Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

22 Οκτωβρίου: 3η μέρα πριν την Ρωσική Επανάσταση του Τζον Ριντ


του Τζον Ριντ*

Σήμερα η Προσωρινή Κυβέρνηση του Κερένσκι αρχίζει εσπευσμένα την εγκατάλειψη της Αγίας Πετρούπολης για τη Μόσχα λόγω ενδεχόμενης κατάληψης της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα που προελαύνουν. Στο δυτικό μέτωπο οι Γερμανοί αρχίζουν να χρησιμοποιούν βόμβες με χημικά αέρια. Στη φωτογραφία ρώσοι στρατιώτεες αντιστέκονται φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες. Η ηγεσία των μπολσεβίκων - Λένιν, Ζινόβιεφ, Κάμενεφ, Τρότσκι, Σβερτλόφ - είναι εξαφανισμένοι από το προσκήνιο, ετοιμάζοντας πυρετωδώς τις επαναστατικές κινήσεις. Με τηλεγράφημά του ο ανταποκριτής της ιστοσελίδας του Σχεδίου Β Τζον Ριντ μας δίνει μια εικόνα της κατάστασης.

Πετρούπολη 22 Οκτώβρη

Η Κυριακή 22 Οκτώβρη, ορίστηκε σαν «Μέρα του Σοβιέτ της Πετρούπολης» και θα γιορταζόταν με ογκώδη συλλαλητήρια σ’ όλη την πόλη. Αυτά τα συλλαλητήρια που οργανώθηκαν με προσχημα τη συγκέντρωση χρημάτων για τις σοβιετικές οργανώσεις και το σοβιετικό τύπο στην πραγματικότητα ήταν επίδειξη δυνάμεων. Ξαφνικά ανακοινώθηκε ότι οι κοζάκοι όρισαν την ίδια ακριβώς ημέρα λιτανεία προς τιμή της θαυματουργής εικόνας που έσωσε τη Μόσχα από το Ναπολέοντα, το 1812. Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε . Η παραμικρότερη σπίθα μπορούσε ν’ ανάψει την πυρκαγιά του εμφυλίου πολέμου. Το Σοβιέτ της Πετρούπολης κυκλοφόρησε την παρακάτω έκκληση με τίτλο «Αδέλφια κοζάκοι!»:

«…Εσάς κοζάκοι θέλουν να σας ξεσηκώσουν ενάντια σ’ εμάς, τους εργάτες και τους στρατιώτες. Αυτήν την αδερφοκτόνα δουλειά κάνουν οι κοινοί μας εχθροί: οι καταπιεστές – ευγενείς, οι τραπεζίτες, οι τσιφλικάδες, οι παλιοί γραφειοκράτες, οι πρώην τσαρικοί λακέδες…΄Εμάς μας μισούν όλοι οι τοκογλύφοι, οι πλούσιοι, οι πρίγκιπες, οι ευγενείς, οι στρατηγοί και μαζί μ’ αυτούς οι δικοί σας, οι κοζάκοι στρατηγοί. Αυτοί είναι έτοιμοι κάθε στιγμή να διαλύσουν το Σοβιέτ της Πετρούπολης, να στραγγαλίσουν την επανάσταση...

Στις 22 του Οκτώβρη οργανώνεται κάποια κοζάκικη λιτανεία. Ο κάθε κοζάκος είναι ελεύθερος να πάρει μέρος ή όχι στη λιτανεία. Εμείς δεν ανακατευόμαστε σ’ αυτήν την υπόθεση και κανένα εμπόδιο δεν βάζουμε σε κανέναν...»

Η λιτανεία ματαιώθηκε στα βιαστικά...

Στις στρατώνες και τις εργατικές συνοικίες, οι μποσελβίκοι διέδιναν το σύνθημά τους: «Όλη η εξουσία στα Σοβιέτ!», και οι πράκτορες των σκοτεινών δυνάμεων υποκινούσαν το λαό να σφάξει τους εβραίους, τους μαγαζάτορες και τους αρχηγούς των σοσιαλιστών...

Από τη μια μεριά ήταν τα εμπρηστικά άρθρα του μοναρχικού τύπου, κι από την άλλη η βροντερή φωνή του Λένιν: «Εξέγερση!...Δεν πρέπει να περιμένουμε περισσότερο!».

Άκόμα κι ο αστικός τύπος ανησύχησε. Η εφημερίδα «Χρηματιστηριακές υποθέσεις» αποκαλούσε τη μπολσεβίκικη προπαγάνδα απόπειρα ενάντια στα «βασικά θεμέλια της κοινωνίας, ενάντια στο απαραβίαστο του ατόμου και το σεβασμό της ατομικής ιδιοκτησίας».

Περισσότερο όμως απ’ όλους έσταζαν φαρμάκι οι «μετριοπαθείς» σοσιαλιστικές εφημερίδες. «Οι μπολσεβίκοι είναι οι πιο επικίνδυνοι εχθροί της επανάστασης», τόνιζε η «Υπόθεση του Λαού». Η μενσεβίκικη «Ημέρα» έγραφε: «Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υπερασπίσει τον εαυτό τηςκαι μας». Η εφημερίδα του Πλεχάνοφ «Ενότητα» εφιστούσε την προσοχή της κυβέρνησης στο γεγονός ότι οι εργάτες της Πετρούπολης εξοπλίστηκαν κιόλας και απαιτούσε αποφασιστικά μέτρα ενάντια στους μπολσεβίκους.

Και η κυβέρνηση γινόταν κάθε μέρα όλο και πιο ανίσχυρη. Ακόμα κι η αυτοδιοίκηση της πόλης κατέρρευσε. Οι στήλες των εφημερίδων ήταν γεμάτες απο ειδήσεις για θρασύτατες ληστείες και φόνους, οι εγκληματίες όμως παρέμεναν ατιμώρητοι...

Από την άλλη πλευρά οι ένοπλες εργατικές περιπολίες φύλαγαν τις νύχτες τους δρόμους, καταδίωκαν τους πλιατσικολόγους και κατάσχεταν κάθε όπλο που έπεφτε στα χέρια τους.»

Επιμέλεια: ο φίλος από το Λένινγκραντ


*Τζον Ριντ, Αμερικανός ποιητής και δημοσιογράφος: γνωστός για τις «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο»

sxedio-b.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου