξο­δος από αυτήν είναι τόσο ανού­σια όσο και η τυ­πι­κή πα­ρα­μο­νή σε αυτήν.

Ωστό­σο τα πράγ­μα­τα είναι ακόμη χει­ρό­τε­ρα: Ότι θυ­μή­θη­καν την έξοδο από αυτήν τη δια­δι­κα­σία έναν χρόνο πριν από το «με­γά­λο ρα­ντε­βού» του 2018 (με τη λήξη του τρέ­χο­ντος χρη­μα­το­δο­τι­κού προ­γράμ­μα­τος και τη «διευ­θέ­τη­ση» του χρέ­ους) ση­μαί­νει ότι η Κο­μι­σιόν πα­ραι­τεί­ται και τυ­πι­κά από οποιον­δή­πο­τε ελεγ­κτι­κό ρόλο όσον αφορά την Ελ­λά­δα στο μέλ­λον. Ποιος λοι­πόν θα ελέγ­χει τα συμ­φω­νη­θέ­ντα πλε­ο­νά­σμα­τα 3,5% –και τους όρους επί­τευ­ξής τους– από το 2019 ως το 2022 και πάνω από 2% ως το 2060; Η λάθος (για να μην πούμε ηλί­θια) απά­ντη­ση είναι κα­νείς! Η σωστή απά­ντη­ση είναι όχι η Κο­μι­σιόν αλλά ο... ESM, με­τα­σχη­μα­τι­σμέ­νος σε «Ευ­ρω­παϊ­κό Νο­μι­σμα­τι­κό Τα­μείο».

Τέλος, για την κυ­βερ­νη­τι­κή έπαρ­ση περί εξό­δου από τα μνη­μό­νια χωρίς νέες δε­σμεύ­σεις, πα­ρα­πέ­μπου­με στην πρό­σφα­τη δή­λω­ση του κ. Σόι­μπλε, ότι η δια­δι­κα­σία για τη «διευ­θέ­τη­ση» του χρέ­ους το 2018 θα είναι ό,τι σκλη­ρό­τε­ρο έχουν ζήσει ελ­λη­νι­κές κυ­βερ­νή­σεις μέχρι τώρα. Το «δω­ρά­κι» της «διευ­θέ­τη­σης» θα ση­μά­νει νέα «κά­τερ­γα»...

Διευ­θέ­τη­ση χρέ­ους, QE, αγο­ρές

Ο κό­σμος βομ­βαρ­δί­ζε­ται ξανά με διά­φο­ρες δυσ­νό­η­τες και... εξω­τι­κές ανα­φο­ρές: QE, spreads και απο­δό­σεις ομο­λό­γων κ.λπ. Όταν δια­στρέ­φουν αδί­στα­κτα το πε­ριε­χό­με­νο εν­νοιών και γε­γο­νό­των προ­σι­τών στον/στην κα­θέ­να/κα­θε­μιά, θα δι­στά­σουν να προ­σθέ­σουν και λίγο... ψά­ρω­μα με... έν­νοιες κύ­ρους; Χρεια­ζό­μα­στε ένα αντι-λε­ξι­κό για να βά­λου­με τα πράγ­μα­τα στη θέση τους.

Πράγ­μα­τι, οι απο­δό­σεις και τα spreads (δια­φο­ρά από­δο­σης από τα αντί­στοι­χα γερ­μα­νι­κά, που είναι τα ομό­λο­γα ανα­φο­ράς) μειώ­νο­νται, άρα οι τιμές αυ­ξά­νο­νται, άρα υπάρ­χει με­γά­λη ζή­τη­ση για ελ­λη­νι­κά ομό­λο­γα (αυ­ξη­μέ­νη ζή­τη­ση = αύ­ξη­ση τιμών = μεί­ω­ση απο­δό­σε­ων και spreads). Όλα αυτά όμως είναι μόνο οι ορι­σμοί, είναι ταυ­το­λο­γί­ες. Το ερώ­τη­μα είναι τι πραγ­μα­τι­κά συμ­βαί­νει ώστε τα ελ­λη­νι­κά ομό­λο­γα να έχουν ξαφ­νι­κά ζή­τη­ση και οι αγο­ρές να «πε­ρι­μέ­νουν πώς και πώς» τη νέα έξοδο της Ελ­λά­δας;

Πρώτα πρώτα, δεν πρό­κει­ται ει­δι­κά για εν­δια­φέ­ρον προς τα ελ­λη­νι­κά ομό­λο­γα. Η τάση είναι διε­θνής, όπως απέ­δει­ξε πρό­σφα­τα η υπερ­προ­σφο­ρά για αγορά ομο­λο­για­κών εκ­δό­σε­ων της Αρ­γε­ντι­νής, της Αι­γύ­πτου κ.λπ. Αυτό το άνοιγ­μα σε επεν­δύ­σεις υψη­λού ρί­σκου έχει την ερ­μη­νεία του: η αμε­ρι­κα­νι­κή και η ευ­ρω­παϊ­κή οι­κο­νο­μία είναι σε φάση ανά­καμ­ψης –χωρίς αυτό να ση­μαί­νει ότι εξήλ­θαν από τον κύκλο της κρί­σης. Από τη μια, οι με­το­χές είναι «υπε­ρα­γο­ρα­σμέ­νες» καθώς τα χρη­μα­τι­στή­ρια με­το­χών σπάνε το ένα ιστο­ρι­κό υψηλό μετά το άλλο. Από την άλλη, το φάσμα των άμε­σων απει­λών και ρί­σκων έχει προς το παρόν απο­μα­κρυν­θεί –πα­ρό­λο που κα­νείς δεν μπο­ρεί να δια­βε­βαιώ­σει τι τέ­ξε­ται η επιού­σα. Δια­μορ­φώ­νε­ται λοι­πόν μια συ­γκυ­ρία που ευ­νο­εί επεν­δύ­σεις υψη­λό­τε­ρου ρί­σκου. Πα­ράλ­λη­λα, η πα­γκό­σμια το­κο­γλυ­φία θε­ω­ρεί πως οι εγ­γυ­ή­σεις που προ­σέ­φε­ραν και εξα­κο­λου­θούν να προ­σφέ­ρουν οι ιμπε­ρια­λι­στι­κοί θε­σμοί (όπως το ΔΝΤ) και οι ιμπε­ρια­λι­στι­κές τρόι­κες και κουαρ­τέ­τα είναι ισχυ­ρές.

Ει­δι­κά όμως για την Ελ­λά­δα, χώρα σε κα­θε­στώς ιμπε­ρια­λι­στι­κής δια­χεί­ρι­σης μιας ντε φάκτο χρε­ο­κο­πί­ας, αυτό δεν θα αρ­κού­σε. Εδώ η βου­λι­μία και η διά­θε­ση ανά­λη­ψης ρί­σκου στη­ρί­ζο­νται στα νέα δε­δο­μέ­να: έξοδο της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας από την ύφεση, ολο­κλή­ρω­ση του κύ­κλου της δη­μο­σιο­νο­μι­κής προ­σαρ­μο­γής και πα­ρα­γω­γή πρω­το­γε­νών πλε­ο­να­σμά­των, μα­κρο­χρό­νια «διευ­θέ­τη­ση» της σχέ­σης με­τα­ξύ προ­βλέ­ψε­ων για τους ρυθ­μούς ανά­πτυ­ξης - δε­σμεύ­σε­ων για το ύψος των πρω­το­γε­νών πλε­ο­να­σμά­των - πλα­φόν στο ετή­σιο ύψος των το­κο­χρε­ο­λυ­σί­ων - με­σο­πρό­θε­σμων μέ­τρων «διευ­θέ­τη­σης» του χρέ­ους. Είναι το «πα­κέ­το» του οποί­ου η ολο­κλή­ρω­ση έχει πα­ρα­πεμ­φθεί για το τέλος του τρέ­χο­ντος χρη­μα­το­δο­τι­κού προ­γράμ­μα­τος στα μέσα του 2018.

Υπ’ αυ­τούς τους όρους, η λε­γό­με­νη «ψήφος εμπι­στο­σύ­νης των αγο­ρών προς την ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία» ση­μαί­νει απλά το εξής: οι αγο­ρές αι­σθά­νο­νται ασφα­λείς ώστε να μπουν σε έναν νέο κύκλο κερ­δο­σκο­πί­ας με τα ελ­λη­νι­κά κρα­τι­κά ομό­λο­γα. Μά­λι­στα βιά­ζο­νται να αξιο­ποι­ή­σουν τη συ­γκυ­ρία, γιατί γνω­ρί­ζουν πολύ καλά ότι μπο­ρεί κάλ­λι­στα σε με­ρι­κούς μήνες ή σε ένα-δύο χρό­νια να «γυ­ρί­σει» ξανά σε αρ­νη­τι­κή.

Ακρι­βό­τε­ρος δα­νει­σμός, διπλή επι­τή­ρη­ση

Όλα τα προη­γού­με­να όμως δεν ση­μαί­νουν ότι οι αγο­ρές είναι κιό­λας έτοι­μες να χρη­μα­το­δο­τή­σουν το σύ­νο­λο των δα­νεια­κών ανα­γκών του ελ­λη­νι­κού κρά­τους. Για να συμ­βεί αυτό πρέ­πει να συ­ντρέ­χει σειρά προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων: στι­βα­ρή και δια­τη­ρή­σι­μη έξο­δος της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας από την ύφεση, ολο­κλή­ρω­ση του «πα­κέ­του» των διευ­θε­τή­σε­ων που αφο­ρούν την ιμπε­ρια­λι­στι­κή επι­τρο­πεία στα μέσα του 2018, απο­μά­κρυν­ση των κιν­δύ­νων για μια νέα κρίση των αγο­ρών. Όχι μόνο ένας επαρ­χια­κός πλα­νό­διος «μου­σι­κός» της χρη­μα­τι­στι­κής αυ­το­κρα­το­ρί­ας σαν τον Αλέξη Τσί­πρα, αλλά ούτε καν «διευ­θυ­ντές ορ­χή­στρας» σαν τον Ντρά­γκι και τη Λα­γκάρντ δεν μπο­ρούν να τα εγ­γυ­η­θούν όλα αυτά! Όσο για τη θε­ω­ρία ότι η έξο­δος από τη δια­δι­κα­σία του υπερ­βο­λι­κού ελ­λείμ­μα­τος είναι η εγ­γύ­η­ση προς τις αγο­ρές που ανα­πλη­ρώ­νει το QE το οποίο δεν έρ­χε­ται ακόμη, η μόνη βάση αλή­θειας που έχει είναι πως πράγ­μα­τι αυτό είναι ενός εί­δους εγ­γύ­η­ση: ότι η ιμπε­ρια­λι­στι­κή επι­τρο­πεία θα συ­νε­χι­στεί σε τρίτο βαθμό, με εγ­γυ­η­τή όχι το... κανίς που λέ­γε­ται Κο­μι­σιόν αλλά το με­γά­λο μα­ντρό­σκυ­λο που λέ­γε­ται ESM...

Υπ’ αυ­τούς τους όρους, δεν είναι πε­ρί­ερ­γο που οι πιο έν­θερ­μοι υπε­ρα­σπι­στές της εξό­δου της Ελ­λά­δας στις αγο­ρές είναι ο Βόλφ­γκανγκ Σόι­μπλε και ο επι­κε­φα­λής του ESM Κλά­ους Ρέ­γκλινγκ. Γνω­ρί­ζουν κα­λύ­τε­ρα από τον Τσί­πρα ότι τα περί «εξό­δου από τα μνη­μό­νια» και «τέ­λους της επι­τρο­πεί­ας» είναι αστειό­τη­τες, επι­θυ­μούν τη διπλή επι­τή­ρη­ση τόσο από τις αγο­ρές όσο και από το κουαρ­τέ­το ή την τρόι­κα, και μόλις λόγω συ­γκυ­ρί­ας ξα­να­κλεί­σουν οι αγο­ρές έχουν πια αρ­κε­τή πείρα και έτοι­μα ερ­γα­λεία για να «πε­ρι­ποι­η­θούν ιδιαι­τέ­ρως» τον «Έλ­λη­να ασθε­νή»...
Εν κα­τα­κλεί­δι, έξο­δος στις αγο­ρές ση­μαί­νει ακρι­βό­τε­ρα δά­νεια (το επι­τό­κιο των αγο­ρών θα είναι σε κάθε πε­ρί­πτω­ση υπερ­δι­πλά­σιο του επι­το­κί­ου δα­νει­σμού από το κουαρ­τέ­το), επι­πλέ­ον «μα­στί­γιο» (από τις αγο­ρές, με υπε­ρό­πλο το επι­τό­κιο δα­νει­σμού), διπλή επι­τρο­πεία (τόσο από τις αγο­ρές όσο και από εκ­προ­σώ­πους ή εκ­πρό­σω­πο του ιμπε­ρια­λι­στι­κού κουαρ­τέ­του), δια­τή­ρη­ση, εμπέ­δω­ση και διαρ­κή εμπλου­τι­σμό του μνη­μο­νια­κού κα­θε­στώ­τος στο δι­η­νε­κές...

*Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από το φύλλο Νο 388 της "Ερ­γα­τι­κής Αρι­στε­ράς"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου