Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΑΓΩΝΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

του Θανάση Πετράκου, μέλους της Π.Γ. της ΛΑΕ και υπεύθυνου Ενεργειακής Πολιτικής

Η περαιτέρω αύξηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ «παγώνει» τα νοικοκυριά

Τα δύο πρώτα μνημόνια με την τρομακτική αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 21 €/χιλιόλιτρο στα 230 €, έχουν μετατρέψει το δικαίωμα στη θέρμανση σε είδος πολυτελείας για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.
Ο κύριος Τσίπρας και η κυβέρνησή του, παρά τα όσα έλεγε όταν ήταν στην αντιπολίτευση, αύξησε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από 230 €/χιλιόλιτρο στα 280 €, καθώς και τον ΦΠΑ από 23% σε 24%.
Η αύξηση αυτή, σε συνδυασμό με τη φοροκαταιγίδα, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων και τον δραστικό περιορισμό του επιδόματος θέρμανσης, σαν συνέπεια του τρίτου μνημονίου, που υπέγραψε ο κύριος Τσίπρας, θα «παγώσει» ακόμα περισσότερες οικογένειες τη φετινή χρονιά, οι οποίες δεν θα μπορούν να καλύψουν στοιχειωδώς τις ανάγκες θέρμανσής τους.

.Η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία φαίνεται ότι έχουν ξεχάσει (όπως και πάρα πολλά άλλα) τις τροπολογίες που είχαν υπογράψει και με τις οποίες ζητούσαν να επανέλθει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο στο ύψος που ήταν πριν το πρώτο μνημόνιο, δηλαδή 21 €/χιλιόλιτρο και ο ΦΠΑ στο χαμηλό συντελεστή. Αυτό είναι το ελάχιστο το οποίο πρέπει να γίνει για να μπορέσουν το φετινό χειμώνα να ζεσταθούν τα νοικοκυριά και κυρίως τα 4 περίπου εκατομμύρια που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Η Λαϊκή Ενότητα τονίζει ότι το δικαίωμα στη θέρμανση πρέπει να το έχουν όλοι οι πολίτες, γι’ αυτό κανονικά δεν πρέπει να υπάρχει Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης.



Η ΛΑΕ καλεί την κυβέρνηση τουλάχιστον να φέρει άμεσα στη Βουλή και να ψηφίσει την τροπολογία που είχε υπογράψει και καταθέσει το 2014 σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο σημερινός πρωθυπουργός, με την οποία ζητούσαν να επανέλθει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 21 €/χιλιόλιτρο, ο ΦΠΑ στο χαμηλό συντελεστή και να μειωθεί δραστικά και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, ώστε να μπορέσουν το φετινό χειμώνα εκατομμύρια πολίτες να θερμανθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου